Football Talk

Η Μονακό ξέρει «πως», η Παρί ψάχνει «το πως»

Η Μονακό ξέρει «πως», η Παρί ψάχνει «το πως»

Στο «Πριγκιπάτο», σε ένα παιχνίδι με αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, η Μονακό, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γουίσαμ Μπεν Γιεντέρ, κέρδισε με σκορ 3 – 1 την «αποδεκατισμένη» Παρί και έστειλε μήνυμα κορυφής αλλά και σωστής εφαρμογής ποδοσφαιρικού μοντέλου. Για τους Παριζιάνους ξεχώρισε ο Ντοναρούμα και έλαμψε ο Ζαίρ Εμερί

Η υποσχόμενη παράδοση

Παραδοσιακό γαλλικό ντέρμπι δεν μπορούσε κανείς να το πει. Παλαιότερα. Πλέον, ένεκα… συσσωρευμένου πλούτου έχει γίνει και δίκαια θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ligue 1. Το συναπάντημά τους είναι συνήθως πλούσιο, με δεδομένο πως από το μακρινό 2015 έχει να ολοκληρωθεί μεταξύ τους παιχνίδι δίχως τέρματα.

Το φιλμ του αγώνα

Στο «Πριγκηπάτο» η Μονακό υποδέχτηκε την Παρί, η οποία μεσοβδόμαδα γνώρισε ήττα – αποκλεισμό από τη Μαρσέιγ για τη διοργάνωση του Κυπέλλου και δεν της χαρίστηκε. Οι Μονεγάσκοι «μυρίστηκαν αίμα» και «φιλοδώρησαν» τους Παριζιάνους με τρία γκολ. Εξαιρετική η παρουσία του Μπεν Γιεντέρ ο οποίος κάθε φορά που βρίσκει απέναντί του τους Παριζιάνους, «οργιάζει» (έχει σημειώσει πέντε τέρματα εναντίον τους από τον Δεκέμβριο του 2020). Ο Γάλλος με τα τέρματα που σημείωσε, έφτασε τα 14 συνολικά και πλησίασε την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Ligue 1, ένα λιγότερο από όσα έχει σημειώσει ο Φολαρίν Μπαλογκάν της Ρεμς. Το σκορ είχε ανοίξει ο Αλεξάντερ Γκολόβιν στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης, έπειτα από προσπάθεια του Ντιατά. Πληθωρική παρουσία από τους πλάγιους μπακ της Μονακό, Κάιο Ενρίκε και Ρούμπεν Αγκιλάρ οι οποίοι αποτελούσαν μόνιμη εστία απειλών για την άμυνα της πρωταθλήτριας.

Από την πλευρά της Παρί, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα απέδειξε την σπουδαία κλάση του, καθώς παρενέβη σωτήρια σε ουκ ολίγες περιπτώσεις διατηρώντας το σκορ σε λογικά επίπεδα. Με το ιατρικό δελτίο πλήρες, οι Παριζιάνοι παρατάχθηκαν με τρία παιδιά των Ακαδημιών στο βασικό τους σχήμα, μη έχοντας και την πολυτέλεια σοβαρών εναλλακτικών επιλογών από τον πάγκο. Ενδεικτικό του γεγονότος αποτελεί πως στην αποστολή της ομάδας βρέθηκαν τρεις κίπερ. Έτσι λοιπόν, ο 17χρονος Ελ Σαντάιγ Μπιτσιαμπού τοποθετήθηκε αριστερό στόπερ σε άμυνα με τρεις και παρτενέρ τους Μαρκίνιος και Ντανίλο Περέιρα. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ ανέθεσε τη θέση του δεξιού μπακ – χαφ στον 20χρονο Τιμοτέ Πεμπελέ, ενώ ένας ακόμη νεαρός, ο 16χρονος, ο Ουόρεν Ζαίρ Εμερί τοποθετήθηκε στην μεσαία γραμμή πλάι στους Ίβηρες Κάρλος Σολέρ και Βιτίνια.

