Football Talk

ΠΑΟΚ: Αποστολή στην Κύπρο… εξετελέσθη!

ΠΑΟΚ: Αποστολή στην Κύπρο… εξετελέσθη!

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε ένα γεμάτο δεκαήμερο στη Μεγαλόνησο και η αποστολή γύρισε στη Θεσσαλονίκη με… αρκετά κέρδη στις αποσκευές της. Το BN Sports κάνει το «ταμείο» της παραμονής του ΠΑΟΚ στην Κύπρο.

Ασυνήθιστες καταστάσεις βιώνει σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο Κατάρ και τις εγχώριες αγωνιστικές υποχρεώσεις να έχουν βάλει μία… άνω τελεία. Παρόλα αυτά, η δουλειά δεν σταματάει ποτέ και η μίνι-προετοιμασία των «μεγάλων» της Super League έφτασε ή φτάνει στο τέλος της.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε το προηγούμενο δεκαήμερο, σχεδόν, στο «Νησί της Αφροδίτης» και τα κέρδη του από την παραμονή του εκεί, είναι πολλαπλά. Τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της ψυχολογίας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του επέστρεψαν… γεμάτοι στη βάση τους και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα «σκέλια» τους. Αυτό ήταν άλλωστε το ζητούμενο και τα 11 γκολ, με οκτώ διαφορετικούς σκόρερ σε μόλις τρία φιλικά παιχνίδια, μόνο χαμογελαστό μπορούν να κάνουν το Ρουμάνο τεχνικό. Το δήλωσε αν μη τι άλλο ξεκάθαρα και ο ίδιος: «Μπορώ να σας πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα φιλικά και την χημεία των ποδοσφαιριστών, το μεγάλο κέρδος είναι ότι κατάλαβα ότι έχουμε περισσότερους παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν στα επίσημα παιχνίδια».

Από τη σωρεία χαμένων ευκαιριών, στη «μηχανή» παραγωγής τερμάτων

Γίνεται μέσα σε 9μιση μέρες να δώσει κάποια ομάδα λύση στο χρόνιο πρόβλημά της μια για πάντα; Σίγουρα όχι και η… χαλάρωση αν πιστέψει ότι το κατάφερε, μόνο κακό θα κάνει. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ της Κύπρου έστειλε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα στους εν Ελλάδι αντιπάλους του, ότι βελτιώνεται. Έχει εντοπίσει τον τομέα που χωλαίνει, δουλεύει σκληρά πάνω σε αυτόν και προσπαθεί να παρουσιάσει μία πιο βελτιωμένη εκδοχή του.
paok-opadoi-kypros.jpg

Δεν τίθεται νομίζω αμφιβολία ότι το πρόβλημα του «δικεφάλου» στον πρώτο γύρο της Super League (για να μείνουμε στα… φρέσκα κουλούρια) ήταν το εύκολο γκολ. Και όπου εύκολο γκολ, το μυαλό δεν πρέπει να πηγαίνει μονάχα στον σέντερ φορ αλλά και στους γύρω από αυτόν. Όταν ο Νάρεϊ δυσκολευόταν να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα ή δεν ήταν στη μέρα του, οι Θεσσαλονικείς δυσκολεύονταν και μάλιστα πολύ. Υπήρχαν παιχνίδια επίσης που η παραγωγή ευκαιριών δεν ήταν το... φόρτε τους. Γενικότερα δεν υπήρχε σταθερότητα και συνέπεια στο επιθετικό κομμάτι. Και ο ΠΑΟΚ της Κύπρου έδειξε ότι τη λύση δεν θα τη φέρουν μόνο οι μεταγραφές.

Ο Λουτσέσκου δούλεψε πολύ με τους αθλητές του στο κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης και τους τόνισε τι είναι αυτό που ζητά από εκείνους. Έβαλε στην… εξίσωση του σκοραρίσματος και πάικτες από την πίσω ζώνη ενώ επένδυσε και στο ψυχολογικό κομμάτι, στην απαιτούμενη αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής για να γίνει απειλητικός. Την περίφημη αποφασιστικότητα που είπε και ο Ζοσέ Μπότο στη συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου στο «Νησί της Αφροδίτης». Και όλα αυτά τα παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο στα τρία φιλικά που έδωσε. «Φόρτωσε» για τα… καλά τα αντίπαλα δίχτυα με 11 γκολ (4-1 με την Άσντοντ, 3-0 την ΑΕ Λεμεσού και 4-1 τον Άρη Λεμεσού), εκ των οποίων τα οκτώ προήλθαν από διαφορετικούς παίκτες. Στοιχείο άκρως σημαντικό για μια «υγιή» ομάδα.
10_1_1.jpg

Κέρδισε πρόσωπα

Όσο κι’ αν οι προπονητές δεν θέλουν να μιλούν για πρόσωπα αλλά για το σύνολο, η αλήθεια είναι ότι αξιολογούν και σε ατομικό επίπεδο. Και ο ΠΑΟΚ της Κύπρου κέρδισε παίκτες, κάτι σαν εσωτερικές μεταγραφές ένα πράγμα. Και το γεγονός αυτό, μόνο χαρούμενο μπορεί να κάνει τον Ρουμάνο τεχνικό.

Ο Ράφα Σοάρες είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. O Πορτογάλος αριστερός μπακ μπήκε στην ενδεκάδα στα τέλη του Οκτώβρη και με αυτά που έδειξε στη «Μεγαλόνησο», δύσκολα θα ξαναβγεί από αυτή. Ο Νέλσον Ολιβέιρα έχει ανάγκη από αγωνιστικό ρυθμό και προπονήσεις υψηλής έντασης και η μίνι-προετοιμασία ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκείνον που επέστρεψε από σοβαρό τραυματισμό. Ο Σάστρε έδειξε πιο συνεπής στα «θέλω» του Λουτσέσκου ενώ ακόμα και ο Κουαλιάτα που έχει παίξει μόλις 22’, έβαλε σε… ευχάριστο πονοκέφαλο τον προπονητή του με την εμφάνιση του κόντρα στον Άρη Λεμεσού.
5745393.jpg

Ο ΠΑΟΚ δεν έγινε αψεγάδιαστος και άτρωτος μέσα σε ένα δεκαήμερο. Ακόμα χρειάζεται τις μεταγραφικές του πινελιές για να μπορέσει να διεκδικήσει τίτλους τη φετινή χρονιά και να μην «κάψει» την τακτική του με την στήριξη στα νιάτα. Παρόλα αυτά, μετά από την παραμονή του στην Κύπρο, ένιωσε ισχυρός και σε πλήρη ετοιμότητα για το παιχνίδι Κυπέλλου με την Καλαμάτα (14/12, 16:00) και την επανέναρξη της Super League (22/12) στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0