Football Talk

Η «Αναγέννηση» της Φιορεντίνα (video)

Η «Αναγέννηση» της Φιορεντίνα (video)
Η Φιορεντίνα προκρίθηκε στον τελικό του Conference League γράφοντας ιστορία και πλέον με σιγουριά οι «βιόλα» επέστρεψαν για τα καλά. Το BN Sports γράφει για μια ομάδα θρύλος της Ιταλίας που υπέφερε και δείχνει πλέον να αναγεννάται.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Όταν ο Μιχαήλ Άγγελος δημιουργούσε τον Δαβίδ στο απόγειο της ιταλικής Αναγέννησης, το άγαλμα σύντομα έφτασε να αντιπροσωπεύει τα ιδανικά της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Αυτός της αυτοδιάθεσης και της πολιτικής ελευθερίας μπροστά στην ηγεμονία της οικογένειας των Μεδίκων. Κανένα άλλο εκλεπτυσμένο μνημείο που υπήρχε μέσα στα τείχη της πόλης δεν μπορούσε να εκφράσει με τον αρτιότερο τρόπο την ομορφιά της Φλωρεντίας. Ήταν τέτοιο το μεγαλείο του αγάλματος του Δαβίδ που για σχεδόν 500 χρόνια η αίσθηση αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως σε όλους τους Φλωρεντίνους.

Τα επιτεύγματα της πόλης γνωστά, αλλά αν ρωτήσετε τους Φλωρεντίνους για ποιους δηλώνουν την πιο ένθερμη ευλάβεια, πολλοί θα απαντήσουν με το όνομα μιας ομάδας. Μέσα στο ιερό της καρδιάς τους, είναι η ζωή και οι πράξεις μιας ομάδας που για τους κατοίκους της πόλης θεωρούνται ιερά. Είναι η Φιορεντίνα.

«Πάντα πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι μια έκφραση του πώς νιώθεις και αν δεν είναι, θα έπρεπε να είναι. Πρέπει να παίζεις με την ψυχή σου, για τους λόγους που πρωτοέπαιξες το συγκεκριμένο το παιχνίδι. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί σε άλλους να μην αρέσει το στυλ μου, αλλά εγώ πιστεύω σε αυτό. Πιστεύω ότι πρέπει να παίξουμε για την απόλαυση και να διασκεδάσουμε τον κόσμο που έρχεται να μας παρακολουθήσει. Θυμηθείτε εδώ στη Φλωρεντία, έχουν συνηθίσει στην όμορφη τέχνη. Έχουν συνηθίσει τα μάτια τους σε πανέμορφες και ξεχωριστές στιγμές. Γι' αυτό πάντα θα παίζουμε επιθετικά. Πρέπει να προσφέρουμε στους Φλωρεντίνους την ίδια απόλαυση με τα μεγάλα έργα τέχνης». Στα λόγια του Φούλβιο Μπερναρντίνι του προπονητή που έφερε το πρώτο πρωτάθλημα στην πόλη περικλείεται ολόκληρη η ποδοσφαιρική φιλοσοφία των «βιόλα».
vinci.jpg

Αν κάποιος βρεθεί στο «Αρτέμιο Φράνκι», πίσω από την εξέδρα των οργανωμένων της Φιορεντίνα, στην Curva Fiesole υπάρχει ένα πάρκο με μικρά δρομάκια όπως το «Πρωταθλήτρια 1956» και το «Πρωταθλήτρια 1969» προς τιμή των δύο ομάδων που έχουν κατακτήσει τα δύο Scudetto του συλλόγου. Οι εποχές αυτές αποτελούν μακρινή ανάμνηση για τον κόσμο της ομάδας, ακόμα και οι πιο πρόσφατες σπουδαίες στιγμές όπως αυτές με τον θρύλο της ομάδας, τον Γκάμπριελ Ομάρ Μπατιστούτα που έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα το 1999 πριν ο ίδιος τραυματιστεί και ο Εντμούντο τους εγκαταλείψει για την Βραζιλία και το καρναβάλι.

