Football Talk

Τα χρόνια ανομβρίας της Νάπολι και οι υπόλοιπες... ξεχασμένες της κορυφής!

Τα χρόνια ανομβρίας της Νάπολι και οι υπόλοιπες... ξεχασμένες της κορυφής!

Με αφορμή την επιστροφή του «σκουντέτο» στο φτωχό «Mezzogiorno», το BN Sports επιχειρεί να υπενθυμίσει σε όλους την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί το ποδόσφαιρο ως οικουμενικό φαινόμενο. Η αγωνιστική περίοδος που «δύει» κρύβει μία ανεπανάληπτη γοητεία, καθώς ομάδες που είχαν χρόνια να απολαύσουν της δάφνες της επιτυχίας, συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να το πράξουν.

Την αγωνιστική περίοδο 2022/2023, οι άλλοτε κραταιές δυνάμεις των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αμφισβητήθηκαν. Πολύ έντονα και πολύ δίκαια. Τους εγχώριους θρόνους τους εποφθαλμιούν ομάδες με πλούσια ιστορία, οι οποίες τα τελευταία χρόνια ακολουθούν μία πορεία «έκπτωτου αγγέλου».

Πρώτοι και καλύτεροι οι Ναπολιτάνοι του Λουτσιάνο Σπαλέτι, οι οποίοι από το βράδυ της Πέμπτης (04/05) είναι και μαθηματικά οι νέοι πρωταθλητές Ιταλίας. 33 ολόκληρα χρόνια αναμονής έλαβαν τέλος. 33 χρόνια μαρτυρίου μέσα στα οποία μεγάλωσαν γενιές φιλάθλων, δίχως να γευτούν το νέκταρ της ευτυχίας. 33 χρόνια μέσα στα οποία οι γενιές Ναπολιτάνων «μαράζωσαν». Αυτά, όμως, πλέον αποτελούν παρελθόν.

Τα βιολιά της ναπολιτάνικης ορχήστρας

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά, χρειάστηκε να επιστρατευθούν ένας Γεωργιανός, ένας Νιγηριανός και ένας Κορεάτης. Συνδυασμός που θυμίζει ποντιακό ανέκδοτο. Συνδυασμός που ωστόσο αποδείχθηκε φαντασμαγορικός. Ο Βίκτορ Όσιμεν, ο οποίος βρίσκεται στη Νάπολι από το 2020 έχει αναβαθμιστεί στον αδιαμφισβήτο ηγέτη της ομάδας του Ντε Λαουρέντις. Ο Νιγηριανός αποτελεί ταυτόχρονα και τον συνδετικό κρίκο της παλιάς με τη νέα, πιο λαμπερή (όπως αποδεικνύεται) φρουρά των «παρτενοπέι».  Σκοράρει ακατάπαυστα και διδάσκει πως παίζεται η θέση του σέντερ φορ με 22 γκολ και 4 ασίστ σε 33 παιχνίδια πρωταθλήματος. «Μαέστρος» στην ναπολιτάνικη ορχήστρα, ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια, ο οποίος στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών για το πρωτάθλημα έχει ήδη επιτύχει νταμπλ – νταμπλ (12 γκολ και 10 ασίστ).



Αναμφισβήτητη τέλος, η πλούσια συνεισφορά και του νεοφερμένου Κορεάτη Μιν-τζάε Κιμ ο οποίος αφίχθη προκειμένου να επωμιστεί το βάρος της οπισθοφυλακής, ελλείψει του Καλιντού Κουλιμπαλί, ο οποίος αναχώρησε για το Λονδίνο. Ο Κορεάτης, δικαίωσε τις προσδοκίες και τα κατάφερε περίφημα, έχοντας μάλιστα αναδειχθεί και MVP της Serie A για τον μήνα τον Σεπτέμβριο (2022).

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι ο προπονητής του οποίου το όνομα θα συνδεθεί με αυτή την ιδιαίτερη στιγμή για τη Νάπολι. Μάλιστα, ο 64χρονος τεχνικός γίνεται ο γηραιότερος προπονητής που έχει κατακτήσει το σκουντέτο στην Serie A. Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό ωστόσο, είναι το γεγονός πως το πρωτάθλημα ταξιδεύει για πρώτη φορά στον ιταλικό νότο έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια και πρώτη φορά εκτός Βόρειας Ιταλίας από το 2001, όταν και τον τίτλο του πρωταθλητή κατέκτησε η Ρόμα.

