Football Talk

Το «πράσινο» 2022 και το κοντράστ συναισθημάτων που δεν σηκώνει μιζέρια αλλά... προσήλωση! (video)

Το «πράσινο» 2022 και το κοντράστ συναισθημάτων που δεν σηκώνει μιζέρια αλλά... προσήλωση! (video)

Το 2022 ολοκληρώθηκε! Για τον Παναθηναϊκό η χρονιά χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο άνθρωπος στον έχουν παραδωθεί τα κλειδιά του συλλόγου και τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Χωρίς μιζέρια και καταστροφολογία το 2023 ξεκινάει με όλες τις περγαμηνές...

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της! Μια χρόνια με πληθώρα συναισθημάτων και ειδικά για τον Παναθηναϊκό κόσμο. Ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό για το έτος που… παρέλασε και πλέον μας αποχαιρετά.

Πολλές ήττες, αλλά επίτευξη των στόχων

Το 2022 βρήκε τον Παναθηναϊκό στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, με 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες! Ήττες από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Άρη, τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνώριζε την αμφισβήτηση από πολλούς φίλους της ομάδας, ακόμη και από τα media της χώρας μας. Με κλειστά μάτια, αυτιά και στόμα, συνέχιζε να εργάζεται σκληρά για τους στόχους του… την επαναφορά του συλλόγου στο επίπεδο το οποίο ανήκει. Τον πρωταθλητισμό, τους τίτλους και την επίτευξη των ευρέων στόχων που πρέπει να θέτει ένα κλαμπ σαν το «τριφύλλι».

Μπαίνοντας λοιπόν στο νέο έτος, τα άσχημα αποτελέσματα δεν σταμάτησαν να έρχονται. Ήττα στο Βόλο, ήττα στη Λεωφόρο από τον Αστέρα, ήττα στην Κρήτη από τον ΟΦΗ, ήττα στην Τούμπα, ήττα στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Πολλές φορές η διαιτησία ήταν «εχθρός» για τους πράσινους, αλλά μύτη δεν άνοιξε… Η ομάδα συνέχισε να δουλεύει με σκυμμένο το κεφάλι θέτοντας στόχους. Η αγωνιστική πρόοδος ήταν δεδομένη, αλλά τα αποτελέσματα δεν ερχόντουσαν. Η εικόνα αυτή ήταν γλυκόπικρη για τον κόσμο.

ipiccy_image_17.jpg

Λίγο πριν την αρχή των πλέι οφφ, μια τριάρα απέναντι στην ΑΕΚ ανέκαμψε το ηθικό όλων και στο άτυπο μίνι πρωτάθλημα για μια διεκδίκηση ευρωπαϊκού πλασαρίσματος, ο Παναθηναϊκός τα πήγε απροσδόκητα καλά. Η λέξη ήττα έγινε άγνωστη για αυτόν στις 9 πρώτες αγωνιστικές, που σημείωσε 5 νίκες και 4 ισοπαλίες εξασφαλίζοντας μια ευρωπαϊκή θέση στα προκριματικά του UEFA Conference League. Παράλληλα βρισκόταν μέσα στον στόχο του για το Κύπελλο, καθώς απέκλεισε την Λαμία και έφτασε στον τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Δέκατη και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφφ, στην Τούμπα, οι «πράσινοι» γνώρισαν την πρώτη του ήττα σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα και ως φινάλε ερχόταν ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας. Στο γεμάτο ΟΑΚΑ, μετά από πολλά χρόνια, οι «πράσινοι» με ένα πέναλτι εκτελεσμένο από τον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα κατέκτησαν τον τίτλο και επέστρεψαν στις κούπες μετά από 8 χρόνια. Όλη η εξέλιξη αυτής της ομάδας πιστώνεται στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η σεζόν 2021/22 έκλεισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Σκληρή δουλειά, οι... αισιόδοξες μεταγραφές και το καλό ξεκίνημα του «άτυχου» Αϊτόρ!  

