Football Talk

Derby della Capitale: 93 χρόνια γεμάτα κόντρες και μίσος

Derby della Capitale: 93 χρόνια γεμάτα κόντρες και μίσος
Ρόμα και Λάτσιο συγκρούονται στο «Ολύμπικο» (6/11) για 195η φορά στην ιστορία τους και το BN Sports παρουσιάζει πώς το «Derby della Capitale» έχει μείνει στην ιστορία ως το απόλυτο ιταλικό ντέρμπι

Στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου πολλές είναι οι κόντρες και οι αντιπαλότητες που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο η Ρώμη κατέχει ίσως την μεγαλύτερη. Ρόμα και Λάτσιο ιδρύθηκαν για να μισούν η μία την άλλη και δικαιωματικά οι μάχες τους είναι από τις σκληρότερες στην ιστορία του αθλήματος.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Η Λάτσιο ιδρύθηκε το 1900, αρκετά νωρίτερα από την ίδρυση της Ρόμα. Είναι κάτι στο οποίο στέκονται πολύ οι οπαδοί της ενώ χαρακτηριστική είναι η επιγραφή στα αποδυτήρια της ομάδας που γράφει «La Prima Squadra della Capitale» δηλαδή «Η πρώτη ομάδα της πρωτεύουσας». Ο ιδρυτής της ομάδας, Λουίτζι Μπιτζαρέλι, διάλεξε το γαλάζιο και το λευκό ως χρώματα της ομάδας προκειμένου να τιμήσει την Ελλάδα η οποία 4 χρόνια πριν είχε αναβιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.

Ως έμβλημα της ομάδας επιλέχθηκε ο αετός που ήταν και το σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γρήγορα η Λάτσιο συνδέθηκε κυρίως με τα άτομα των πιο εύπορων κοινωνικών στρωμάτων της Ρώμης ενώ αργότερα με την άνοδο του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος υπήρξε πολύ ένθερμος υποστηρικτής της, πολλοί από τους οπαδούς της θεωρήθηκαν φασίστες.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920 το φασιστικό καθεστώς στην Ιταλία αρχίζει και δίνει μεγάλη σημασία στο ποδόσφαιρο ως ένα εξαιρετικά λαοφιλές άθλημα. Ο Μουσολίνι βλέποντας την κυριαρχία του Βορρά, με τις ομάδες του Μιλάνου ( Ίντερ και Μίλαν) και της Γιουβέντους, επιθυμεί η πρωτεύουσα να αποκτήσει και δεύτερη ποδοσφαιρική δύναμη ώστε να έχει περισσότερες επιτυχίες, παρότι ήταν ήδη οπαδός της Λάτσιο. Έτσι, πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ρόμα στις 22 Ιουλίου 1927, έπειτα από την συγχώνευση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρομάν, της Άλμπα και της Φορτιτούντο.

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν αυτά της «Αιώνιας Πόλης», το σκούρο κόκκινο και το χρυσοκίτρινο και το έμβλημά αποφασίστηκε να είναι η λύκαινα που θηλάζει τους Ρωμύλο και Ρώμο. Ως έδρα η Ρόμα άρχισε να χρησιμοποιεί το γήπεδο «Testaccio» που βρισκόταν στο νότιο μέρος της Ρώμης σε αντίθεση με το γήπεδο «Rondinella» που βρισκόταν στο βόρειο μέρος της πόλης και χρησιμοποιούσε η Λάτσιο.

Η πρώτη μάχη και η γέννηση μιας μεγάλης έχθρας

Η Λάτσιο ήταν η μόνη ομάδα της Ρώμης που αντιτάχθηκε σθεναρά προς την συγχώνευση για την δημιουργία μιας νέας ομάδας και αυτό ενόχλησε αρκετά τον «Ντούτσε». Κάπως έτσι προέκυψε ένα είδος αντιπαλότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες από τα πρώτα χρόνια της συνύπαρξης τους στην ίδια πόλη. Αυτή η αντιπαλότητα φυσικά επηρεάστηκε και από την ταξική διαφορά ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Η πρώτη συνάντηση των συλλόγων έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 1929, στο «Rondinella» και η νεοϊδρυθείσα Ρόμα κέρδισε με 1-0 με γκολ που σημείωσε ο θρύλος των «τζιαλορόσι», Ροδόλφο Βολκ. Οι περισσότεροι οπαδοί ήταν εκεί για να υποστηρίξουν την Ρόμα καθώς είχε κοινό από τρεις ουσιαστικά ομάδες. Οι οπαδοί της Λάτσιο σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής, αν και υπεράριθμοι, φοβήθηκαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα καθώς δεν ήθελαν να είναι στο ίδιο γήπεδο με την εργατική τάξη της Ρώμης!

