Football Talk

Γιουβέντους - Ανιέλι: Μια εποχή γεμάτη λάμψη αλλά και… σκοτάδι έφτασε στο τέλος της (video)

Γιουβέντους - Ανιέλι: Μια εποχή γεμάτη λάμψη αλλά και… σκοτάδι έφτασε στο τέλος της (video)

Ψίθυροι υπήρχαν καιρό, με τις τελευταίες ημέρες να γίνονται κάπως εντονότεροι ωστόσο η είδηση ότι ο Αντρέα Ανιέλι μαζί με όλο το διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, ταρακούνησε  για τα καλά όχι μόνο το ιταλικό ποδόσφαιρο αλλά όλη την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Ύστερα από 12 χρόνια και κάτι, η εποχή Ανιέλι στη «βέκια σινιόρα» μόλις τελείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Μάιος 2010, Τορίνο. Ο Αντρέα Ανιέλι αναλαμβάνει την προεδρία της Γιουβέντους και η «Γηραιά Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου έχει και πάλι στο τιμόνι της έναν γόνο της οικογένειας Ανιέλι, με την ελπίδα ότι μαζί του θα βρεθεί και πάλι στον δρόμο τον επιτυχιών. Είναι μόλις τρία χρόνια από τότε που η Γιούβε επέστρεψε στην Serie A ύστερα από τον υποβιβασμό λόγω του σκανδάλου Calciopolis και υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ένα νέο πρόσωπο που θα ηγηθεί της ομάδας στη νέα εποχή, ένα πρόσωπο άφθαρτο προκειμένου να κρύψει την ασχήμια του παρελθόντος.

FivV_RHXEAElXsz.jpg

Ο Αντρέα Ανιέλι ανέλαβε αυτό το έργο και όχι μόνο άλλαξε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό «παιχνίδι» στην Ιταλία αλλά έγινε κυρίαρχος παίκτης σε αυτό. Δώδεκα χρόνια μετά, η ομάδα περνάει σε μία άλλη εποχή και το κεφάλαιο Αντρέα Ανιέλι έκλεισε για εκείνη με κάπως «μελανό» τρόπο. Το BN Sports κάνει μία αναδρομή σε αυτά τα χρόνια και στα πεπραγμένα του επιχειρηματία που άφησε το στίγμα του στο ιταλικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο.

Η επανάσταση που έφερε στη Γιουβέντους

Στις αρχές του αιώνα, ο πατέρας του Αντρέα Ανιέλι, Ουμπέρτο, όντας πρόεδρος της Γιουβέντους, υπέγραψε μία μεγάλη επανάσταση στον ιταλικό σύλλογο. Ήταν η εποχή που η «βέκια σινιόρα» έκανε δικούς της παίκτες όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Πάβελ Νέντβεντ, ο Τζίτζι Μπουφόν, ο Λίλιαν Τουράμ και άλλοι πολλοί. Οι επιτυχίες και τα τρόπαια ήρθαν όπως φυσικά και τα σκάνδαλα, ωστόσο αυτή ήταν η τελευταία πραγματική επανάσταση που έκανε ο σύλλογος, μέχρι να αναλάβει ο Αντρέα.

Ύστερα από μία πρώτη μεταβατική χρονιά την σεζόν 2010-11, όπου η Γιουβέντους τερμάτισε στην έβδομη θέση στη Serie A, επήλθε μία ριζική αλλαγή στην ομάδα, τόσο σε παίκτες όσο και σε διοικητικά πρόσωπα, ενώ το πιο σημαντικό είναι η εγκατάσταση στο νέο της σπίτι, αφήνοντας το ιστορικό αλλά και παλιό Ντέλλε Άλπι. Το νεόκτιστο «Juventus Stadium» αποτέλεσε και τον κινητήριο μοχλό για την εκτόξευση του συλλόγου.

Juventus-Stadium-Opening-Ceremony_1.jpg

Συνολικά επενδύθηκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο των Γιουβεντίνων μιας και η τεράστια έκταση περιλαμβάνει εστιατόρια, μεγάλους χώρους εκδηλώσεων και συναυλιών, το μουσείο της Γιουβέντους με όλη την ιστορία της ομάδας να «ζωντανεύει», όπως και διάφορες άλλες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Για μία χώρα όπως η Ιταλία με τα τόσα παλιά γήπεδα, το νέο «σπίτι» της Γιουβέντους ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Φυσικά, ο Ανιέλι ανέλαβε να έχει η ομάδα τεράστια οικονομικά οφέλη, δίνοντας την εμπορική ονομασία στον ασφαλιστικό «γίγαντα», Allianz.

wci6jl8rpuylozkeynak.jpg

Τα εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα, ο Ρονάλντο και η εκτόξευση

Ο ερχομός του αγαπητού στην ομάδα, Αντόνιο Κόντε, στον πάγκο, θα φέρει μία εντελώς νέα πνοή η οποία θα μετουσιωθεί σε… σκουντέντο, το πρώτο της νέας εποχής και μάλιστα ιστορικό καθώς ήταν αήττητο!