Ο Σέρβος τεχνικός είχε παραλάβει από τους προκατόχους του «καμμένη γη». Με πείσμα και δουλειά, σκληρή δουλειά, κατάφερε να κάνει και πάλι τον Παναθηναϊκό «ΟΜΑΔΑ». Ο στόχος του κυπέλλου επιτεύχθηκε και ένα εισιτήριο για κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο έβγαλε ξανά το «τριφύλλι» εκτός συνόρων. Στην Τσεχία ο πρώτος αγώνας με την Σλάβια Πράγας απομάκρυνε τα όνειρα για μια θέση στους ομίλους του Conference League, παρά την σοβαρή και καλή εικόνα που είχε η ομάδα. Στον επαναληπτικό αγώνα στη Λεωφόρο το μάτι των παικτών του Γιοβάνοβιτς... γυάλιζε, όμως δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες τις οποίες δημιούργησαν και έτσι το λειψό 1-1 σήμανε και το τέλος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι μεταγραφικές προσθήκες οι οποίες έγιναν έδωσαν αισιοδοξία σε όλους και ο αγώνας δρόμου για την Super League κάπου στα τέλη του Αυγούστου ξεκίνησε. Αν κανείς έλεγε στην ομάδα και τους φίλους του Παναθηναϊκού, πως με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου η θα βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, όντας αήττητη, έχοντας περισυλλέξει τους 37, εκ των 39 βαθμών που είχαν στη διάθεση τους, νομίζω πως όλοι θα ήταν άκρως ευχαριστημένοι. Έτσι και έγινε.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την αρμάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να παίρνει το ένα τρίποντο μετά το άλλο. Στην 11η αγωνιστική ο Ολυμπιακός έβαλε τέλος στο νικηφόρο σερί του «τριφυλλιού», με το 1-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου Παναιτωλικός και Ατρόμητος πήραν σειρά, με τους «πράσινους» να μαζεύουν τους τρεις βαθμούς και από τα δύο παιχνίδια. Το πρόσωπο που «έκλεψε» την παράσταση στον πρώτο γύρο ήταν ο… άτυχος Αϊτόρ, ο οποίος με 8 γκολ και 2 ασίστ, σε 9 αγωνιστικές, έδωσε ώθηση στην ομάδα για να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό και να γίνει πρωτοπόρος μέχρι και σήμερα. Ο τραυματισμός του Ισπανού όμως, έφερε… δυσφορία στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, καθώς το μεγαλύτερο «όπλο» του, υπέστη ρήξη χιαστού και για 6 μήνες θα απουσιάζει από τα γήπεδα.

5712949_1.jpg

Το Κατάρ έκανε «κακό» - Προσήλωση, χωρίς μιζέρια

Η διακοπή του πρωταθλήματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, όπως φαίνεται δεν έκανε πολύ καλό. Δύο ισοπαλίες, σε ισάριθμα παιχνίδια είναι η αφορμή για να επανέλθει η γκρίνια και η μιζέρια ξανά. Μισό λεπτό όμως. Η λέξη «πρωταθλητισμός» ήταν άγνωστη για πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο Ιβάν έχει χτίσει κάτι πολύ καλό, που αυτό το καλό όμως έχει ατέλειες. Δεν είναι λογικό; Έτσι χτίζονται οι ομάδες; Μέσα σε μια χρονιά; Όχι! Το πλάνο του Γιοβάνοβιτς δεν είναι φωτοβολίδα να σβήσει γρήγορα.

Όπως φάνηκε και από το μεταγραφικό σχεδιασμό, στόχος είναι η μακροπρόθεσμη υγεία του συλλόγου και το πρότζεκτ το οποίο έχει στήσει έχει βλέψεις για μακριά. Με τα δεδομένα που έχουμε είναι αχάριστο να φέρνουμε την καταστροφολογία ξανά στην επιφάνεια. Από την λιγοστή εμπειρία μου όμως, είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον κόσμο της ομάδας. Οι απαιτήσεις κορυφώθηκαν και διανύουμε μια περίοδο με κοντράστ συναισθημάτων. Ο Παναθηναϊκός ούτε επειδή βρίσκεται αήττητος και πρώτος κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά ούτε επειδή βρίσκεται σε μια «κακή» αγωνιστική περίοδο (αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι) το έχασε.

Οι μεταγραφές που χρειάζεται η ομάδα είναι εξόφθαλμες και με κάθε πίστη στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, οι παίκτες οι οποίοι θα έρθουν θα βοηθήσουν την ομάδα και δεν θα είναι μεταγραφές για το θεαθήναι. Ο Σέρβος τεχνικός δεν θέλει να διακινδυνεύει τίποτα στο συγκεκριμένο ζήτημα και περνάει πραγματικά από κόσκινο όλες τις επιλογές που έχει στα χέρια του.

Ζητούμενο είναι να μην χαθεί η προσήλωση η οποία υπάρχει και να μην χαλάσει το μυαλό κανενός. Στον τελευταίο αγώνα του 2022, το μυαλό χάθηκε, το καμπανάκι χτύπησε για τα καλά και είναι ώρα ο καθένας να αναλογιστεί των ευθυνών του, έχοντας στο μυαλό του, τους στόχους τους οποίους θέτει ο προπονητής.

Η «πράσινη» χρονιά είναι επιτυχημένη και δεν χωράει μιζέρια και αρνητισμός.

ΥΓ. Καλή χρονιά με υγεία και πολλές επιτυχίες σε όλους.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0