Football Talk

ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ: Άσπονδοι εχθροί, για μία βεντέτα που «άνοιξε» το 2001 (video)

ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ: Άσπονδοι εχθροί, για μία βεντέτα που «άνοιξε» το 2001 (video)

Το Σάββατο (1/4, 19:30) ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον ΟΦΗ για τη 2η αγωνιστική των play out της Super League. Μία αρκετά σημαντική αναμέτρηση για τις δύο ομάδες, και ειδικά για τους γηπεδούχους, στην μάχη που δίνουν για να παραμείνουν στην κατηγορία. Σε καμία περίπτωση όμως το διακύβευμα του αγώνα δεν συγκρίνεται με τα μπαράζ του 2001, τα οποία αποτέλεσαν μάλιστα την απαρχή μίας βεντέτας…

Η αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ το Σάββατο (1/4, 19:30) στους Ζωσιμάδες, δεν είναι απλά ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο ιστορικές, επαρχιακές ομάδες, αλλά μία μεγάλη κόντρα για μία βεντέτα που «άνοιξε» το 2001. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η «οργή» έχει καταλαγιάσει και σπανιότατα βλέπουμε άσχημες εικόνες στα γήπεδα, ωστόσο οι δύο πλευρές παραμένουν άσπονδοι εχθροί και αυτό δύσκολα θα αλλάξει.

Η κατάσταση βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι. Η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων ξεκινά στο μακρινό 1966 σε επίπεδο Β’ Εθνικής και όλα κυλούσαν κανονικά μέχρι και το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής τη σεζόν 2000-01.

Περίπου ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του Ευγένιου Γκέραρντ από τον πάγκο του ΟΦΗ, η Κρητική ομάδα έδινε μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία. Σε ανάλογη κατάσταση βρισκόταν βέβαια και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Το φινάλε του πρωταθλήματος βρήκε τις δύο ομάδες ισόβαθμες στους 33 βαθμούς και μαζί με την Παναχαϊκή και τον Πανηλειακό, ήταν οι τέσσερις που θα μονομαχούσαν σε μπαράζ. Οι χαμένοι των δύο ζευγαριών θα αποχαιρετούσαν την Α’ Εθνική στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης για τη μείωση των ομάδων από 16 σε 14.

Έτσι, η μοίρα έφερε αντιμέτωπου ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα σε μία σειρά αγώνων που θα κρινόταν στις δύο νίκες. Το πλεονέκτημα έδρας το είχαν οι Κρητικοί, αν και δεν ήταν ακριβώς… πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος είχε τιμωρηθεί για τα επεισόδια που είχαν προκαλέσει οι οπαδοί του μετά την εντός έδρας ήττα από την Παναχαϊκή (1-0) στις 29 Απριλίου 2001. Έτσι, οι «ασπρόμαυροι» ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο της Ρόδου ως έδρα για τα μπαράζ.

Στο πρώτο παιχνίδι, στις 10 Ιουνίου, ο Ρόλαντ Γκόμες έβαλε σε θέση οδηγού στα μπαράζ τον ΟΦΗ, καθώς με δικό του γκολ, έκρινε την αναμέτρηση (1-0). Η «απάντηση» του ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε τρεις ημέρες μετά στους Ζωσιμάδες.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» επικράτησε 2-0 χάρις τα γκολ των Κορμάρη και Μπελά και έκανε το 1-1 στη σειρά. Αυτό βέβαια που αξίζει να σημειωθεί είναι η συμπεριφορά που είχαν οι οπαδοί του ΠΑΣ το προηγούμενο βράδυ του αγώνα. Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας το ξενοδοχείο που έχει κατακλύσει η αποστολή του ΟΦΗ, συγκεντρώθηκαν έξω από αυτό, δημιουργώντας φασαρία, για να μην αφήσουν τους Κρητικούς να ξεκουραστούν. Εκ του αποτελέσματος, το εγχείρημα φαίνεται να λειτούργησε…

