Football Talk

Εντυπωσιακό γκράφιτι για τον Άλκη με ηχηρό μήνυμα σε σχολείο στην Καλαμαριά!

Εντυπωσιακό γκράφιτι για τον Άλκη με ηχηρό μήνυμα σε σχολείο στην Καλαμαριά!
Μέσω της τέχνης και ενός εντυπωσιακού γκράφιτι, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς, στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το σχολείο είναι χώρος μάθησης και διαπαιδαγώγησης, επιμόρφωσης και δημιουργίας χαρακτήρα. Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να λειτουργεί. Ως «προθάλαμος» ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο που θα σέβεται το διαφορετικό. Και αυτό φαίνεται ότι το έχουν καταλάβει καλά στο 11ο Δημοτικό σχολείο της Καλαμαριάς.

Πλεόν, ένας μεγάλος τοίχος του σχολείου κοσμείται με το αστραφτερό χαμόγελο του Άλκη Καμπανού. Έτσι όπως θέλει ο πατέρας του να τον θυμάται και έτσι όπως ελπίζει να «μεταφραστεί» η δολοφονία του. Ως φωτεινό σημάδι για την κατάληψη της όποιας μορφής διαφορετικότητας..

Λίιγες μέρες λοιπόν πριν τη συμπλήρωση ενός ολόκληρου χρόνου από εκείνη τη νύχτα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ολοκληρώθηκε ένα γκράφιτι σε μεγάλη κλίμακα στον προαύλιο χώρο ενός δημοτικού σχολείου στην Καλαμαριά.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς αποφάσισαν να πουν μέσω της τέχνης όσα ελπίζουμε να φέρει η άγρια δολοφονία του νεαρού και άτυχου φίλου του Άρη.  Στο γκράφιτι λοιπόν υπάρχει ο Άλκης, με ένα υπέροχο φωτεινό χαμόγελο που προστατεύει τα παιδιά, διαφόρων χρώματος δέρματος και φύλων που φορούν τις φανέλες όλων των ομάδων.
grafiti_0.jpg

Για την κίνηση αυτή, μίλησε συγκινημένη στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς, Μαρία Καπόγιαννη.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας τοιχογραφίας στο σχολείο, για να θυμίζει σε όλους μας ότι η ευτυχία, η χαρά, βρίσκεται μέσα από υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και όχι μέσα στην ένταση των οπαδικών συμφερόντων και συγκρούσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι ένα παιδί χάθηκε και μια οικογένεια θρηνεί αναίτια».

Στην προσπάθειά τους αυτή, αρωγός είναι ο Αλέξανδρος Τσιμπιλής, εμπνευστής και δημιουργός της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη», που έχει ως στόχο να μην ξεχαστεί η δολοφονία του 19χρονου φοιτητή αλλά να αποτελέσει σύμβολο αλλαγής, με απώτερο σκοπό να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα στην Ελλάδα.

«Δημιουργούμε αυτή την τοιχογραφία για να τη βλέπουν τα παιδιά κάθε πρωί, κάθε μέρα, και να τους βλέπει και να χαμογελάει ο Άλκης από εκεί ψηλά. Να χαμογελάει γιατί τα παιδιά ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας. Γιατί αλήθεια δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να απολαμβάνεις το σκοράρισμα ενός γκολ στην αυλή του σχολείου, φορώντας την μπλούζα της αγαπημένης σου ομάδας και να πνίγεσαι στις αγκαλιές των φίλων σου και στα χρώματα των δικών του αγαπημένων ομάδων», εξηγεί ο κ. Τσιμπιλής

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0