1796458.jpg

θα ακολουθήσουν εννέα συνεχόμενα πρωταθλήματα, τέσσερα double, πέντε ιταλικά Σούπερ Καπ, ενώ ο σύλλογος έφτασε ξανά σε τελικό UEFA Champions League την σεζόν 2014-15 ύστερα από 12 χρόνια! Ήταν μία εποχή όπου η Γιουβέντους δεν είχε πραγματικά αντίπαλο στην Ιταλία. Από τη μία η οικονομική εκτόξευση της «βέκια σινιόρα» όπου έφερε φυσιολογική και την αγωνιστική άνοδο και από την άλλη η περίοδος παρακμής των «μεγάλων» του Μιλάνου, ήταν ο τέλειος συνδυασμός ώστε οι «ζέβρες» να παίρνουν το ένα σκουντέτο μετά το άλλο, δίχως να δέχονται πίεση. Αυτό φυσικά δεν έκανε καλό στο ίδιο το ιταλικό πρωτάθλημα, αλλά τον Ανιέλι δεν τον ενδιέφερε καθόλου αυτό. Άλλωστε εκείνος φρόντιζε να κάνει χαρούμενους τους οπαδούς της ομάδας κάνοντας μεταγραφές εφάμιλλες όπως έκανε ο πατέρας του.

Αν και τα πρώτα χρόνια, ο Ανιέλι ήταν προσεκτικός καθώς ήθελε να φτιάξει τα οικονομικά του συλλόγου, ύστερα από την οικονομική εκτόξευση του συλλόγου άρχισε να σπαταλά πακτωλό χρημάτων για μεταγραφές. Από την σεζόν 2015-16 και έπειτα, δεν υπήρξε χρονιά που η Γιουβέντους να μη ξοδέψει το λιγότερο 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, με τις περισσότερες φορές να ξεπερνάει τα 150, με αποκορύφωμα φυσικά την σεζόν 2018-19 και την έλευση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο, στην πιο ακριβή μεταγραφή ιταλικής ομάδας!

r401888_1296x729_16-9.jpg

Ήταν εκείνο το καλοκαίρι που η Γιουβέντους έριχνε βόμβα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έκανε δικό της τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, δίνοντας στη Ρεάλ Μαδρίτης περίπου 120 εκατ. ευρώ! Αναμφίβολα ήταν μία μεταγραφή με την υπογραφή του Ανιέλι που γέμισε χαρά και αισιοδοξία τους πάντες στην ιταλική ομάδα. Μετέπειτα ακολούθησαν φυσικά κινήσεις όπως αυτές των Ματίας Ντε Λιχτ, Αρτούρ Μέλο και Ντούσαν Βλάχοβιτς, όλες πάνω από τα 75 εκατ. ευρώ! Και κάπου εκεί εμφανίστηκαν τα πρώτα «σύννεφα»…

Το σκάνδαλο «plusvalenza» και η υπόθεση φοροδιαφυγής

Η παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και του ίδιου του Ανιέλι για κάποιους δεν ήταν και τόσο σοκαριστική ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου «plusvalenza»  ένα περίπου χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του 2021.

Τότε, το ιταλικό ποδόσφαιρο, για ακόμα μία φορά, βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών για κατηγορίες ψευδών λογιστικών στοιχείων και κίνησης κεφαλαίων από τις ομάδες. Η Γιουβέντους ήταν ο πρώτος σύλλογος που βρέθηκε στο στόχαστρο της ιταλικής αστυνομίας για 62 συνολικά μεταγραφές ή πωλήσεις παικτών μέσω μιας διαδικασίας που στην γειτονική χώρα ονομάζεται plusvalenza δηλαδή υπεραξιών.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ποδοσφαιρικές ομάδες και αποτελεί έναν τρόπο ώστε τα δύο κλαμπ όπου συμφωνούν για μία μεταγραφή να ορίζουν ένα εικονικό ποσό στη συμφωνία ώστε να μην υπάρξουν ζημιές στα λογιστικά τους και να μην έχουν θέμα με τον ετήσιο ισολογισμό τους. Το BN Sports μάλιστα είχε κάνει εκτενέστερο θέμα μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο στο οποίο πέρα από την ίδια την Γιουβέντους βρέθηκαν στο μάτι των ιταλικών αρχών και οι Αντρέα Ανιέλι, Πάβελ Νέντβεντ και ο πρώην διευθυντής του συλλόγου, Φάμπιο Παρατίτσι.

