UEFA Champions League Final 2023

Άγγλο-Ιταλικός τελικός στο Champions League, πράξη 5η: Μία ιστορία… θαυμάτων, βαμμένη με αίμα (video)

Άγγλο-Ιταλικός τελικός στο Champions League, πράξη 5η: Μία ιστορία… θαυμάτων, βαμμένη με αίμα (video)

Από την πρώτη φορά που το Κύπελλο Πρωταθλητριών κρίθηκε στα πέναλτι και την τραγωδία του Χέιζελ, στο «θαύμα της Πόλης» και την Αθήνα. Κάθε φορά που Άγγλοι συνάντησαν Ιταλούς στον τελικό του Champions League ήταν ξεχωριστή και τον ερχόμενο Ιούνιο, Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα γράψουν το 5ο κεφάλαιο στις μάχες των δύο χωρών…

Η Μάντσεστερ Σίτι «διέλυσε» τη Ρεάλ Μαδρίτης με 4-0 στο Έτιχαντ (17/05) και με συνολικό σκορ 5-1 πήρε μία πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Champions League. Εκεί όπου θα συναντηθεί με την Ίντερ, η οποία ήταν η νικήτρια στον «εμφύλιο» του Μιλάνου κόντρα στη Μίλαν.

Έτσι, Άγγλοι και Ιταλοί θα δώσουν ραντεβού στις 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, με φόντο την κορυφή της Ευρώπης. Πρόκειται για την 5η φορά που ομάδες από αυτές τις δύο χώρες θα συναντηθούν σε τελικό Champions League.

Ο κοινός παρονομαστής και η περίεργη σύμπτωση

Μάλιστα στους προηγούμενους τέσσερις, κοινός παρονομαστής ήταν η… Λίβερπουλ, η οποία ήταν παρούσα σε όλους. Οι μισοί κατέληξαν στα χέρια της, οι άλλοι μισοί σε ιταλικά. Φυσικά, ένας εξ αυτών των τελικών έχει μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος όλων των εποχών, ενώ ένας άλλος ήταν η αιτία για τον αποκλεισμό των Άγγλων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο φετινός τελικός παράλληλα είναι και μία περίεργη σύμπτωση. Συγκεκριμένα, Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή τους ιστορία. Η τελευταία φορά που δύο σύλλογοι είχαν το πρώτο τους ραντεβού σε τελικό Champions League ήταν και πάλι Άγγλο-Ιταλική «μάχη» και δη στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Μίλαν το 2005.

Λίβερπουλ – Ρόμα, Ολίμπικο 1984

Πρώτη χρονικά συνάντηση ήταν αυτή της Λίβερπουλ με τη Ρόμα το 1984 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες στην κανονική διάρκεια με 1-1, ενώ και στην παράταση το σκορ παρέμεινε ίδιο. Έτσι, οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Αυτή μάλιστα ήταν η «παρθενική φορά» που το τρόπαιο κρίθηκε στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Νικήτρια αναδείχθηκε η Λίβερπουλ, με τον Κένεντι να ευστοχεί στο τελευταίο χτύπημα για να χαρίσει το 4ο τίτλο στην ομάδα του.

 


Γιουβέντους – Λίβερπουλ, Στάδιο Χέιζελ 1985

Ένα χρόνο αργότερα, οι «κόκκινοι» ήταν και πάλι στο ραντεβού. Αυτή τη φορά απέναντι στη Γιουβέντους, με τον τελικό να λαμβάνει χώρα στο Χέιζελ των Βρυξελλών. Πρωταθλητές Ευρώπης αναδείχθηκαν οι «μπιανκονέρι», οι οποίοι επικράτησαν 1-0 με γκολ-πέναλτι του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος λίγο αργότερα κατέκτησε για 3η διαδοχική χρονιά τη Χρυσή Μπάλα.

Ωστόσο το αγωνιστικό σκέλος μικρή σημασία είχε μετά τα όσα συνέβησαν πριν την σέντρα του αγώνα, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είχε αρχίσει ποτέ. Λίγο πριν την έναρξη οπαδοί της Λίβερπουλ ομάδας κινήθηκαν απειλητικά προς τη μεριά των Ιταλών, οι οποίοι στην προσπάθεια να υποχωρήσουν, βρέθηκαν στο κενό, καθώς η κερκίδα «Ζ» δεν άντεξε το βάρος και κατέρρευσε. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και από την στιγμή που η ευθύνη βάρυνε κυρίως τους Άγγλους, τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια. Η ίδια η Λίβερπουλ έλαβε 10ετή αποκλεισμό αλλά τελικά μειώθηκε σε έξι χρόνια, ενώ  14 οπαδοί της καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Λίβερπουλ – Μίλαν, Στάδιο Ατατούρκ 2005

Πέρασαν 20 χρόνια για να συναντηθούν ξανά Ιταλοί και Άγγλοι σε ένα τελικό. Η διοργάνωση βέβαια είχε αλλάξει πλέον φορμάτ και το 2005 στην Κωνσταντινούπολη, Λίβερπουλ και Μίλαν μας χάρισαν ίσως τον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών. «Το θαύμα της Πόλης», όπως έμεινε στην ιστορία.

Οι «ροσονέρι» αν και προηγήθηκαν με 3-0 στο πρώτο ημίχρονο, είδαν πολύ γρήγορα το προβάδισμά τους να κάνει… φτερά. Οι ποδοσφαιριστές του Ράφα Μπενίτεθ πέτυχαν μία απίθανη ανατροπή για να ισοφαρίσουν σε 3-3 και έστειλαν το ματς στα πέναλτι. Εκεί, ο Γέρζι Ντούντεκ ύψωσε τείχος στην εστία του, απέκρουσε τις εκτελέσεις των Πίρλο και Σεβτσένκο και οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Champions League.

Μίλαν – Λίβερπουλ, ΟΑΚΑ 2007

Η «τελευταία πράξη» μέχρι το Μάντσεστερ Σίτι – Ίντερ «γράφτηκε» στην Αθήνα. Η Μίλαν ήθελε να πάρει εκδίκηση από τη Λίβερπουλ για το χαμένο τελικό του 2005 και στο ΟΑΚΑ το 2007 δεν της άφησε περιθώρια. Οι Ιταλοί προηγήθηκαν με 2-0 και παρότι οι «κόκκινοι» μείωσαν στο 89’, οι ποδοσφαιριστές του Κάρλο Αντσελότι δεν άφησαν τα φαντάσματα της Πόλης να τους στοιχειώσουν. Έτσι, κατέκτησαν το Champions League, το 7o στην ιστορία τους, αλλά και το τελευταίο ως σήμερα.

 

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0