Football Talk

Από τον Σκούφαλη και τον Ντι Μαρία, στον Λαμέλα και το Νούνο Σάντος: Όταν τα γκολ γίνονται… ζωγραφιές μέσω ραμπόνας! (video)

Από τον Σκούφαλη και τον Ντι Μαρία, στον Λαμέλα και το Νούνο Σάντος: Όταν τα γκολ γίνονται… ζωγραφιές μέσω ραμπόνας! (video)

Μαγεία, αλεγρία, φαντασία, έμπνευση, εκτέλεση, ποίημα. Λίγες μέρες πριν (12/3) ο Νούνο Σάντος... ζωγράφισε με ραμπόνα, στον αγώνα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με τη Μποαβίστα και το BN Sports θυμάται αντίστοιχες στιγμές μαγείας με έντονο ελληνικό στοιχείο ελέω Μανώλη Σκούφαλη και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα

Για να σκεφτείς και μόνο να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να έχεις θράσος. Όλοι μπορούν να πιάσουν ένα πινέλο στα χέρια τους, δύνανται όμως όλοι να φτιάξουν έναν πίνακα ο οποίος θα κοσμεί τον τοίχο ενός οίκου της τέχνης και θα τον «χαζέυει» ο κόσμος; Η ερώτηση φυσικά είναι ρητορική και η απάντηση γνωστή.

Η αλεγρία δεν είναι για όλους αλλά για τους λίγους, τους εκλεκτούς. Εκείνους που δεν σκέφτονται όπως οι πολλοί, που έχουν μια… διαστροφή στο κεφάλι τους. Αν όμως τους κάτσει, τότε το αποτέλεσμα σαγηνεύει τα πλήθη, αφήνει άπαντες με το στόμα ανοιχτό, κάμπτει την αντίσταση μέχρι και των πιο δύσπιστων, των επιφυλακτικών. Αυτό είναι η ραμπόνα για το ποδόσφαιρο και κάθε φορά που κάποιος αρτίστας το σκαρφίζεται και το εκτελεί, γίνεται σούσουρο και η εικόνα υπερτερεί των λέξεων!

Όπως δηλαδή συνέβη στο Ζοσέ Αλβαλάδε και την αναμέτρηση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας απέναντι στη Μποαβίστα (12/3). Με το ρολόι να δείχνει στο 17’ ο Νούνο Σάντος ένιωσε… ζωγράφος, έμπλεξε τα ποδια του και με άρτια εκτελεσμένη ραμπόνα, έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Το BN Sports λοιπόν με αφορμή το γκολ- ποίημα του Πορτογάλου, θυμάται στιγμές υπέρμετρης μαγείας που απλά δεν εξηγούνται ποδοσφαιρικά και σίγουρα θα έπρεπε να μετρούν παραπάνω (κάθε γκολ μετράει για ένα), με μερικές από αυτές μάλιστα να έχουν έντονο ελληνικό υπόβαθρο. Φυσικά και ο Μανώλης Σκούφαλης, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτές.

Έρικ Λαμέλα (Τότεναμ – Αστέρας Τρίπολης και Άρσεναλ – Τότεναμ)

«Μια φορά είναι του Αϊ Γιαννιού» λένε αλλά ο Έρικ Λαμέλα δεν πιστεύει μάλλον και πολύ σε αυτά. Στην πρώτη εκ των δύο συμμετοχών του Αστέρα Τρίπολης σε ευρωπαϊκό όμιλο, κληρώθηκε με την Τότεναμ και ο Αργεντινός φρόντισε να κάνει την παρουσία του στο White Hart Lane ακόμα πιο αλησμόνητη. Στις 23 Οκτωβρίου του 2014 λοιπόν, πρωτοσυστήθηκε στο αγγλικό κοινό με ένα έργο… τέχνης, καθώς από το ύψος του ημικυκλίου, εκτέλεσε τον Κοσίτσκι με ραμπόνα, αφήνοντας τον φυσικά «παγωτό».

Το έκανε ξανά όμως το Γενάρη του 2021 απέναντι στην Άρσεναλ στο Emirates, περνώντας μάλιστα τη μπάλα και ανάμεσα από τα πόδια του Τόμας Παρτέι. Ένα απίστευτο τέρμα που δεν ήταν αρκετό στους «πετεινούς» να αποφύγουν την ήττα στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, έφτανε και περίσσευε όμως για να του χαρίσει το βραβείο Πούσκας εκείνο το καλοκαίρι.

