Football Talk

Η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα μόνο αν διορθώσει συγκεκριμένα πράγματα στα πλέι οφ

Η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα μόνο αν διορθώσει συγκεκριμένα πράγματα στα πλέι οφ

Όλα τα μαθήματα που πήρε η ΑΕΚ από τη χθεσινή ήττα από τον Ολυμπιακό και που πρέπει ήδη να τα έχει λάβει υπόψιν της.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Να ξεκινήσω με τα… κλισέ: Νομοτελειακά η ΑΕΚ θα έχανε κάποια στιγμή στο νέο της γήπεδο. Κάποια στιγμή θα δεχόταν και εντός έδρας πρώτη γκολ. Έτυχε όλα μαζί να γίνουν κόντρα στον Ολυμπιακό. Κι αυτό έκανε την ήττα στενάχωρη. Τα πάντα στη ζωή, όμως, είναι δρόμος από ποια οπτική θες να βλέπεις τα γεγονότα. Και πάντα στη ζωή έχεις περισσότερες πιθανότητες να παραμένεις στο σωστό δρόμο αν παραμείνεις ψύχραιμος και στις καλές και στις κακές σου ημέρες. Δεν είναι εύκολο στην πράξη. Πάντα η θεωρία είναι πιο εύκολη.  Όμως έχεις βάλει γερές βάσεις να πετύχεις πράγματα στην πράξη, αν έχει σωστή θεωρία.

Το παιχνίδι έχει μία εύκολη ποδοσφαιρική ανάγνωση. Η ΑΕΚ ήταν πολύ καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, μπήκε να κυριαρχήσει στο γήπεδο και το κατάφερε. Περίμενα ότι θα κάνει κάτι ο Αλμέιδα που δεν το περιμέναμε και το έκανε αφήνοντας εκτός τον Τσούμπερ και βάζοντας τον Αραούχο κορυφή με τον Πινέδα πίσω του. Του βγήκε! Ο Πινέδα ήταν απίθανος για 45 λεπτά, ο Αραούχο βγήκε σε δυο τετ α τετ. Το ότι τα έχασε και τα δυο πρέπει να το δει και να το βρει ο ίδιος ο Σέρχιο, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που χάνει τεράστιες ευκαιρίες – γιατί ευκαιρίες βρίσκει (και μάλιστα περισσότερες) παίζοντας λίγο πιο πίσω. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο παίζοντας άμυνα στα ¾ του γηπέδου και με ξεκάθαρο στόχο να προκαλέσει εκνευρισμό στην ΑΕΚ. Σκληρά μαρκαρίσματα, διαμαρτυρίες συνεχώς στον διαιτητή από παίκτες και πάγκο. Προσπάθησαν να… καταστρέψουν τον αγώνα. Η ΑΕΚ έμεινε ήρεμη αγωνιστικά. Συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της και να δημιουργεί από άκρα και άξονα. Με 72% έκλεισε το πρώτο ημίχρονο, τρεις κλασικές ευκαιρίες για γκολ, ενώ κινδύνεψε μόνο μία με τον Μπακαμπού που έβγαλε ο Αθανασιάδης. Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη δεν είχαμε στο φινάλε του ημιχρόνου. Συμβαίνει όμως αυτό στο ποδόσφαιρο.

Τύχη ναι, αλλά και λάθη μεγάλα από την ΑΕΚ

Και έρχεται το δεύτερο ημίχρονο. Η ΑΕΚ πάλι μπήκε καλύτερα στο ματς και στο διάστημα 46’-50’ είχε το σουτ του Γκατσίνοβιτς που έφυγε άουτ κι άλλη μία προϋπόθεση να φτιάξει κάτι καλό, όμως έχασε τη μπάλα ο Αραούχο. Και μετά το σοκ! Γιατί είναι σοκ! Ξαφνικά ο  Ολυμπιακός βρήκε το 0-1 με δόση τύχη και το αυτογκόλ. Όμως για να φτάσει σε αυτό το αυτογκόλ… του έδωσε η ΑΕΚ δικαιώματα! Με τέσσερις πάσες από την άμυνά του έπαιξε ο Ολυμπιακός και έφτασε στην περιοχή της ΑΕΚ! Η πρώτη ήταν του Πασχαλάκη από το τέρμα του στη σέντρα και τον Ρέαμπτσιουκ! Κανείς δεν έκοψε από την ΑΕΚ. Κανείς δεν μάρκαρε σωστά! Και η φάση του Μπακαμπού στο πρώτο ημίχρονο ήρθε από γιόμα του Ντόη από τη μεγάλη του περιοχή στην επίθεση! Βαθιές μπαλιές έκανε ο Ολυμπιακός για να ξεφύγει από το πρώτο πρέσινγκ της ΑΕΚ. Και όχι μόνο ξέφυγε, αλλά βρήκε και γκολ!

