Football Talk

Λίβερπουλ: Πρώτη σεζόν επί Κλοπ που αισθάνεται τρωτή!

Λίβερπουλ: Πρώτη σεζόν επί Κλοπ που αισθάνεται τρωτή!
Η Λίβερπουλ πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στην Premier League μέσα στο 2023, νικώντας με σκορ 2-0 στο Μέρσεϊσαϊντ ντέρμπι απέναντι στην Έβερτον (13/02). Η νίκη συνοδεύτηκε και με clean sheet, το μόλις 6ο στο φετινό πρωτάθλημα.
Αν αποτελεί είδηση πως η Λίβερπουλ επιτέλους νίκησε, τότε ακόμη μεγαλύτερη είδηση αποτελεί πως κράτησε ανέπαφη την εστία της φέτος.

Η αμυντική λειτουργία των «κόκκινων» την φετινή σεζόν έχει δει την εστία της να παραβιάζεται στα 15/21 παιχνίδια πρωταθλήματος, στο 71,4% των αγώνων της δηλαδή. Θυμίζουμε πως την προηγούμενη σεζόν μέτρησε 21 clean sheet στο πρωτάθλημα, σεζόν που έπαιξε όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια, ενώ τη σεζόν 2020/21, με την άμυνα της εκτός εξαιτίας πολλών τραυματισμών, κράτησε 12 φορές ανέπαφη της εστία της.

Γιατί η Λίβερπουλ δέχεται τόσα γκολ φέτος; 

Τα τρία γκολ από την Γουλβς, ανέβασαν τον αριθμό του παθητικού της στα 28 σε 21 αγωνιστικές, ενώ ολόκληρη της προηγούμενη σεζόν δέχθηκε συνολικά 26 τέρματα! Παράλληλα, στα 3 από τα 4 τελευταία εκτός έδρας, το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ έχει δεχθεί 3 γκολ (Μπρέντφορντ, Μπράϊτον, Γουλβς). Ενδεικτικά, πριν την μεταξύ τους σύγκρουση στο Άνφιλντ, το βράδυ της Δευτέρας (13/02), Λίβερπουλ και Έβερτον, είχαν τον ίδιο αριθμό παθητικού (28), αριθμός που άλλαξε μετά την νίκη των «κόκκινων» με 2-0.

Πρόκειται για την ομάδα που είχε δεχθεί τα λιγότερα γκολ στο πρωτάθλημα τις σεζόν 2018-19 (22), 2019-20 (33) και 2021-22 (26). Με την τρέχουσα αμυντική της απόδοση, είναι σε πορεία να ολοκληρώσει τη σεζόν έχοντας δει την εστία της να παραβιάζεται 53 φορές, αριθμός παθητικού που αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον σύλλογο σε μία σεζόν πρωταθλήματος.



Η Λίβερπουλ δέχεται 1,4 γκολ ανά παιχνίδι που είναι ο χειρότερος παθητικός δείκτης της ιστορίας της στην Premier League. Μόνο 6 ομάδες έχουν χειρότερο μέσο όρο παθητικών τερμάτων ανά παιχνίδι τη φετινή σεζόν, οι τρεις εξ αυτών είναι στις 4 τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος. 

liverpool1.png

Στα ύψη βρίσκεται και ο αριθμός των μεγάλων ευκαιριών που επιτρέπει στον αντίπαλο, δεχόμενη 3,2 μεγάλες ευκαιρίες ανά παιχνίδι. Για να καταλάβουμε καλύτερα τη μεταβολή, τη σεζόν 2021/22 η ομάδα του Κλοπ επέτρεπε στον αντίπαλο 1,39 μεγάλες ευκαιρίες ανά παιχνίδι και έβρισκες μόνο 4 ομάδες που είχαν καλύτερο συντελεστή από εκείνη. Ως αποτέλεσμα, οι «κόκκινοι» είδαν τον συντελεστή non - penalty xgoals να αυξάνεται από το περσινό 0,9 στο φετινό 1,37 ανά ματς. Αξίζει να σημειωθεί, πως μόνο η Τσέλσι (0.77) και η Μάντσεστερ Σίτι (0.63) είχαν πέρσι καλύτερο συντελεστή non - penalty xgoals από τη Λίβερπουλ. Φέτος, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, βλέποντας μόνο επτά ομάδες του πρωταθλήματος να έχουν υψηλότερο συντελεστή από εκείνη. 

