Football Talk

Μίλαν: Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα

Μίλαν:  Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα

Η Μίλαν γνώρισε άλλη μια ήττα, αυτή την φορά από την Ίντερ στο μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου, και πλέον η πρωταθλήτρια Ιταλίας βρίσκεται στα σκοινιά. Το BN Sports γράφει για τους «ροσονέρι» που από πρωταθλητές κινδυνεύουν μέσα σε λίγους μήνες να μείνουν με άδεια χέρια.  

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Η περσινή σεζόν και ο τρόπος που εξελίχθηκε για την Μίλαν δεν θα μπορούσε να την φανταστεί ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Σε μία από τις πιο όμορφες ιστορίες του ιταλικού ποδοσφαίρου οι «ροσονέρι» κατέκτησαν το Scudetto για πρώτη φορά μετά το 2011! Μια όμορφη ιστορία από αυτές που μόνο το ποδόσφαιρο προσφέρει, μια ιστορία που περισσότερο έμοιαζε με παραμύθι όπως το πρωτάθλημα της Βερόνα το 1985 ή της Σαμπντόρια το 1991 όταν ομάδες με μικρό μπάτζετ που δεν τις υπολόγιζε κανείς κατάφεραν να κερδίσουν τα φαβορί και να φτάσουν στον τίτλο.

Η αλήθεια είναι πως η Μίλαν δεν ήταν έτοιμη για τον περσινό τίτλο. Μια υπερβατική χρονιά σε συνδυασμό με τις γκέλες της Ίντερ συντέλεσαν ώστε μια ομάδα με ταλέντο άλλα άπειρη να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Όταν πριν δύο χρόνια ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς και ο Σίμον Κίερ ήρθαν στον σύλλογο εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ως οι πιο έμπειροι ανέβασαν τον πήχη στην ομάδα ενώ παράλληλα απορρόφησαν την όποια πίεση θα υπήρχε σε ένα γκρουπ παικτών ιδιαίτερα ταλαντούχων αλλά με μηδέν εμπειρία. Και η επίδραση αυτή φάνηκε ξεκάθαρα την περσινή σεζόν.

Φέτος, όμως η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Ο Ζλάταν δεν έχει αγωνιστεί σχεδόν καθόλου ενώ πλέον δείχνει να τον ενδιαφέρουν άλλα πράγματα όπως το σινεμά, άλλοι παίκτες δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά το σημαντικότερο δεν υπήρξε η αντίστοιχη υποστήριξη από την διοίκηση ως προς τον Πιόλι και το επιτελείο του. Μια σεζόν που οδεύει σε παταγώδη αποτυχία, όταν την ίδια ώρα έχει σημειωθεί τουλάχιστον πρόοδος στην Ευρώπη με την πρόκριση στην φάση των «16» του Champions League για πρώτη φορά από το 2014.

zlatan.jpg

Η αλήθεια είναι πως ο τεχνικός των «ροσονέρι» είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα μαζί που έφεραν αυτή την κρίση. Αρχικά ο σοβαρός τραυματισμός του Μανιάν κάτω από τα γκολπόστ. Ο Γάλλος τερματοφύλακας την περσινή σεζόν ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πρωταθληματικής πορείας. Ο πρώην πορτιέρε της Λιλ λείπει από τα τέλη Οκτωβρίου και ο αντικαταστάτης του, ο Ρουμάνος Τσίπριαν Ταταρουσάνου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.  

Ένα άλλο πρόβλημα για τον Πιόλι είναι η άμυνα του. Την περσινή σεζόν είχε βρεθεί η απόλυτη χημεία με τους Τομόρι και Καλούλου να αποτελούν τις αποκαλύψεις της Μίλαν. Φέτος, όμως οι τραυματισμοί και η κακή αγωνιστική κατάσταση και των δύο έχει δημιουργήσει τρύπα στα στόπερ. Σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Μανιάν η αμυντική λειτουργία των πρωταθλητών είναι απλά τραγική. Και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Με το πέρας της 21ης αγωνιστικής η ομάδα έχει δεχτεί ήδη 30 γκολ όταν σε ολόκληρη την σεζόν 2021-2022 παραβιάστηκε η εστία της 31 φορές. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι οι Ερναντέζ και Ζιρού δείχνουν καταπονημένοι τόσο σωματικά όσο κυρίως ψυχικά για την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου φανερώνει τα πόσα θέματα έχει να αντιμετωπίσει ο Ιταλός τεχνικός.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την Μίλαν είναι το μεγάλο της αστέρι και ο περσινός MVP της Serie A, Ράφαελ Λεάο. Ο Πορτογάλος σταρ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον σύλλογο για νέο συμβόλαιο και το γεγονός πως ακόμα δεν έχει βρεθεί σημείο επαφής έχει επηρεάσει την αγωνιστική του παρουσία με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ήδη η γκρίνια προς το πρόσωπό του.  

