Football Talk

ΑΕΚ: Την τοξικότητα την διαλύεις με χιούμορ, τον Ολυμπιακό και τον διαιτητή τους κερδίζεις με… ροτέισον, πίστη και έδρα!

ΑΕΚ: Την τοξικότητα την διαλύεις με χιούμορ, τον Ολυμπιακό και τον διαιτητή τους κερδίζεις με… ροτέισον, πίστη και έδρα!

Η ΑΕΚ έστειλε πολλά μηνύματα το βράδυ της Πέμπτης προς πάσα κατεύθυνση με το 3-0 επί του ΟλυμπιακούΟ Αλμέιδα πάλι έστειλε άλλα, αναγκαία, μηνύματα σε όλους μας…

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Θα θυμάται για πολύ καιρό τη χθεσινή βραδιά ο ΑΕΚτζής. Την περίμενε… 20 χρόνια. Όχι τέσσερα που είχε να κερδίσει τον Ολυμπιακό. Ο καιρός πάντα έχει γυρίσματα και η αλήθεια είναι πως αυτό το αήττητο σερί του Ολυμπιακού εις βάρος της ΑΕΚ πολύ κράτησε. Κάποια στιγμή η ΑΕΚ θα επέστρεφε στις νίκες.

Όμως είναι άλλο πράγμα να είσαι σπίτι ρε παιδιά… Και μετά από 20 ολόκληρα χρόνια να υποδέχεσαι ξανά τον συγκεκριμένο αντίπαλο και να τον κερδίζεις με τα… δεύτερα (τρόπος του λέγειν εννοείται), 3-0 χωρίς να πιάσεις σούπερ απόδοση και με κόντρα διαιτησία, ήταν ένα σενάριο που θαρρώ δεν υπάρχει Ενωσίτης που να μην περίμενε πώς και πώς. Μία κουβέντα γι’ αυτόν τον Νταμπάνοβιτς: Ήταν ξεκάθαρο πως ο Μαυροβουνίος ήρθε στη Φιλαδέλφεια να… αποδείξει (άραγε σε ποιους;) ότι δεν… καταλαβαίνει από έδρα.

Έδωσε πολλά φάουλ στον Ολυμπιακό, έδωσε όλα τα 50-50 μαρκαρίσματα υπέρ του Ολυμπιακού στον άξονα, χάρισε κίτρινες κάρτες (αλήθεια ο Ντόη πως τελείωσε το ματς, χωρίς να αποβληθεί;), έχασε εντελώς τον έλεγχο μετά τον χαμό που έγινε προς στις καθυστερήσεις, σε τέτοιο βαθμό που αντί να πει στον Αραούχο να περάσει στο ματς, αφου πριν ήταν τραυματίας και είχε βγει έξω, έκανε νόημα να γίνει… αλλαγή! Έπος! Αποκορύφωμα η φάση του πέναλτι στην ΑΕΚ! Μιλάμε για τον ορισμό του πέναλτι!

Είναι κοντά στη φάση, βλέπει αυτό το μαρκάρισμα και δεν δείχνει αμέσως το πέναλτι!!! Αδιανόητο! Δηλαδή αν δεν υπήρχε το VAR, δεν θα δινόταν; Απίστευτο! Για να μην αναφερθούμε και στη φάση με τον Λιβάι Γκαρσία στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Υπάρχει χαμηλά ανατροπή που του κάνει ο Παπασταθόπουλος. Διαιτητής εντελώς ακατάλληλος! Δεν είπα τελικά… δυο λόγια για τον «άρχοντα» του ντέρμπι, όμως πραγματικά δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν αν δεν δινόταν αυτό το πέναλτι στον Ολυμπιακό… Έκτακτα δελτία ειδήσεων θα είχαμε!

Η συμπεριφορά πριν το παιχνίδι και όσα έγιναν την Πέμπτη

Η ΑΕΚ όμως είναι αλλιώς… Στην τοξικότητα και την προπαγάνδα απαντάει με χιούμορ! Άλλο επίπεδο… Δεν κάνει καμία αναφορά και δεν πέφτει στο επίπεδο του αντιπάλου της, που έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει στην ανακοίνωσή του την Τρίτη δύο φίλους της ΑΕΚ που έφυγαν από τη ζωή! Δεν έπεσε γενικά στην παγίδα του Ολυμπιακού, ο οποίος με ανακοινώσεις κάθε τρεις και λίγο δημιουργεί τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μην πω στην κοινωνία γενικά!

