Football Talk

Οι 5+1 στιγμές της 29ης αγωνιστικής της Bundesliga: Η κορυφή ανήκει στην Ντόρτμουντ, η Μάιντζ «τρίτωσε» τις νίκες επί της Μπάγερν και ο... μαινόμενος Ντουκς!

Οι 5+1 στιγμές της 29ης αγωνιστικής της Bundesliga: Η κορυφή ανήκει στην Ντόρτμουντ, η Μάιντζ «τρίτωσε» τις νίκες επί της Μπάγερν και ο... μαινόμενος Ντουκς!

Αλλαγή σκυτάλης στην Bundesliga, με την Ντόρτμουντ να οδηγεί την κούρσα μετά την 29η αγωνιστική. Η Μπάγερν γκέλαρε (ξανά) στο Μάιντζ, η Λεβερκούζεν συνεχίζει να πηγαίνει... τρένο και η μάχη της Ευρώπης πήρε φωτιά.

Κι’ όμως, η Μπάγερν, μετά από 29 στροφές στην Bundesliga, δεν είναι μακράν μπροστά από τις υπόλοιπες της κατηγορίας. Όπως ακριβώς συμβαίνει τα προηγούμενα χρόνια στο γερμανικό πρωτάθλημα. Όχι μόνο αυτό. Ίσα-ίσα, ηττήθηκε στο Μάιντζ, τα ζόρια μεγαλώνουν για τον Τόμας Τούχελ και η Ντόρτμουντ βρήκε ευκαιρία να πατήσει κορυφή. Μπας και καταλάβει ότι η μεγάλη στιγμή της έφτασε και πρέπει να την αξιοποιήσει.

Τετράστερη Μπορούσια και στην 1η θέση

Ήδη γνώριζε ότι η Μπάγερν γκέλαρε στο Μάιντζ και ήταν η ευκαιρία της να ανέβει στην 1η θέση της Bundesliga. Ότι αμέλησε την προηγούμενη αγωνιστική, με την αυτοκτονία κόντρα στη Στουτγκάρδη, φρόντισε να το... διορθώσει μία εβδομάδα αργότερα. Η Ντόρτμουντ ήταν καταιγιστική κόντρα στην «πελάτισσα» Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Τη νίκησε με σκορ 4-0 και για 11η φορά στα 12 τελευταία παιχνίδια της στο Signal Iduna Park.

Πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Ντόνιελ Μάλεν. Ο Ολλανδός άσος είναι «καυτός» και παίρνει την Ντόρτμουντ από το χεράκι. Σκόραρε δις και έφτασε τα 6 γκολ στα 5 τελευταία ματς με τους «κιτρινόμαυρους».

Ο κόουτς Έντιν Τέρζιτς βλέπει την ομάδα του να πιάνει κορυφή και εκεί θέλει να παραμείνει, αρκεί να παρουσιάσει την ανάλογη σοβαρότητα. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της φέτος και καλό θα είναι να το κατανοήσει τώρα που... σοβαρεύει το πράγμα. Άλλωστε για τελευταία φορά στην 1η θέση, μετά από 29 στροφές, ήταν τη σεζόν 2011-12 και όλοι θυμόμαστε πώς τερμάτισε τότε η αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Μάλιστα αυτή ήταν η 9η σερί εντός έδρας νίκη της μέσα στη σεζόν, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ συλλόγου.

Η Μάιντζ αποτελεί τον δήμιο της Μπάγερν

Αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα της κατηγορίας. Η Μάιντζ μπήκε ούτως ή άλλως με ψηλά το κεφάλι στη μάχη κόντρα στην Μπάγερν. Τα 9 σερί ματς χωρίς ήττα έγιναν 10. Χάρη στην ανατροπή και το εκκωφαντικό 3-1 κόντρα στην Μπάγερν. Πρόσωπα γεμάτα απορία και εξηγήσεις που δεν υπήρχαν, η συνέπεια της νέας αποτυχίας των Βαυαρών. Μόλις μία νίκη στα 6 τελευταία επίσημα παιχνίδια για την ομάδα του Τόμας Τούχελ.

Καλό πρώτο ημίχρονο, ανύπαρκτο δεύτερο ημίχρονο. Ο Τούχελ... τόλμησε να βγάλει αλλαγή ακόμα και τους Κίμιχ, Μίλερ, αλλά λύσεις δεν βρήκε. Ο Μανέ σκόραρε, η Μάιντζ, όμως, έπαιξε μόνη της στο δεύτερο ημίχρονο. Ξανά λάθος ο γκολκίπερ Ζόμερ. Το 0-1 έγινε 3-1 για τη Μάιντζ, η οποία καταφέρνει το απίστευτο. Με τον Δανό Μπο Σβένσον στον πάγκο έχει νικήσει και τα τρία εντός έδρας παιχνίδια της απέναντι στο μεγαθήριο από το Μόναχο. Αυτό το κατάφερε για τελευταία φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Φράιμπουργκ του Φόλκερ Φίνκε. Δεύτερη θέση για την Μπάγερν και ο αναβρασμός αυξάνεται.

