Football Talk

Μάντσεστερ Σίτι: Οσμή σκανδάλου «σαρώνει» την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα!

Μάντσεστερ Σίτι: Οσμή σκανδάλου «σαρώνει» την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα!

Σεισμός και μάλιστα... πολλών ρίχτερ στη Premier League και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. H έρευνα με επίκεντρο την διερεύνηση πιθανών οικονομικών ατασθαλιών της Σίτι ολοκληρώθηκε και «ξυπνά μνήμες» Calciopoli. Πρωτοφανής ο αριθμός των παραβιάσεων.

Τα «απόνερα» από την ολοκλήρωση της έρευνας της Premier League με επίκεντρο ενδιαφέροντος την Μάντσεστερ Σίτι, φαίνονται ικανά να προκαλέσουν «πολλαπλά σοκ» στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Στην έρευνα που ξεκίνησε το 2018 και δημοσιοποιήθηκε μόλις τις περασμένες ημέρες, η Σίτι κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων οικονομικών κανονισμών, οι οποίες διαπράχθηκαν την περίοδο μεταξύ 2009 – 2018.

Οι κατηγορίες στη Μάντσεστερ Σίτι και οι… ποινές

Πιο συγκεκριμένα, οι «σίτιζενς» φέρονται να κατηγορούνται για πάνω από 100 περιπτώσεις παραβιάσεων κανονισμών, μεταξύ των οποίων είναι η αποτυχία να παρέχουν αληθή και ακριβή στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, αλλά και η αποτυχία να συμπεριλάβουν πλήρη στοιχεία που αφορούν σε αμοιβές ποδοσφαιστών και προπονητών (να θυμίσουμε πως την περίοδο 2009 – 2013, προπονητής του συλλόγου ήταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι). Άλλες περιπτώσεις παραβάσεων αφορούν την μη συμμόρφωση με τους όρους του Financial Fair Play από τη χρονιά 2013/2014 έως και το 2017/2018, καθώς και των κανόνων που έχει θέσει η Premier League και αφορά τους όρους κερδοφορίας και βιωσιμότητας των συλλόγων για τα έτη 2015/2016 και 2017/2018.

Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί από ανεξάρτητη αρχή με τους  «σίτιζενς» να καλούνται πλέον να αποδείξουν σε ιδιωτικές ακροάσεις την αθωότητά τους. Στον απόηχο της είδησης, με επίσημη ανακοίνωση η ομάδα του Μάντσεστερ δήλωσε, «έκπληκτη» από την δημοσιοποίηση των υποτιθέμενων παραβιάσεων για τις οποίες κατηγορείται και πως δέχεται με ικανοποίηση την επανεξέταση των στοιχείων από μία ανεξάρτητη επιτροπή.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι τέτοια…

Είναι η δεύτερη υπόθεση σε διάστημα τριών ετών που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομάδα του Σεΐχη Μανσούρ. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2020, η UEFA είχε επιβάλλει στη Σίτι απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας εντοπίσει στοιχεία που ήθελαν την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα να έχει παραβιάσει τους κανονισμούς του Financial Fair Play, εξαπατώντας την διοργανώτρια αρχή. Σε εκείνη την περίπτωση βεβαίως οι «σίτιζενς» δικαιώθηκαν έχοντας προσφύγει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) πράγμα που τους επέτρεψε να αγωνιστούν κανονικά στις επόμενες διοργανώσεις του Champions League.

Αυτή τη φορά ωστόσο, το σίριαλ φαίνεται να είναι πιο σοβαρό καθώς λαμβάνει διαστάσεις εφάμιλλες με το περίφημο σκάνδαλο Calciopoli, το οποίο αν και αποκαλύφθηκε κατά τύχη, εντούτοις συγκλόνισε συθέμμελα το ιταλικό ποδόσφαιρο, το οποίο ενέπλεξε κορυφαίους παράγοντες του ιταλικού ποδοσφαίρου, «περιποιώντας τιμές» σε πέντε ομάδες της Serie A (Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα) και εξορίζοντας τη Γιουβέντους στη Serie Β, εξέλιξη που συνοδεύτηκε με αφαιρέσεις τίτλων.

