Football Talk

ΑΕΚ: Το χειρότερο αυτομαστίγωμα και το δίκιο του Γιοβάνοβιτς

ΑΕΚ: Το χειρότερο αυτομαστίγωμα και το δίκιο του Γιοβάνοβιτς

H πολλή συζήτηση που σηκώθηκε για το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, ο τραγικός διαιτητής, οι ψύχραιμες φωνές, το θλιβερό τσουβάλιασμα και η αγωνιστική εικόνα της «Ένωσης».

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Καταρχάς, για πολλοστή θα γράψω ένα αυτονόητο: Μην περιμένετε απ’ όλο τον κόσμο να σας αναγνωρίσει πράγματα. Μην περιμένετε οικουμενική αναγνώριση σε μία προσπάθειά σας, σε μία δουλειά σας, σε ένα γεγονός που μπορεί να σας συμβεί. Το πως τα βλέπετε εσείς κάποια γεγονότα δεν σημαίνει ότι τα βλέπετε… λάθος αν ο διπλανός σας τα βλέπει αλλιώς. Το θέμα είναι τα μάτια να είναι ορθάνοιχτα και να νιώθετε πως δεν είστε κολλημένοι, λέγοντας τη δική σας αλήθεια χωρίς στηρίζετε στα «θέλω» σας. Απαραίτητος ο πρόλογος για όσα ακολουθήσουν παρακάτω σχετικά με το χθεσινό παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με όσα είδαμε ποδοσφαιρικά από τις δυο ομάδες στο χορτάρι, αλλά θα προτιμήσω να κλείσω… ωραία το κείμενο και θα γράψω παρακάτω, γιατί χθες ήταν μία ντερμπάρα και ας μην είδαμε γκολ.

Όμως δυστυχώς θα γράψω γι’ αυτόν τον Νταμπάνοβιτς. Ένας θλιβερός διαιτητής, χωρίς καμία προσωπικότητα. Είχε φανεί από το ματς Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, το 3-0, όταν δεν είχε δώσει το πέναλτι που έκανε ο Ντόη στον Γκατσίνοβιτς και χρειάστηκε VAR να το δει! Και άλλα έκανε τότε, αλλά σκεπάστηκαν από το τελικό σκορ! Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, ήρθε στη Φιλαδέλφεια να σφυρίξει το ντέρμπι του πρώτου με τον δεύτερο και τα έκανε χάλια!

Στη μεγάλη εικόνα: διέκοπτε το ματς συνέχεια, έδινε ανάποδα φάουλ, μέχρι και η ενδοεπικοινωνία στο δεύτερο ημίχρονο δεν μπορούσαν να φτιάξουν κανένα πεντάλεπτο. Πώς να βοηθήσει έτσι τις ομάδες να παίξουν ποδόσφαιρο; Κακοί διαιτητές! Όλοι τους! Νταμπάνοβιτς, βοηθοί και VAR. Και το… κερασάκι ο 4ος, ο Σιδηρόπουλος, που δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του, επειδή «δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα», όπως κατήγγειλε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Νταμπάνοβιτς και το πέναλτι στο 100’

Όσον αφορά τις φάσεις που φωνάζει ο Παναθηναϊκός. Μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει για να… κουρδίζει! Δεν λαμβάνω υπόψιν μου τα… κουρδιστήρια, ειδικά όταν πάντα μιλάνε για πάθος μόνο όταν δίνονται αποφάσεις υπέρ τους για να τις δικαιολογήσουν (βλέπε για παράδειγμα τα δυο πέναλτι του ΠΑΟ με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο) και επιστρέφουν με το ίδιο πάθος όταν δεν δίνονται υπέρ τους και νιώθουν αδικημένοι. Ο χθεσινός διαιτητής ήταν άθλιος! Αυτό που δεν δέχομαι με τίποτα είναι πως ο Νταμπάνοβιτς έπαιξε για να ευνοήσει την ΑΕΚ!!! Αν ήθελε να ευνοήσει την ΑΕΚ και είχε αυτό τον σκοπό στο παιχνίδι, δεν θα έπαιρνε πίσω το πέναλτι στο… 100’ και θα τελείωνε η ιστορία! Το πιο απλό λέω. Ορθώς εν τω μεταξύ δεν έδωσε το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο τέλος. Φάουλ κάνει ο Σιμάνσκι βλέπουν τα δικά μου μάτια. Στηρίζεται σε αντίπαλο στον αέρα. Τώρα βέβαια τι έδωσε τελικά ο άνθρωπος κανείς δεν ξέρει. Εικάζω ότι έδωσε επιθετικό φάουλ στον Αραούχο. Ο Παλάσιος, βέβαια, βρίσκει πρώτος μπάλα, την παίρνει μετά ο Αραούχο όμως και μετά ο Παλάσιος τον βρίσκει. Το γιατί δεν πήγε στο VAR επίσης παραμένει ανεξήγητο.


