Football Talk

Τα 3+1 αίτια της αγωνιστικής πτώσης που διανύει ο Παναθηναϊκός! (video)

Τα 3+1 αίτια της αγωνιστικής πτώσης που διανύει ο Παναθηναϊκός! (video)
Για την αγωνιστική πτώση που διατρέχει ο Παναθηναϊκός, υπάρχουν λόγοι και το BN Sports αναλύει τις 3+1 αιτίες της. Ο Αϊτόρ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο πρωταθλητισμός που… θέλει άντερα!

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Από την περσινή σεζόν, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δουλεύει σκληρά στο Κορωπί για να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό εκεί όπου του αρμόζει! Ο Σέρβος τεχνικός γνωρίζει ακριβώς τις αξίες του σωματείου και ήταν κάτι όπου έδειξε από την άφιξή του κιόλας! Από τον πρώτο χρόνο κιόλας, στον «πράσινο» πάγκο κατάφερε να κατακτήσει κάτι όπου οι προκάτοχοι του, Στραματσόνι, Ουζουνίδης, Δώνης, Πογιάτος και Μπόλονι, δεν είχαν καταφέρει σε βάθος μια οκταετίας. Να κατακτήσει έναν τίτλο, το Κύπελλο Ελλάδας.

Αυτή η κατάκτηση, έφερε εφορία στον Παναθηναϊκό και του έδωσε το… μέταλλο για να ανακάμψει ψυχολογικά και άπαντες να αποκτήσουν πάλι αυτοπεποίθηση μέσα από το ορθολογικό ποδόσφαιρο, το οποίο δίδαξε ο 60χρονος τεχνικός. Ο πρώτος γύρος της Super League είναι το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου, αλλά μετά την διακοπή του πρωταθλήματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, η εικόνα της ομάδας δεν ήταν αντάξια των συνθηκών και πραγματοποιεί μια αγωνιστική «κοιλιά».

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αφού σε αυτό το δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας, η ΑΕΚ είναι αυτή όπου έχει στρέψει τα φώτα πάνω της, μαζί και όλα τα βλέμματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην ελληνική λίγκα, καθώς το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αυτή τη στιγμή το πιο «κλειστό» βαθμολογικά, σε όλη την γηραιά Ήπειρο. Την ίδια στιγμή που στο κομμάτι της βαθμολογικής συγκομιδής ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 8η θέση. Πάμε να δούμε μαζί, τους 3+1 λόγους που οφείλεται η αγωνιστική… κατάρρευση του «τριφυλλιού».

Βαθμολογία δεύτερου γύρου

 

Oμάδα

Bαθμοί

1

ΑΕΚ

15

2

ΠΑΟΚ

14

3

Ολυμπιακός

14

4

Άρης

10

5

Ατρόμητος

9

6

ΟΦΗ

9

7

ΠΑΣ Γιάννινα

9

8

Παναθηναϊκός

8

9

Λεβαδειακός

6

10

Αστέρας Τρίπολης

5

11

Βόλος

5

12

Παναιτωλικός

4

13

Λαμία

3

14

Ιωνικός

1

1. Ο τραυματισμός του Αϊτόρ

Από το… κλείσιμο της περσινής σεζόν, ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, είχε ξεκινήσει να φορμαρίζεται και να παίρνει ρόλο παίκτη-κλειδί στην επίθεση του Παναθηναϊκού! Έτσι, στο ξεκίνημα και της νέας αγωνιστικής χρονιάς, ο Ισπανός εξτρέμ, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για το «τριφύλλι» πετυχαίνοντας 8 γκολ και μοιράζοντας 2 ασίστ σε 8 αγωνιστικές!

Μια άτυχη στιγμή όμως ήταν αρκετή για τα… αφοπλίσει τον επιθετικό του «τριφυλλιού», με μια ολική ρήξη χιαστών να τον κρατάει εκτός αγωνιστικής δράσης. Οι «πράσινοι» μέχρι και σήμερα, τρεις μήνες αργότερα, δεν έχει καταφέρει να αναπληρώσει το συγκεκριμένο κενό και… το πληρώνει ακριβά!

