Football Talk

Οι ωραίες και οι «μοιραίες» ομάδες του 2022: Νάπολι για Scudetto και Σεβίλλη για... υποβιβασμό! (video)

Οι ωραίες και οι «μοιραίες» ομάδες του 2022: Νάπολι για Scudetto και Σεβίλλη για... υποβιβασμό! (video)
Οι πέντε μεγαλύτερες εκπλήξεις και οι ισάριθμες απογοητεύσεις του 2022. Από τις υψηλές πτήσεις της Νιούκαστλ, έως το φλερτ της Σεβίλλης με τον υποβιβασμό.
Διαχρονικά, όσο πλησιάζει η αλλαγή του έτους, δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία σε κάθε σύλλογο, ώστε να κάνει μία ανασκόπηση των πεπραγμένων του πρώτου γύρου. Φέτος, η νέα συνθήκη με το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται τον χειμώνα, ανάγκασε τις ομάδες αντί να... φεύγουν για διακοπές, να επιστρέφουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Υπάρχουν κάποιες, που εύχονται να παίξει σε «επανάληψη» ο πρώτος γύρος κι άλλες, που θέλουν να γυρίσουν σελίδα, σε αυτό το δεύτερο μισό. 
 
Πάντως, στο Top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, οι εκπλήξεις δεν έλειψαν. Όπως και οι απογοητεύσεις. Και αμφότερες, ήταν άκρως ηχηρές.

GettyImages-1435542796-1.jpg

Η απότομη προσγείωση της Λίβερπουλ και το «φλερτ» της Σεβίλλης με τον υποβιβασμό

Η σεζόν 2021/22 ήταν ονειρεμένη για τη Λίβερπουλ, έστω κι αν στο τέλος της, από τα τέσσερα τρόπαια που διεκδίκησε, αρκέστηκε στο FA Cup και το League Cup. Φέτος, το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ δεν διάγει την καλύτερή του αγωνιστική περίοδο, εντός συνόρων.

Βρίσκεται στο -15 από την κορυφή της Premier League, αποκλείστηκε πρόσφατα από τη Μάντσεστερ Σίτι στο League Cup, και σε μία σεζόν γεμάτη «σκαμπανεβάσματα», σταθερότητα παρουσίασε μόνο στο Champions League, παρά τη σοκαριστική ήττα από τη Νάπολι στην πρεμιέρα των ομίλων, με σκορ 4-1 (07/09).

Αντιστρόφως ανάλογη της περσινής της επιτυχημένης σεζόν, είναι και η έως τώρα πορεία της Ρόμα. Θα περίμενε κανείς πως η επιστροφή της στους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά από έξι δεκαετίες, θα έδινε άλλη ώθηση στον σύλλογο. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Roma win Conference League final over Feyenoord for first-ever major  European tournament title | Goal.com

Το σύνολο του Ζοσέ Μουρίνιο βρίσκεται στο -14 από την πρώτη θέση της Serie A, και μάλιστα, εκτός της πρώτης εξάδας, άρα κι εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων! Το φαντάζεστε; Μετά την αναμονή 61 χρόνων για την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, την αμέσως επόμενη σεζόν, να μείνεις εκτός Ευρώπης;

Αν στην περίπτωση των Ρωμαίων υπάρχει χρόνος -και χώρος- για βελτίωση, σε αυτήν της Σεβίλλης, μάλλον το «τρένο» χάθηκε από νωρίς.

Οι Σεβιγιάνοι, με μόλις δύο νίκες μετά από 14 αγωνιστικές, βρίσκονται στην 18η θέση της La Liga, δηλαδή στη ζώνη του υποβιβασμού!

Να παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου μέσω του δεύτερου γύρου, προλαβαίνουν. Να «καλύψουν» τη διαφορά 13 βαθμών, για να «πατήσουν» ξανά εξάδα, μάλλον όχι.