liverpool1_2.png

Παράλληλα, την περασμένη σεζόν ήταν πιεστικότατη όταν δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της, επιτρέποντας κατά μέσο όρο 9,9 PPDA (Passes Allowed per Defensive Action, δείκτης μέτρησης πίεσης της ομάδας που αμύνεται), έχοντας τον χαμηλότερο μέσο όρο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος.

Και σε αυτόν τον συντελεστή, η Λίβερπουλ παρουσιάζεται χειρότερη φέτος. Μην μπορώντας να φτάσει τα συνηθισμένα για εκείνη επίπεδα έντασης στο πρέσινγκ των προηγούμενων χρόνων, επιτρέπει κατά μέσο όρο 12 PPDA, ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να αλλάζουν 10+ πάσες κατά μέσο όρο 7 φορές ανά παιχνίδι, όταν πέρσι μπορούσαν να αλλάξουν 10+ πάσες 4.7 φορές. Παρόλο που ο Κλοπ έχει προσπαθήσει να κάνει πιο συμπαγή την ομάδα του, ώστε να περιορίσει την απειλή των αντιπάλων, στην πραγματικότητα η ομάδα του επιτρέπει ευκαιρίες υψηλότερης αξίας. 

Και είναι λογικό, διότι σε σύγκριση με προηγούμενες σεζόν, όπου η Λίβερπουλ ήλεγχε την μπάλα και τους χώρους και σε περιπτώσεις όπου δεν το κατάφερνε ήλεγχε το σκορ, φέτος δεν είναι ικανή να το κάνει. Απόδειξη, πως στο 60% των παιχνιδιών της στη φετινή Premier League, έχει δεχθεί πρώτη γκολ, ενώ έχει βρεθεί πίσω στο σκορ τουλάχιστον για 5’ στο 25% των αναμετρήσεων της.

Ως συμπέρασμα, η φετινή Λίβερπουλ του Κλοπ κυνηγάει τον αντίπαλο της στα περισσότερα παιχνίδια και αυτό δεν της επιτρέπει να ελέγξει τα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια που έπαιρνε τα αποτελέσματα και γνώρισε επιτυχίες.

Το ποσοστό της κατοχής της μπάλας μπορεί να είναι περίπου ίδιο με πέρσι (60% φέτος, 63% πέρσι) και θεωρητικά να φαίνεται πως έχει τον έλεγχο στα ματς της, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Οι πρωταθλητές της σεζόν 2019/20, δεν μπορούν φέτος να κυριαρχήσουν στους χώρους όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της αισθητά μειωμένης έντασης του πρέσινγκ. Αυτό έχει αποτέλεσμα, οι αντίπαλοι της να κρατούν το σχήμα τους και να ψάχνουν τις στιγμές τους με αντεπιθέσεις. Και η Λίβερπουλ αφήνει πολλούς χώρους προς εκμετάλλευση.

Η εμφάνιση της Λίβερπουλ απέναντι στην Έβερτον θύμισε εμφάνιση της Λίβερπουλ της χρονιάς που πήρε το πρωτάθλημα, αλλά ήταν εξαίρεση στον κανόνα. Ο Κλοπ κινδυνεύει να μείνει εκτός τετράδας για 2η φορά από όταν ανέλαβε τη Λίβερπουλ και πιθανότατα θα μείνει στο τέλος εκτός τετράδας.

Όπως η εμφάνιση απέναντι στην Έβερτον αποτελεί εξαίρεση, ίσως και η φετινή σεζόν της ομάδας του να αποτελεί το ίδιο…

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0