Football Talk

Νάπολι: Ο δρόμος προς την κορυφή δύσκολος, αλλά η θέα ωραία (video)

Νάπολι: Ο δρόμος προς την κορυφή δύσκολος, αλλά η θέα ωραία (video)

Η ασυναγώνιστη φετινή Νάπολι έκανε αυτό που φάνταζε άπιαστο όνειρο: κατέκτησε το scudetto μετά από 33 χρόνια προσμονής. Η ομάδα του Σπαλέτι έφερε το πρωτάθλημα στον ιταλικό Νότο, με τις μνήμες από την εποχή του θρυλικού Ντιέγκο Μαραντόνα να ζωντανεύουν ξανά. 

Η Νάπολι του Λουτσιάνο Σπαλέτι το΄πε και το΄κανε! Παρά την ισοπαλία απέναντι στην Ουντινέζε (4/5,1-1) «κλείδωσε» το πρωτάθλημα Ιταλίας για πρώτη φορά μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. Ύστερα από μία σαρωτική πορεία στην φετινή Serie A, οι Ναπολιτάνοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν ξέφρενα την κατάκτηση του τρίτου scudetto στην ιστορία τους. Το πρωτάθλημα επιστρέφει ξανά στο Νότο, έπειτα από μία πορεία που ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη για την ομάδα των Ατζούρι
 

H Νάπολι που την περσινή σεζόν είχε τερματίσει τρίτη, δεν θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει τη χρονιά με καλύτερο τρόπο. Στις 15 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Serie A έμεινε αήττητη, όταν η Ίντερ έβαλε προσωρινά… φρένο στο σερί των «παρτενοπέι»  έπειτα από το 1-0 (4/1) μέσα στο Τζουζέπε Μεάτσα

Το σύνολο του Σπαλέτι όμως ανασυγκροτήθηκε ταχύτατα και μόλις δύο αγώνες μετά το κακό αποτέλεσμα που έφερε στο Μιλάνο, πέτυχε την πιό ευρεία φετινή του νίκη, «διαλύοντας» τη Γιουβέντους με 5-1 (13/1). Απόλυτοι κυρίαρχοι της αναμέτρησης ήταν δύο από τους πολυτιμότερους παίκτες που έχει στη φαρέτρα του ο Ιταλός τεχνικός, οι Βίκτορ Όσιμεν και Χβίτσα Κβαρατσχέλια.  Σε ένα ματς που οι «μπιανκονέρι»  σίγουρα έκαναν καιρό να ξεχάσουν, ο Όσιμεν βρήκε δύο φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα, ενώ αντίστοιχα ο Γεωργιανός επιθετικός όχι μόνο σκόραρε για το 2-0, αλλά δημιούργησε ακόμα δύο γκολ τροφοδοτώντας τους συμπαίκτες του.


Η Νάπολι στο φετινό πρωτάθλημα της Serie A έχασε  μόνο τρεις φορές, με το 0-4 κόντρα στην Μίλαν στις 2 Απριλίου να παραμένει η πιό βαριά ήττα που έχει υποστεί η ομάδα του Σπαλέτι τη σεζόν 2022/23. Ο Ράφαελ Λεάο ήταν αυτός που «παραβίασε» δύο φορές την εστία του Μέρετ με τους Ντίας και Σαλεμάκερς να διαμορφώνουν το τελικό 4-0 για τους «ροσονέρι»  έχοντας από ένα γκολ έκαστος.  

Η Μίλαν φαίνεται πως είναι ο μοναδικός κακός δαίμονας της Νάπολι την τρέχουσα χρονιά, καθώς η ομάδα του Στέφανο Πιόλι ήταν εκείνη που της στέρησε και το εισιτήριο για τα ημιτελικά του UEFA Champions League (18/4, συν.1-2). 


Στα τελευταία ματς η εικόνα της ομάδας ίσως να προβλημάτισε, ιδιαίτερα μετά την ισοπαλία απέναντι στην Σαλερνιτάνα (30/4,1-1) που έδωσε μία μικρή αναβολή στους πανηγυρισμούς των Ναπολιτάνων μέσα στο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Η τεράστια απόσταση ασφαλείας, ωστόσο, από τη δεύτερη Λάτσιο επιβεβαιώνει το ότι φέτος οι «παρτενοπέι» δεν είχαν αντίπαλο στην Ιταλία

Το πρόσωπο-κλειδί αυτής της τεράστιας επιτυχίας δεν είναι άλλο από τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου τον Ιούλιο του 2021. Το τέλος του από την Ίντερ μπορεί να ήταν πικρό, όμως ο ίδιος επανήλθε μετά από ένα διάστημα απουσίας που άγγιζε τα δύο έτη, για να οδηγήσει τη Νάπολι ξανά στην κορυφή. Η κατάκτηση του scudetto ήταν ομαδική δουλειά και ο Ιταλός τεχνικός είχε στο πλευρό του τους κατάλληλους ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονταν το ίδιο όραμα με εκείνον. 

Ο Κριστιάνο Τζιουντόλι ήταν ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην αναμόρφωση του συλλόγου όσο και στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Ως τεχνικός διευθυντής, ήταν αυτός που εντόπισε και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταγραφές των δύο κορυφαίων σκόρερ της ομάδας. 

Ο Νιγηριανός Βίκτορ Όσιμεν μετράει φέτος 26 γκολ με την φανέλα των Ατζούρι, ενώ ο Χβίτσα Κβαρατσχέλια με καταγωγή από την Γεωργία κάνει μία φοβερή χρονία με 14 γκολ και 12 ασίστ. Οι δύο νεαροί παίκτες ήταν από τις φετινές εκπλήξεις της Serie A, αποτελώντας συγχρόνως τους πιο κομβικούς παίκτες για την ομάδα των Ναπολιτάνων, χωρίς τους οποίους το πρωτάθλημα ίσως να φάνταζε ακόμα ένα όνειρο. 

Ο δρόμος προς την κορυφή δεν ήταν εύκολος για την ομάδα της Νάπολι, η οποία στην περίοδο που μεσολάβησε από την τελευταία της κατάκτηση, ήρθε αρκετές φορές αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και την απειλή του υποβιβασμού. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα το 1990 ήταν αυτός που είχε πρωταγωνιστήσει στην κούρσα της κατάκτησης του τελευταίου scudetto των Ναπολιτάνων και το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος της ομάδας θα ευχόταν εκείνος να ζούσε για να δει την ιστορία να επαναλαμβάνεται φέτος. Ακόμα και μέσα στους πανηγυρισμούς τους οι κάτοικοι δεν ξεχνούν τον δικό τους Ντιέγκο, το πρόσωπο του οποίου βρίσκεται παντού.

Εδώ και πολλές ημέρες η πόλη του ιταλικού νότου, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ήταν έτοιμη για το μεγάλο πάρτι της νίκης. Μπορεί η μέρα που ονειρεύονταν οι κάτοικοι της Νάπολι να άργησε, αλλά η προσμονή αυτή τελικά άξιζε και με το παραπάνω.

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0