Football Talk

Ο Μίτσελ είναι το μικρότερο πρόβλημα του Ολυμπιακού φέτος

Ο Μίτσελ είναι το μικρότερο πρόβλημα του Ολυμπιακού φέτος

Ο Ισπανός προπονητής… τρώει όλο το ανάθεμα για την βαριά εκτός έδρας ήττα του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ, αλλά στην πραγματικότητα το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί είναι μικρό με βάση τα όσα έχουν γίνει την φετινή σεζόν.

Γράφει ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος

Ένας απαράβατος κανόνας στη ζωή και στο ποδόσφαιρο είναι πως για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το εντοπίσεις. Αν παραπλανηθείς και δεις κάτι άλλο τότε πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις νέα… θέματα απ΄το να απαλλαγείς από το πραγματικό σου ζήτημα.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού μόνο κάποιος τρελός ή υπέρμετρα αισιόδοξος θα μπορούσε να πιστεύει πως το φετινό πείραμα, με 47 ποδοσφαιριστές να έχουν φορέσει ήδη την φανέλα του και τρεις προπονητές να έχουν καθίσει στον πάγκο του, θα μπορούσε να στεφθεί από επιτυχία. Παγκοσμίως, σε όλη την ιστορία του αθλήματος, δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα, ούτε μια ομάδα που να πήγε μπροστά και να πέτυχε τους στόχους της με αυτόν τον τρόπο.

Το ακόμα χειρότερο σε τέτοιες καταστάσεις είναι πως η αξιολόγηση  γίνεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Μέσα στον παραλογισμό και τον πανικό η κρίση θολώνει, ενώ παράλληλα η έλλειψη ενός καθαρού ποδοσφαιρικού πλάνου και η απουσία ξεκάθαρων ρόλων κάνει τους πάντες να φαίνονται χειρότεροι. Αντίθετα, όταν υπάρχουν τα παραπάνω, όλοι οι ποδοσφαιριστές φαίνονται καλύτεροι. Τα παραδείγματα είναι πολλά. 

Το παράδοξο με τους Πειραιώτες είναι πως την προηγούμενη τετραετία, με την ίδια διοίκηση και κάνοντας άψογη διαχείριση, παρουσίασαν μια ομάδα πρότυπο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έκανε… πλάκα στον εγχώριο ανταγωνισμό και κοιτούσε στα μάτια κάθε μεγαθήριο της Ευρώπης. Άρα τον δρόμο για να επιστρέψουν εκεί. Το έχουν ξανακάνει, χτίζοντας το πρότζεκτ «Μαρτίνς» το καλοκαίρι του 2018 και εξελίσσοντας το βήμα βήμα τα επόμενα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στα χιλιοειπωμένα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού.

Η εικόνα που έχουν φέτος οι «ερυθρόλευκοι», στην πλειοψηφία των αγώνων τους, κάνει να μοιάζουν όλα αυτά με μακρινή ανάμνηση. Η ήττα από την ΑΕΚ, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου, μπορεί να μην συμβαδίζει, ως προς την έκταση της τουλάχιστον, με την εικόνα του αγώνα, ωστόσο έβγαλε ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα του Ολυμπιακού. Από εκεί, όμως, μέχρι να βγει στη… σέντρα ο Μίτσελ υπάρχει πολύς δρόμος. 

Χτες στην «Opap Arena» είχαμε δύο προπονητές όπου ο ένας είχε 9 αλλαγές στην ενδεκάδα του και ο άλλος 5 από αυτούς που λέμε βασικούς. Σήμερα, αυτός με τις 9 είναι… πρώτος μάγκας και αυτός με τις 5 πρέπει να φύγει.

Αν ο Ολυμπιακός την σεζόν που έχει το πιο ακριβό ρόστερ της ιστορίας του δε μπορεί να κάνει 5 αλλαγές από Κυριακή σε Πέμπτη χωρίς να καταρρεύσει τότε μάλλον το πρόβλημα είναι άλλο. Προφανώς ο Ρόντινει είναι καλύτερος παίκτης από τον Βρουσάι, όπως επίσης προφανώς ο Πινέδα είναι καλύτερος παίκτης από τον Μάνταλο. Το σπορ όμως είναι ομαδικό. 

Εν τω μεταξύ η εικόνα της ομάδας την Πέμπτη ήταν καλύτερη συγκριτικά με την Κυριακή, αλλά στην Ελλάδα που οι περισσότεροι κοιτάζουν μόνο το σκορ έμειναν στο 3-0 και «κατάπιαν» εύκολα το 0-0 παρά τα… σημάδια. Όπως θα «κατάπιναν» και το χθεσινό αν το σκορ ήταν 2-1 ή 2-2 όπως κάλλιστα θα μπορούσε να είναι αν δεν πήγαιναν τα πάντα στραβά στους «Πειραιώτες» στο συγκεκριμένο ματς.

Το δεδομένο είναι πως ο Ολυμπιακός έχει σταματήσει πια να τρομάζει τους αντιπάλους του. Η ΑΕΚ, που μοιάζει πολύ με τον Ολυμπιακό του 2018, κέρδισε με τον τρόπο που έχανε την τελευταία 5ετία. Έχοντας την αυτοπεποίθηση της καλύτερης ομάδας, με πίστη στη στο πλάνο του προπονητή και την μεθοδική δουλειά του. 

Ο Μίτσελ σαφέστατα και έχει ευθύνες με βασικότερη τον τρόπο που βγάζει την ομάδα του, ανεξαρτήτως προσώπων, στον αγωνιστικό χώρο. Έχει γίνει κανόνας στα παιχνίδια του Ολυμπιακού, η ομάδα να μπαίνει στα ματς χαμένη και να δίνει 2-3 ευκαιρίες στον αντίπαλο.

Όπως όλοι γνωρίζουν αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την πνευματική προετοιμασία και την νοοτροπία και ο Ισπανός παίρνει σε αυτό το κομμάτι πολύ χαμηλό βαθμό. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Μίτσελ ανέλαβε μεσούσης της σεζόν 40 παίκτες και μόλις πριν 10 μέρες προσέγγισε τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που μπορεί να δουλέψει ένας προπονητής.

Παρόλαυτα, και με όσα έχουν γίνει, έβαλε μια τάξη σε αυτό που παρέλαβε και έχει κρατήσει τον Ολυμπιακό έναν γύρο αήττητο στο πρωτάθλημα. Ενδεχομένως, να μην είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει τους «Πειραιώτες» στην επόμενη μέρα, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα αυτή η ώρα και σίγουρα δεν αξίζει όσα ακούει από χτες. 

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0