 Sevilla: fighting relegation in LaLiga 22/23 | FTN

Σε μικρότερο βαθμό μεν, αλλά επίσης προβληματική, είναι η πορεία της Μπορούσια Ντόρτμουντ έως τώρα. Η μετά-Χάαλαντ εποχή δεδομένα θα ήταν δύσκολη. Οι Βεστφαλοί βρίσκονται στην 6η θέση της Bundesliga, στο -9 από την κορυφή και όσοι παρακολουθούν στο ελάχιστο το γερμανικό πρωτάθλημα, γνωρίζουν πως μία τέτοια διαφορά, είναι τρομακτικά δύσκολο να «καλυφθεί», όταν κυνηγάει κανείς την Μπάγερν Μονάχου.

 

Τέλος, μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της φετινής σεζόν είναι η Λυών. Όχι μόνο λόγω της ιστορίας της, και των 7 κατακτήσεων της Ligue 1, αλλα και λόγω του ρόστερ που διαθέτει. Σίγουρα, να διεκδικήσει τον τίτλο από την υπερομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν μόνο εύκολο δεν θα ήταν, αλλά το -20 από την κορυφή, είναι βαρύ. Τουλάχιστον, το «τρένο» της Ευρώπης, δεν φαίνεται να έχει χαθεί ακόμη.


«Ραντεβού» με την ιστορία για Νάπολι και Ράγιο Βαγεκάνο

Θα περίμενε κανείς πως η διακοπή λόγω Μουντιάλ, ίσως διέκοπτε την εξαιρετική της πορεία. Αντιθέτως. Οι «καρακάξες» συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο! Επέστρεψαν με μία επιβλητική «τριάρα», βρίσκονται στη 3η θέση της Premier League και μετρούν μόλις μία ήττα στη φετινή σεζόν, ενώ παραμένουν αήττητες από τις 31 Αυγούστου!
 
Τρομερό είναι και το σερί της Νάπολι. Από τις 31 Αυγούστου κι έπειτα, μετρά μόνο νίκες στο ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ η μοναδική της ήττα φέτος, σημειώθηκε εκτός συνόρων, από τη Λίβερπουλ στο Champions League. Αρκετές φορές έχει κάνει τόσο εκρηκτικό ξεκίνημα και κατάφερε να μην κατακτήσει τον τίτλο, αλλά αυτό το +8 από την περσινή πρωταθλήτρια, Μίλαν, και κυρίως το πόσο πειστική εμφανίζεται εντός αγωνιστικού χώρου, αποτελούν δείγμα, πως τα δεδομένα ίσως έχουν αλλάξει φέτος.

 
Ανάλογου βεληνεκούς εκπλήξεις, είναι η Φράιμπουργκ και η Λανς. Η πρώτη διεκδικεί στα... ίσα τον τίτλο της Bundesliga, βρίσκεται μόλις στο -4 από την κορυφή και δείχνει έτοιμη, να κάνει το παραπάνω βήμα φέτος, σε σχέση με την περσινή σεζόν, που εξασφάλισε την «έξοδό» της στην Ευρώπη.
 
Από την άλλη πλευρά, η Λανς δύσκολα θα καταφέρει να δημιουργήσει προβλήματα στην Παρί Σεν Ζερμέν, ως προς την κατάκτηση του τίτλου, με τη μεταξύ τους διαφορά να βρίσκεται στους πέντε βαθμούς. Η παρουσία της, όμως, φέτος είναι εξαιρετική.
 
Βρίσκεται στη 2η θέση της Ligue 1, σε απόσταση... ασφαλείας από τη Ρεν και η ευρωπαϊκή έξοδος, στην τρίτη της σερί χρονιά στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, μοιάζει πολύ πιθανή. 


Τέλος, μία από τις μεγάλες και ευχάριστες εκπλήξεις -και- της φετινής σεζόν ακούει στο όνομα, Ράγιο Βαγεκάνο. Σταθερά ανοδικά βήματα έχουν φέρει τον σύλλογο στην 8η θέση μεν, αλλά μόλις τέσσερις βαθμούς δε, από την τρίτη θέση της La Liga.
 
Το πρώτο «βήμα», ωστόσο, που θα ήθελε να κάνει, θα ήταν να βρίσκεται στο φινάλε της σεζόν στην πρώτη εξάδα του βαθμολογικού πίνακα. Αν τα καταφέρει, θα επιστρέψει στην Ευρώπη μετά τη σεζόν 2000/01, στη μία και μοναδική φορά στην ιστορία της, που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μέσω του Κυπέλλου UEFA.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0