Οι χαρές τα τελευταία χρόνια για την Φιορεντίνα ήταν λίγες, όπως η χρονιά με τον Πάουλο Σόουζα στον πάγκο και τον Μάρκο Κάλινιτς στην επίθεση να μένει για ένα διάστημα μόνο στην κορυφή κόντρα σε ομάδες με πολλαπλάσια μπάτζετ από το δικό της. Ακόμα και όταν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας με τη Νάπολι το 2015 τα όσα έκαναν οι οπαδοί των «παρτενοπέι» με τα επεισόδια πριν τον αγώνα άφησαν την Φιορεντίνα ξανά χωρίς χαρά.

Ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα η κατάσταση να αλλάξει. Η Φιορεντίνα μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες θα έχει να δώσει δύο τελικούς και να πάρει ένα τρόπαιο για πρώτη φορά από το 2001. Στις 24 Μαΐου υπάρχει ο τελικός του Κυπέλλου Ιταλίας κόντρα στην Ίντερ, μια Ίντερ την οποία είχαν κερδίσει μέσα στο «Τζουζέπε Μεάτσα» πριν από δύο μήνες περίπου. Ήδη με την χθεσινή πρόκριση κόντρα στην Βασιλεία έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη ομάδα που θα έχει αγωνιστεί και στους τέσσερις τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της UEFA.

barak.jpg

Για τους «βιόλα» είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός από το 1990 και το Κύπελλο UEFA όταν σε διπλούς τελικούς ηττήθηκαν από την Γιουβέντους σε ματς όπου η Φιορεντίνα έδωσε τον εντός έδρας αγώνα στο Αβελίνο σε μια πόλη που το 90% είναι Γιουβέντους και ο τότε αμυντικός της Φιορεντίνα, Σελέστ Πιν είχε αποκαλέσει τους «μπιανκονέρι» κλέφτες ζωντανά στην τηλεόραση για να ακολουθήσει το ταραχώδες καλοκαίρι του 1990 με την πώληση του Ρομπέρτο Μπάτζιο στην «Γηραιά Κυρία». Αυτή την φορά αντίπαλος δεν θα είναι η μισητή Γιουβέντους, αλλά η Γουέστ Χαμ η οποία πέρυσι παραλίγο να κάνει δικό της έναν εκ των αρχηγών της Φιορεντίνα, τον Νίκολα Μιλένκοβιτς τον οποίο τώρα θα βρει μπροστά της.

Οι δύο τελικοί είναι δικαίωση κυρίως για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Ιταλοαμερικανό Ρόκο Κομίσο, καθώς και το δεξί του χέρι στην ομάδα και στην πόλη τον Τζόε Μπαρόνε. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Κομίσο δεν δίστασε να τα χώσει τόσο στο σύστημα στην χώρα που ουσιαστικά δεν δίνει τις δυνατότητες στις ομάδες να κοιτάνε στα μάτια τις αντίστοιχες αγγλικές, όσο και στις Γιουβέντους και Ίντερ για τον τρόπο που κατακτούσαν τα πρωταθλήματα την ώρα που η μία βρίσκεται συνέχεια μπλεγμένη σε σκάνδαλα και η άλλη έχει τεράστια οικονομικά θέματα. Κι επειδή είπαμε για Γιουβέντους η χαρά για τους Φλωρεντίνους ήταν διπλή. Την ώρα που οι παίκτες του Ιταλιάνο έπαιρναν την πρόκριση στον τελικό του Conference, η Γιουβέντους γνώριζε την ήττα από την Σεβίλλη και τον αποκλεισμό από τα ημιτελικά του Europa League. Κυρίως όμως γνώριζαν τον αποκλεισμό οι Βλάχοβιτς και Κιέζα που αποχώρησαν από την Φλωρεντία για το Τορίνο ξεκαθαρίζοντας πως πλέον θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τίτλους, κάτι που επουδενί δεν το έχουν καταφέρει. Τουλάχιστον για τους δύο παίκτες η Φιορεντίνα έβαλε στα ταμεία της 120 εκατ. ευρώ παρότι ο Κομίσο δεν ήθελε κανένας από τους δύο να φύγει από το «Αρτέμιο Φράνκι». Και η δικαίωση για τον ιδιοκτήτη των «βιόλα» ήρθε.

