Football Talk

ΑΕΚ: Να διαγράψει την «ασπρόμαυρη» τετραετία με… σύμμαχο την Νέα Φιλαδέλφεια (video)

ΑΕΚ: Να διαγράψει την «ασπρόμαυρη» τετραετία με… σύμμαχο την Νέα Φιλαδέλφεια (video)

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στην «OPAP Arena» για την 10η αγωνιστική της Super League και το BN Sports κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν του παραδοσιακού ντέρμπι, εστιάζοντας στην τρομερή παράδοση που είχε χτίσει η ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια και στο εντυπωσιακό σερί που έχει δημιουργήσει ο «Δικέφαλος του Βορρά» τα τελευταία χρόνια.

Στην αρχή κάθε αγωνιστικής περιόδου, οι ομάδες με σπουδαία ιστορία και ισχυρή δυναμική «κυκλώνουν» στο αγωνιστικό ημερολόγιο μερικές αναμετρήσεις που δεν χωράει αμφιβολία, ότι διαφέρουν με τα υπόλοιπα παιχνίδια αφού χρειάζεται να δώσουν το 110% για να βγουν νικητές και να προσφέρουν μια ξεχωριστή χαρά στο λαό του συλλόγου που υπηρετούν.

Τα ντέρμπι, περί ου ο λόγος πάντοτε θα προσελκύουν τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων, ανεξάρτητα αν είναι θεαματικά ή σε ποια θέση θα βρίσκεται η ομάδα που υποστηρίζουν, αφού για 90 λεπτά το κυρίαρχο συστατικό, είναι η θέληση για νίκη. Ένα από αυτά τα ντέρμπι, είναι και η μεγάλη σημερινή αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ που τίθενται αντιμέτωποι για την 10η αγωνιστική της Super League (30/10 - 19:30) στο πρώτο σπουδαίο παιχνίδι της «OPAP Arena».

3632610_122747.jpg

Δύο οργανισμοί με βαριά κληρονομιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο που έχουν προσφέρει στις μεταξύ τους «μονομαχίες» αξιομνημόνευτες στιγμές και έχοντας κατακτήσεις τίτλους που τους τοποθετούν στα «υψηλά πατώματα» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι, το BN Sports κάνει μια αναδρομή στα ιδιαίτερα «ραντεβού» των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και λίγο πριν την σέντρα σας θυμίζει την ασύλληπτη παράδοση των «ασπρόμαυρών» από το 2018 έως σήμερα και την κυριαρχία που επέβαλλαν οι «κιτρινόμαυροι» στα παιχνίδια τους στην Νέα Φιλαδέλφεια και το «Νίκος Γκούμας».

Ο τελικός του 2018 ήταν η αρχή για το εντυπωσιακό σερί

paok_omadiki_0.webp

Την σεζόν 2017-18 η ΑΕΚ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια και να γεμίσει με μικρούς και μεγάλους τους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας. Ωστόσο, ο τελευταίος αγώνας και συγκεκριμένα ο τελικός Κυπέλλου δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν οι άνθρωποι της «Ένωσης» αφού ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ 2-0 στο ΟΑΚΑ ξεκινώντας ένα αρνητικό σερί που διαρκεί έως και σήμερα για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ σε 19 εννέα αναμετρήσεις μετράει 11 νίκες επτά ισοπαλίες και μόλις μια ήττα δημιουργώντας μια εξαιρετική παράδοση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Τούμπα γνώρισε την μοναδική ήττα το 2020 με 2-0 ενώ έχει έξι νίκες και δύο αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες. Στο ΟΑΚΑ, έδρα που αγωνιζόταν η ΑΕΚ μέχρι την δημιουργία της «OPAP Arena» οι φιναλίστ του περσινού Κυπέλλου μέτρησαν πέντε νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες.

Η κατάσταση της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είναι η καλύτερη δυνατή το τελευταίο διάστημα, αλλά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Ρουμάνος έχει την τεχνογνωσία και το know how απέναντι στην ΑΕΚ και τις μεγάλες ομάδες, με πρόσφατο παράδειγμα την εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-1.

Τρομερή παράδοση στην Νέα Φιλαδέλφεια για την ΑΕΚ
demis_0.webp

Τα χρόνια που βίωσε η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν εντελώς δύσκολα και αφιλόξενα, αφού κάθε μεγάλη ομάδα χρειάζεται να έχει την ποδοσφαιρική της στέγη για αρκετούς λόγους, με την διεξαγωγή και την ατμόσφαιρα μεγάλων παιχνιδιών να είναι ένας από αυτούς. Αν κοιτάξει κανείς το παρελθόν και τις αναμετρήσεις της Ένωσης με τον ΠΑΟΚ στο ιστορικό «Νίκος Γκούμας, από τη σεζόν 1959-1960 ως τη σεζόν 2002-2003 που ήταν και η τελευταία πριν αυτό γκρεμιστεί, η ΑΕΚ έχει το «πάνω χέρι» μετρώντας σε 39 ντέρμπι 31 νίκες, πέντε παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και μόλις τρεις φορές ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει με την νίκη , με τέρματα 97-31.

Μάλιστα, μερικές νίκες της ΑΕΚ είχαν απόλυτα κυρίαρχο… στυλ με ασυνήθιστα σκορ για ένα ντέρμπι. Αξιομνημόνευτη θα μείνει η επικράτηση με 5-1 το 1963 αλλά και το εντυπωσιακό 6-2 το 2002 δείχνοντας ανωτερότητα στον αγωνιστικό χώρο από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του παιχνιδιού ΑΕΚ-ΠΑΟΚ είναι ο Κώστας Νεστορίδης με 17 γκολ με την συνέχεια να είναι εξίσου «κιτρινόμαυρη» αφού ακολουθούν οι Παπαϊωάννου και Μαύρος με 15 και 12 γκολ αντίστοιχα.

Δεδομένα, το σημερινό ντέρμπι κρύβει πολλές εκπλήξεις αφού υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όσον αναφορά τις θέσεις και τις επιλογές στις εντεκάδες των δύο ομάδων αλλά η δύναμη της έδρας της ΑΕΚ μπορεί να αποδειχθεί κομβική για μια νίκη που θα της δώσει το δικαίωμα να συνεχίσει με την κατάλληλη ψυχολογία το…. κυνήγι στον πρωτοπόρο,  Παναθηναϊκό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0