Football Talk

Super League, Ανασκόπηση Α' Γύρου: Από την έκπληξη του Βόλου στην απογοήτευση του ΟΦΗ! (video)

Super League, Ανασκόπηση Α' Γύρου: Από την έκπληξη του Βόλου στην απογοήτευση του ΟΦΗ! (video)

Η αυλαία του πρώτου γύρου έπεσε τη Δευτέρα (14/11) και το BN Sports, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων για τις πρώτες αυτές 13 στροφές, καταπιάνεται με τις ομάδες του Βόλου και του ΟΦΗ, τους δύο «πόλους» της Super League. Από την έκπληξη του πρωταθλήματος στην απογοήτευση αυτού, ένας… γύρος δρόμος.

Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα πρωταθλήματα της μεγάλης κατηγορίας στον ελληνικό μικρόκοσμο, για τον ουδέτερο,  βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτό έχουν συντελέσει αρκετοί παράγοντες. Δεν είναι μόνο η κούρσα για την ανάδειξη του κορυφαίου και η μάχη για την κατάληψη ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου αλλά και ό,τι επικρατεί στα χαμηλότερα στρώματα.

Μετά το πέρας των 13 πρώτων αγωνιστικών και την διακοπή για το επερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ, τα πρώτα συμπεράσματα έχουν δει το… φως. Μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας της Super League απομένει άλλο τόσο και πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε αφού για αρκετούς συλλόγους, οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές σε ένα μήνα από τώρα. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα και στο πλαίσιο της ανασκόπησης του πρώτου γύρου, το BN Sports ασχολείται με την μεγάλη έκπληξη αυτού, την ομάδα του Βόλου και την μεγάλη απογοήτευση, βάσει δυναμικής και προσδοκιών, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της χώρας, τον ΟΦΗ.

Βόλος: Τα  φώτα πάνω στο καλύτερο ξεκίνημα επαρχιακής ομάδας επί εποχής Super League!

Δεν είναι μόνο η συγκομιδή των 24 βαθμών και η απεικόνιση στον βαθμολογικό πίνακα, όπου έχει «στρογγυλοκαθίσει» στην 5η θέση, απέχοντας μόλις έναν πόντο από την 3αδα και τους ΠΑΟΚ/Ολυμπιακό. Είναι και η πειστική εικόνα της ομάδας της Μαγνησίας, οι μεγάλες νίκες και η εν γένει πολύ θετική παρουσία στο χορτάρι. Ο Βόλος έχει… κλέψει τις εντυπώσεις στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι.

Όλα ξεκινούν από τον Οσβάλντ Τανσό έστω κι’ αν από τους 24 βαθμούς, μόλις σε έναν είχε πρακτική συμβολή αφού μετά την πρώτη αγωνιστική και το εντυπωσιακό 3-3 με τον Αστέρα, απομακρύνθηκε κάπως μυστηριωδώς. Η καλή δουλειά του Γάλλου τεχνικού στην προετοιμασία, φάνηκε με το… καλημέρα. Οι Βολιώτες είχαν και έχουν διάρκεια στο παιχνίδι τους, ένταση, τρεξίματα. Ένα, εν γένει, ενιαίο και δεμένο σύνολο εξ’ αρχής.

Ακολούθως, το κεφάλαιο Κώστας Μπράτσος. Θα είχαν οι Θεσσαλοί την φετινή πορεία (ή αυτή των περσινών playout) αν δεν ήταν ο κατάλληλος «καπετάνιος» στην ανάλογη θέση; Πιθανότατα όχι και στην προκειμένη τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο 45χρονος προπονητής, ο οποίος βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2020 στο σύλλογο υπό οποιοδήποτε πόστο, έχει υπάρξει ο πιο… πιστός στρατιώτης και ταυτόχρονα ο καλύτερος καθοδηγητής αφού υπό τις οδηγίες του, ο Βόλος έχει συγκεντρώσει 23 βαθμούς σε 12 παιχνίδια. Ή πιο απλά, στο «σακούλι» έχουν μπει σχεδόν δύο βαθμοί ανά ματς. Ποσοστό πολύ υψηλό για ομάδα της περιφέρειας και πολλώ δε μάλλον για κάποια, όχι από τις λεγόμενες, παραδοσιακές, δυνάμεις. Εκτός αυτού όμως, η αρμάδα της Μαγνησίας έχει αποκτήσει τη δική του «ταυτότητα», παίζοντας το ίδιο και έχοντας ανάλογα αποτελέσματα ακόμα και μακριά από το Πανθεσσαλικό (11 βαθμοί σε έξι αγώνες μεταξύ των οποίων ένα διπλό στη Ριζούπολη επί της ΑΕΚ και μία ισοπαλία στο Γ. Καραϊσκάκης, με τον Ολυμπιακό).

