Football Talk

Τσέλσι και Νότιγχαμ Φόρεστ: Σχεδόν 700 εκατ. σε μεταγραφές και 65 παίκτες, αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει φτάσει

Τσέλσι και Νότιγχαμ Φόρεστ: Σχεδόν 700 εκατ. σε μεταγραφές και 65 παίκτες, αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει φτάσει

Τσέλσι και Νότιγχαμ Φόρεστ δίνουν ραντεβού στο «Στάφμορντ Μπριτζ» σε μια αναμέτρηση μεταξύ δύο ομάδων που σάρωσαν τα πάντα στο μεταγραφικό παζάρι, χωρίς όμως η πολιτική τους να φέρει τα αντίστοιχα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Τόσο οι «μπλε» όσο και η Φόρεστ άφησαν με ανοικτό το στόμα το αγγλικό ποδοσφαιρικό κοινό για το πως κινήθηκαν στην αγορά, αφού δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως σάρωσαν στο μεταγραφικό παζάρι. Και τώρα οι δύο ομάδες θα έρθουν αντιμέτωπες το Σάββατο (13/5) στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και το γνωστό συνδρομητικό σάιτ Athletic προσπάθησε να κάνει μια μικρή αποτίμηση της πολιτικής των δύο ιδιοκτητών Τοντ Μπόελι και Βαγγέλη Μαρινάκη με την απόκτηση τόσων πολλών ποδοσφαιριστών και το αν έχουν φέρει και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα: Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, το μήνυμα που έστειλε η Τσέλσι μέσω των ιδιοκτητών της ήταν πως η δαπάνη άνω των 500 εκατ. λιρών σε μεταγραφές ήταν μέρος της στρατηγικής τους. Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέμεινε σε συνέντευξή του στην Telegraph τον Δεκέμβριο του 2022 ότι «δεν αγόραζε παίκτες μόνο για να ξοδέψει χρήματα». Η Φόρεστ είχε φέρει 22 νέους παίκτες μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, ξοδεύοντας περίπου 150 εκατ. λίρες, ενώ στις δηλώσεις του είχε προσθέσει πως θα γίνουν άλλες δύο κινήσεις τον Ιανουάριο. Τελικά αποκτήθηκαν επτά κατά την διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ξεπερνώντας και την Τσέλσι η οποία σταμάτησε στους έξι.

Αυτή η αναμέτρηση αποτελεί αναμφισβήτητα μια συνάντηση μεταξύ δύο ομάδων από τις πιο δραστήριες στην μεταγραφική αγορά, με επικεφαλής ιδιοκτήτες που, παρ' όλες τις διαφορές τους, έχουν ακολουθήσει την στρατηγική όσους περισσότερο τόσο περισσότερο».

Οι δύο νέοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι συνεχίζουν να επιμένουν πως κληρονόμησαν από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς μια ομάδα χρειαζόταν ανακατασκευή. Η απόκτηση των Κουλιμπαλί και Φοφανά θεωρήθηκαν απαραίτητες για την αντικατάσταση των Ρούντιγκερ και Κρίστενσεν που αποχώρησαν ως ελεύθεροι, ενώ οι μεταγραφές των Στέρλινγκ, Ομπαμεγιάνγκ και Κουκουρέγια αποτελούσαν επιθυμία του Τόμας Τούχελ για την δημιουργία μιας ομάδας η οποία θα ήταν έτοιμη να χτυπήσει τον τίτλο της Premier League.

FOS-22-9.15-Boehly-Chelsea.jpg

Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης γνώριζε καλά ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ χρειαζόταν σημαντική ενίσχυση για να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις στην Premier League. Πέντε βασικά μέλη της ομάδας που κέρδισαν την άνοδο στον τελικό των πλέι οφ του Πρωταθλήματος ήταν δανεικοί και άλλοι πέντε είτε πουλήθηκαν είτε αποχώρησαν αφού έληγε το συμβόλαιό τους. Η ποσότητα ήταν σχεδόν εξίσου σημαντική με την ποιότητα.

Ωστόσο, ερωτήματα παραμένουν και για τις δύο ομάδες ως προς τον τρόπο σκέψης στην διαδικασία απόκτησης όλων αυτών των παικτών. Η απόφαση του Μποέλι να διορίσει τον εαυτό του ως προσωρινό αθλητικό διευθυντή μετά την απομάκρυνση των Γκρανοσκαγια και Τσεχ οδήγησε πολλούς, ανάμεσα τους και τον Γκάρι Νέβιλ να κάνει σκληρή κριτική τονίζοντας πως ο Μποέλι «μεταχειριζόταν την Τσέλσι σαν να παίζει Football Manager». Από την πλευρά του πάντως το κλαμπ επέμενε πως ο Μποέλι ανέλαβε αυτό τον ρόλο καθαρά από ανάγκη.