«Πολλοί άνθρωποι μας επέκριναν και οι εφημερίδες έγραφαν ότι οι επιθετικοί με τους οποίους αντικαταστήσαμε τον Βλάχοβιτς (Καμπράλ – Γιόβιτς) δεν σκόραραν. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ξοδέψαμε 15 εκατ. ευρώ για τον έναν και τίποτα για το άλλον (διετής δανεισμός). Και οι δύο έχουν  πετύχει 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Βλάχοβιτς, εν τω μεταξύ, έχει σκοράρει 10 στο Τορίνο, δύο εκ των οποίων ήταν με πέναλτι. Τα μισά από τους δικούς μας επιθετικούς. Και βγάλαμε και 70 εκατ. ευρώ από τον Βλάχοβιτς. Οι μεταγραφές Καμπράλ – Γιόβιτς ήταν εξαιρετικές για εμάς, αντίθετα η μεταγραφή του Βλάχοβιτς δεν ήταν καλή για την Γιουβέντους».

Ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας, και ο επόμενος προπονητής που θα απασχολήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο Βιτσέντζο Ιταλιάνο ετοιμαζόταν για πέναλτι. «Στα πρώτα 20 λεπτά η Βασιλεία μας προκάλεσε προβλήματα. Τότε καταφέραμε να πάρουμε την πρωτοβουλία, να χάσουμε κάποιες τρομερές ευκαιρίες και η αλήθεια είναι πως είχα μπει ήδη στην διαδικασία να σκέφτομαι τα πέναλτι».


Ο γεννημένος στην Καρλσρούη από μετανάστες Ιταλούς κατάφερε και μεταμόρφωσε την Φιορεντίνα. Μέσα σε δύο χρόνια έφερε την ομάδα της Φλωρεντίας αρχικά στην Ευρώπη και τώρα σε δύο τελικούς έχοντας δώσει ήδη 55 ματς στην σεζόν. Το ότι θα είναι ο επόμενος σπουδαίος Ιταλός τεχνικός φαίνεται και από την πορεία του. Μόλις πριν πέντε χρόνια ήταν προπονητή στην Βιγκοντίνα Σαν Πάολο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Από τότε όμως δεν βλέπει κανέναν. Πρώτα κατάφερε να οδηγήσει την Τραπανι στην Serie B για να ακολουθήσει η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία με την Σπέτσια και μια σχετικά άνετη παραμονή την επόμενη χρονιά. Την περασμένη σεζόν ο Ιταλιάνο έκανε τη Φιορεντίνα την πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος αφού κέρδισε 22 παραπάνω βαθμούς από την προηγούμενη χρονιά και να την οδηγήσει στο Conference League μετά την σεζόν 2016-17!

Και αυτό έχει συνδυαστεί με επιθετικό κι όμορφο ποδόσφαιρο. Η Φιορεντίνα είναι η ομάδα που παίζει με τις γραμμές της πιο ψηλά στο γήπεδο σε σχέση με τις άλλες ιταλικές ομάδες και δέχεται τα λιγότερα σουτ. Με εξαίρεση τη Νάπολι είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη πίεση στο πρωτάθλημα γι αυτό και το ποσοστό ολοκλήρωσης πάσας των αντιπάλων τους είναι το χαμηλότερο στο πρωτάθλημα. Θιασώτης του 4-3-3 χωρίς όμως να είναι δογματικός.

Αν κάποιος δει και οι τρεις ευρωπαϊκοί τελικοί θα έχουν εκπρόσωπο της Serie A δείχνοντας πως το calcio είναι ξανά εδώ. Ειδικά για την Φιορεντίνα η οποία επέστρεψε για τα καλά με τον δικό της τρόπο, με αυτόν που θα ήταν περήφανοι όλοι αυτοί οι σπουδαίοι δημιουργοί που άνθισαν στην Φλωρεντία κατά την διάρκεια της Αναγέννησης.  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0