Τζόναθαν Καλέρι (Μπόκα Τζούνιορς – Κιλμές)

Τι ήθελε και τον σταμάτησε ο αντίπαλος αμυντικός; Η Μπόκα θα πετύχαινε ένα γκολ της… σειράς και κανείς δεν θα το θυμόταν. Η ιστορία όμως έπρεπε να γραφτεί διθυραμβικά στο «Μπομπονέρα» και ο Τζόναθαν Καλέρι φρόντισε για αυτό. Ο 29χρονος Αργεντινός, αφού είδε την εστία ανυπεράσπιστη, έσκαψε τη μπάλα πάνω από τον αντίπαλο γκολκίπερ με ένα μαγικό άγγιγμα που ακόμα μνημονεύεται παγκοσμίως.

Ντιέγκο Περότι (Ρόμα – Βικτόρια Πλζεν)

Αν το ήθελε ή όχι μικρή σημασία έχει. Ο Ντιέγκο Περότι «κλείδωσε» τη νίκη των Ρωμαίων επί των Τσέχων για το Europa League (ήταν 2-1 το σκορ στο 81’) με αυτό το κομψοτέχνημα.

Άνχελ Ντι Μαρία (Μπενφίκα – ΑΕΚ)

Άλλη μία γκολάρα άλλος ένας Αργεντινός και μάλιστα από τους πιο βιρτουόζους του είδους. Ο Άχνελ Ντι Μαρία έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές μαγείας στην καριέρα του όμως ίσως η κορυφαία εξ΄ αυτών ήταν πίσω στο 2009, όταν ακόμα αγωνιζόταν στην Πορτογαλία, απέναντι στην ΑΕΚ (2-1) για το Europa League.

Ο Λατινοαμερικάνος έφυγε στην κόντρα, έστειλε… αδιάβαστο το Γεωργέα περνώντας τη μπάλα ανάμεσα από τα πόδια του και με ραμπόνα εν κινήσει, νίκησε τον Σάχα. Άπίθανο τέρμα. Άλλωστε το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι έχω βάλει αρκετά γκολ στην καριέρα μου, αλλά για να είμαι ειλικρινής μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω αυτό που πέτυχα στα πρώτα μου βήματα στην Ευρώπη με τη Μπενφίκα. Ήταν ένα γκολ με… ραμπόνα κόντρα στην ΑΕΚ, ήταν μοναδικό, ανεπανάληπτο».

Ματίας Ουρμπάνο (Ουνιόν Σαν Φελίπε – Ουνιόν Λα Καλέρα)

Επιστροφή στον ευλογημένο, ποδοσφαιρικά, τόπο της Λατινικής Αμερικής και στο Χιλιανό πρωτάθλημα με τον βετεράνο Ματίας Ουρμπάνο να μην κάνει διεθνή καριέρα αλλά να πετυχαίνει αυτό το… έργο τέχνης το 2011 με τη φανέλα της Σαν Φελίπε. Χαλάλι του λοιπόν.

Μανώλης Σκούφαλης – Δημήτρης Σιαλμάς (ΠΑΣ Γιάννινα – Εθνικός Αστέρας)

Δεν είναι η τελική ενέργεια αλλά η ασίστ με ραμπόνα. Γίνεται όμως να μην συμπεριληφθεί; Ο «Μανόλο» Σκούφαλης σήκωσε το κεφάλι, σημάδεψε τον Σιαλμά στο κέντρο της αντίπαλος περιοχής και εκείνος με ψαλιδάκι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Άριστα 10’ από την αρχή έως το τέλος.

Σον Γκίντες (Γουόρτσεστερ Σίτι – Μπάροου)

Οι ομάδες πιθανότατα σας είναι παντελώς άγνωστες, όπως και ο πρωταγωνιστής. Αν δείτε όμως τι πετυχαίνει, πολύ δύσκολα θα το ξεχάσετε. Ο Σον Γκίντες το 2014 και για τον 3ο γύρο του FA Cup πέτυχε ένα ονειρεμένο γκολ με ραμπόνα, σκάβοντας τη μπάλα πάνω από τον αντίπαλο που τον μάρκαρε και τον τερματοφύλακα της Σίτι. Τέρμα που θα ζήλευε μέχρι και ο Ροναλντίνιο.

Αντρές Βάσκεζ (Έρεμπρο – Γκέτεμποργκ)

Ποιος είπε ότι τέτοια γκολ μπαίνουν μόνα στα κορυφαία πρωταθλήματα? Ο Περουβιανός 19χρονος τότε Αντρές Βάσκεζ, σήκωσε το κεφάλι και από ύψος της μεγάλης περιοχής και πλάγια δεξιά, «κρέμασε» τον αντίπαλο γκολκίπερ για ένα γκολ, χάρμα ιδέσθαι.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0