Τέλος, το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας έχει να κάνει με τους ίδιους του πρωταγωνιστές. Ο Βόλος, παρόλο που έχασε με μεταγραφή το βαρύ του «πυροβολικό» , Τομ Φαν Βέερτ μετά την έναρξη της σεζόν, έσπευσε να τον αντικαταστήσει με τον ικανό, Όγκνιεν Οτζέκοβιτς, ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει. Μεσοεπιθετικά, οι δυο Φερνάντες, ο Μεσκίδα και ο Ντέλετιτς έχουν συνθέσει μία άκρως απειλητική «τριπλέτα» που καθιστούν τους Θεσσαλούς την 3η καλύτερη επίθεση της Super League. O αρχηγός Τσοκάνης διανύει πιθανότατα την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, έχοντας δέσει ιδανικά με τον Μπαριέντος ενώ και το φετινό μεταγραφικό απόκτημα, Εσκοβάλ, έχει πάρει τη φανέλα βασικού… σπίτι του.

Η αλήθεια είναι ότι το αμυντικό σκέλος χρίζει βελτίωσης αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πάνω κομμάτι της βαθμολογίας και πρέπει να περιορίσει τα 19 γκολ παθητικό για να βρίσκεται στις θέσεις των playoff, ειδικά μετά την είδηση για την άμεση διακοπή του συμβολαίου του Πάολο Φερνάντες και την επιστροφή του στην ΑΕΚ.

ΟΦΗ: Το «κάστρο» του που έγινε… πληγή του!

«Εδώ στου δρόμου τα μισά, έφτασε η ώρα να στο πω…γι' αλλού γι' αλλού ξεκίνησα» έχει ερμηνεύσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ένας στίχος που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του φετινού ΟΦΗ, ο οποίος από την παραλίγο είσοδο στην εξάδα της περσινής λίγκας, φιγούραρε μέχρι πριν από την ανατροπή επί του Λεβαδειακού τη Δευτέρα (14/11) το βράδυ, στον πάτο της βαθμολογίας.

Το φετινό φαινόμενο των Κρητικών θυμίζει κάπως τον Ατρόμητο της σεζόν 2021-22. Σύλλογος με ισχύ (και κόσμο να τον ακολουθεί στην εν λόγω περίπτωση) που στην αφετηρία της χρονιάς φάνταζε από τα φαβορί για την κατάληψη της προνομιούχου 6ης θέσης, με ικανό ρόστερ (6ο πιο ακριβό). Ωστόσο το ξεκίνημα μόνο ανάλογο δεν είναι.

Άλλωστε, ο πρώην πλέον προπονητής των «Ομιλητών» Νίκος Νιόπλιας, είχε επιστήσει την προσοχή όλων, πριν καν την πρεμιέρα, για το επίπεδο ετοιμότητας των Κρητικών. Η διοίκηση, άφησε «γυμνό» το ρόστερ της ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας και με την «κακοδαιμονία» των τραυματισμών, ήρθε και… έδεσε το γλυκό. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και η έλλειψη ψυχολογίας, η όχι και τόσο καλή αγωνιστική κατάσταση αθλητών που πέρυσι βοήθησαν τα μέγιστα και η εσωστρέφεια που υπήρχε/υπάρχει για μεγάλο διάστημα αυτών των τριών μηνών στο Θ. Βαρδινογιάννης, που μόνο ως «όπλο» του δεν λειτούργησε σε αυτόν τον πρώτο γύρο (1 νίκη, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες), τότε η συγκομιδή μονάχα 10 βαθμών, λέει την αλήθεια. Όχι για τις δυνατότητες που έχει ο ΟΦΗ αλλά για αυτό που παρουσιάζει στο χορτάρι.

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, οι μόλις πέντε βαθμοί σε οκτώ στροφές έφεραν… αλλαγές και ο πρώτος που «πληρώνει το μάρμαρο» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο προπονητής. Ο πολύ αγαπητός και αναμορφωτής την προηγούμενη διετία, Νίκος Νιόπλιας, απομακρύνθηκε από τον πάγκο και στη θέση του ήρθε ο φιλόδοξος, Βάλντας Νταμπράουσκας που λατρεύει τον Μάρκο Λιβάγια.Η εποχή του Λιθουανού στον πάγκο του ΟΦΗ έχει ξεκινήσει από τα τέλη του Οκτώβρη, συνεπώς το χρονικό διάστημα για να κριθεί είναι πολύ σύντομο. Παρά ταύτα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 4 βαθμούς σε ισάριθμες αναμετρήσεις και έστω κι’ έτσι έχει κατορθώσει να βγάλει τους Κρητικούς από την επικίνδυνη ζώνη. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ηρακλειώτες θα εμφανιστούν πιο έτοιμοι μετά την επανέναρξη και θα διεκδικήσουν αυτά για τα οποία οι περισσότεροι ανέμεναν πριν την πρώτη αυγουστιάτικη σέντρα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0