Οι διαφορές των δύο περιπτώσεων και η κρίσιμη απόφαση

Είναι προφανώς αντιληπτές οι διαφορές των δύο περιπτώσεων καθώς στην περίπτωση του αγγλικού συλλόγου δεν γίνεται ούτε λόγος αλλά ούτε αναφορά για επηρεασμό ποδοσφαιρικών αγώνων εντός γηπέδου μέσω της άσκησης πίεσης σε διαιτητικούς παράγοντες (όπως συνέβη στο Calciopoli). Ενδεχομένως ωστόσο οι δύο περιπτώσεις να μπορούν να συγκριθούν σε ότι αφορά τις προβλεπόμενες τιμωρίες οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν στην περίπτωση που αποδειχθούν οι οικονομικές ατασθαλίες της ομάδας του Άραβα Σεΐχη.

Ακόμη, δεν θα πρέπει να λησμονείται πως το 2020, το διακύβευμα της απόφασης του CAS κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό για την ίδια τη Σίτι αλλά και για το μέλλον της επένδυσης των Αράβων στο σύλλογο, καθώς στη περίπτωση τελεσιδικίας της τιμωρίας αποκλεισμού, υπήρχε έντονη φημολογία γύρω από το σενάριο αποχώρησης των επενδυτών από τα δρώμενα του συλλόγου. Τότε ακριβώς ήταν το σημείο που ο προπονητής των «σίτιζενς», Πεπ Γκουαρδιόλα είχε προβεί σε μία δήλωση με περισσότερο πολιτική παρά αθλητική απόχρωση υποστηρίζοντας πως «δεν παραβιάσαμε τους κανόνες. Κάναμε ότι έκαναν και οι υπόλοιπες ομάδες της Premier League».

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς είναι διαφορετική η αρχή η οποία διεξήγαγε και ολοκλήρωσε την έρευνα. Διαφορετικό όμως είναι και το εύρος αλλά και η ποιοτική κλιμάκωση των κατηγοριών. Οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με το πλήρες φάσμα ποινών με τις οποίες μπορεί να τεθεί αντιμέτωπος ο «μπλε γίγαντας» του Μάντσεστερ είναι σίγουρα πρώιμη και μη επίκαιρη. Αποτελεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός πως η έρευνα που αναφέρεται στις φερόμενες παραβιάσεις της Σίτι έρχεται στο φως, σε μία περίοδο όπου η Νιουκάστλ έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και ουσιαστικά διοικείται από ανώτατους αξιωματούχους του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ και η Τσέλσι του νεόκοπου ιδιοκτήτη της, Τοντ Μπόελι έχει ξοδέψει έναν «πακτωλό» χρημάτων για την ενίσχυση της ομάδας του, γεγονότα που αναμένεται να ανοίξουν τον «ασκό του αιόλου».

Μία πρόσφατη εξέλιξη που μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση της Σίτι είναι η πρόσφατη τιμωρία που επιβλήθηκε στη Γιουβέντους από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, έπειτα από διαπίστωση παράβασης στηριζόμενης στην ψευδή αποτύπωση λογιστικών στοιχείων, όπου κατόπιν εισήγησης του αθλητικού εισαγγελέα η ομάδα του Τορίνο τιμωρήθηκε με ποινή αφαίρεσης 15 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα της Serie A. Το δίχως άλλο, το εγγύς μέλλον αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ομάδα του Πεπ, η οποία εκτός από τα αγωνιστικά, έχει πλέον εύλογους λόγους να ανησυχεί για το εξωαγωνιστικό μέρος και τις οικονομικές παραβάσεις οι οποίες φαντάζουν σωστό τσουνάμι.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0