Το «σπεκτρογράφημα» του Ζαίρ Εμερί που έλαμψε

Και εάν από την πτέρυγα του Μπιτσιαμπού προήλθαν τα δύο από τα τρία γκολ των Μονεγάσκων ως το ημίχρονο, ειδική μνεία αξίζει στον Ζαίρ Εμερί, ο οποίος ανταπεξήλθε ικανοποιητικά στον άξονα της Παρί. Με δεδομένες τις απουσίες του αναντικατάστατου Βεράτι και των υπερπολύτιμων Ρενάτο Σάντσες και Φαμπιάν Ρουίθ, ο νεαρός Γάλλος έδωσε πολύτιμες βοήθειες και στην πρώτη ουσιαστικά τελική της Παρί σκόραρε. Το γκολ αυτό είναι το δεύτερο του Ζαίρ Εμερί σε 11 επίσημες συμμετοχές με την φανέλα των Παριζιάνων, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις, έρθει ως συμπλήρωμα από τον πάγκο (μόνο δύο φορές έχει ξεκινήσει ως βασικός). Είναι ένας παίκτης που αρέσκεται να κινείται μέσα στις γραμμές του αντιπάλου και να παίζει με σιγουριά. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η στατιστική του αλλά και το γεγονός πως μεταβιβάζει τη μπάλα αποκλειστικά από κοντινή απόσταση με πολύ ικανοποιητικά ποσοστά.

ερφδδ.jpgΣτοιχεία από το opta stats perform

Στο στατιστικό γράφημα γίνεται ορατό, το εντυπωσιακό 88,6% του Ζαίρ Εμερί στις κοντινές πάσες όπου σε σύνολο 167 αποπειρών οι 148 έχουν κριθεί επιτυχημένες. Με δεδομένο πως ο νεαρός επιθετικός χαφ τοποθετείται κατά κανόνα ως δεξί εσωτερικό χαφ στον άξονα της Παρί, οι περισσότερες μεταβιβάσεις του στοχεύουν ποδοσφαιριστές που κινούνται στα αριστερά του. Το 35,95% στις μεταβιβάσεις με κατεύθυνση στα αριστερά είναι και το ποσοστό που καταλαμβάνει τη «μερίδα του λέοντος» στο γράφημα. Μικρότερο, αλλά όχι αμελητέο, ποσοστό αφορά τις πάσες που κατευθύνονται στα μετόπισθεν (25,1%) κάτι το οποίο θα πρέπει ενδεχομένως να βελτιώσει με βάση τον στοιχειώδη ποδοσφαιρικό κανόνα που θέλει τα λάθη να πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα επιστροφής της μπάλας προς τα πίσω. Οπωσδήποτε, συνιστά εχέγγυο επιτυχημένης εξέλιξης, το γεγονός πως με (συμ)παίκτες όπως ο Βεράτι και ο Ρενάτο Σάντσες αλλά και κατά συνθήκη τον Λιονέλ Μέσι (όποτε αγωνίζεται στον άξονα της μεσαίας γραμμής της Παρί), ο νεαρός θα βελτιώσει το παιχνίδι του και θα εξοικειωθεί με τις απαιτήσεις της θέσης.

Ο «τάργκετμαν» Μπιτσιαμπού

Το ίδιο σαφώς ισχύει και για τους υπόλοιπους νεαρούς παίκτες των Παριζιάνων, συμπεριλαμβανομένων των Μπιτσιαμπού, Πεμπελέ και Γκαρμπί. Και εάν ο πρώτος αποτέλεσε στην ουσία τον «τάργκετμαν» του παιχνιδιού της Μονακό στο πρόσφατο ντέρμπι, εξακολουθεί να ισχύει και στην δική του περίπτωση κάτι παρόμοιο, καθώς διαθέτει τα φυσικά προσόντα να κάνει μεγάλη καριέρα σε υψηλό επίπεδο. Βλέπει τον κόσμο από το 1,93 και είναι για τα δεδομένα του αρκετά ταχυδυναμικός. Στο παιχνίδι του Σαββάτου, οι Μονεγάσκοι προσέφεραν ένα φροντιστηριακό μάθημα στον νεαρό αμυντικό, καθώς τον έβαλαν στο σημάδι και τον ανάγκασαν σε πολλά και αβίαστα λάθη. Είναι χαρακτηριστικό πως και τα δύο πρώτα γκολ προήλθαν από την πλευρά του 17χρονου Γάλλου. Πρώτα ο Φοφανά με τρίπλα πάνω από το κεφάλι και στη συνέχεια ο Ντιατά τον ώθησε σε αβίαστο λάθος που έφερε ως αποτέλεσμα την πάσα – γκολ (προσφορά μισής τιμής) στον Μπεν Γιεντέρ. Ασφαλώς, στην διαδικασία πολλές φορές θυσιάζεται το αποτέλεσμα. Η εξέλιξη πάντοτε ενέχει τίμημα και πολλές φορές είναι σκληρό.