Οι φάσεις που φωνάζει ο ΠΑΟ

Σιχαίνομαι, λοιπόν, να μπαίνουν όλα σε ένα καζάνι. Άκου ευνοείται η ΑΕΚ; Βασικά, στις 27 αυτές αγωνιστικές είναι αστείο να λες «ευνοείται η ΑΕΚ», γιατί σε Λεωφόρο, Καραϊσκάκη και Τούμπα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, μια… χαρά παράπονα έχει η ΑΕΚ για τις διαιτησίες που αντιμετώπισε. Σχετικά, με τις δυο φάσεις που φωνάζει ο ΠΑΟ: Στο χέρι του Χατζισαφί ή πέναλτι έπρεπε να δώσει ή φάουλ υπέρ του Χατζισαφί, στην επαφή που του κάνει ο Κουρμπέλης, όταν τον βρίσκει χαμηλά με το γόνατο, ενώ είναι στον αέρα. Το τρελό σε αυτή τη φάση με τον διαιτητή και τον βοηθό είναι ότι δεν δίνουν… φάουλ υπέρ του Χατζισαφί, αλλά κόρνερ υπέρ του ΠΑΟ! Ή πέναλτι δίνεις υπέρ του ΠΑΟ ή φάουλ υπέρ της ΑΕΚ. Από την κάμερα πίσω από το τέρμα, φαίνεται η επαφή του Κουρμπέλη. Αυτή είναι σίγουρα η πρώτη αμφισβητούμενη φάση που δεν δίνεται σε βάρος της ΑΕΚ σε ντέρμπι! Όλες οι άλλες φάσεις που σηκώνουν συζήτηση έχουν δοθεί εις βάρος της – παράδειγμα πάλι τα δυο πέναλτι του ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Όσο για τον Άμραμπατ και το χέρι τι να πεις; Η αφέλεια του Μαροκινού ώρες-ώρες είναι απερίγραπτη. Ναι, λοιπόν, ο κανονισμός έχει αλλάξει, για να αποτρέπει παίκτες να παίρνουν εύκολες κίτρινες κάρτες πιάνοντας τη μπάλα με το χέρι σε άκυρα σημεία του γηπέδου.  Ωστόσο, καταλαβαίνω τις φωνές γι’ αυτό το χέρι, όπως το απλώνει. Ο κανονισμός όμως πλέον λέει άλλα και δεν το ξέραμε μέχρι χθες.


Η διαδικασία αντιλόγου και η απόδειξη

Παρεμπιπτόντως χθες ο Νταμπάνοβιτς έδωσε 22 φάουλ εις βάρος της ΑΕΚ και 18 εις βάρος του Παναθηναϊκού. Και χάρισε κίτρινες και σε παίκτες του ΠΑΟ. Σημείωση αυτή, γιατί ακούστηκε κιόλας ότι έδινε φάουλ υπέρ της ΑΕΚ κόβοντας το… ρυθμό του Παναθηναϊκού! Την «καρατιά» του Σέννκεφελντ στον Αραούχο, που έδωσε φάουλ εις βάρος του Αραούχο, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα… εύνοιας της ΑΕΚ; Μπαίνω στη διαδικασία αντιλόγου, όχι για να… αποδείξω ότι κακώς φωνάζει ο Παναθηναϊκός για τη διαιτησία χθες. Ο καθένας μπορεί να λέει όπως κρίνει. Εξ ου και ο πρόλογος. Μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία, για να αποδείξω ότι είναι θλιβερό, αστείο και άδικο, να μπαίνει η ΑΕΚ σε… καζάνι εύνοιας κάνοντας παραλληλισμούς με άλλα χρόνια μαύρα και ζοφερά, που ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν, αλλιώς δεν θα είχαμε το καλύτερο φινάλε του πρωταθλήματος με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο.

Με απλά λόγια για να μην κουράζω άλλο: Ένας κάκιστος διαιτητής αυτός ο Νταμπάνοβιτς, κάνοντας πολλά λάθη και που δεδομένα δεν πρέπει να τον ξαναδούμε… Τώρα οι «φωνές» του Παναθηναϊκού γιγαντώνοντας τα γεγονότα και κυρίως γενικεύοντας καταστάσεις και οι «φωνές» του Ολυμπιακού που τις… σιγοντάρουν, με ενδιαφέρον, είναι άλλη ιστορία…

Το αγωνιστικό κομμάτι, το αποτέλεσμα και ο Γιοβάνοβιτς

Πάμε λίγο και στα αγωνιστικά. Η ισοπαλία βάσει απόδοσης των δυο ομάδων ήταν δίκαιο αποτέλεσμα, όπως είπε σωστά και ο Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του. Αυτός ο εξαιρετικός άνθρωπος επίσης έθεσε σωστά και το θέμα του διαιτητή Νταμπάνοβιτς, τονίζοντας ότι πρέπει από εδώ και πέρα να έρχονται διαιτητές από πιο υψηλό επίπεδο. Δε νομίζω να διαφωνεί κανείς επ’ αυτού. Ο βαθμός της ισοπαλίας, λοιπόν, στο χθεσινό ντέρμπι και μετά το τέλος της πρώτης αγωνιστικής δείχνει να ευνοεί περισσότερο τον Παναθηναϊκό γιατί έμεινε στην κορυφή και λιγότερο την ΑΕΚ. Όμως στα play off έχουμε άλλα εννέα παιχνίδια και κάθε βαθμό που παίρνεις ή χάνεις μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός. Το ποια ομάδα δηλαδή ευνόησε η χθεσινή ισοπαλία θα αποδεχθεί στο μέλλον.

