Football Talk

Για τον Σπαλέτι το τέλος από τη Νάπολι είναι θέμα αρχής

Για τον Σπαλέτι το τέλος από τη Νάπολι είναι θέμα αρχής

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Νάπολι και Σπαλέτι δεν συνεχίζουν μαζί και για άλλη μια φορά ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις αποφάσισε να χαλάσει αυτό που με τόσο κόπο είχε χτιστεί.

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

O padre padrone ή ιδιοκτήτης ενός κλαμπ ως πατρική φιγούρα, είναι το πρότυπο που συνηθίζουν περισσότερο οι Ιταλοί για τις ομάδες τους. Παλιότερα οι Μπερλουσκόνι και Μοράτι στο Μιλάνο με τους Λοτίτο (Λάτσιο), Κομίσο (Φιορεντίνα) και Ντε Λαουρέντις (Νάπολι) να συνεχίζουν αυτό το μοντέλο διοίκησης. Αυτό όμως, φέρνει και έναν απίστευτο συγκεντρωτισμό εξουσιών που δεν είναι πάντα προς το συμφέρον του εκάστοτε συλλόγου. Ειδικά στην περίπτωση του ισχυρού άνδρα των «παρτενοπέι» η παρεμβατικότητα του φτάνει σε σημείο που μπορεί να καταστρέψει αυτό που με τόσο κόπο έχτισαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Για τον λόγο αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός πως ο Λουτσιάνο Σπαλέτι ετοιμάζεται να πει αντίο από τον πάγκο των πρωταθλητών Ιταλίας, λίγες ημέρες αφού η Νάπολι κατέκτησε τον τίτλο. Ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Ντε Λαουρέντις, είναι και του Τοσκανού τεχνικού. Ο Σπαλέτι είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί σχεδόν σε όλες τους τις δουλειές όταν συνειδητοποιούσε πως άλλαζαν οι όροι της συνεργασίας. Και αυτό δεν αφορά προσωπικά τον ίδιο, αλλά την ομαλή λειτουργία ενός οργανισμού. Για τον ίδιο τα πάντα είναι θέμα αρχών, γι αυτό και παρέμενε μια παρεξηγημένη προσωπικότητα στην Ιταλία.

Στην Ρώμη αποφάσισε να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2017, παρά το γεγονός ότι ο τότε ιδιοκτήτης Τζιμ Παλότα έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει στον πάγκο μετά από μια χρονιά που οι «τζιαλορόσι» είχαν πετύχει ρεκόρ συγκομιδής βαθμών. Για τον Σπαλέτι ο τρόπος και η ασέβεια με την οποία τον είχε αντιμετωπίσει η μπαντιέρα του συλλόγου, Φραντσέσκο Τότι, στην βιογραφία του χαρακτηρίζοντάς τον ως το λιγότερο άσχετο ήταν κάτι που δεν μπορούσε να δεχτεί.

luciano-spalletti-aurelio-de-laurentiis-addio-napoli-cosa-succede.jpg

Έτσι, όταν μετά τον αποκλεισμό της Νάπολι από τα ημιτελικά του Champions League στο μέιλ του ήρθε χαρτί από το κλαμπ που τον ενημέρωνε πως έγινε χρήση της οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου του μέχρι το 2024, ήταν κάτι που δεν περίμενε. Και αυτό όχι γιατί δεν είχε κανένα δικαίωμα ο Ντε Λαουρέντις να το κάνει, αλλά θα περίμενε ο ίδιος ότι αυτό θα γινόταν μετά από έστω μια τυπική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών. Για τον Σπαλέτι τα συμβόλαια και τα χαρτιά είναι το λιγότερο μπροστά από μια κουβέντα face to face με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη ώστε να συζητήσουν και να λύσουν τα όποια θέματα μπορεί να έχουν προκύψει κατά την διάρκεια της σεζόν. Για τον 64χρνο τεχνικό το να αισθάνεσαι καλά σε μια συνεργασία είναι πάνω από τα ίδια τα λεφτά. Γι αυτό και δεν δίστασε σε κανένα σημείο να παρατείνει την παραμονή του εκτός προπονητικής όταν και τον «τελείωσε» άκομψα η Ίντερ.