Παρί: Στρατηγική απόφαση ή ανάγκη;

Καταληκτικά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως η Παρί έχει ρίξει τα τελευταία χρόνια βαρύτητα στα προϊόντα των ακαδημιών της και εν γένει στην παραγωγή σταρ κάτι που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στην διαδικασία οικοδόμησης μιας τοπ κλας ποδοσφαιρικής δύναμης. Μις ομάδας που να έχει διάρκεια στο υψηλό επίπεδο. Είναι κάτι που το κάνει συνειδητά σε μικρό ή και μεγαλύτερο (πολλές φορές) βαθμό η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Βασική τους όμως διαφορά, η χαώδης δυναμική των πρωταθλημάτων που λαμβάνουν μέρος. Η δυναμική της Παρί στο γαλλικό πρωτάθλημα προσφέρει την δυνατότητα σε πρώτη φάση να προσφέρει απλόχερα τις ευκαιρίες, ώστε στην επόμενη φάση να επιμείνει σε όσους την αξίζουν.

Μονακό: Δεν έτυχε. Πέτυχε

Ας διαβάσουμε την εξέλιξη και αντίστροφα. Η Μονακό εφαρμόζει με σταθερότητα αυτό το σκεπτικό από το 2014, αγοράζοντας ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές από τις μικρομεσαίες ομάδες της γαλλικής λίγκας και προσφέροντας ευκαιρίες στους ποδοσφαιριστές της ακαδημίας της. Μία αντίστοιχη σημερινη περίπτωση, που φαίνεται πως θα απασχολήσει, είναι εκείνη του Ελιές Μπεν Σεγκίρ. Ο 17χρονος νεαρός Γάλλος (συμπληρώνει τα 18 σε λίγες μέρες), ενσωματώθηκε πολύ γρήγορα στις αγωνιστικές απαιτήσεις της ομάδας του Μονακό και μάλιστα τον Ιανουάριο αναδείχθηκε παίκτης του μήνα για τη Ligue 1. Σε αυτό το διάστημα, ο Μπεν Σεγκίρ αγωνιζόμενος είτε λίγο πίσω από τον επιθετικό, είτε πλάι σε αυτόν έχει σημειώσει τρία καθοριστικά τέρματα. Μεταξύ των οποίων και το παρακάτω τέρμα – ζωγραφιά με αντίπαλο την Οσέρ στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ωστόσο, βασική διαφορά στην παραγωγική διαδικασία των δύο γαλλικών συλλόγων αποτελούν οι στόχοι και οι φιλοδοξίες. Η συμμετοχή της Παρί Σεν Ζερμέν στο Τσάμπιονς Λιγκ και η δίψα της καταριανής διοίκησης για διάκριση στο θεσμό, δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ως προς το εάν τα κίνητρα επιμονής σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο είναι ειλικρινή ή απλώς τα επιβάλλει η ανάγκη, όπως πιθανώς συνέβη και στην αναμέτρηση του Σαββάτου ως αποτέλεσμα της λειψανδρίας της Παρί.

ςφσδψ.jpgΠοιες ομάδες χρησιμοποιούν με τη μεγαλύτερη συχνότητα παίκτες κάτω των 21 ετών. Η ομάδα του "Πριγκηπάτου" εντοπίζεται στην πέμπτη θέση του πίνακα.

Το γνήσιο κερδίζει το κακέκτυπο

Εξάλλου η ιστορία της αναμέτρησης επιβεβαίωσε τον «χρυσό κανόνα». Το γνήσιο μοντέλο κερδίζει το κακέκτυπο. Η Μονακό είναι μία «φάμπρικα». Επιμένει και στηρίζει αυτή την αναπτυξιακή πολιτική, προσλαμβάνει προπονητές που θα τη βοηθήσουν να υπηρετήσει με ορθολογισμό το μοντέλο της και όχι να προσαρμόσουν την ομάδα στα θέλω τους. Η Μονακό, διαθέτει στην παρούσα φάση νεαρούς ποδοσφαιριστές πολύ πιο ετοιμοπόλεμους συγκριτικά με τους αντίστοιχους των Παριζιάνων. Έτσι λοιπόν, εν τη απουσία των ακριβοθώρητων ποδοσφαιριστών της πρωταθλήτριας Γαλλίας, στήθηκε πάρτι και ο Κριστόφ Γκαλτιέ βλέπει την ομάδα του να μπαίνει σε «τροχιά κρίσης» ενόψει και της αναμέτρησης της Τρίτης με αντίπαλο τη Μπάγερν Μονάχου στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Δημήτρης Τσακνής

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0