1_134.jpg

Από εκείνο το παιχνίδι μέχρι σήμερα, Ρόμα και Λάτσιο έχουν αναμετρηθεί συνολικά 177 φορές, με τους «τζιαλορόσι» να έχουν την υπεροχή με 67 νίκες έναντι 48 των «λατσιάλι» ενώ 62 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Η βία μεταξύ των ultras

Και οι δύο ομάδες της Ρώμης διαθέτουν αρκετά σκληροπυρηνικούς οπαδούς και οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι δυστυχώς αναρίθμητες. Η ιστορία ξεκινάει την δεκαετία του 1960, όταν οι λεγόμενοι «ultras» στην Ιταλία άρχισαν να δημιουργούν συνδέσμους για τους αντίστοιχους συλλόγους τους. Γρήγορα άρχισαν και οι συγκρούσεις μεταξύ τους.

Στις 28 Οκτωβρίου 1979 καταγράφεται ο πρώτος θάνατος οπαδικής βίας στην Ιταλία. Ήταν στο ντέρμπι μεταξύ Ρόμα και Λάτσιο όταν ο οπαδός της δεύτερης, Βιντσέντσο Παπαρέλι, χτυπήθηκε στο μάτι και σκοτώθηκε από φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε από οπαδό της Ρόμα από την απέναντι πλευρά του σταδίου.

3_90.jpg

Ο θάνατός του Παπαρέλι ουσιαστικά έγινε η αφορμή να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το μίσος μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Για αρκετά χρόνια οι «λατσιάλι» κρατούσαν πανό στo Ολίμπικο που έλεγαν «Παπαρέλι, θα εκδικηθούμε για τον θάνατό σου». Και στις δύο πλευρές τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν ομάδες χούλιγκανς με ακροδεξιές ή ακροαριστερές απόψεις όπως οι «Eagles» (Λάτσιο) και οι «Fedayn» (Ρόμα) και οι βιαιοπραγίες θα αυξηθούν κατακόρυφα.

4_75.jpg

Ακόμα και σήμερα αν και πολλές από αυτές τις ομάδες είτε έχουν πάψει να υφίστανται είτε μένουν ανενεργές, εντούτοις πολλά περιστατικά βίας ή ρατσισμού έχουν λάβει χώρα όπως για παράδειγμα οι πράξεις βίας του αγώνα το 2013, όταν έξι οπαδοί μαχαιρώθηκαν, κάτι που δείχνει ότι το μίσος δυστυχώς παραμένει.. Παρόλα αυτά, η ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι οπαδοί σε κάθε μεγάλο ντέρμπι μεταξύ τους είναι αναμφίβολα από τις πιο ωραίες σε όλο τον κόσμο!

Eνδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία του ντέρμπι

Λάτσιο κέρδισε το πρώτο της ντέρμπι στις 23 Οκτωβρίου 1932 με 3-0

-Η μεγαλύτερη σε σκορ νίκη είναι το 5-0 για τη Ρόμα το 1933-34. Το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Λάτσιο ήταν η νίκη με 3-0 το 2006–07 , το 2018-19 και το 2020-21.

-Η Λάτσιο κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μία μόνο σεζόν, κερδίζοντας τέσσερα ντέρμπι κατά τη διάρκεια της σεζόν 1997–98: δύο στο πρωτάθλημα (3–1 και 2–0) και δύο στους προημιτελικούς του Coppa Italia (4-1 και 2-1).

-Μόνο σε μία περίπτωση οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί σε τελικό κυπέλλου, στις 26 Μαΐου 2013. Η Λάτσιο κέρδισε με 1–0 , κατακτώντας το έκτο της Coppa Italia.

Φραντσέσκο Τότι έχει τις περισσότερες συμμετοχές (44) σε ντέρμπι της Ρώμης. Ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις σε ντέρμπι για τη Λάτσιο είναι ο Τζουζέπε Γουίλσον, με 23.

-Οι Φραντσέσκο Τότι και Ντίνο ντα Κόστα έχουν σημειώσει τα περισσότερα γκολ στα ντέρμπι, έχοντας από 11 έκαστος για τη Ρόμα. Πρώτος σκόρερ της Λάτσιο στα ντέρμπι είναι ο Σίλβιο Πιόλα με 7 γκολ.

Βιτσέντζο Μοντέλα έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ σε ένα ντέρμπι. Ήταν στις 11 Μαρτίου 2002 όταν σκόραρε τέσσερις φορές στη νίκη της Ρόμα με 5-1.



-Οι Σέλμοσον, Κολάροφ και Πέδρο είναι οι μόνοι από όσους έχουν αγωνιστεί και για τις δύο ομάδες της Ρώμης που έχουν σκοράρει σε ντέρμπι και με τις δύο φανέλες.


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0