Ως εκ τούτου η σειρά οδηγήθηκε σε τρίτο και τελευταίο ματς. Ο νικητής θα έμενε στην κατηγορία, ο χαμένος θα έλεγε «αντίο». Ο αγώνας και πάλι στο Δημοτικό Στάδιο της Ρόδου, με τον ΟΦΗ γηπεδούχο, ωστόσο έμελλε να μείνει στην ιστορία, περισσότερο για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Αρκετοί οπαδοί των δύο ομάδων που ήθελαν να βρεθούν στο νησί των Δωδεκανήσων, επέλεξαν να ταξιδέψουν με καράβι. Στο δρομολόγιο από Πειραιά για Ρόδο έτυχε να βρίσκονται περίπου 300 Ηπειρώτες και 15 Κρητικοί. Οι φίλοι του ΠΑΣ «εκμεταλλεύτηκαν» την αριθμητική υπεροχή και επιτέθηκαν στους ολιγάριθμους Ομιλίτες. Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ της εποχής «τους έκλεψαν μπλούζες, κασκόλ, κινητά, χρήματα».

Τα νέα δεν άργησαν να φτάσουν στους φίλους του ΟΦΗ που έκαναν το ταξίδι από το Ηράκλειο. Οι οποίοι μάλιστα είχαν ταλαιπωρηθεί αρκετά, καθώς το πλοίο έφτασε με καθυστέρηση περίπου εφτά ωρών στο λιμάνι του Ηρακλείου, πριν ξεκινήσει τον απόπλου για τη Ρόδο. Όταν έγινε η «απόβαση» των περίπου 2.000 οπαδών, η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει.

Μία μεγάλη μερίδα, αφού πρώτα διέφυγε της αστυνομίας, κατευθύνθηκε προς τις καφετέριες και τα μαγαζιά που είχαν κατακλύσει οι Γιαννιώτες, εν αναμονή του αγώνα. Οι σκηνές που ακολούθησαν φυσικά πολύ άσχημες, με τέσσερις Ηπειρώτες να τραυματίζονται ελαφρά. Ένας πέμπτος, ο Θοδωρής Βαντώλας δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι.

Στον απόηχο των επεισοδίων, ο ΟΦΗ κατάφερε να επικρατήσει με 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα και να παραμείνει στην κατηγορία. Σκόρερ για τους «ασπρόμαυρους» ο Ρόναλντ Γκόμες και ο Μάουρο ντα Σίλβα, ο οποίος μάλιστα έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά κατά τον πανηγυρισμό του με μία απαράδεκτη χειρονομία. Ο Βραζιλιάνος χαφ έτρεξε προς τη γωνία που βρίσκονταν οι οπαδοί του ΠΑΣ και προκάλεσε την οργή τους, πιάνοντας επιδεικτικά τα γεννητικά του όργανα.

Έτσι, γράφτηκε μία ακόμα άσχημη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τις σχέσεις ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα ουσιαστικά να διαλύονται. Η βεντέτα συνεχίστηκε για χρόνια, με αρκετά επεισόδια και σκηνές βίας να λαμβάνουν χώρα. Αποκορύφωμα οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων τη σεζόν 2010-11 στο πλαίσιο της Β’ Εθνικής. Στο παιχνίδι των Ζωσιμάδων (10/1/2011) ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, Βεζυρίδης, δέχθηκε την επίθεση ενός οπαδού του ΠΑΣ κατά τη διάρκεια του αγώνα.

mesi-pas.jpg

Το ματς του δεύτερου γύρου στο Γεντί Κουλέ (15/5/2011), ήταν εξίσου επεισοδιακό. Οι Κρητικοί ήρθαν σε μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία, ενώ ο Ηλίας Κώτσιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα αποκάλυψε τις απειλές που δέχθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του, ξεσπώντας σε κλάματα.

Έκτοτε έχουν περάσει πολλά χρόνια και παρότι συχνά-πυκνά δημιουργούνται κάποιες «σπίθες» αυτές δεν είναι ικανές να βάλουν φωτιά. Φυσικά, η βεντέτα υπάρχει ακόμα και για αυτό οι αναμετρήσεις μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ θα έχουν μία… γεύση ντέρμπι, ακόμα κι αν τα Ιωάννινα απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0