Το 13άρι ήταν τυχερό για τη Λεβερκούζεν

Ασταμάτητη μοιάζει η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ο Τσάμπι Αλόνσο μεταμόρφωσε το... αρνάκι σε λύκο, που δαγκώνει ότι βρει μπροστά του. Το νικηφόρο 2-0 με τη Λειψία ήρθε με πλήρη αποτελεσματικότητα και εξαιρετική άμυνα. Αν και επέτρεψε 26 (!) τελικές στον αντίπαλο, τα γκολ των Χλόζεκ (40’) και Αμίρι (86’) της χάρισαν μία ακόμα νίκη στην κατηγορία. Μαζί με την εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία της (προκρίθηκε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ), συμπλήρωσε πλέον 13 επίσημα παιχνίδια χωρίς ήττα και εδραιώθηκε στην πρώτη 6άδα της βαθμολογίας.

Υπάρχει ακόμα απόσταση ως προς την 4η θέση (-6), αλλά με τη φόρα που έχει πάρει, κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει. Ειδικά επειδή ο Αλόνσο βρήκε όλα τα... κουμπιά του ρόστερ και η κούραση έως τώρα δεν της έχει χτυπήσει την πόρτα. Κομβικό το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής με την 3η της βαθμολογίας, Ουνιόν Βερολίνου.

Ο Ντουκς και ο κόσμος της Βέρντερ έκλεψαν την παράσταση...

Η έξοδος στο Βερολίνο δεν αναμένονταν εύκολη για τη Βέρντερ Βρέμης. Προέρχονταν από αρνητικό σερί έξι αγωνιστικών χωρίς νίκη. Η Χέρτα άλλαξε προπονητή και για 3η φορά βρέθηκε στον πάγκο της ο Παλ Ντάρνταϊ. Μπορεί να είχε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας προς την επικίνδυνη ζώνη, αλλά δεν είναι να παίζει κανείς στις τελευταίες αγωνιστικές με την υπόθεση παραμονής. Νεοφώτιστη άλλωστε θυμίζουμε η Βρέμη, ο εξαιρετικός πρώτος γύρος της απέφερε τους απαραίτητους βαθμούς.

Από νωρίς φάνηκαν οι... διαθέσεις της Βέρντερ. Περίπου 25.000 (!) οπαδοί της βρέθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Έδωσαν το στίγμα για το τι θα επακολουθούσε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η ομάδα του Όλε Βέρνερ δεν τους απογοήτευσε. Μπορεί ο 1ος σκόρερ της κατηγορίας Νίκλας Φίλκρουγκ να ταλαιπωρούνταν με τραυματισμό, ο έτερος Διόσκουρος, Μάρβιν Ντουκς βρήκε τα κέφια του. Χατ-τρικ πέτυχε στο νικηφόρο 4-2 επί της Χέρτα (4-0 προσωρινό σκορ).

Πρώτο χατ-τρικ στην καριέρα του ο 29χρονος άσος. Την κατάλληλη στιγμή πήρε μπρος, μιας και με 8 γκολ στον δεύτερο γύρο (11 σύνολο) κρατάει τη Βρέμη μακριά από μπελάδες (12η θέση με 35 βαθμούς).

Ο 5ος Αυστριακός 50άρης είναι ο Γκρέγκοριτς

«Καθαρή» νίκη πέτυχε η Φράιμπουργκ κόντρα στη Σάλκε με σκορ 4-0. Παρέμεινε σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα η 4η θέση της δίνει το προβάδισμα έναντι της Λειψίας. Αυτός που επανήλθε στη δράση για την ομάδα από το Μπράισγκαου είναι ο Μίχαελ Γκρέγκοριτς. Αν και ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμό στις τελευταίες εβδομάδες, ο Αυστριακός φορ επέστρεψε στο χορτάρι κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Βοήθησε από νωρίς να βάλει τη Φράιμπουργκ στο σωστό δρόμο. Δύο γκολ στο 7’ και στο 35’ έδωσαν το εύκολο 2-0 στην ομάδα του Κρίστιαν Στράιχ. Ακολούθησαν άλλα δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο από τους συμπαίκτες του. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης των γκολ του έμπειρου στράικερ, είναι ότι έφτασε τα 50 στην καριέρα του στην Bundesliga. Έτσι έγινε ο 5ος Αυστριακός που καταφέρνει αυτό το επίτευγμα

Ο Γκρέγκοριτς μπαίνει στην ίδια ευθεία πλέον με άλλους θρύλους συμπατριώτες του στα γερμανικά γήπεδα, όπως οι Τόνι Πόλστερ και Αντρέας Χέρτσογκ.

Το «αντίο» του Γιόνας Έκτορ!

Η νίκη της Κολωνίας με σκορ 3-1 στο Σίνσχαϊμ κόντρα στη Χόφενχαϊμ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, ο επί χρόνια αρχηγός και ηγέτης των «τράγων», Γιόνας Έκτορ ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του στο φινάλε της σεζόν. Βρίσκεται στην Κολωνία από το 2012, μεγάλωσε ποδοσφαιρικά και έγινε διεθνής με την Εθνική Γερμανίας. Πάνω από 300 επίσημα ματς έχει στην πλάτη του.

Το αποκορύφωμα του αποχαιρετιστήριου τουρ θα γίνει στην 34η και τελευταία αγωνιστική. Στις 27 Μαΐου μάλιστα έχει γενέθλια και ακριβώς πάνω στην ημέρα, ο 33χρονος τότε Έκτορ θα υποδεχθεί με την ομάδα του την Μπάγερν Μονάχου. Πόσο καλύτερο κλείσιμο καριέρας να φανταστεί ο έμπειρος άσος;

Άλκης Τσαβδαράς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0