Football Talk

Μπουσκέτς: Το τέλος του κορυφαίου «εξαριού» στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας! (video)

Μπουσκέτς: Το τέλος του κορυφαίου «εξαριού» στην ιστορία της Εθνικής Ισπανίας! (video)

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα της Ισπανίας και εμείς σας παρουσιάζουμε τα «πεπραγμένα» του με τη «ρόχα».

Σχετικά Άρθρα

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (16/12) ο Σέρχιο Μπουσκέτς έγραψε τον επίλογο της πλούσιας καριέρας του με την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Σε ηλικία 34 χρόνων ο Μπουσκέτς έκρινε πως δεν θα μπορέσει να αποδώσει στα ερχόμενα μεγάλα τουρνουά και είπε «αντίο» στη «Ρόχα»!

Έτσι, το Μουντιάλ του Κατάρ και το ματς-αποκλεισμός (στα πέναλτι) από το Μαρόκο για τους «16» έμελλε να είναι η νούμερο 143 και τελευταία συμμετοχή του με το εθνόσημο. Ένα εθνόσημο με το οποίο κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, το Euro του 2012, σκόραρε δύο φορές και έδωσε εννιά ασίστ.

Από την αρχή κεντρικός «πυλώνας» του παιχνιδιού!

Η «καριέρα» του Μπουσκέτς στην εθνική ομάδα της πατρίδας του ξεκίνησε το 2009. Την πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς ο νεαρός Μπουσκέτς έπαιξε για 16’ στη νίκη της Ισπανίας (2-1) μέσα στην Τουρκία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010.

Το ίδιο καλοκαίρι έπαιξε στα τρία από τα πέντε παιχνίδια της Ισπανίας στα πλαίσια του Confederations Cup, όπου η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πήρε την 3η θέση.

Ο τεχνικός της «Ρόχα» είχε ήδη αντιληφθεί πως μπορεί να χτίσει το κέντρο της ομάδας του γύρω από τον Μπουσκέτς. Έτσι και έκανε. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 και ένα φιλικό με την Αργεντινή, ο «Σέρχι» πήρε…σπίτι του φανέλα βασικού.

Η κορυφή του κόσμου και το Euro που δεν έχασε λεπτό!

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική, ο Ντελ Μπόσκε είχε στα χέρια του μια εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών. Η Ισπανία έκανε μια σπουδαία διοργάνωση και εν τέλει κατέκτησε το τρόπαιο, αφού στον τελικό νίκησε την Ολλανδία με 1-0 με γκολ του Ινιέστα. Ο επί χρόνια συνοδοιπόρος του Μπουσκέτς -μαζί με τον Τσάβι- σε Ισπανία και Μπαρτσελόνα είχε σταθεί από τότε στη χρησιμότητα του Μπουσκέτς στο παιχνίδι της εθνικής του.

Σε εκείνο το τουρνουά ο Μπουσκέτς «έχασε» μονάχα τριάντα λεπτά από τα επτά ματς. Όλο το παιχνίδι της Ισπανίας ξεκινούσε από εκείνον, που «έκοβε και έραβε» στον άξονα. Ανά 90’ είχε μέσο όρο 93 πάσες με 92% ευστοχία, 81% ακρίβεια μακρινών μεταβιβάσεων, 3.6 κλεψίματα, 3 τάκλιν και 65% κερδισμένες μονομαχίες!

Όμως η παρουσία του στην εθνική «απογειώθηκε» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο στο δρόμο της Ισπανίας προς το repeat (το είχε κατακτήσει και το 2008).

Έκανε τα ίδια και…καλύτερα, ήταν στην κορυφαία φάση της καριέρας του και αυτό φαινόταν σε κάθε παιχνίδι. Ο τρόπος με τον οποίο ανακτούσε τη μπάλα από τον αντίπαλο και φυσικά οι μεταβιβάσεις του φαίνονταν τόσο απλά στο μάτι του θεατή.

Στον τελικό της διοργάνωσης η Ισπανία νίκησε εύκολα με 4-0 τους Ιταλούς και ο Μπουσκέτς πανηγύρισε τον δεύτερο και τελευταίο του τίτλο με τα χρώματα της πατρίδας.

Η «πτώση» της Αυτοκρατορίας και ο πανδαμάτωρ χρόνος...

Στην επόμενη «μεγάλη» διοργάνωση, το Confederations Cup του 2013 η Ισπανία έχασε στον τελικό με 3-0 από τη Βραζιλία. Το μυαλό όλων όμως ήταν στο Μουντιάλ του 2014, στη «χώρα του καφέ».

Η -τότε- παγκόσμια πρωταθλήτρια «αποκαθηλώθηκε» άδοξα, αφού ηττήθηκε με το βαρύ 5-1 από την Ολλανδία στην πρεμιέρα και με 2-0 από τη Χιλή. Ο αποκλεισμός από τους ομίλους ήταν το πρώτο «καμπανάκι» της πτώσης των Ισπανών…

Ο Μπουσκέτς παρέμενε αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου, αλλά η Ισπανία δεν κατάφερε κάτι ούτε στο EURO 2016, ούτε δύο χρόνια μετά στο Μουντιάλ της Ρωσίας, αφού αποκλείστηκε στους «16» και στις δύο περιπτώσεις.

Η τελευταία σπουδαία «παράσταση» του….εξαριού της «ρόχα» συνέβη στο EURO 2020 -που διεξήχθη όμως το 2021- . Παρά το γεγονός πως έχασε τα δύο πρώτα ματς του ομίλου λόγω κορονοϊού, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία που σταμάτησε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλία, στα πέναλτι του ημιτελικού.

Όπως όμως συμβαίνει πάντοτε, κανείς δεν μπόρεσε να κερδίσει το χρόνο. Ο Μπουσκέτς το γνώριζε καλά αυτό, και φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν θα αποτελέσει ποτέ «βάρος» στην προσπάθεια της πατρίδας του.

Μπορεί ο Λουίς Ενρίκε που απολύθηκε να ήθελε να τον πείσει να αγωνιστεί σε ακόμη ένα Μουντιάλ, ωστόσο ο Μπουσκέτς είχε κατασταλάξει μέσα του πως το τέλος ήταν κοντά. Ίσως αν η πορεία της Ισπανίας δε σταματούσε τόσο…νωρίς, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα να τιμούσε λίγο ακόμα τη χώρα του.

Όπως και να έχει θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως το κορυφαίο (;) εξάρι που φόρεσε την κόκκινη φανέλα.

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0