Football Talk

«Φάκελος Elite διαιτητές»: Η ισορροπία και το... παράπονο χωρίς ουσιαστική λύση

«Φάκελος Elite διαιτητές»: Η ισορροπία και το... παράπονο χωρίς ουσιαστική λύση
Πόσοι Elite διαιτητές «σφύριξαν» αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, δηλαδή των τεσσάρων διεκδικητών της φετινής Stoiximan Super League;
Το κλίμα ήταν τεταμένο από την αρχή της σεζόν, το αίτημα για όσους περισσότερους διαιτητές από την κατηγορία Elite κοινό και τώρα που η «κούρσα» για τον πρωταθλητή της σεζόν 2022/23 στην Stoiximan Super League μπαίνει στην τελική της ευθεία, με τέσσερεις διεκδικητές, η κατάσταση μυρίζει... μπαρούτι.

Με μία ματιά στις αναμετρήσεις των τεσσάρων, ωστόσο, στην κανονική διάρκεια της φετινής σεζόν, αλλά και στην πρεμιέρα των Play Off, δεν προκύπτουν επαρκή... στοιχεία για να υπάρχουν παράπονα από κάποια πλευρά.

Όλες οι ομάδες, πλην του Ολυμπιακού που στο πρώτο του ματς στο μίνι-πρωτάθλημα με τον Βόλο είχε Έλληνα διαιτητή, είχαν σε εννέα παιχνίδια κατά τη διάρκεια της σεζόν ξένους διαιτητές. Οι «ερυθρόλευκοι» από την άλλη, είχαν σε οκτώ.

Από τους ξένους διαιτητές που «πάτησαν» φέτος ελληνικό χορτάρι, μόλις δύο ήταν Elite: ο Αλεξέι Κουλμπάκοφ και ο Ιβάν Κρούζλιακ. Υπάρχει βέβαια και ο Τάσος Σιδηρόπουλος, που έχει «σφυρίξει» δύο ματς του Παναθηναϊκού, δύο της ΑΕΚ και τρία του ΠΑΟΚ, αλλά κανένα του Ολυμπιακού, αφού είναι γνωστό πως οι Πειραιώτες δεν θέλουν να διευθύνει παιχνίδια τους.

Κάπως έτσι, πλην του Σιδηρόπουλου, ο Παναθηναϊκός είχε ένα ματς με Elite ξένο διαιτητή, η ΑΕΚ κανένα, ο Ολυμπιακός ένα και ο ΠΑΟΚ δύο.

Σιδηρόπουλος.jpg

Οι διαφορές μεταξύ τους, λοιπόν, ως προς τους έως τώρα ορισμούς είναι μικρές. Άλλωστε, η «Ένωση», που Elite διαιτησίες είχε μόνο μέσω Σιδηρόπουλου φέτος, θα κάνει... πρεμιέρα και με ξένο, στο επερχόμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (02/04, 19:30), όπου θα διαιτητεύσει ο Αλεξέι Κουλμπάκοφ.

Όσον αφορά στα Play Offs και την παρουσία μόνο ξένων Elite διαιτητών σε αυτά; Είναι, άραγε, εφικτό στην πράξη;

kulbakov.jpg

Με 30 Elite διαιτητές στην Ευρώπη, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Τάσος Σιδηρόπουλος και ο έτερος, ο Οβίντιου Χάτσεγκαν, που είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψει μετά το έμφραγμα που υπέστη, πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο να έρχονται στην Ελλάδα τρεις Elite διαιτητές κάθε Σαββατοκύριακο, ενίοτε και μεσοβδόμαδα; Πέραν των υποχρεώσεών τους στα πρωταθλήματα της χώρας τους, έχουν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Λύσεις υπάρχουν. Άλλωστε, φέτος πέρασαν και ξένοι διαιτητές από τα ελληνκά γήπεδα, που δεν ανήκουν στην κορυφαία διαιτητική κατηγορία, όπως ο Μαουρίτσιο Μαριάνι (ΑΕΚ-Ολυμπιακός), ο Ντάνιελ Στεφάνσκι (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ), ο Αντρίς Τρεϊμάνις (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ) ή ο Μαντς-Κρίστοφερ Κριστόφερσεν (Άρης-Παναθηναϊκός) και πέρασαν... απαρατήρητοι. Τι καλύτερο, δηλαδή...

Maurizio-Mariani-Roba-da-Arbitri.jpg

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0