Football Talk

Ολυμπιακός: Μια συγγνώμη, πολλές απαντήσεις και ένα «μολών λαβέ»

Ολυμπιακός: Μια συγγνώμη, πολλές απαντήσεις και ένα «μολών λαβέ»

Για το φινάλε της κανονικής περιόδου κρατούσε ο Ολυμπιακός την μεγαλύτερη φετινή του νίκη. 

Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος


Η αυλαία της κανονικής περιόδου βρήκε τον πρωταθλητή Ελλάδας στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, αλλά με αύρα ικανή για να διατηρήσει τα σκήπτρα του. Αυτός ο φετινός Ολυμπιακός με τα χιλιοειπωμένα προβλήματα που πέρασε από… χίλια κύματα έγινε η πρώτη ομάδα που έφυγε νικήτρια από το νεότευκτο γήπεδο της ΑΕΚ. Της καλύτερης ΑΕΚ των πολλών τελευταίων χρόνων, που μέχρι το απόγευμα της Κυριακής μετρούσε 14 νίκες σε 14 ματς στο «σπίτι» της και που όλες οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος της είχαν βάλει μαζί 2  γκολ. Ο Ολυμπιακός της έβαλε τρία μέσα σε 16 λεπτά και υπενθύμισε σε όλους τον φόβο που μπορεί να προκαλέσει. Υπενθύμισε σε όλους πως καμία ομάδα στην Ελλάδα δε μπορεί ποτέ να τον ξεγράψει.

Φυσικά, για να φτάσουμε ως εκεί χρειάστηκε και ο εκπληκτικός Πασχαλάκης και η αδυναμία των «κιτρινόμαυρων» να εκμεταλλευτούν το καλό τους διάστημα στο ματς και φυσικά τύχη. Η τύχη που δεν είχε ο Ολυμπιακός σε αρκετά προηγούμενα ματς. 

Δεν αποτελεί ελαφρυντικό για την εικόνα του πρώτου ημίχρονου, αλλά οι παίκτες του Ολυμπιακού «χάλασαν» το μυαλό τους με κάποιες αποφάσεις του Ιταλού διαιτητή και (κακώς) δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση για να υπηρετήσουν με συνέπεια το πλάνο του προπονητή τους. Στην ανάπαυλα ο Μίτσελ δεν άλλαξε τίποτα σε αυτό που είχε σχεδιάσει με εξαίρεση την εντολή στον Μπιέλ να κινείται περισσότερο στον… ασβέστη και να μην αναλώνεται στο έρχεται στον άξονα για να κουβαλήσει τη μπάλα. Τη δουλειά αυτή ούτως ή άλλως την είχε χρεωθεί ο Φορτούνης. Στο δεύτερο ημίχρονο είδαμε όλοι τι ακριβώς είχε σχεδιάσει ο προπονητής του Ολυμπιακού και αν ο Μπιέλ δεν έβγαινε από το γήπεδο με δεύτερη κίτρινη κάρτα, για ένα ανόητο μαρκάρισμα στο 70ο  λεπτό, κανείς δεν ξέρει που θα μπορούσε να είχε φτάσει το σκορ. Όπως, για να τα λέμε όλα,  κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν η μπάλα είχε πάει λίγα εκατοστά πιο δίπλα στην κεφαλιά του Μουκουντί στο 85΄. 

Η προηγούμενη επίσκεψη του Μίτσελ σε αυτό το γήπεδο είχε συνοδευτεί από κάτι σαν προτροπή παραίτησης εκ μέρους των οπαδών. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν «διαχειριστή» ή «αποτυχημένο» σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που του οφείλουν σήμερα μια συγγνώμη. Όχι γιατί ο Ολυμπιακός κατέκτησε κάποιον τίτλο, αλλά γιατί πρέπει να είσαι είτε εμπαθής είτε άσχετος για να μη βλέπεις τι παρέλαβε ο Ισπανός και τι έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή. Όταν ανέλαβε ο Μίτσελ, στα τέλη του Σεπτέμβρη, οι «ερυθρόλευκοι» μόνο με ποδοσφαιρική ομάδα δεν έμοιαζαν. Πεντέμιση μήνες μετά βρίσκονται με αξιώσεις στη μάχη του τίτλου και υπερέχουν των αντιπάλων τους σχεδόν σε όλες τις βασικές στατιστικές. 

Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη επίθεση (53), την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+39), την δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση (14, έναντι 12 του Παναθηναϊκού), τις περισσότερες ασίστ (37) την καλύτερη αναλογία σε γκολ ανά τελική προσπάθεια (6.7) και είναι η ομάδα με τις λιγότερες ήττες μαζί με τον ΠΑΟΚ (2). Συγκριτικά με τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έχει πετύχει 15 γκολ περισσότερα και έχει +13 στη συνολική διαφορά τερμάτων, ενώ και στα δύο μεταξύ τους ματς κατά γενική ομολογία κυριάρχησε. 

Τα παραπάνω δεν έχουν ως στόχο σε καμία περίπτωση να μειωθεί η εξαιρετική δουλεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του Ματίας Αλμέιδα, αλλά να γίνει κατανοητό και με την γλώσσα των αριθμών τι ακριβώς έχει καταφέρει ο Μίτσελ

Απαντήσεις όμως δεν έχει δώσει μόνο ο προπονητής του Ολυμπιακού. Απαντήσεις και μάλιστα πολλές έδωσαν και αρκετοί ποδοσφαιριστές του το βράδυ της Κυριακής. Ο Μπακαμπού που «δεν σκοράρει στα ντέρμπι» πραγματοποίησε μάλλον την καλύτερη του εμφάνιση την φετινή σεζόν και στρογγυλοκάθισε στην κορυφή της λίστας των σκόρερ. Ο Φορτούνης, που έχει περάσει τα μύρια όσα, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με ακόμα μια ηγετική εμφάνιση. Ο Ροντινέι «που δεν είναι καλός αμυντικά» εξαφάνισε τον Γκατσίνοβιτς. Ο Σαμασέκου, ο Μπα… Ας μη θυμηθούμε τι άκουγε ο Πασχαλάκης όλο το καλοκαίρι.

Ουσιαστικά όσοι φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα και αγωνίστηκαν στην «OPAP Arena» και όσοι βρίσκονταν στον πάγκο έστειλαν, στο φινάλε της κανονικής περιόδου, ένα ηχηρό μήνυμα στους αντιπάλους τους. Τον Ολυμπιακό δεν μπορείς να τον υποτιμάς ποτέ και οφείλεις να τον σέβεσαι. Μιλάμε εξάλλου για τον σύλλογο που έχει κατακτήσει 47 πρωταθλήματα και τα 22 από τα 26 τελευταία. Αν θες το πρωτάθλημα πρέπει πρώτα να κερδίσεις τον πρωταθλητή.  «Εδώ είμαστε, μολών λαβέ» φώναξαν οι «Πειραιώτες». 

*Ήταν 4 Φλεβάρη του 2018 όταν η ΑΕΚ νικούσε τον Ολυμπιακό για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα. Με το χθεσινό το σερί πήγε στα 16 παιχνίδια, τα 8 στην έδρα των «κιτρινόμαυρων». Ποτέ δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερο σερί στα μεταξύ τους. 

*Πολύ σημαντική η κλήρωση και η πρώτη αγωνιστική για τη «μάχη» του τίτλου. Ο Ολυμπιακός θα παίξει αυτό το ματς χωρίς Χουάνγκ, Εμβιλά και Μπιελ. 

*Καταλαβαίνω το ξέσπασμα μετά από όσα έχουν γίνει φέτος, αλλά μου φάνηκαν κάπως υπερβολικοί οι πανηγυρισμοί. Οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν στην τρίτη θέση και επιβάλλεται να κρατήσουν την ίδια αγωνιστική νοοτροπία αλλά και την… μπάλα χαμηλά ενόψει των πλέι-οφ. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0