Football Talk

Κεφάλαιο «κλήσεις στην Εθνική Ελλάδας»: Πογέτ vs Φαν'τ Σχιπ, σαν να λέμε η μέρα με τη νύχτα!

Κεφάλαιο «κλήσεις στην Εθνική Ελλάδας»: Πογέτ vs Φαν'τ Σχιπ, σαν να λέμε η μέρα με τη νύχτα!
Η τελείως διαφορετική προσέγγιση του Γκουστάβο Πογέτ στις κλήσεις στην Εθνική Ελλάδας, σε σχέση με αυτήν του Τζον Φαν'τ Σχιπ, κι ο κορμός που -επιτέλους- χτίζεται.
Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει κλείσει αισίως έναν χρόνο στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Το πρόσημο της έως τώρα θητείας του είναι -προφανώς- θετικό, αφού την πρώτη του αποστολή, ο προβιβασμός στη League B του Nations League, την έφερε εις πέρας με επιτυχία.

Παράλληλα, όμως, στις τρεις κλήσεις για επίσημους αγώνες στο διάστημα από τις αρχές Ιουνίου του 2022, έως και αυτές του Μαρτίου του 2023, φαίνεται πως δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της Εθνικής Ελλάδας, από τη φυγή Φερνάντο Σάντος το καλοκαίρι του 2014, ακριβώς μετά την τελευταία παρουσία του εθνικού μας συγκροτήματος σε μεγάλο ραντεβού: τη δημιουργία ενός σταθερού κορμού.

Από τις πρώτες του επιλογές για επίσημα ματς, έως τις πρόσφατες για την έναρξη της προκριματικής φάσης για το EURO 2024, έχει καλέσει 35 παίκτες συνολικά. Από αυτούς, μόλις δύο συγκαταλέχθηκαν μόλις μία φορά στην αποστολή. Προφανώς, Κουλιεράκης, Κωνσταντέλιας και Φορτούνης εξαιρούνται από τους υπολογισμούς, μιας και αν θα κληθούν εκ νέου, θα φανεί στο ερχόμενο διάστημα.

Μόνο οι Διούδης και Κώτσιρας, λοιπόν, κλήθηκαν από τον Γκουστάβο Πογέτ για επίσημα ματς και δεν βρέθηκαν σε καμία από τις δύο κλήσεις που ακολούθησαν. Σε αριθμούς, το 94% των παικτών που κάλεσε, ξαναβρέθηκε στην Εθνική Ελλάδας. Αριθμός που σε ανάλογο χρονικό διάστημα δεν «άγγιξε» επουδενί ο προκάτοχός του, Τζον Φαν'τ Σχιπ.



Ο Ολλανδός τεχνικός ολοκλήρωσε τη θητεία του στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας στα τέλη του 2021, μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Νωρίτερα, ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2021, έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κλήθηκε τέσσερεις φορές να επιλέξει μία 26μελη αποστολή για επίσημες αναμετρήσεις.

Από αυτές «πέρασαν» 42 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων, 10 δεν ξανακλήθηκαν ποτέ. Από την «εξίσωση» εξαιρούνται οι Μήτογλου, Αθανασιάδης και Γούτας, που ήταν στην τελευταία αποστολή της Εθνικής Ελλάδας πριν την αποχώρηση του Τζον Φαν'τ Σχιπ και επί της ουσίας, δεν είχε την ευκαιρία να τους ξανακαλέσει.

Από την άλλη, μπορούσε να το κάνει με τους Καπίνο, Μαυρία, Κυριακόπουλο, Σβάρνα, Φορτούνη, Γαλανόπουλο, Ρέτσο, Παπανικολάου, Φούντα και Σταφυλίδη, αλλά δεν το επέλεξε.

φορτούνης-ελλάδα.jpg

Το ποσοστό διατήρησης «κορμού» για τον 59χρονο Ολλανδό προπονητή διαμορφώθηκε στο 74%, σε τέσσερεις κλήσεις βέβαια, μία περισσότερη από αυτές του Γκουστάβο Πογέτ. Και πάλι, όμως, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και το έως τώρα δείγμα, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Ένα από τα βασικότερα «θέλω» του Ουρουγουανού προπονητή αποδεικνύεται πως είναι να φτιάξει ξανά έναν βασικό κορμό, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, να διανθίζεται είτε από παίκτες που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή τους, είτε απλώς το αξίζουν, λόγω της σταθερά καλής αγωνιστικής εικόνας τους. Πάντα, όμως, να υπάρχει μία βάση. Άλλωστε, με την ίδια συνταγή, από το 2004 έως το 2014, δεν βγήκε χαμένη η Εθνική Ελλάδας.

Αντιθέτως, από το 2019 έως την ημέρα της ανάληψης καθηκόντων από τον Γκουστάβο Πογέτ, η επιλογή να έρχονται συνεχώς νέοι παίκτες, να κάνουν ντεμπούτο και τα 3/4 αυτών να μην ξανακαλούνται ποτέ, δεν βοήθησε.

Ναι, η «πόρτα» της Εθνικής Ελλάδας να μείνει ανοιχτή, αλλά με σύνεση, πλάνο και μοναδικό γνώμονα, τη βελτίωση του συνόλου.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0