Μετά το 0-1 έρχεται ένα ακόμα λάθος της ΑΕΚ, που δεν το κάνει πρώτη φορά: Αφελής συμπεριφορά όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ! Δεν βγάζει υπομονή. Δεν έχει καθαρό μυαλό η ομάδα να συνεχίσει να κάνει το παιχνίδι της όπως το έκανε. Βγάζει αναρχία. Φουλ επίθεση και στην άμυνα αν δεν κλέψει μπάλες στο μισό του αντιπάλου, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ωραίο είναι στο… μάτι να δείχνεις εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να παίζεις συνεχώς επίθεση, άλλα απέναντι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός που έχουν παίκτες να βγουν στην κόντρα και είναι ικανοί να σε «σκοτώσουν» πρέπει να ξέρεις πως να κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου. Και η ΑΕΚ έδειξε να μην μπορεί να τα κοντρολάρει. Δεύτερο γκολ στο 53’, μετά την απίθανη ασίστ του Φορτούνη στον Μπακαμπού. Διπλό το σοκ! Πέρασε ένα διάστημα και η ΑΕΚ δεν μπορούσε να συνέλθει. Ρίσκαρε και ο Αλμέιδα μετά. Σωστές αλλαγές στο σημείο που φτάσαμε. Και το 0-3 έρχεται πάλι στην κόντρα μετά από κόρνερ της ΑΕΚ. Ο Αραουχο γύρισε να μαρκάρει, εκεί ήταν και ο Ρότα και προσπάθησαν να τα βάλουν με τέσσερις και στην πορεία με έξι παίκτες του Ολυμπιακού που βγήκαν μπροστά! Το εξήγησε σωστά ο Αλμέιδα αυτό το γκολ στη συνέντευξη Τύπου: «Οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν σε αυτή τη φάση μεγαλύτερη διάθεση να επιτεθούν, από εμάς να παίξουμε άμυνα».

Η ευκαιρία του Μουκουντί…

Το 0-3 δύσκολα γυρίζει! Μη γελιόμαστε… Ίσως αν δεν έμενε με παίκτη λιγότερο ο Ολυμπιακός το σκορ να ήταν ακόμη πιο σοκαριστικό! Βλέπουμε τρελά σκορ στην Ευρώπη αν το έχετε παρατηρήσει, ειδικά από τη στιγμή που μπήκαν οι πέντε αλλαγές στην ποδοσφαιρική ζωή μας. Κι όμως, μετά την αποβολή του Μπιέλ, πιστεύω πολύ πίστεψαν ότι ένα γρήγορο γκολ της ΑΕΚ μπορεί να φέρει τούμπα το παιχνίδι! Αυτή η ψυχολογία ότι αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει τα πάντα, είναι το ένα θετικό που πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ ενόψει των πλέι οφ. Το 1-3 γίνεται στο 81’ και στο 85’ ο Μουκουντί χάνει την απίθανη ευκαιρία για το 2-3! Στο 85’ το 2-3 και ένα 10λεπτο μπροστά, έτσι όπως είχε πάρει «φωτιά» το γήπεδο, έτσι όπως έπαιζε η ΑΕΚ και όπως δεν μπορούσε να παίξει ο Ολυμπιακός, το 3-3 μπορούσε να γίνει. Δεν το έβαλε ο Μουκουντί και γράφτηκε η τελική ιστορία. Μπράβο στον Ολυμπιακό! Είχε τον τρόπο, την τύχη και την ικανότητα να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της ΑΕΚ και πήρε το ματς. Δεν ήταν ανώτερος. Ήταν κυνικός και όχι αφελής. Η ΑΕΚ δεν ήταν κυνική και ήταν αφελής.

Η συνέχεια και το μάθημα

Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι κυρίως αμυντικό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό μετά από τέτοια ήττα όπου έχεις δεχθεί τρία γκολ. Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ είναι αυτό που συμβαίνει σε όλη τη σεζόν: ενώ παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, ενώ δημιουργεί πάνω από 15 τελικές σε κάθε παιχνίδι, όποιον κι αν έχει απέναντί της, δεν κάνει γκολ! Δεν μπορεί να τελειώσει τις φάσεις. Και όταν δεν τελειώνει τις φάσεις, δεν κάνει γκολ, άρα βάζει δύσκολα στη ζωή της. Στην άμυνα όταν οι γραμμές παίζουν τόσο ψηλά είναι λογικό να γίνονται κάποιες λάθος τοποθετήσεις και ανάλογα με ποιον αντίπαλο έχεις απέναντί σου μπορείς να το πληρώσεις. Ο καλός επιθετικά Ολυμπιακός την τιμώρησε.

