Football Talk

Η παγκόσμια αγορά του console gaming συρρικνώθηκε το 2022

Η παγκόσμια αγορά του console gaming συρρικνώθηκε το 2022

Πτώση της τάξης του 7,8% εντός του 2022 για το console gaming.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ampere Analysis για το 2022, σε παγκόσμιο επίπεδο, το κοινό ξόδεψε $56,2 δισ. σε αγορές που αφορούν το λεγόμενο console gamin, νούμερο που είναι μειωμένο κατά 7,8% από έτος σε έτος. Από το παραπάνω νούμερο, τα $32,6 δισ. αντιστοιχούν στις πωλήσεις video games (-9,3%) και τα $7,8 δισ. σε συνδρομητικές και άλλες υπηρεσίες (+5,6%).

Σύμφωνα με την εταιρεία, για την πτώση είναι υπεύθυνη η έλλειψη που υπήρξε σε κονσόλες PlayStation 5, Xbox Series X και Xbox Series S. Εκτιμάται ότι ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είχαν πουληθεί 30 εκ. PlayStation 5 και 18,5 εκ. Xbox Series X και Xbox Series S. Από την άλλη, το Nintendo Switch, που βρίσκεται σχεδόν τέσσερα χρόνια περισσότερα στην αγορά, σκαρφάλωσε στα 119,5 εκ. πωληθέντα συστήματα ως την ημερομηνία που προαναφέρθηκε.

«Ενώ το 2022 υπήρξαν ορισμένα υπέροχα παιχνίδια, υπήρξαν και καθυστερήσεις σημαντικών τίτλων, που επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις», δήλωσε ο διευθυντής αναλύσεων της Ampere, Piers Harding-Rolls

«Ένα μίγμα της μετακίνησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος του κοινού μετά την πανδημία αλλά και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, μείωσαν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στο gaming σε σχέση με το 2021».

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η κυριαρχία της Sony στην αγορά με ποσοστό 45%. Ακολουθούν η Nintendo με 27,7% και η Microsoft με 27,3%. Υποστηρίζεται ότι η πρωτιά της Sony οφείλεται στο σχετικά ακριβό hardware του PlayStation 5.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες των διαφόρων συνδρομητικών υπηρεσιών μειώθηκαν, τα έσοδα του τομέα αυξήθηκαν χάρη στα νέα πακέτα που πρόσφεραν οι τρεις εταιρείες και κυρίως το PlayStation Plus.

Λιγότερα ήταν και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για αγορές DLCs και περιεχομένου εντός των παιχνιδιών, με την αντίστοιχη δαπάνη να είναι μικρότερη σε ποσοστό 15% συγκριτικά με το 2021.

Για το εγγύς μέλλον, η Ampere Analysis προβλέπει ότι η διαφορά ανάμεσα στο PlayStation 5 και τα Xbox Series X|S θα συνεχίσει να αυξάνεται, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο του 2023. Τέλος, πιθανολογείται πως οι επόμενη κονσόλα της Nintendo θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Νικήτας Καβουκλής

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0