«Την περσινή χρονιά ήμασταν οικογένεια και αυτή την αίσθηση πρέπει να βρούμε ξανά», ανέφερε ο Πάολο Μαλντίνι. Και η δήλωσή του δεν ήταν τυχαία. Το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε πέρυσι φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει φέτος.  Μετά την ήττα με 3-0 σε φιλικό παιχνίδι από την Αϊντχόφεν κατά την διάρκεια του Μουντιάλ ο Στέφανο Πιόλι αποφάσισε να κόψει το ρεπό για την κάκιστη εμφάνιση των παικτών του, κάτι που έκανε και μετά την τεσσάρα από την Λάτσιο. Η ενέργεια αυτή όμως δεν είχε το αντίστοιχο αποτέλεσμα, όπως φάνηκε και από την ντροπιαστική ήττα με 5-2 από την Σασουόλο μέσα στο «Σαν Σίρο». Ακόμα και ο ίδιος ο προπονητής των «ροσονέρι» σε μια προσπάθεια να βγάλει την ομάδα από την κρίση προβαίνει σε διάφορα τρικ που φέτος όμως δεν έχουν την αντίστοιχη επιτυχία με πέρυσι.

 «Τα πράγματα που λειτουργούσαν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες δεν λειτουργούν, οπότε είναι σαφές ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Θα ήταν ανόητο εκ μέρους μου να ακολουθήσω έναν δρόμο που δεν έχει αποτελέσματα», τόνιζε ο 57χρονος τεχνικός αλλά τα προβλήματα -και με δική του ευθύνη – παραμένουν. Πέρυσι είχε βρει ένα πλάνο και το στήριξε μέχρι τέλος στηριζόμενος σε ένα ιδιαίτερο στιλ pressing αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις ικανότητες του Ράφα Λεάο.

pioli.jpg

Φέτος όμως αυτό δεν γίνεται. Ο Πιόλι δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται με τις ενδεκάδες και τα συστήματα, όπως φάνηκε και στο ντέρμπι της Κυριακής όπου αποφάσισε να ξεκινήσει με τριάδα πίσω σε μια φοβική προσέγγιση κάτι που το πλήρωσε με τους «νερατζούρι» να είναι ανώτεροι. Παράλληλα, δεν δείχνει να υπολογίζει ιδιαίτερα την καλύτερη μεταγραφή της Μίλαν το καλοκαίρι, τον Ντε Κετελάρε για τον οποίον ξοδεύτηκαν 36 εκατ. ευρώ με τους Μεσίας και Σαλεμάκερς να συνεχίζουν στην δεξιά πτέρυγα παρά το γεγονός πως δεν δείχνουν ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ομάδας.

Κι εδώ έρχεται η ευθύνη της διοίκησης. Γιατί όταν μια ομάδα χωρίς μεταγραφές καταφέρνει και κατακτά το πρωτάθλημα, θα πρέπει η διοίκηση να την βοηθήσει αν όχι να την ενισχύσει τουλάχιστον να την διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο. Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος είναι με διαφορά η χειρότερη της Μίλαν από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Μαλντίνι πίστευε ότι ο Μάριο Μάντζουκιτς και ο Σουαλίχο Μέιτε, που τώρα αγωνίζεται στην Κρεμόνεζε, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα του να πάρει το πρωτάθλημα από την Ίντερ του Αντόνιο Κόντε.

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις ανανεώσεις των συμβολαίων των Μαλντίνι και Μασαρα είχε επιπτώσεις και στο μεταγραφικό παζάρι. Παίκτες όπως ο Σβεν Μπότμαν - ο οποίος προτιμούσε την Μίλαν από τη Νιούκαστλ – χάθηκαν, όπως και ο Ρενάτο Σάντσες ο οποίος τελικά μετακόμισε στην Παρί. Την ίδια ώρα οι προτάσεις των σκάουτερ για τον Έντσο Φερνάντες της Ρίβερ Πλέιτ δεν εισακούστηκαν ποτέ, και όλοι γνωρίζουμε πλέον την εξέλιξη του Αργεντινού Παγκόσμιου πρωταθλητή. Όσο για τις μεταγραφές ο Ντεστ αποκτήθηκε καθαρά λόγω του τραυματισμού του Φλορέντσι, ο Ορίγκι ελεύθερος και τραυματίας, ενώ οι Φρανκς και Τιαό αποκτήθηκαν με τα λεφτά από το ποσοστό πώλησης του Πακετά στην Γουέστ Χαμ. Όσον αφορά την θέση του τερματοφύλακα παρότι ήταν γνωστό πως ο Μανιάν θα καθυστερήσει και άλλο προτιμήθηκε να αποκτηθεί κάποιος φέρελπις Κολομβιανός που αγωνιζόταν στην Παραγουάη ως δεύτερος πίσω από τον Ταταρουσάνου!

Maldini.jpg

Το σίγουρο είναι ότι η Μίλαν δείχνει να έχει πάρει τον δρόμο της κατηφόρας, αφού πλέον βρίσκεται στην 6η θέση, ενώ έχει πει ήδη αντίο στο Κύπελλο μετά τον αποκλεισμό της από την Τορίνο. Ο Πιόλι γνωρίζει καλά πως τα κανονάκια αρχίζουν και μειώνονται, και αν το ματς της Παρασκευής (10/2) κόντρα στην Τορίνο δεν είναι νικηφόρο, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και αλλαγή στην άκρη του πάγκο και το Pioli’s on fire, το τραγούδι που κυριαρχεί τα τελευταία δύο χρόνια στο «Σαν Σίρο» να σταματήσει να ακούγεται για πάντα. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0