Στη Φόρεστ, η σκιά του Μαρινάκη - ή πιο συγκεκριμένα του γιου του Μιλτιάδη, μια πολύ πιο ορατή παρουσία στον σύλλογο - έχει φανεί μεγάλη πάνω από την ξέφρενη επιχείρηση μεταγραφών που είχε ως αποτέλεσμα μια ταχεία εναλλαγή στελεχών στο κλαμπ. Αρχικά ο επικεφαλής μεταγραφών  Γιώργος Συριανός και ο επικεφαλής του σκάουτινγκ Άντι Σκοτ (και οι δύο απολύθηκαν τον Οκτώβριο), για να ακολουθήσει ο αθλητικός διευθυντής Φίλιππο Τζιράλντι (προσλήφθηκε τον Οκτώβριο και απολύθηκε τον Απρίλιο), πριν αναλάβει ο διάδοχος του Ρος Γουίλσον, πρώην της Ρέιντζερς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κινήσεις της Νότιγχαμ στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περίοδοι να έγιναν από διαφορετικά άτομα που ο καθένας είχε τις δικές τους αρχές. Αυτό ισχύει και στην Τσέλσι, όπου ο Μπόελι άφησε τον τίτλο του προσωρινού αθλητικού διευθυντή μετά τις προσλήψεις του Πωλ Γουίνστανλεϊ από την Μπράιτον και του Κρίστοφερ Βίβελ από τη Λειψία, με τους Λόρενς Στιούαρτ και Τζο Σιλντς να συμπληρώνουν τη νέα αθλητική δομή του συλλόγου όπως αυτή ανακοινώθηκε επίσημα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Γουίνστανλεϊ ήταν ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τις μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες στόχευαν σε ένα πολύ διαφορετικό προφίλ παικτών από το καλοκαίρι: ελίτ ταλέντα κάτω των 23 ετών με υπερμακροχρόνια συμβόλαια. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν πέσει η αυλαία, οι Μποέλι και Εγκμπαλι ήταν ενεργοί στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων και λάμβαναν μέρος στις επαφές με τους υποψήφιους στόχους.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον πίνακα της Premier League θα δει πως η Τσέλσι και η Φόρεστ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα καλύτερα παραδείγματα για το τι μπορεί να πάει στραβά όταν οι μεταγραφές δεν έχουν μέτρο. Η στατιστική κατηγορία στην οποία οι δύο αυτοί σύλλογοι είναι στην κορυφή είναι ο αριθμός των παικτών που έχουν παίξει στο πρωτάθλημα (η Φόρεστ είναι η πρώτη με 33, η Τσέλσι δεύτερη με 32).

giraldi.jpg

Η Φόρεστ αναγκάστηκε να μην δηλώσει τον Πορτογάλο μέσο Καφού και τον επιθετικό Λάιλ Τέιλορ από τη λίστα με τους 25 παίκτες της Premier League, ενώ η Τσέλσι μπόρεσε να προσθέσει μόνο τρεις από τις έξι χειμερινές της μεταγραφές στην ομάδα της για τη φάση των νοκ-άουτ του Champions League τον Φεβρουάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως στην προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων υπήρχαν οκτώ καλοκαιρινές μεταγραφές στους 22 που ξεκίνησαν τον αγώνα, με τα γκολ στο ισόπαλο 1-1 στο «City Ground» να τα πετυχαίνουν οι νεοαποκτηθέντες Στέρλινγκ και Οριέρ.

Μόλις ένα μήνα πριν και ο προπονητής της Νότιγχαμ, Στιβ Κούπερ, ακόμα έψαχνε να βρει την καλύτερη του ενδεκάδα. Από την πλευρά του ο Τούχελ μόλις και μετά βίας κατάφερε να δουλέψει με τις καλοκαιρινές μεταγραφές της Τσέλσι προτού ο Μποέλι και ο Εγκμπάλι αποφασίσουν ότι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του. Στη συνέχεια ο διάδοχος του Γκράχαμ Πότερ στους επτά μήνες που βρέθηκε στον πάγκο των «μπλε» προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σταθερό πυρήνα - ή ακόμα το χειρότερο να καταφέρει να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό παικτών στις προπονήσεις το οποίο υπονομεύτηκε από ένα νέο κύμα παικτών τον Ιανουάριο.

Σίγουρα κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως με σχεδόν 200 εκατ. λίρες σε μεταγραφές θα έπρεπε το αποτέλεσμα στη Νότιγχαμ να είναι κάτι καλύτερο από την αγωνιώδη παραμονή στην Premier League. Βέβαια, επίσης κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως η μοίρα της Φόρεστ θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τον Κούπερ ο οποίος κατάφερε μια ομάδα ταλαντούχων αγνώστων να την μετατρέψει σε μια δυναμική και ανταγωνιστική ομάδα.

Η κατάσταση στην Τσέλσι έγινε ακόμα χειρότερη με τον Πότερ να απομακρύνεται και τον προσωρινό του αντικαταστάτη Φρανκ Λάμπαρντ να μην αλλάζει καθόλου την κατάσταση. Η σεζόν αυτή για τους «μπλε» είναι καταστροφική οι οποίοι περιμένουν την λύτρωση στο τέλος της χρονιάς για μια μπερδεμένη ομάδα με μπόλικο ταλέντο η οποία έχει απόλυτη ανάγκη από έναν αρχιτέκτονα με ένα ενωτικό όραμα.

Το σίγουρο είναι πως κανένα από αυτούς τους συλλόγους δεν μπορεί να δει τον άλλο ως το μοντέλο για το πώς να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.


www.bnsports.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0