Football Talk

Ελλάδα κόντρα σε Βαλτικές χώρες: Το απόλυτο που μας... έστειλε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας! (videos)

Ελλάδα κόντρα σε Βαλτικές χώρες: Το απόλυτο που μας... έστειλε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας! (videos)

Σήμερα το απόγευμα (27/03, 19:00) η Eθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου φιλοξενεί την Λιθουανία σε φιλική αναμέτρηση. Η «γαλανόλευκη» γνωρίζει καλά τις αναμετρήσεις με τις Βαλτικές χώρες, παρά το γεγονός πως αυτή θα είναι μόλις η 4η αναμέτρηση με τους Λιθουανούς.

Το απόγευμα της Δευτέρας (27/03, 19:00) η εθνική Ελλάδος υποδέχεται στην Opap Arena τη Λιθουανία, στα πλαίσια φιλικής αναμέτρησης των δύο χωρών. Μετά τη νίκη στην πρεμιέρα των προκριματικών (3-0 το Γιβραλτάρ εκτός έδρας) του Euro 2024, το σύνολο του Γκουστάβο Πογέτ θέλει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις και να προσφέρει χαρά και θέαμα στους Έλληνες που θα βρεθούν στις εξέδρες.

Αν και πρόκειται για φιλικό, η "γαλανόλευκη" γνωρίζει καλά τις αναμετρήσεις με Βαλτικές χώρες, αφού στο παρελθόν έχει δώσει 17 παιχνίδια με Λετονία (8), Εσθονία (6) και Λιθουανία (3).

Το απόλυτο κόντρα σε Λιθουανία - Λετονία που... μας έστειλε Βραζιλία!

Μπορεί να έχουμε μια ήττα από κάθε μια εκ των τριών της Βαλτικής, ωστόσο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, η ομάδα με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος έκανε το απόλυτο (4/4) κόντρα σε Λιθουανούς και Λετονία!

Το ταξίδι -εκείνων- των προκριματικών ξεκίνησε με διπλό στη Ρίγα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012. Η Ελλάδα επικράτησε με 2-1 της Λετονίας, με ανατροπή μάλιστα χάρις σε γκολ των Σπυρόπουλου (57') και Γκέκα (69'),



Τέσσερις ημέρες αργότερα (11/09/2012) υποδεχθήκαμε τους Λιθουανούς στο Καραϊσκάκη με μοναδικό σκοπό τη νίκη για το 2/2. Αυτή ήρθε σχετικά εύκολα με 2-0, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Νίνη, που σκόραρε και έδωσε ασίστ στον Κώστα Μήτρογλου.



Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 7 Ιουνίου του 2013, και προερχόμενη από την ήττα με 3-1 στη Βοσνία, η εθνική ταξίδεψε στο Βίλνιους για το δεύτερο παιχνίδι με τη Λιθουανία. Το γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο 20ο λεπτό αποδείχθηκε ικανό να δώσει ένα πολύτιμο τρίποντο, στην προσπάθεια για πρόκριση στο Μουντιάλ.



Το απόλυτο κόντρα στις Βαλτικές ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Φάληρο, όταν το φτωχό πλην τίμιο 1-0 με γκολ του Σαλπιγγίδη (58')δεν χαροποίησε και τόσο τους διεθνείς, που έχασαν την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κέρδισαν όμως την είσοδο στα μπαράζ (χάρις τις νίκες με Σλοβακία και Λιχτενστάιν που ακολούθησαν) για τη Βραζιλία, εκεί όπου η Ρουμανία δεν αποδείχθηκε ικανή (συνολικό σκορ 4-2) να σταματήσει το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος για συμμετοχή στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά!

Η... γνωριμία με ήττα από τους Λιθουανούς και το ματς στα Τρίκαλα με την Εσθονία!

Η πρώτη χρονικά αναμέτρηση κόντρα στη σημερινή αντίπαλο, εντοπίζεται πίσω στο 1995. Ήταν και τότε ένα φιλικό παιχνίδι, που διεξήχθη όμως στο Βίλνιους, στις 17 Μαϊου εκείνου του έτους. Στο συγκεκριμένο ματς, το σύνολο του Κώστα Πολυχρονίου ηττήθηκε με 2-1, παρά το γεγονός πως είχε προσωρινά ισοφαρίσει με τον Τσιάρτα (34').

Πάμε τώρα στα παιχνίδια με τις άλλες δύο, τη Λετονία και την Εσθονία. Πάιξαμε για πρώτη φορά με τους Λετονούς εκτός έδρας, στις 31 Μαρτίου του 1999, στα πλαίσια των προκριματικών του Euro 2000. Το ισόπαλο δίχως σκορ αποτέλεσμα, αλλά και η εντός έδρας ήττα μας (2-1) και μοναδική από τη Λετονία, στη "ρεβάνς", ίσως να στέρησαν από την εθνική τη δεύτερη θέση του -τότε- ομίλου.

Έκτοτε, ακολούθησαν έξι αναμετρήσεις, με απολογισμό πέντε νίκες και μια ισοπαλία. Ξεχωρίζει φυσικά το εντυπωσιακό 5-2 στο Καραϊσκάκη, στις 10 Οκτωβρίου του 2009, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Αξίζει επίσης να τονίσουμε το γεγονός πως καμία από τις -συνολικά- οκτώ αναμετρήσεις με τους Λετονούς δεν είχε φιλικό χαρακτήρα!



Πάμε τώρα και στα ματς με την Εσθονία. Έξι στο σύνολο αναμετρήσεις, τέσσερις για προκριματικές φάσεις και δύο φιλικά, με τρείς νίκες, δύο ισοπαλίες και μια ήττα. Η αρχή έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1999, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων! Ελλάδα και Εσθονία αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με σκόρερς για την εθνική μας τους Γεωργιάδη και Λυμπερόπουλο! Ακολούθησε το 2001 το τελευταίο μέχρι σήμερα φιλικό, νικηφόρο με 4-2 για τη "γαλανόλευκη" με πρωταγωνιστή τον Ντέμη Νικολαϊδη.

Σειρά πήραν οι διπλοί αγώνες για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, εκεί όπου είχαμε μια εκτός έδρας νίκη 2-0 (Τοροσίδης, Σταφυλίδης) και το δίχως γκολ ισόπαλο ματς εντός συνόρων. Ξανά βρεθήκαμε με τους Εσθονούς στο -νεοσύστατο τότε- Nations League το 2018, με δύο ίδια σκορ, 1-0 νίκη για τον εκάστοτε φιλοξενούμενο!



Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0