Η ΑΕΚ και ο κόσμος της απάντησαν το βράδυ της Πέμπτης με χιούμορ απέναντι σε αυτή την τοξικότητα που βγάζει ο Ολυμπιακός. Χιούμορ ήταν οι χαρτοπετσέτες που πετάχτηκαν, οι… σαϊτες που έγραφαν «πέτρα» πάνω. Χιούμορ ήταν που η ΠΑΕ ΑΕΚ έλεγε πόσο χρόνο απόσταση έχει το Φιλαδέλφεια – Πειραιάς με το… πούλμαν. Είναι ωραία αυτά. Έξυπνο χιούμορ να πικάρει τον αντίπαλο. Ως εκεί… Μέχρι εκεί! Τα υπόλοιπα περιττεύουν. Δεν βοηθούν σε τίποτα.

Μόνο κακό κάνουν… Και κάτι επί του θέματος, για τα λέμε όλα: Ο Ολυμπιακός έβγαλε τοξικότητα πριν το ματς. Και βγάζει γενικά στην καθημερινότητά του. Το βράδυ της Πέμπτης, αν εξαιρέσουμε την ένταση της στιγμής στο 90φεύγα στη φυσούνα, την οποία ξεκίνησε ο Βαλμπουενά μπαίνοντας ετσιθελικά στον αγωνιστικό χώρο, ήταν ήρεμα τα πράγματα. Καμία πρόκληση από καμία πλευρά. Όλα κύλησαν όπως έπρεπε.  

Ο κόσμος της ΑΕΚ και η συμπεριφορά που όλοι θέλουν

Το τεστ πέρασε με άριστα και ο κόσμος της ΑΕΚ. Δε συνέβη το παραμικρό στο γήπεδο. Ολοι ήταν άψογοι… Φωνή, παλμός, διάθεση, πάθος, πικάρισμα και τέλος… Είδαμε όλοι πως αρκούσαν για τα παιδιά του Αλμέιδα να κάνουν αυτό που πρέπει. Ετσι πρέπει να είναι πάντα. Και δεν είναι έκκληση… Είναι οδηγός χαράς

Ο Αλμέιδα θα αλλάξει και το δικό μας τρόπο σκέψης

Πάμε και στα αγωνιστικά, που τόσος ντόρος έγινε από το βράδυ της Τετάρτης όταν και έγινε γνωστή η αποστολή της ΑΕΚ, μέχρι και στην ανάγνωση της ενδεκάδας του Αλμέιδα. Γράψαμε και το πρωί της Πέμπτης ότι ο προπονητής πιστεύει στην ομάδα του και τους παίκτες του. Δεν διαχωρίζει. Έχει ένα πλάνο, αυτό ακολουθεί και ως τώρα τον βγάζει νικητή. Από το βράδυ της Πέμπτης και μετά το 3-0 επί του Ολυμπιακού τον βγάζει πλέον θριαμβευτή.

Ο Αλμέιδα αποδεικνύεται σε δώρο Θεού για την ΑΕΚ και την ιστορία της. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή… Αυτός ο άνθρωπος όχι μόνο κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να μετατρέψει το περσινό συνονθύλευμα σε ομάδα που χτυπάει νταμπλ, αλλά θα μας κάνει και όλους να σκεφτόμαστε αλλιώς. Θα πετάξει αυτή την… ηττοπάθεια. Προς Θεού, δεν κακίζω τον κόσμο που έβγαλε μία αρνητικότητα βλέποντας αποστολή και ενδεκάδα.

Έχει βιώσει μεγάλες πίκρες τα τελευταία χρόνια ο ΑΕΚτζής και φέτος βλέπει να γίνονται βήματα προόδου, τον αντίπαλό του να είναι στα κάτω του, βλέπει το γήπεδό του και στα δικά του μάτια ήθελε μία ενδεκάδα μεγαλύτερης… εμπιστοσύνης, να το πω έτσι, για να πάρει μία χαρά κερδίζοντας τον Ολυμπιακό. Ο Αλμέιδα μας απέδειξε στην πράξη ή αν θέλετε μας έμαθε να κοιτάμε το δάσος και όχι το δένδρο.

Δεν αρκεί στον Αλμέιδα να κερδίσει μόνο χθες τον Ολυμπιακό. Θέλει να φτιάξει ένα γκρουπ που να τον κερδίζει όσες περισσότερες φορές μπορεί. Έρχονται πλέι οφ, έρχεται ρεβάνς και… τελικός Κυπέλλου. Έρχονται σερί ντέρμπι. Ερχονται κι άλλες σεζόν! Ολοι θα χρειαστούν. Και επειδή όλοι θα χρειαστούν, ο Αλμέιδα τους έχει βάλει όλους από τώρα σε αυτό το τρυπάκι. Όχι στα λόγια, στην πράξη! Εκτός από ομάδα, αρχίζει και φτιάχνει άλλο τρόπο σκέψης σε όλους μας ο Αλμέιδα!