2. Η… αστοχία στη μεταγραφή και το ντεφορμάρισμα!

Ο αντικαταστάτης του Αϊτόρ στο αριστερό άκρο της επίθεσης ήταν το απόκτημα της καλοκαιρινής περιόδου των μεταγραφών ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς. Ο Σλοβένος εξτρέμ, δεν έχει καταφέρει να εγκλιματιστεί στην Αθήνα και να αναδείξει το καλό πρόσωπο του είχε παρουσιάσει στην Ντιναμό Κιέβο και την Κοπεγχάγη! Αντιθέτως, η «περίοδος χάριτος» για προσαρμογή έχει περάσει, αλλά ο Σλοβένος δεν αλλάζει αγωνιστική εικόνα… επιμένοντας στις αρνητικές εμφανίσεις.

Παράλληλα, ποδοσφαιριστές οι οποίοι στον πρώτο γύρο ήταν κομβικοί διανύουν μια περίοδο ντεφορμαρίσματος. Περίτρανο παράδειγμα είναι ο Χουάνκαρ, ο οποίος περνάει μια… τραγική περίοδο, υποπίπτοντας σε πολλά ανόητα λάθη στο ανασταλτικό κομμάτι, ενώ επιθετικά έχει χάσει τα εξαιρετικά γεμίσματα με τα οποία μας συνήθισε. Σίγουρα, την πτώση της αριστερής πτέρυγας μπορεί κανείς να αποδώσει στην απουσία του Αϊτόρ, με τον οποίον ο Χουάνκαρ είχε εξαιρετική χημεία -και προσωπική σχέση, λόγω και της εθνικότητας-, αλλά και τον… κακό Βέρμπιτς, ο οποίος δεν βοηθάει τον Ισπανό αμυντικό να ανακάμψει.

Την ίδια στιγμή, ντεφορμάρισμα περνάει και ο Σεμπάστιαν Παλάσιος με αποτέλεσμα οι ζωηρές πλαγιοκοπήσεις του Αργεντινού να απουσιάζουν. Στην ίδια λίστα συγκαταλέγεται και οι Ρούμπεν Πέρεθ, Γιάννης Κώτσιρας, ενώ μερικές αγωνιστικές πρίν βρισκόταν και ο Άνταμ Τσέριν.

5712898_1.jpg

3. Αργοπορία στις μεταγραφές

Ένας ακόμη παράγοντας της κακής αγωνιστικής εικόνας, είναι -με βεβαιότητα- το βάθος το οποίος δεν έχει ο Παναθηναϊκός στον πάγκο του. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει περιορισμένες επιλογές και η διαδικασία των μεταγραφών για την χειμερινή περίοδο έχει φτάσει… στο αμήν.

Κανονικά, θα έπρεπε την πρώτη ημέρα της μεταγραφικής περιόδου ο Σέρβος τεχνικός να έχει κατασταλάξει σε μια επιλογή εξτρέμ και το ιδανικό σενάριο θα ήταν να έχει προπονηθεί ήδη με την ομάδα, ώστε να είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Σε αυτό πιθανότατα δεν έχει ευθύνη μόνο ο Γιοβάνοβιτς, αλλά και το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας, αν κανείς αναλογιστεί πως πριν δύο χρόνια δεν υπήρχε καν, η εμπειρία απουσιάζει και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

5780347_1.jpg

3+1. «Ξεσυνήθισε» τον πρωταθλητισμό

Η λέξη «πρωταθλητισμός» ήταν άγνωστη για την ομάδα και τον κόσμο του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Αυτόματα, το συγκεκριμένο στοιχείο βάζει την ομάδα σε μειονεκτική θέση, κόντρα στους συνδιεκδικητές της (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ), οι οποίοι κινούνται σε ρυθμούς πρωταθλητισμού τα τελευταία χρόνια και είναι… μαθημένοι σε αυτό.

Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται… άντερα, αλλά αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε τόσο υψηλά επίπεδο και δεν αντέχουν στην πίεση. Είπαμε όμως, ο γαμπρός ξυρίζεται στο τέλος και ο «γάμος» αργεί ακόμα!

3730523.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0