Στο αγωνιστικό σκέλος ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά αποδείχθηκε η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει από τη Φιλαδέλφεια. Περιόρισε την ΑΕΚ, παίζοντας εξαιρετική άμυνα. Και μόνο το γεγονός ότι οι παίκτες της ΑΕΚ αναγκάστηκαν να γυρίσουν τη μπάλα τόσες φορές στον Αθανασιάδη βλέποντας κλειστούς διαδρόμους, έχει να κάνει με την αμυντική προσήλωση του Παναθηναϊκού. Δημιουργικά ο ΠΑΟ είχε μόνο την τριπλή ευκαιρία στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου. Δημιουργικά η ΑΕΚ ήταν πιο δραστήρια. Σε όλα τα παιχνίδια της αυτό κάνει κι αυτό μου δίνει μια μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία. Είναι αυτή που μπαίνει να παίξει μπάλα για να κερδίσει και όχι να «καταστρέψει» το παιχνίδι του αντιπάλου.

Το γεγονός ότι δεν βρίσκει γκολ στις φάσεις που κάνει είναι μία ιστορία που έχουμε αναπτύξει πολλές φορές. Η ΑΕΚ διανύει μία περίοδο που δεν έχει τον Λιβάι Γκαρσία στη δύναμή της. Για δεύτερο σερί παιχνίδι οι Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς δεν βοηθούν όπως παλιά, ενώ και ο Ρότα είναι ντεφορμέ καιρό τώρα, με την ευκαιρία που χάνει στο 42’ να είναι απίθανη – και δυστυχώς για την ομάδα δεν είναι η πρώτη φορά. Χθες η ΑΕΚ είχε έναν σούπερ Μήτογλου – και μπράβο στο παλικάρι -, έναν πολύ καλό Χατζισαφί ξανά, έναν καλό Γιόνσον (αν εξαιρέσουμε ένα λάθος του) και έναν σταθερό Σιμάνσκι. Από εκεί και μετά μετριότητα και λίγη ουσία. Δεν κακίζω τον Αλμέιδα που επέλεξε την ίδια 11άδα που έπαιξε με τον Ολυμπιακό, παρά την ήττα. Όμως ο Παναθηναϊκός παίζει καλύτερη άμυνα από τον Ολυμπιακό και δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να βγάλει τόσες φάσεις όσες στο ντέρμπι πριν μία εβδομάδα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός είναι πιο καλός επιθετικά από τον ΠΑΟ και σε συνδυασμό με την αμυντική αφέλεια και επιθετική ανικανότητα της ΑΕΚ στο μεταξύ τους παιχνίδι, πήρε τη νίκη στη Φιλαδέλφεια.


Τι πρέπει να βρει η ΑΕΚ

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ΑΕΚ πρέπει να βρει μετά απ’ αυτή τη διακοπή ή κυνισμό στο παιχνίδι που παίζει τώρα ή να ξαναβρεί τη φόρμα που είχε και βλέπαμε ως τον Νοέμβρη. Το ιδανικό θα είναι να βρει και τα δύο! Αν καταφέρει, πάντως, να βρει έστω ένα από τα δυο πρόσωπα στα επόμενα εννέα ματς, τότε είναι στο χέρι της να κερδίσει όσα παιχνίδια χρειάζεται μέσα ή έξω από τη Φιλαδέλφεια και να πάρει τον τίτλο. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορώ να δεχθώ ότι έχει τελειώσει κάτι… Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι την… απογοήτευση επειδή δεν κερδήθηκαν δυο ματς στη Φιλαδέλφεια. Σε καμία περίπτωση δεν ξεγράφω την ΑΕΚ του Αλμέιδα επειδή παραμένει μόνο δυο βαθμούς πίσω από την κορυφή, όπως δεν ξεγράφω κανέναν! Τις επόμενες ημέρες θα πούμε περισσότερα για τα αγωνιστικά. Και για κλείσιμο: το αυτομαστίγωμα του ΑΕΚτζή είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Το χειρότερο αυτομαστίγωμα δεν είναι να πείσεις τον διπλανό σου για φάσεις αμφισβητούμενες. Το χειρότερο αυτομαστίγωμα είναι να φέρνεις την καταστροφή με την πρώτη ή τη δεύτερη στραβή και η πίστη σου σε κάτι που θαύμαζες πριν λίγο καιρό να αρχίζει να ξεθωριάζει. Ας ξαναβάλουμε τα… μαστίγια στο συρτάρι πάλι.

 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0