Την ώρα που ο Ντε Λαουρέντις έλεγε αριστερά και δεξιά πως η Νάπολι θα συνεχίσει με τον Σπαλέτι στον πάγκο, ο ίδιος ξεκαθάριζε στους δημοσιογράφους πως δεν του είχε πει κανένας τίποτα και πως αυτό θα έπρεπε ο Ντε Λαουρέντις να το πει στον ίδιο και όχι να το μαθαίνει από τους δημοσιογράφους. Από εκείνο το σημείο κάτι είχε σπάσει μέσα του. Βέβαια, το πως διαχειρίστηκε την κατάσταση ο μεγιστάνας του κινηματογράφου δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Ο Ντε Λαουρέντις είναι γνωστός ως «fumantino», μια εκρηκτική προσωπικότητα, που διαρκώς αλλάζει προπονητές. Δεν είναι τυχαίο πως εχει αλλάξει τέσσερις προπονητές στα πέντε τελευταία χρόνια.

«Όταν η γυναίκα σου αποφασίζει να σε απατήσει, κοιμάται με κάποιον άλλον», ήταν η απάντηση του όταν ο Βάλτερ Ματζάρι είχε αφήσει το «Ντιέγκο Μαραντόνα» για την Ίντερ, ενώ είχε χαρακτηρίσει τον Σάρι προδότη όταν άφησε τη Νάπολι επειδή ο Ιταλός τεχνικός είχε αποφασίσει να δεχτεί την πλουσιοπάροχη πρόταση της Τσέλσι.

Στην περίπτωση του Σπαλέτι όμως ούτε η μία περίπτωση ούτε η άλλη υπήρξε, παρότι δεν είναι καν στην πρώτη πεντάδα των ακριβοπληρωμένων προπονητών της Serie A. Για τον εμπειρο τεχνικό είναι θέμα εμπιστοσύνης, θέμα διαπροσωπικών σχέσεων. Το αν θα ενισχυθεί ή θα αποδυναμωθεί η ομάδα είναι το τελευταίο που μετράει. Άλλωστε, πέρυσι είδε σχεδόν την αφρόκρεμα της ομάδας να αποχωρεί (Ινσίνιε, Μέερτενς, Κουλιμπαλί, Ρουίς, Οσπίνα) αλλά δεν τον πείραξε καθόλου κι έφτιαξε ακόμα καλύτερη ομάδα.

Napoli_Campione_dItalia.jpg

«Δεν έχω κερδίσει πολλά στην καριέρα μου, αλλά αυτά που έχω κατακτήσει τα θεωρώ σημαντικά. Αν κάποιος πιστεύει η δεν αισθάνεται πως μπορεί να δώσει το 100% τότε θα πρέπει σοβαρά να σκεφτεί το μέλλον του. Και αν μπει στην διαδικασία αυτή αυτό σημαίνει πολλά για το αν είναι ευτυχισμένος να συνεχίσει», ανέφερε ο απερχόμενος όπως όλα δείχνουν προπονητής των πρωταθλητών Ιταλίας μιλώντας για την κατάσταση που υπάρχει στον σύλλογο. Και όλοι κατάλαβαν πως μόνο ευτυχισμένος δεν είναι αυτή την στιγμή ο 64χρονος τεχνικός.

Ο Σπαλέτι έχει πάρει την απόφαση και αναμένεται να την γνωστοποιήσει τις επόμενες ημέρες. Και αυτή είναι να αποχωρήσει από τους «παρτενοπέι», ακόμα και αν χρειαστεί να βρίσκεται στην φάρμα του στην Τοσκάνη για ένα ολόκληρο χρόνο, από την στιγμή που η Νάπολι έχει καταθέσει το συμβόλαιο του στην Λίγκα για την επόμενη σεζόν. Και μπορεί στη Νάπολη ακόμα να βρίσκονται στον 7ο ουρανό, αλλά η αποχώρηση του Σπαλετόνε, σίγουρα θα χαλάσει λίγο την χαρά των Ναπολιτάνων.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0