Football Talk

«Φάκελος» 1969: Ο άνθρωπος δεν είχε πατήσει στο φεγγάρι την τελευταία φορά που η Νιούκαστλ σήκωσε τρόπαιο!

«Φάκελος» 1969: Ο άνθρωπος δεν είχε πατήσει στο φεγγάρι την τελευταία φορά που η Νιούκαστλ σήκωσε τρόπαιο!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Νιούκαστλ κατάφερε να κατακτήσει ένα τρόπαιο; Το 1969. Πόσα έχουν αλλάξει από τότε στον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο… πλανήτη; Αμέτρητα πράγματα, με τις «καρακάξες» να επιθυμούν να βάλουν τέλος στην εν λόγω περίοδο «ξηρασίας».

Ο πρώτος τελικός της Νιούκαστλ στον 21ο αιώνα είναι γεγονός, με τον τελευταίο να λαμβάνει χώρα το 1999 και τον Νίκο Νταμπίζα να είναι βασικός στην ήττα της ομάδας του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα ένα χρόνο μετά τον προηγούμενο τελικό της ομάδας, στα εγχώρια Κύπελλα, απέναντι στην Άρσεναλ, όπου και πάλι συμμετείχε ο Έλληνας στόπερ, με το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς το ίδιο.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το Λιγκ Καπ, η Νιούκαστλ βρίσκεται στον τελικό του Wembley για πρώτη φορά μετά το 1976, όπου και είχε ηττηθεί με 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι, χάρη σε ένα τρομερό ψαλιδάκι του Ντένις Τιούαρντ, γεγονός που διατήρησε στην ιστορία την εν λόγω αναμέτρηση.

Από εκεί και πέρα όμως, οι «καρακάξες» σκοπεύουν να δώσουν κάθε τι που διαθέτουν, ώστε να κατακτήσουν το πρώτο τους τρόπαιο στη νέα χιλιετία, στερώντας από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ευκαιρία, να κατακτήσει έναν τίτλο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Πόσα έχουν αλλάξει στον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο πλανήτη, από την τελευταία φορά που η Νιούκαστλ πήρε τρόπαιο; Για την ακρίβεια, μιλάμε για έναν… άλλο κόσμο! Έναν εντελώς διαφορετικό πλανήτη, με τα social media να μην υφίστανται καν και τον άνθρωπο να μην έχει πατήσει καν στο φεγγάρι.

Ας δούμε τι γινόταν τότε στον… κόσμο:

-Ας ξεκινήσουμε από το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Στον τελευταίο τίτλο της Νιούκαστλ, οι «καρακάξες» μετρούσαν 11 τρόπαια και οι «κόκκινοι» διάβολοι» άλλα τόσα. Πλέον, η πρώτη βρίσκεται στην 9η θέση, αναφορικά με τις πιο επιτυχημένες ομάδες βάσει τίτλων στο αγγλικό ποδόσφαιρο και η ομάδα του Τεν Χαγκ στην κορυφή. Η διαφορά είναι χαώδης.

-Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Ο αρχηγός της αποστολής Νιλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Έντουιν «Μπαζ'» Όλντριν, αμφότεροι Αμερικανοί, τα κατάφεραν τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς. Λίγο νωρίτερα, η Νιούκαστλ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων απέναντι στην Ούιπεστ.

-Ο Paul McCartney ανακοινώνει ότι οι Beatles διαλύθηκαν, για να προκύψει μετά ένα από τα πιο «θρυλικά» κομμάτια μέχρι και σήμερα, το «Get back Beatles».

-Η τεράστια διαδήλωση στην Αμερική, με 250.000 ανθρώπους να διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

-Δημιουργείται η Montreal Expos, που γίνεται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ που ιδρύεται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

-Γεννιέται η Τζένιφερ Άνιστον και ο Ice Cube, γνωστός ράπερ μετέπειτα.

-Είναι και το ίδιο ημερολογιακό έτος, όπου ο Πελέ σημείωσε το 1000ο του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο. Πλέον, ο Βραζιλιάνος έφυγε από τη ζωή και η Νιούκαστλ διεκδικεί το πρώτο της τρόπαιο από τότε.

* Η φωτογραφία του κειμένου είναι από το αρχείο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0