Δεν μπαίνω σε ατομική κριτική παικτών. Κάποιοι βρέθηκαν σε καλή ημέρα, κάποιοι άλλοι όχι και τόσο. Και ο Αλμέιδα έκανε τα λάθη του. Όλα λογικά! Το θέμα είναι τώρα που ξεκινούν τα πλέι οφ η ΑΕΚ να κερδίζει τα παιχνίδια που αξίζει. Χθες άξιζε να κερδίσει βάσει απόδοσης. Έχασε. Συμβαίνει κι αυτό στο ποδόσφαιρο. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην ξανασυμβεί σε παιχνίδι της; Να κάνει γκολ τις φάσεις της, να μην… τρελαίνεται να ισοφαρίσει όταν δέχεται πρώτη γκολ, γιατί είναι πιθανό να δεχθεί και δεύτερο. Φάνηκε με τον ΠΑΣ, φάνηκε με τον ΠΑΟΚ, φάνηκε με τον Ολυμπιακό. Σε όλα αυτά τα ματς η ΑΕΚ και έχασε και δέχθηκε περισσότερα από ένα τέρματα! Δεν είναι τυχαίο…

Όπως τονίστηκε όμως και πριν το παιχνίδι η ΑΕΚ και να μην κέρδιζε το χθεσινό ντέρμπι, δεν θα χανόταν. Εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, που έχανε… χανόταν. Και να το κέρδιζε δεν θα είχαμε την… απονομή του πρωταθλήματος. Ουσιαστικά η ΑΕΚ χθες πέταξε μία μεγάλη ευκαιρία να τελειώσει τον Ολυμπιακό. Έχασε και το αήττητό της στη Φιλαδέλφεια, αλλά κάποια στιγμή θα γινόταν. Πάντα αυτή η ομάδα διαλέγει τον δύσκολο δρόμο. Διαχρονικά η ΑΕΚ, όσο καλύτερη κι αν είναι από τους αντιπάλους της, δεν τους «σκοτώνει». Το 2018 μόνο το έκανε με τον Ολυμπιακό, όπου μέσα σε τρεις ημέρες τον κέρδισε 1-2 στο Καραϊσκάκη βγάζοντάς τον εκτός πρωταθλήματος και μετά τον κέρδισε και στο Κύπελλο πετώντας τον έξω και από εκεί.

Η μετανταλιτέ της ΑΕΚ

Κρατάμε τη… χαρά που πήραν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ από τη χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού. Την πίστη που έβγαλε ο κόσμος της ΑΕΚ ζητώντας πρωτάθλημα και κύπελλο στο τέλος. Πρέπει να κρατήσουμε επίσης και κάποια μαθήματα ζωής: η έπαρση ποτέ δεν κάνει καλό! Είναι άλλο να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου κι άλλο να μιλάς εκ του ασφαλούς υπέρ σου προτού δώσεις τη μάχη σου. Η ΑΕΚ χτίζει πράγματα αγωνιστικά και χτίζει και το μενταλιτέ της. Δεν το έχει φτάσει στα επίπεδα που πρέπει ακόμα. Μαθήματα είναι όλα, αρκεί να μπορείς να τα βάλεις μπροστά σου και να τα διορθώσεις.  

Αυτό το ωραίο πρωτάθλημα όπως είναι το φετινό θα κριθεί στο φινάλε. Μόνο ο Ολυμπιακός και ένας άνθρωπος από τον ΠΑΟΚ βγάζουν τοξικότητα και το χαρακτηρίζουν όπως το χαρακτηρίζουν, χτίζοντας ήδη αστείες δικαιολογίες σε περίπτωση που στο τέλος δεν τα καταφέρουν… Ο καθένας στον δικό του κόσμο ζει όπως βολεύεται και του αρμόζει. Ακριβώς λοιπόν, επειδή το πρωτάθλημα θα κριθεί στο τέλος των πλέι οφ και θα δούμε, λογικά, πολλές αλλαγές από Κυριακή σε Κυριακή, θέλει γερό στομάχι στην ΑΕΚ και όχι τρελή απογοήτευση σε αποτελέσματα όπως το χθεσινό ή… τρέλα αποθέωσης όπως αυτό στο Κύπελλο.

Πείραξε η χθεσινή ήττα! Σαφώς και πείραξε και έτσι πρέπει. Αλλά δεν τελείωσε την ΑΕΚ. Δυο βαθμούς πίσω από την κορυφή είναι. Θυμίζω: Ο Παναθηναϊκός πριν λίγες εβδομάδες δέχθηκε τρία γκολ από τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και τώρα είναι πρώτος. Θυμίζω: Ο Ολυμπιακός μόλις πριν λίγες εβδομάδες έχασε 3-0 από την ΑΕΚ στο Κύπελλο και χθες στο Ρέντη στήθηκε… φιέστα για τη νίκη που έκαναν στην έδρα της ΑΕΚ κι ας είναι τρίτοι στη βαθμολογία, πετυχαίνοντας, μέσα Μάρτη, την πρώτη τους φετινή νίκη σε ντέρμπι! Για την ΑΕΚ ξημέρωσε μία δύσκολη ημέρα, όμως ξημέρωσε… Σηκώνεται και προχωράει και πρέπει ήδη να έχει πάρει τα μαθήματά της! Με όπλο την πίστη στο ρόστερ, το προπονητή, το γήπεδό της και τη δυναμική της. Να βάλει και υπομονή, λογική, κυνισμό και αυτοσυγκράτηση στο παιχνίδι της και μπορεί σύντομα το κλίμα να είναι ξανά υπέρ της. Ως το τέλος…  

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0