Football Talk

ΑΕΚ: Τι ψάχνει στην επίθεση και πώς μπορεί να το βρει

ΑΕΚ: Τι ψάχνει στην επίθεση και πώς μπορεί να το βρει

Η απουσία του Λιβάι Γκαρσία, ο νέος τραυματισμός του Φαν Βέερτ, η αστοχία του Αραούχο, ο Τσούμπερ και τα στημένα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ διανύει μία περίεργη περίοδο για την ίδια μέσα στη σεζόν. Είναι η πρώτη φορά φέτος που δεν κέρδισε δυο σερί παιχνίδια, γνωρίζοντας την ήττα από τον Ολυμπιακό και φέρνοντας ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό. Στη μεγάλη εικόνα και κοιτώντας τη βαθμολογία η ΑΕΚ δεν έχασε πάρα πολλά. Παραμένει φυσικά μέσα στο κόλπο του πρωταθλήματος, ούτε μόλις δυο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Αφού περάσει η διακοπή, λόγω των Εθνικών ομάδων, η ΑΕΚ πάει στην Τούμπα να παίξει με τον ΠΑΟΚ. Δεδομένα πρόκειται για άλλο ένα κομβικό ματς, τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά, με την ΑΕΚ να γνωρίζει πως πρέπει να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο εμπόδιο, την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟ παίζει με τον Βόλο στη Λεωφόρο και ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Άρη στο Φάληρο.

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που αποδίδει ποδόσφαιρο. Έχει «νεκρά» σημεία στο παιχνίδι της, όπως όλοι οι αντίπαλοί της, όμως γενικά μπαίνει στο χορτάρι και παίζει μπάλα. Δεν υστερεί δηλαδή έναντι των υπολοίπων. Ποιο είναι το πρόβλημά της; Τα διαστήματα που παίζει καλά, τα διαστήματα μέσα στα ματς όπου επιβάλλεται, δεν έχει το γκολ να αλλάξει τη μοίρα των αγώνων, με αποτέλεσμα να κάνει δύσκολη τη ζωή της.

Η ΑΕΚ στο ματς με τον Ολυμπιακό όπου ηττήθηκε 1-3 έκανε 17 τελικές και βρήκε ένα τέρμα. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό όπου ήρθε 0-0 έκανε 13 τελικές και δεν βρήκε γκολ. Είναι σημαντική σαφώς η απουσία του πρώτου της σκόρερ του Λιβάι Γκαρσία (είναι κρίσιμη οι προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα να δούμε αν θα προλάβει την Τούμπα). Από εκεί και πέρα όμως η Ένωση θα μπορούσε να έβρισκε γκολ αν οι υπόλοιποι παίκτες ενώ βρίσκουν τον δρόμο προς το αντίπαλο τέρμα, πετύχαιναν και το στόχο.

Ο Αλμέιδα στα δυο τελευταία ντέρμπι έβαλε τον Σέρχιο Αραούχο στην κορυφή. Λογική επιλογή. Μιλάμε για τον περσινό πρώτο σκόρερ της ΑΕΚ. Μιλάμε για τον αρχηγό της. Μιλάμε για τον παίκτη που αποκτήθηκε από τη Λας Πάλμας για να παίζει στην κορυφή της επίθεσης. Δεν έκανε δηλαδή ο προπονητής κάποια… αλχημεία. Τον Αραούχο στη φυσική του θέση έβαλε. Γενικά όμως ο Σέρχιο διανύει μία περίοδο που δεν έχει καλές τελικές και δεν βρίσκει εύκολα δίχτυα.

Γενικά αυτό είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο του Αραούχο, αλλά και των περισσοτέρων παικτών της ΑΕΚ. Παράλληλα, ο άλλος φουνταριστός, ο Τομ Φαν Βέερτ, δεν φαίνεται να καλύπτει τα «θέλω» του Αλμέιδα και δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στα δυο τελευταία ντέρμπι. Επιπλέον, ο Ολλανδός φορ τραυματίστηκε (διάστρεμμα) και ξεκίνησε θεραπεία, άρα δύσκολα θα τον δούμε και στο επόμενο ματς.

Τι πρέπει να αλλάξει τακτικά για να βρει γκολ η ΑΕΚ; Τίποτα! Τακτικά η Ένωση είναι σωστά τακτοποιημένη και κάνει φάσεις. Ηρεμία στην τελική προσπάθεια θέλει! Όχι μόνο οι επιθετικοί της, αλλά και οι περιφερειακοί. Ο Γκατσίνοβιτς, ο Πινέδα, ο Άμραμπατ, ο Τσούμπερ, ο Γιόνσον ακόμα πατούν περιοχή και κάνουν τελικές. Γκολ δεν κάνουν... Οσο απλό είναι αυτό ν' αλλαξει και να γίνει η ΑΕΚ πιο αποτελεσματική, άλλο τόσο σύνθετο είναι στην πράξη, όπως αποδεικνύεται.

Στο κομμάτι πάντως που πρέπει να βελτιωθεί δεδομένα η ΑΕΚ στα ντέρμπι είναι τα στημένα. Στο ματς με τον Ολυμπιακό είχε 11 κόρνερ και με τον ΠΑΟ 7. Συνολικά 18 κόρνερ κέρδισε και δεν βρήκε γκολ σε κανένα! Γενικά στα ντέρμπι έχει κερδίσει 55 κόρνερ η ΑΕΚ ως τώρα και δεν έχει βρει γκολ!!! Δεδομένα ο Αλμέιδα πρέπει να βρει λύση σε αυτό το κομμάτι, αν και στις προπονήσεις δουλεύει πολύ τις στημένες μπάλες.

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0