Football Talk

Οι «καπνισμένες κάνες» της φετινής ΑΕΚ και ο Φαν Βέερτ που ακολουθεί τον... κανόνα της μεγάλης περιοχής! (video)

Οι «καπνισμένες κάνες» της φετινής ΑΕΚ και ο Φαν Βέερτ που ακολουθεί τον... κανόνα της μεγάλης περιοχής! (video)

Ο Λιβάι Γκαρσία έχει δεδομένα εξελιχθεί στο βαρύ «πυροβολικό» της ΑΕΚ, σε μία σεζόν, που όποιος τοποθετείται στο «κουτί», σκοράρει!

Σχετικά Άρθρα
Χριστούγεννα με... χαμόγελα για την ΑΕΚ μετά από 13 χρόνια. Η «Ένωση», στις πρώτες της γιορτινές ημέρες στη φυσική της έδρα, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια «προσφυγιάς» μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, «έσπασε» μία... κατάρα που την κυνηγούσε από τον Δεκέμβριο του 2008 κι έπειτα.

Για να το πράξει, όμως, πέραν της συμβολής της ατμόσφαιρας του νέου γηπέδου, χρειάστηκε και τα γκολ δύο εκ των σέντερ φορ της: του Τομ Φαν Βέερτ και του Λιβάι Γκαρσία. Κάτι, διόλου ασυνήθιστο στη φετινή της εκδοχή!

Επί εποχής Αλμέιδα, η ΑΕΚ έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων της 26 φορές σε ματς πρωταθλήματος συνολικά. Εκτός από την καλύτερη επίθεση και τον 2ο σκόρερ της Super League, όμως, έχει τέσσερεις διαφορετικούς παίκτες που σκόραραν αγωνιζόμενοι ως σέντερ φορ, 13 γκολ συνολικά! Δηλαδή το 50% των γκολ της. Το μεγαλύτερο μέρος από τα εύσημα, όμως, πηγαίνει στον Λιβάι Γκαρσία.

 
Κόντρα στη Λαμία ήταν αδύνατο να συγκρατηθεί. Στο 88ο λεπτό, στην τελευταία αναμέτρηση της ΑΕΚ πριν τα Χριστούγεννα του 2022, σκόραρε για όγδοοη φορά φέτος. Μεγαλύτερη απόδειξη πως η επιλογή -και επιμονή- του Ματίας Αλμέιδα για μετακίνηση του Γκαρσία από τα άκρα, στην κορυφή της επίθεσης, ήταν σωστή, δεν υπάρχει!

Ο 25χρονος από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο έχει σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Με το «καλό» του πόδι (το αριστερό), με το «κακό» του πόδι (το δεξί), με κεφαλιά, με τσίμπημα της μπάλας, με «βολίδα» εκτός περιοχής, με πέναλτι.

 
Παρόλα αυτά, ακόμα και σε μία σεζόν, κατά την οποία έχει εξελιχθεί στο βασικό βαρύ «πυροβολικό» της ΑΕΚ, μιας και ο Σέρχιο Αραούχο έχει αποκτήσει νέο ρόλο, παίζοντας και μακριά από τη μεγάλη περιοχή, ο Γκαρσία δεν είναι ο μόνος εκτελεστής της από τη θέση του σέντερ φορ.

Τόσο ο Σέρχιο Αραούχο, όσο και ο Πέτρος Μάνταλος, έχουν συνεισφέρει από την θέση του κεντρικού επιθετικού. Ο πρώτος σκοράροντας τρεις φορές και ο δεύτερος, μία. Στην εξίσωση, πλέον, μπήκε για τα καλά και ο Τομ Φαν Βέερτ.

 
Κανένας δεν έγινε... σοφότερος την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου. Ο 32χρονος Ολλανδός φορ βρήκε δύο φορές δίχτυα κόντρα στη Λαμία, «έκρινε» ουσιαστικά την αναμέτρηση και «σφράγισε» μία... γλυκιά επιστροφή της ΑΕΚ στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, μετά τη διακοπή της Super League λόγω Μουντιάλ. Κι όλα αυτά, σε ένα ματς που έμοιαζε «μπλοκαρισμένη» έως το γκολ του στο 67ο λεπτό, δηλαδή μόλις πέντε λεπτά, αφότου πέρασε στον αγωνιστικό χώρο.

Με λίγα λόγια, έκανε πράξη όσα περιμένουν οι άνθρωποι και οι φίλοι της ΑΕΚ, από την ημέρα που αποκτήθηκε.

«Ο Φαν Βέερτ είναι ένας γκολεαδόρ!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ματίας Αλμέιδα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την επικράτηση της ΑΕΚ κόντρα στη Λαμία (21/12, 3-0).

Δεδομένα είναι ένας μεγάλος γκολτζής. Το απέδειξε και πέρυσι, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο μόλις πέμπτος παίκτης που το κατάφερε, φορώντας φανέλα επαρχιακής ομάδας, στην ιστορία της Α' Εθνικής.

Το ερώτημα φέτος είναι το εξής: Αν η ΑΕΚ βρήκε 11 γκολ από τα σέντερ φορ της, χωρίς τη «συμβολή» του Φαν Βέερτ, τώρα που μπήκε κι αυτός στην εξίσωση και έφτασαν στα 13, πού θα σταματήσει η συγκομιδή;

van-weert.jpg

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντα μία γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα των άμεσων αντιπάλων μιας ομάδας, βοηθά στη διαμόρφωση μίας γενικότερης εικόνας. Κι όταν βλέπει κανείς, πως ο Φαν Βέερτ απέχει μόλις δύο γκολ από τους βασικούς φορ των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ (Σπόραρ και Ολιβέιρα αντίστοιχα), και μόλις ένα από αυτόν του Ολυμπιακού (Μπακαμπού), αντιλαμβάνεται πως κάτι γίνεται πολύ καλά στην ΑΕΚ.

Δεν είναι τυχαίο πως όποιος αγωνίζεται στην κορυφή, σκοράρει. Εκτός από εκτελεστική δεινότητα, απαιτεί και σωστή τροφοδότηση. Ο συνολικός τρόπος λειτουργίας της ΑΕΚ βοηθά. Άλλωστε, ακόμα και στο ερώτημα «τι θα γίνει στην κακή ημέρα των επιθετικών της;» απαντήσεις υπάρχουν:

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, 4 γκολ. Ορμπελίν Πινέδα, 3 γκολ. Νόρντιν Άμραμπατ, 3 γκολ.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0