Όντως αν το παιχνίδι στράβωνε, θα γινόταν… πανηγύρι! Το ήξερε, αλλα έχει τέτοια πίστη στην ομάδα ο Αλμέιδα που δε φοβάται τίποτα! Θαρρώ πως από εδώ και στο εξής και ας μη του βγαίνουν πάντα όλα, η ΑΕΚ κέρδισε ηρεμία, πίστη και περισσότερη αυτοσυγκράτηση στα λόγια μας μετά από κάποιο γεγονός.

Τα άλλα… μηνύματα που έστειλε ο Αλμέιδα και η «ξεκούραστη ΑΕΚ»

Εστειλε και πολλά μηνυματάκια ο κόουτς και από την άλλη πλευρά. Βασικά έκοψε ποδοσφαιρικά και το αστείο αφήγημά τους ότι η ΑΕΚ θα παίξει ξεκούραστη στο ματς με τον Ολυμπιακό επειδή δεν έπαιξε ματς στο Περιστέρι! Τι πλάκα… Εννέα διαφορετικούς παίκτες επέλεξε στην αρχική ενδεκάδα της Πέμπτης ο κόουτς απ’ αυτούς που είχε δηλώσει να ξεκινήσουν στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο – όμως δυστυχώς εκείνοι δεν έπαιξαν, γιατί η ομάδα του Περιστερίου δεν μπορούσε να αλλάξει δυο κοντά δοκάρια!

Εννέα διαφορετικούς παίκτες! Και μεταξύ μας η απόδοσή τους δεν ήταν τόσο καλή, δεν είχε μεγάλη διάρκεια, λόγω έλλειψης ρυθμού! Κι όμως, έβαλαν τρία γκολ στον Ολυμπιακό… Και κάτι ακόμα: Από τους 11 παίκτες που ξεκίνησαν χθες το ματς, οι οκτώ ήταν και στο περσινό ρόστερ που δεν βγήκε καν Ευρώπη… Τι δουλειά έχει γίνει, έτσι…; Πόσο σημαντικό για μία ομάδα είναι ένας προπονητής. Πόσο διαφορά κάνει η πίστη και η ψυχολογία στο ποδόσφαιρο και στη ζωή γενικότητα. Πόσο θα εκτοξευτεί κι άλλο αυτή η ομάδα όταν φύγει όλη αυτή η ηττοπάθεια, άραγε; Τροφή για σκέψη… Για όλους μας.

Και κάτι τελευταίο: δεν είναι ούτε… έπαρση (μακριά από μένα αυτό το… πράγμα), ούτε το γράφω κοροϊδευτικά προς τον αντίπαλο: Όμως πραγματικά η ΑΕΚ δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης χθες. Είχε πλάνο, είχε πάθος, είχε συγκέντρωση, είχε αποτελεσματικότητα, είχε σαφώς και τύχη. Ήταν όμως περισσότερο ΟΜΑΔΑ από τον Ολυμπιακό και είχε μία έδρα υπέροχη! Για κλείσιμο δυο λόγια για κάποιους παίκτες – όχι ότι εξαιρώ κάποιους άλλους, αλλά αξίζουν ειδική αναφορά κάποιοι περισσότερο.

Σιντιμπέ εκπληκτική εμφάνιση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, Μήτογλου… αρχοντικός και ουσιαστικός. Χατζισαφί κατάθεση ψυχής. Γαλανόπουλος κάτι από τα παλιά και κάτι από το μέλλον… Μάνταλος για 50 λεπτά ονειρικός και ένας Λιβάι Γκαρσία να προκαλεί τρόμο στην άμυνα του Ολυμπιακού!
 
 Και ολοι αυτοί, μία γροθιά με τους υπόλοιπους! Χαρείτε τις στιγμές… Πέρασαν όλοι οι μεγάλοι αντίπαλοι από τη Φιλαδέλφεια, έχασαν καθαρά και δεν έβαλαν ούτε γκολ… O καιρός έχει γυρίσματα... Ο τροχός γύρισε... Το τρένο προχωράει σωστά! Διοίκηση, προπονητής, παίκτες, λαός, γήπεδο… Ένωσις και σεμνά και ταπεινά φύγαμε για Νταμπλ!

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0