Ο Τσάβι έτοιμος να «σπάσει» το κατεστημένο της Μαδρίτης

Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, η Βαρκελώνη ετοιμάζει την δική της φιέστα για το πρώτο πρωτάθλημα της Μπαρτσελόνα στην μετά Μέσι εποχή και το πρώτο έπειτα από τρία χρόνια ανομβρίας. Μάλιστα είναι εξαιρετικά πιθανό, η μαθηματική κατάκτηση του τίτλου να λάβει χώρα την επόμενη Κυριακή (14/05, 22:00), στο παιχνίδι με αντίπαλο την μισητή Εσπανιόλ, στο πλαίσιο του τοπικού ντέρμπι της Καταλονίας.

Είναι τέτοια η τραγική ειρωνεία, όπου πιθανή νίκη της Μπαρτσελόνα είναι ικανή να εξασφαλίσει τον τίτλο για την ομάδα του Τσάβι και την ίδια στιγμή να σπρώξει την Εσπανιόλ στην άβυσσο του υποβιβασμού. Με αυτή την εξέλιξη, ο Τσάβι θα γίνει ο ενδέκατος που θα έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Ισπανίας, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της ομάδας, βαδίζοντας στα χνάρια του Ζινεντίν Ζιντάν που είναι και ο τελευταίος που το έχει πετύχει.

Πρωτομάστορας της αγωνιστικής προσπάθειας ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, η παρουσία του οποίου αποδείχθηκε ευεργετική για την ομάδα τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο (σκοράρισμα) όσο και σε επίπεδο προσωπικότητας, τομέα στον οποίο το έλλειμμα τα προηγούμενα χρόνια ήταν οφθαλμοφανές. Ο Πολωνός είναι μέχρι αυτή την ώρα ο πρώτος σκόρερ της La Liga, έχοντας επιτύχει 19 τέρματα σε 33 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Παρί Σεν Ζερμέν: Παρηκμασμένη, μα ισόβια πρωταθλήτρια

Από την Ισπανία, μέσω Πυρηναίων αποβιβαζόμαστε στην Γαλλία, όπου λίγοι έχουν τολμήσει να αψηφήσουν την «μονοκρατορία» της Παρί Σεν Ζερμέν. Από τότε που εμφανίστηκαν οι Άραβες στην «πόλη του φωτός» τα επτά από τα τελευταία εννιά πρωταθλήματα που έχουν παιχτεί είναι δικά της, σε μία κατάσταση που εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το τι συνέβαινε στην Ιταλία έως το 2019/2020 και τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας της Γιουβέντους, αλλά και στη χώρα μας από το 2010/2011 όπου ο Ολυμπιακός σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με τις παρενθέσεις (;) των τελευταίων ετών.

Οι μοναδικές που κατάφεραν να σπάσουν αυτή την παράδοση ήταν η Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ το 2016/2017 και η Λιλ το 2020/2021 του νυν προπονητή των Παριζιάνων Κριστόφ Γκαλτιέ. Όπως όλα δείχνουν, η ομάδα των σεΐχηδων θα κάνει δικό της και το φετινό Championnat, αν και η πορεία της την φετινή σεζόν χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις και πολλές απογοητεύσεις.

