Football Talk

Η ΑΕΚ το έκανε ξανά, όπως το 1979! (video)

Η ΑΕΚ το έκανε ξανά, όπως το 1979! (video)

Η ΑΕΚ ανέτρεψε την κατάσταση στο πρωτάθλημα της Stoiximan Super League μία ανάσα πριν το τέλος. Ο τρόπος που ο τίτλος έρχεται στα χέρια της Ένωσης, ξυπνάει μνήμες από το μακρινό 1979, όταν ο σύλλογος κατάφερε να «πιάσει» τον Ολυμπιακό στην κορυφή και τελικά να πανηγυρίσει το τρόπαιο.      

Η ΑΕΚ, ετοιμάζεται να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος για 13η φορά «αποκαθηλώνοντας» τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, που ήταν μία ανάσα πριν τον τίτλο της Stoiximan Superleague. Η πικρή ήττα των «πρασίνων» από τον Ολυμπιακό (8/5, 1-0) σε συνδυασμό με την ανατροπή για τη νίκη των «κιτρινόμαυρων» στο Κλεάνθης Βικελίδης (8/5, 1-2), άνοιξε για το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα το δρόμο προς την κορυφή.

Εκπληκτικό αυτό που έκανε φέτος η ΑΕΚ! Μόλις μία αγωνιστική πριν το τέλος «έκλεψε» μέσα από τα χέρια του πολύ καλού Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ένα πρωτάθλημα που, στη μέση της σεζόν, φάνταζε σχεδόν κερδισμένο. Ο τρόπος με τον οποίο η Ένωση μπόρεσε να πλησιάσει σε αυτή την κατάκτηση, για πρώτη φορά μετά το 2018, θυμίζει σε πολλά σημεία μία πολύ παλιά ιστορία…   

Το μακρινό 1979, σε μία χρονιά που το πρωτάθλημα Ελλάδος στιγματίστηκε από πολλά σκάνδαλα, η ΑΕΚ ήταν αυτή που κατέκτησε τον τίτλο με μία τεράστια ανατροπή απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που μέχρι την προτελευταία αγωνιστική είχε «κρατηθεί» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Ήταν 3 Ιουνίου του ίδιου έτους και η τελευταία στροφή της Α’ Εθνικής έμελλε να είναι η πιο καθοριστική, με τους Πειραιώτες να βρίσκονται πρώτοι μεν αλλά χωρίς απόσταση ασφαλείας από την δεύτερη ΑΕΚ. Όλα ανατράπηκαν εκείνη την ημέρα όταν οι «ερυθρόλευκοι» ήρθαν ισόπαλοι 3-3 με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, σε ένα παιχνίδι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τις αποφάσεις της διαιτησίας, σε βάρος των φιλοξενούμενων.

Την ώρα που ο Ολυμπιακός… πάσχιζε να νικήσει στην Κρήτη, η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια πετύχαινε μία εξαιρετικά ευρεία νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα με το τελικό σκορ του αγώνα να διαμορφώνεται σε 7-2 υπέρ της Ένωσης!

Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ματς στην ιστορία του συλλόγου, όχι μόνο για τη μεγάλη διαφορά στο σκορ μεταξύ των δύο αντιπάλων, αλλά κυρίως για τον κομβικό ρόλο που έπαιξε αυτή η νίκη στην μετέπειτα κατάκτηση του τίτλου.

aek_pas.jpg


Ο Τάσος Κωνσταντίνου ήταν ο… οδηγός των «κιτρινόμαυρων», έχοντας σημειώσει τόσο το εναρκτήριο γκολ στο 3ο μόλις λεπτό, αλλά και το τελευταίο για το τελικό 7-2 υπέρ των γηπεδούχων. Επιπλέον, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς έγινε σύνθημα για τους φιλάθλους της ΑΕΚ, όταν αντί να σκοράρει διπλασιάζοντας τα γκολ του προτίμησε να δώσει πάσα στον Θωμά Μαύρο ώστε να αναδειχθεί εκείνος πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πράγμα που έγινε. Ο Έλληνας σκόρερ μετά από το συγεκριμένο παιχνίδι, έφτασε τα 31 γκολ.

Η είδηση της ισοπαλίας στο Ηράκλειο έβαλε… φωτιά στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον κόσμο της ΑΕΚ να πανηγυρίζει μία τεράστια ανατροπή, η οποία θα έστελνε τους «κιτρινόμαυρους» σε ισοβαθμία με τον μέχρι τότε πρωτοπόρο Ολυμπιακό.




Όλα πλέον θα κρίνονταν στο μπαράζ-νίκης που αποφασίστηκε από τη διοργανώτρια ΕΠΟ πως θα διεξαγόταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 16 Ιουνίου 1979. Το αποτέλεσμα του ματς απέναντι στον ΟΦΗ (3-3) για την τελευταία αγωνιστική της Α’ Εθνικής, δυσαρέστησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό, ο οποίος υποστήριζε πως είχαν γίνει πολλά λάθη από την πλευρά των διαιτητών της αναμέτρησης, τα οποία θα έπρεπε να εξετασθούν.

Τα αιτήματα των ερυθρολεύκων δεν εισακούστηκαν, επομένως η ομάδα αποφάσισε να απέχει από τον «τελικό» απέναντι στην επίσης πρωτοπόρο ΑΕΚ. Η Ένωση, σε αντίθεση με τους Πειραιώτες, κατέβηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου, γεγονός που της χάρισε τη νίκη και κατ’ επέκταση το πρωτάθλημα.

1978-protathlima-reslarge.jpg


Η σεζόν του 1978/79 έληξε με μία ανατροπή που θυμίζει σε πολλά τον τρόπο που πρόκειται να κριθεί ο τίτλος και της φετινής διοργάνωσης. Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν ακόμα και την τελευταία στιγμή. Η ΑΕΚ το πίστεψε τότε όπως το πίστευε και τώρα, γράφοντας την ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Άλλωστε η ίδια η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς, απλώς μερικές φορές κάνει... ομοιοκαταληξίες.   

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0