Football Talk

Euro 2004: Πέρασαν 19 χρόνια, ο Χοακίν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αλλά μερικοί ακόμα... παίζουν!

Euro 2004: Πέρασαν 19 χρόνια, ο Χοακίν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αλλά μερικοί ακόμα... παίζουν!
Έχουν συμπληρωθεί 19 χρόνια από το έπος της Πορτογαλίας και την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική μας ομάδα. Πλέον μπορεί να ζούμε σε μια πολλή διαφορετική ποδοσφαιρική εποχή, υπάρχουν, όμως, ακόμα παίκτες που αγωνίζονται μέχρι και σήμερα, για να μας υπενθυμίζουν πως εκείνη η φουρνιά δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο βιονικός Χοακίν Σάντσεθ ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, πως μετά από 23 χρόνια καριέρας, ήρθε η ώρα να κρεμάσει τα παπούτσια του. Με την απόσυρση του Ισπανού μέσου βλέπουμε την λίστα με τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο, αξέχαστο για εμάς, Euro 2004 να μικραίνει ακόμα περισσότερο.

Ο ίδιος αγωνιζόμενος με τις «Φούριας Ρόχας» στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας, ενώ ήταν βασικός στην μεταξύ μας ισόπαλη αναμέτρηση με 1-1 στο «Estadio do Bessa» για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Παρακάτω, παραθέτουμε τους υπόλοιπους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Κριστιάνο Ρονάλντο 38 ετών (Αλ Νάσρ, Σαουδική Αραβία)

Ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της γενιάς του και ένας από του καλύτερους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, έκανε το ντεμπούτο του και πέτυχε το παρθενικό του γκολ με την Πορτογαλία στην πρεμιέρα του Euro 2004 απέναντι στην Εθνική μας. Ο CR7 αγωνίστηκε και στον τελικό όπου αν και πήρε αρκετές προσπάθειες δεν κατάφερε να νικήσει τον Αντώνη Νικοπολίδη με το τελικό 1-0 υπέρ της Ελλάδας να παραμένει μέχρι το τέλος της αναμέτρησης και τον Θοδωρή Ζαγοράκη να σηκώνει την κούπα των πρωταθλητών Ευρώπης.

Ακολούθησε μια χρυσή καριέρα με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους. Μια πραγματική μηχανή παραγωγής γκολ, κάτι που γίνεται ολοφάνερο από τα 19 βραβεία πρώτου σκόρερ είτε σε διεθνής είτε σε διασυλλογικές διοργανώσεις. Σε συλλογικό επίπεδο ξεχωρίζουν τα πέντε Τσάμπιονς Λιγκ, ένα με την Γιουνάιτεντ το 2008 και τέσσερα με την Ρεάλ το 2014, 2016, 2017 και 2018. Σήμερα ο Κριστιάνο, στην δύση της καριέρας του αγωνίζεται στην Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ μετρώντας 11 συμμετοχές και σκοράροντας ισάριθμες φορές.

Τζιανλουίτζι Μπουφόν 45 ετών (Πάρμα, Ιταλία)

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2006 ήταν ο βασικός «πορτίερε» της Ιταλίας και στην τελική φάση του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Εκεί παρόλο που η «Σκουάντρα Ατζούρα» δεν ηττήθηκε σε κανένα παιχνίδι των ομίλων και συγκέντρωσε πέντε βαθμούς έμεινε τρίτη πίσω από την Δανία και την Σουηδία. Ο μυθικός Ιταλός τερματοφύλακας έχει πανηγυρίσει στην καριέρα του 10 πρωταθλήματα Ιταλίας με την Γιουβέντους και ένα πρωτάθλημα Γαλλίας με την Παρί. Ο μοναδικός διασυλλογικός τίτλος στην πλούσια καριέρα του Μπουφόν ήρθε με την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA με την Πάρμα το 1999. Σε ατομικό επίπεδο ο Μπουφόν είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ιταλία το 2017. Με δηλώσεις του πριν από λίγο καιρό διευκρίνισε πως στο τέλος της φετινής ή της επόμενης σεζόν θα κρεμάσει τα γάντια του.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς 41 ετών (Μίλαν, Ιταλία)

Το φαινόμενο που ονομάζεται Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν μέλος της εθνικής Σουηδίας που ταξίδεψε στην Πορτογαλία για το Euro 2004. Ο 22χρονος τότε παίκτης του Άγιαξ ήταν το ταίρι του Χένρικ Λάρσον στην γραμμή κρούσης των Σουηδών. Σκόραρε στο εμφατικό 5-0 επί της Βουλγαρίας την πρώτη αγωνιστική αλλά και στην κομβικής σημασίας, για την υπόθεση πρόκριση, ισοπαλία 1-1 με την Ιταλία στον επόμενο αγώνα. Δυο χρόνια μετά το Euro 2004 μετακόμισε από τον Αίαντα στην Γιουβέντους ξεκινώντας έτσι μια ιστορική πορεία στην Σέριε Α . Αγωνίστηκε και για τους τρεις μεγάλους της Ιταλίας (Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν) με διάλειμμα για ένα χρόνο όπου έγινε κάτοικος Καταλονίας για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα το 2010. Ακολούθησαν οι Παρί, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λος Άντζελες Γκάλαξυ για να επιστρέψει το 2020 στην αγαπημένη του Μίλαν. Σήμερα παρότι οι ποδοσφαιρικές του μέρες φτάνουν στο τέλος τους εξακολουθεί να είναι μια ηγετική μορφή με μεγάλη επιρροή στους συμπαίκτες του.

Λούκας Ποντόλσκι 37 ετών (Γκόρνικ Ζάμπρε, Πολώνια)

Μένοντας ελεύθερος από την Αντάλιασπορ τον Γενάρη του 2020 και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν πως αυτή ήταν η τελευταία ομάδα στην καριέρα του Λούκας Ποντόλσκι, τον Ιούνιο του 2021 υπέγραψε στη Γκόρνικ Ζάμπρε. Ήταν μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Γερμανίας που πήρε μέρος στο Euro 2004, χωρίς να καταφέρει να περάσει τον όμιλο της με αντιπάλους την Τσεχία, την Ολλανδία και την Λετονία. Φέτος μετρά 24 συμμετοχές ενώ εχει πετύχει και 5 γκολ στην προσπάθεια της ομάδας του να παραμείνει στην Εκστρακλάσα.

Τόμας Χούμποτσαν 41 ετών (Γιάμπλονετς, Τσεχία)

Μέλος της τσέχικης ομάδας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2004 όπου και αποκλείστηκε από την Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνει εννέα χρόνια στην δεύτερη θητεία του στην Γιάμπλονετς, την ομάδα της καρδιάς του μετρώντας 17 συμμετοχές ενώ διανύει την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του και ίσως την τελευταία μιας καριέρας 23 ετών.

Ίγκορ Ακινφέεφ 37 ετών (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρωσίας)
CHAMP_381547_1667988787568004-thumb.jpg

Ο δεύτερος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές (111) με την εθνική ομάδα της Ρωσίας. Αν και δεν αγωνίστηκε στο Euro 2004, συμπλήρωνε την τριάδα τερματοφυλάκων της ομάδας πίσω από τους Οβτσινίκοφ και Μαλαφέεφ. Σε εκείνη την διοργάνωση η Ρωσία πέτυχε μόλις μια νίκη στην τελική φάση, απέναντι στην Εθνική μας την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ο Ακινφέεφ από το 2003 μέχρι σήμερα υπερασπίζεται την εστία της Τσσκα Μόσχας με το συμβόλαιο του να λήγει τον επόμενο Ιούνιο.

Αντώνης Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0