Παρά το γεγονός πως οι αναταραχές έχουν σαρώσει με τη μορφή τροπικού τυφώνα τον οργανισμό της Παρί, εντούτοις οι συνδιεκδικήτριες ομάδες της κούρσας δείχνουν αν όχι ανίκανες τότε σίγουρα ανήμπορες για μεγαλύτερα πράγματα πέραν της δεύτερης θέσης. Στην περίπτωση πάντως που η Παρί κατακτήσει το πρωτάθλημα, τότε αυτό θα είναι το ενδέκατο του συλλόγου και με αυτό τον τίτλο θα προσπεράσει τις Μαρσέιγ και Σεντ Ετιέν οι οποίες έχουν αμφότερες πανηγυρίσει από δέκα τίτλους. Οι Μαρσεγέζοι, έχοντας να γευτούν την χαρά του πρωταθλήματος από την σεζόν 2010/2011, έπονται αυτή την στιγμή της Παρί στην κούρσα του τίτλου και υπολείπονται πέντε πόντων, ενώ απομένουν και πέντε αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής των Παριζιάνων είναι και την εφετινή σεζόν ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος έχει σημειώσει 23 τέρματα και φιγουράρει πρώτος στην κούρσα των σκόρερ της Ligue 1. Θα πρέπει να σημειωθεί πως άσχετα με την έκβαση του φετινού πρωταθλήματος, η Παρί είναι αποφασισμένη το προσεχές καλοκαίρι να πραγματοποιήσει ριζική αναδόμηση στο ρόστερ και εμφανίζεται πρόθυμη να ξεφορτωθεί ορισμένα από τα μεγάλα αστέρια της. Μάλιστα ο Λιονέλ Μέσι φαίνεται να είναι ο πρώτος που επιβιβάζεται στο καράβι της μεγάλης φυγής.

Όταν η Μπάγερν νοσεί (βαριά), η Ντόρτμουντ καιροφυλακτεί

Στο γερμανικό πρωτάθλημα, είμαστε μάρτυρες μιας υστερίας… ευγένειας που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των Βαυαρών και των Βεστφαλών. Οι μεν προσφέρουν τη σαλατιέρα στους δε και μάλιστα με ιδιαίτερη επιμονή. Ακόμη ωστόσο, συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί.  Για την ώρα η Μπάγερν του Τόμας Τούχελ προηγείται με έναν βαθμό έναντι της Μπορούσια Ντόρτμουντ με τέσσερις στροφές να υπολείπονται για την αυλαία του πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Μονάχου διαθέτει ένα μεγάλο όπλο συγκριτικά με τους Βεστφαλούς και αυτό είναι ο αέρας και η τεχνογνωσία του πρωταθλητή. Αν τελικά η σαλατιέρα καταλήξει στην Βαυαρία θα είναι η δέκατη συνεχόμενη για τους κόκκινους. Θα είναι όμως και το «βάλσαμο» που χρειάζεται ο Τόμας Τούχελ, προκειμένου να δουλέψει απερίσπαστος την επόμενη μέρα των Βαυαρών.

Το δίχως άλλο, μεγάλο μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη ενός σέντερ φορ με τα χαρακτηριστικά του Λεβαντόφσκι, η απουσία του οποίου έχει προκαλέσει αγωνιστική αστάθεια στους πρωταθλητές και δίνει το δικαίωμα στους Βεστφαλούς του Έντιν Τέρζιτς να κάνουν όνειρα τίτλου για πρώτη φορά έπειτα από το 2011/2012, όταν στο τιμόνι της ομάδας βρισκόταν ο Γιόυργκεν Κλοπ.

Και στο τέλος το παίρνει η Μάντσεστερ Σίτι

Αναμφισβήτητα, η Premier League είναι το πρωτάθλημα που απολαμβάνει την υψηλότερη δημοφιλία μεταξύ των ποδοσφαιρόφιλων. Ως τέτοιοι, έχουμε την τύχη να ζούμε την μετάβαση από το Big Six στο Big Seven έπειτα από την εξαγορά της Νιουκάστλ από την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Όμως, η Μάντσεστερ Σίτι αποδεικνύει πως με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο τιμόνι της, προέρχεται από έναν άλλον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Οι μπλε του Μάντσεστερ έχουν χτίσει μία δυναστεία έχοντας, από την αγωνιστική περίοδο 2011/2012, κατακτήσει έξι πρωταθλήματα.

