Football Talk

Η Μπαρτσελόνα έχασε τoν ευρωπαϊκό σεβασμό της μέσα σε μια διετία!

Η Μπαρτσελόνα έχασε τoν ευρωπαϊκό σεβασμό της μέσα σε μια διετία!

Η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε -πολύ νωρίς- από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα play-off του Europa League και έδειξε για ακόμη μια χρονιά πως έχει χάσει την ευρωπαϊκή της «λάμψη».

Πάντα ένα αποτέλεσμα έχει δύο όψεις αυτή του νικητή και εκείνη του ηττημένου. Από τη μια, η σπουδαία ανατροπή και πρόκριση της «φορμαρισμένης» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την άλλη, ένας ακόμη πρόωρος αποκλεισμός για τη Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί, που βρέθηκαν για δεύτερη διαδοχική χρόνια στη δεύτερη διοργάνωση της UEFA, είδαν από νωρίς τα όνειρά τους για κατάκτηση να κάνουν….φτερά!


Οι δυο όψεις του νομίσματος La Liga και Ευρώπη!

Στην τρέχουσα ισπανική Λίγκα η Μπαρτσελόνα μπορεί να πει κανείς πως «πετάει». Όχι τόσο από θέμα απόδοσης, σίγουρα όμως από άποψη βαθμολογίας. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν μόλις μια ήττα και δύο ισοπαλίες σε σύνολο 22 αγώνων (19 νίκες) και βρίσκονται φυσικά στην κορυφή του πίνακα και στο +8 από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Τερ Στέγκεν την περασμένη Κυριακή (19/2) μπήκε στα βιβλία της ιστορίας καθώς κατάφερε να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ clean sheets της Λίγκας που κρατούσε από το 1993-1994 και τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (16 σε 22 αγώνες), αφού έφτασε τα 17 ματς δίχως να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του. Το έχει κάνει επτά φορές φέτος, μάλιστα οι τρεις συνέβησαν στο «classico» του πρώτου γύρου.

Το άλλο άκρο συναντάμε στα της Ευρώπης. Στους οκτώ αγώνες που έδωσε, η Μπαρτσά δεν κράτησε ούτε μια φορά το μηδέν. Δέχθηκε 16 γκολ , δηλαδή μέσο όρο δυο ανά αγώνα!

Τεράστιο το.."χάσμα"

Το βράδυ της Πέμπτης (23/2) η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη…Γρανάδα τον Απρίλιο του 2021 που κερδίζει τη Μπαρτσελόνα ενώ έχανε στο ημίχρονο. Έκτοτε οι Καταλανοί μετρούσαν 37 αγώνες δίχως ήττα όσο πήγαιναν με προβάδισμα στα αποδυτήρια.

Μα φυσικά, άλλο Ισπανία και άλλο Ευρώπη. Μπορεί να είναι μέσα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ωστόσο το επίπεδο της La Liga ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ χαμηλό. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης νικάνε μέσα-έξω όποιον θέλουν και παίζουν μόνες τους για τον τίτλο.

Θα πει κάποιος εύστοχα πως η Ρεάλ παίρνει το ένα Chanpions League μετά το άλλο, ενώ η Μπάρτσα παραπάιει. Υπάρχει εξήγηση.


Όλα ξεκίνησαν από τον… Μανωλά!

Αν γυρίσει κανείς το χρόνο πίσω στο 2018 και συγκεκριμένα στα προημιτελικά του Champions League, το μυαλό αμέσως θα πάει στη Ρώμη. Εκεί όπου η κεφαλιά του Κώστα Μανωλά για το 3-0 ανέτρεψε το 4-1 του Καμπ Νόου, έστειλε τη Ρόμα στους «4» και τη Μπαρτσελόνα σπίτι.

Και ενώ όλοι πίστευαν πως έμαθε, την επόμενη σεζόν την «έπαθε» χειρότερα. Ημιτελικά, νίκη εντός 3-0 επί της Λίβερπουλ. Στη ρεβάνς το Άνφιλντ φλέγεται, ο Μέσι είναι ολομόναχος και ο Ερνέστο Βαλβέρδε βλέπει... καθιστός τους παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ να κάνουν το 4-0.

Για το 2020, καλύτερα να μην αναφερθούμε πολύ. Το περίφημο 8-2 από τη Μπάγερν Μονάχου στη σεζόν της πανδημίας. και στο 2021, στην τελευταία παρουσία των Ισπανών σε νοκ-αουτ του UCL. Αυτή τη φορά πρώτο παιχνίδι εντός, όργια Κιλιάν Εμπαπέ και ήττα που δεν αφήνει περιθώρια για τη ρεβάνς με 4-1.

Ποιο είναι το ζουμί; Μέσα σε τέσσερις χρονιές η Μπαρτσελόνα κατάφερε με όλους τους τρόπους να δείξει πως ο καθένας μπορεί, όχι να την κερδίσει, αλλά να τη διαλύσει. Έχασε σχεδόν όλο το κύρος της στην Ευρώπη. Το αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τον εξευτελιστικό περσινό αποκλεισμό από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης μέσα στο Καμπ Νόου. Το φετινό ήταν απλώς η λογική κατάληξη με βάση το τι κάνουν οι δυο ομάδες (Μπαρτσελόνα - Γιουνάιτεντ).

Η πιο δύσκολη αποστολή του Τσαβι!

Όταν ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2021 ο Τσάβι γνώριζε πως έχει πολλά σκαλιά να ανεβεί. Το πρώτο ήταν να μετατρέπει αυτο το συνονθύλευμα παικτών σε ομάδα. Το έκανε. Δεύτερο, να επιστρέψει στην κορυφή εντος συνόρων• πιθανώς θα γίνει φέτος.

Η τρίτη και πιο δύσκολη αποστολή όμως παίρνει…παράταση για το χρόνου• να κερδίσει πάλι τον σεβασμό της Ευρώπης. Από τη φυγή του Μέσι (2021) και έπειτα η Μπαρτσελόνα έχει μονάχα έξι νίκες σε 18 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Οι τέσσερις είναι απέναντι σε Ντινάμο Κιέβου και Βικτόρια Πλζέν. Οι άλλες δυο κόντρα σε Νάπολι και Γαλατάσαραϊ (πέρυσι στο Europa).

Τι χρειάζεται; Μια νίκη, μια νίκη με καλή εμφάνιση απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Να δείξει ξανά τα…δόντια της. Να γίνει και πάλι υπολογίσιμη από τους «μεγάλους» και όχι το τσίρκο που έφτασε να είναι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Έχει το ρόστερ; Και ναι και όχι. Σίγουρα το υλικό είναι σπουδαίο (και νεαρής ηλικίας) όμως χρειάζονται ακόμη 1-2 προσθήκες τύπου Λεβαντόφσκι ώστε να προστεθεί η απαραίτητη εμπειρία.

Μέχρι τότε, οι φίλοι της ομάδας πρέπει να οπλιστούν με υπομονή (αλήθεια πόση πια να κάνουν; ) και να συνεχίσουν να στηρίζουν το δύσκολο έργο του Τσάβι Ερνάντεθ.

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0