Η εμπλοκή ωστόσο στο συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν ήταν και το μόνο που είχε και έχει να αντιμετωπίσει ο Αντρέα Ανιέλι. Τον Μάρτιο του 2022, οι ελεγκτικές οικονομικές ιταλικές υπηρεσίες, μέσω μίας μεγάλης επιχείρησης, έκαναν εφόδους σε γραφεία της Γιουβέντους σε διάφορες πόλεις στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή φοροδιαφυγή της διοίκησης των «μπιανκονέρι» μέσω ιδιωτικών συμβολαίων σε παίκτες.

image-96809-1669693271.jpg

Οι έφοδοι αυτοί έγιναν έπειτα από εντολή της αρμόδιας Εισαγγελίας και έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπήρξαν συμφωνίες μεταξύ της ομάδας και των παικτών σχετικά με τους μισθούς τους και τα ενδεχόμενα μπόνους επίτευξης στόχων. Αυτές οι συμφωνίες ήταν «κρυφές» και αφορούν την περίοδο της πανδημίας μεταξύ 2019-2021, όπου οι ποδοσφαιριστές δεν πήραν συνολικά 4 μισθούς κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown. Τα χρήματα αυτά τα πήραν την επόμενη σεζόν χωρίς ωστόσο να καταγραφούν από την ομάδα στον ισολογισμό της σκοπίμως. Η πίεση της εμπλοκής της ομάδας και του ίδιου του Αντρέα Ανιέλι οδήγησαν και στην παραίτηση τον ισχυρό Ιταλό επιχειρηματία, σε μία περίοδο μάλιστα που οι «μπιανκονέρι» περνάνε και αγωνιστική κρίση.

cosa-rischia-la-juve-1200x675_1.jpg

Η κόντρα με τους οργανωμένους

Στην είδηση της παραίτησης του Ανιέλι, ο κόσμος της Γιουβέντους είναι διχασμένος. Από τη μία υπάρχουν οι φίλοι της ομάδας που ανησυχούν για το μέλλον του συλλόγου, την αβεβαιότητα που πλέον υπάρχει και την εμπλοκή ξανά σε σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχουν και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας (ultras) που μάλλον χάρηκαν με αυτή την εξέλιξη.

Παρότι με την ανέλιξη του ισχυρού Ιταλού στον προεδρικό θώκο της ομάδας το 2010, όλοι έδειχναν να είναι ευχαριστημένοι βλέποντας την ομάδα να κυριαρχεί, τα τελευταία χρόνια η σχέση των οργανωμένων με την διοίκηση άλλαξε εντελώς προς το χειρότερο. Όλα ξεκίνησαν όταν η Εισαγγελία του Τορίνο είχε διεξάγει έρευνα με την ονομασία «Alto Piemonte», που αφορούσε την σχέση Μαφίας της Καλαβρίας (Ndrangheta) με τους συνδέσμους της Γιουβέντους. Τότε, είχε κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση και ο ίδιος ο Ανιέλι, ο οποίος παραδέχθηκε μάλιστα ότι είχε δεχθεί πιέσεις από τους συνδέσμους της ομάδας, κάτι που εξόργισε τους οργανωμένους.

18524706-0-image-a-28_1568618091143.jpg

Οι αρχές ήθελαν να ερευνήσουν το κατά πόσο ήξερε η ίδια η ομάδα για την σύνδεση των οπαδών της με την μαφία και μάλιστα είχε τιμωρήσει τον Ανιέλι ότι έκανε τα στραβά μάτια. Παρ’όλα αυτά η Γιουβέντους αθωώθηκε ωστόσο το γυαλί μεταξύ των οπαδών και του τέως προέδρου της ομάδας είχε ραγίσει για τα καλά. Το αποκορύφωμα ήταν όταν στον τελικό του ιταλικού Σούπερ Καπ τον Ιανουάριο του 2021, οι οπαδοί της «βέκια σινιόρα» είχαν υψώσει πανό με το οποίο εύχονταν στον Αντρέα Ανιέλι να... πεθάνει («Agnelli muori»)!

Striscione-Agnelli-Muori-Supercoppa-Inter-Juventus.jpg

 

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0