Η Άρσεναλ η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα έχει ξεχάσει να προφέρει τη λέξη πρωτάθλημα. Για να εντοπίσει κανείς την τελευταία κατάκτησή της, θα πρέπει να ανατρέξει στις αρχές του αιώνα και τους «αήττητους» των Αρσέν Βενγκέρ, Τιερί Ανρί και Ρόμπερτ Πιρές την χρονιά 2003/2004. Με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν και την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα να έχει και παιχνίδι λιγότερο, το προβάδισμα δεν βρίσκεται πλέον στα πόδια των παικτών του Μίκελ Αρτέτα και η Σίτι διαθέτει εκτός από τον Χάαλαντ και την εμπειρία να στεφθεί πρωταθλήτρια για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Σε ότι αφορά την κόκκινη όχθη του Μάντσεστερ, μπορεί εκεί να μην έχουν ξεχάσει πως προφέρεται η λέξη πρωτάθλημα. Όμως… χαρά αγνοείται από το μακρινό 2012/2013 (συμπληρώνεται αισίως μία δεκαετία αποχής), οπότε και μεσολάβησαν πολλές απογοητεύσεις και ελάχιστες χαρές. Το φάντασμα του Σερ Άλεξ στοιχειώνει κάθε νέο προπονητή που αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας με στόχο την επιστροφή του συλλόγου στην κορυφή.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί την φετινή χρονιά με την ομάδα στα χέρια του Έρικ Τεν Χαχ, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη «φωτιά» πως θα καταφέρει να μπει σφήνα για την διεκδίκηση του επόμενου πια τίτλου, έχοντας στο νου πως Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ αλλά ακόμη και η Νιούκαστλ ξεκινούν με καλύτερους όρους. Μεγάλο ερωτηματικό η Τσέλσι του Τεντ Μπόελι η οποία πανηγύρισε τελευταία φορά με τον Αντόνιο Κόντε στην τεχνική ηγεσία την σεζόν 2016/2017.

Όποιος γλυτώσει το εγκεφαλικό στο τέλος θα χαρεί

Σε ό,τι αφορά τέλος τα εν Ελλάδι και τα εν οίκω, το φετινό πρωτάθλημα έχει από το ξεκίνημα των πλέι οφ μετατραπεί σε υπόθεση για δύο. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μάχονται με σκληρότητα για τον τίτλο του πρωταθλητή, με την ισοβαθμία να ευνοεί το «τριφύλλι».

Με δύο αγωνιστικές να απομένουν για το αγχωτικό (όπως έχει εξελιχθεί) φινάλε, η δοκιμασία του Παναθηναϊκού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την προσεχή Κυριακή (07/05, 20:00) και η έξοδος της ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» (07/05, 20:00) αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ξεκαθαρίσουν το πού θα καταλήξει ο τίτλος. Έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια ξηρασίας και απώλειας επαφής με την κορυφή, η καρτερία των φίλων του Παναθηναϊκού είναι τεράστια. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως όσο οι «πράσινοι» πλησιάζουν προς το τέλος της κούρσας, η ανυπομονησία των φιλάθλων γιγαντώνεται και αυτό αποτυπώνεται και από το τραγούδι και τα συνθήματα των φίλων του Παναθηναϊκού.

Και στην ΑΕΚ όμως τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά, παρά το γεγονός πως έχουν πανηγυρίσει τον τελευταίο τίτλο πρωταθλήματος την χρονιά 2017/2018, βάζοντας (τότε) τέλος σε ένα μεγάλο σερί ανομβρίας το οποίο κρατούσε από τη σεζόν 1993/1994. Η ώθηση που έχει προσφέρει στο σύνολο του Ματίας Αλμέιδα η μετεγκατάσταση στο νέο γήπεδο, προσφέρει μία «αύρα» που οδηγεί την ομάδα προς τον τίτλο, με πολύ σοβαρές πιθανότητες. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο τρόπο, προκειμένου να εορταστεί η παλινόστηση στην ιστορική έδρα της ΑΕΚ.

Και εάν χθες στο Φρίουλι, χαζέψαμε τους φιλάθλους της Νάπολι να ξηλώνουν και να κρατούν ως ενθύμιο κομμάτια από τον χλοοτάπητα του αγωνιστικού χώρους εντός του οποίου σφραγίστηκε μαθηματικά ο τίτλος, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει στην «ταπεινή» μας Ελλάδα σε περίπτωση που ο τίτλος του εφετινού πρωταθλητή, εγκατασταθεί είτε στην εμβληματική Λεωφόρο, είτε στην εντυπωσιακή OPAP Arena. Ασφαλώς, θα το πανηγυρίσουν όσοι γλυτώσουν το εγκεφαλικό...

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0