Football Talk

Αταλάντα – Νάπολι: Ντέρμπι κορυφής αλλά και λεπτομερειών, με την «μάχη» των πάγκων να… κρατάει χρόνια! (video)

Αταλάντα – Νάπολι: Ντέρμπι κορυφής αλλά και λεπτομερειών, με την «μάχη» των πάγκων να… κρατάει χρόνια! (video)

Η Αταλάντα υποδέχεται την Νάπολι στο ντέρμπι κορυφής του ιταλικού πρωταθλήματος (5/11, 19:00), με τις δύο ομάδες να έχουν μια ισορροπία στα μεταξύ τους αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια και με την μονομαχία των «μπαρουτοκαπνισμένων» Γκασπερίνι και Σπαλέτι να έχει το δικό της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η αγωνιστική «κατάρρευση» της Γιουβέντους τα τελευταία χρόνια, έφερε στο κεντρικό προσκήνιο ομάδες με βαριά ιστορία, τίτλους και ένδοξο παρελθόν που παρ’ όλα αυτά είχαν χάσει την αίγλη τους την περασμένη δεκαετία. Η Ίντερ… έσπασε στην κυριαρχία των «μπιανκονέρι» πριν δύο χρόνια και η Μίλαν επέστρεψε στην κορυφή της Serie A την περσινή περίοδο.

Ανάλογο σκηνικό βλέπουμε να εκτυλίσσεται και φέτος στο ιταλικό πρωτάθλημα. Πρωταγωνίστρια ωστόσο, είναι μια εξίσου ιστορική ομάδα, η Νάπολι που πραγματοποιεί εντυπωσιακό ξεκίνημα βρισκόμενη στην κορυφή της βαθμολογίας με 32 βαθμούς, με τους φιλάθλους της να παρομοιάζουν τος παίκτες του Λουτσιάνο Σπαλέτι με το σύνολο που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα, πριν 32 χρόνια.

Πίσω από τους Ναπολιτάνους βρίσκεται μια σταθερή δύναμη των τελευταίων ετών, η Αταλάντα του Τζιαν Πέρο Γκασπερίνι. Ομάδα ταυτισμένη 100% με τις ιδέες και την φιλοσοφία του προπονητής της, ο οποίος στην έκτη του σεζόν στους «μπεργκαμάσκι» και χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να την βαραίνουν, έχει ως στόχο την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της Αταλάντα.

Έτσι, με αφορμή το σημερινό τους αντάμωμα στο «Gewiss Stadium» (19:00) και με την απόσταση που τους χωρίζει να είναι στους πέντε πόντους, το BN Sports σας παραθέτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την αναμέτρηση, η οποία μπορεί να κρίνει την εξέλιξη του πρωταθλήματος αλλά κυρίως των δύο ομάδων είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο.

Ισάξιες στα μετόπισθεν με την Νάπολι να υπερτερεί επιθετικά  

Για να προσεγγίσουμε όσο καλύτερα γίνεται την αναμέτρηση, μια «ματιά» στους αριθμούς μπορεί να δείξει… πολλά. Στο επιθετικό σκέλος, η Νάπολι έχει την καλύτερη συγκομιδή του πρωταθλήματος με 30 γκολ και έχοντας τον Βίκτορ Οσίμεν ως πρώτο σκόρερ της λίγκα με επτά γκολ και με τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια να ακολουθεί με έξι τέρματα. Αντίθετα, η Αταλάντα προβληματίζεται δημιουργικά μετρώντας 18 γκολ, έχοντας ωστόσο εξαιρετικά νούμερα στα μετόπισθεν.

 

Συγκεκριμένα, έχει δεχτεί μόλις οχτώ γκολ και κατέχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα, πίσω μόνο από την Γιουβέντους με επτά γκολ παθητικό. Αυτό το στατιστικό το οφείλει κατά κύριο λόγο στους Τολόι και Ντεμιράλ που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση την φετινή σεζόν με τον δεύτερο να έχει απουσιάσει σε μόλις ένα παιχνίδι. Από… κοντά βρίσκεται και η Νάπολι που ισορροπεί την κατάσταση έχοντας εννιά γκολ παθητικό με την «αποκάλυψη» έως τώρα να ακούει το όνομα του Κιμ Μιν-Τζε, που δεν χρειάστηκε καμία περίοδο προσαρμογής ερχόμενος από την Φενέρμπαχτσε, παίρνοντας την φανέλα βασικού… σπίτι του μετρώντας ήδη 17 συμμετοχές σε Serie A και Champions league.

 

Απόλυτα ισορροπημένη παράδοση με μικρό προβάδισμα για τους «παρτενοπέι»

Η ιστορία της εν λόγω αναμέτρησης δεν «κρύβει» κάποια υπεροχή αφού η παράδοση των δύο ομάδων είναι αρκετά ισορροπημένη. Συγκεκριμένα, σε 31 αναμετρήσεις η Νάπολι μετράει μόλις μια νίκη παραπάνω με 13 επικρατήσεις, η Αταλάντα έχει βγει νικήτρια 12 φορές ενώ έξι παιχνίδια έχουν μείνει ισόπαλα. Μάλιστα, αν θέλουμε να εμβαθύνουμε τα μεταξύ τους παιχνίδια τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε εξίσου σχετική ισορροπία, καθώς στα 10 τελευταία παιχνίδια η Νάπολι έχει πέντε νίκες, τέσσερις η Αταλάντα και ένα παιχνίδι έχει λήξη χωρίς νικητή.

 

Μικρή υπεροχή για τον Σπαλέτι στην «μάχη» των πάγκων!
Gasperini-Spalletti-1000x600_1.jpg

Μεγάλο ενδιαφέρον στη σημερινή αναμέτρηση έχει η «μονομαχία» των δύο εξαιρετικά έμπειρων προπονητών και φυσικά η αναφορά γίνεται για τους Τζιαν Πέρο Γκασπερίνι και Λουτσιάνο Σπαλέτι. Προπονητές με απόλυτη επίγνωση της κατηγορίας και της σημασίας αυτών των αναμετρήσεων, έχοντας αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον αρκετές φορές στο παρελθόν.

Στα 14 μεταξύ τους ανταμώματα, ο Σπαλέτι έχει ένα μικρό προβάδισμα με έξι νίκες, ο προπονητής των «μπεργκαμάσκι» μετράει μια λιγότερη με πέντε επικρατήσεις, ενώ τρία παιχνίδια έχουν μείνει ισόπαλα. Χρονολογικά, το πρώτο παιχνίδι που τέθηκαν αντιμέτωποι ήταν στις 24 Νοεμβρίου του 2007 όπου η Ρόμα του Σπαλέτι είχε φύγει με το «διπλό» με 1-0 από την έδρα της Τζένοα, όπου προπονούσε ο Γκασπερίνι. Με τις Αταλάντα και Νάπολι έχουν αναμετρηθεί δύο φορές την περσινή σεζόν, έχοντας από μια νίκη ο καθένας.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0