Football Talk

Βιχάι, «πέταξες» νωρίτερα από ό,τι έπρεπε: Ένας υπέροχος άνθρωπος, που η Λέστερ και η Αγγλία δεν θα ξεχάσουν ποτέ! (vids)

Βιχάι, «πέταξες» νωρίτερα από ό,τι έπρεπε: Ένας υπέροχος άνθρωπος, που η Λέστερ και η Αγγλία δεν θα ξεχάσουν ποτέ! (vids)

Βιχάι Σριβανταναπράμπα. Ένας υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος κατάφερε, παρόλο που το όνομά του είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς, να μην ξεχαστεί ποτέ. Το έκανε για τη Λέστερ, το έκανε για την αγαπημένη του πόλη και κατάφερε μέσα σε 8 χρόνια, από τότε που ανέλαβε τις «αλεπούδες» να τις βάλει για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Δεν είναι όμως μόνο εκείνο το επικό πρωτάθλημα. Είναι το σύνολο των πράξεών του. Πράξεις που θα μνημονεύονται για πάντα, μην επιτρέποντάς μας να ξεχάσουμε εκείνο το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, που έχασε την ζωή του στον… αέρα.

Ονομάζεται Βιχάι Σριβανταναπράμπα. Για την ακρίβεια… ονομαζόταν έτσι, καθώς στις 27 Οκτωβρίου του 2018, έχασε την ζωή του στον αέρα, με το ελικόπτερό του. Είναι ο πρώην πρόεδρος της Λέστερ, με τα δρώμενα της ομάδας από τότε να έχουν αναληφθεί από τον γιο του. Ωστόσο, ο πατέρας ήταν εκείνος που ευθύνεται για την ολική αναδόμηση της ομάδας.

Τόσο της ομάδας, όσο και της πόλης. Διότι ξεφεύγοντας από τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα των «αλεπούδων», ο Βιχάι αναγέννησε ολόκληρη την περιοχή. Της έδωσε άλλον αέρα, την έκανε κέντρο διαμονής ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη, βελτίωσε τις υποδομές της και αναβάθμισε κάθε τομέα της ζωής, για τους μόνιμους κατοίκους του Λέστερ. Ο Ταϊλανδός... σωτήρας. Ναι, μπορούμε να τον αποκαλούμε και έτσι!

Δώρισε ένα εκατομμύριο στο κέντρο υγείας του Πανεπιστημίου της πόλης. Δώρισε δύο εκατομμύρια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο νοσοκομείο που θα εξετάζει μόνο παιδιά. Έδωσε στον κόσμο της ομάδας δωρεάν εξοπλισμό και ατελείωτο φαγητό και ποτό, κατά την είσοδό του στο «Κινγκ Πάουερ».

Κασκόλ δίχως χρηματικό αντάλλαγμα, κέικ και μπύρες και διοργάνωσε εκδρομές σε όλα τα αγγλικά γήπεδα, με δικά του έξοδα, με συνέπεια οι οπαδοί της Λέστερ, να ταξιδέψουν σχεδόν σε όλο το «Νησί».

Και το ορίζουμε έτσι, διότι όταν την ανέλαβε, η ομάδα βρισκόταν στην 2η τη τάξει αγγλική κατηγορία, έχοντας χρέη που έφταναν μέχρι και τα 100 εκατομμύρια. Αυτή ήταν η πρώτη του κίνηση. Να την κάνει να μην χρωστάει πουθενά. Η δεύτερη ήταν να την επαναφέρει στην Premier League.

Πιο δύσκολο εγχείρημα, αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη το 2013. Πώς μπορούμε άλλωστε να ξεχάσουμε το ματς απέναντι στη Γουότφορντ, που η Λέστερ βρέθηκε με το ένα πόδι στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά αστόχησε σε πέναλτι και βρέθηκε να δέχεται γκολ στην εξέλιξη της φάσης από τον Ντίνι.

Ήταν όμως γραφτό να γίνει. Και αν κάποιος δεν θέλει να το «ρίξουμε» στη μοίρα, τότε ήταν δίκαιο να γίνει. Είχε πλάνο, είχε ένα project που στηριζόταν από άπαντες στον απόλυτο βαθμό και δύο χρόνια μετά, είχε έρθει η στιγμή της.

Ανέβηκε, την πρώτη σεζόν δυσκολεύτηκε να σωθεί, ούσα στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη και την δεύτερη, κατέκτησε το πρωτάθλημα. Έτσι ακριβώς όπως το ακούτε. Πριν από δύο χρόνια έχανε την άνοδο για ένα πέναλτι και 700 ημέρες μετά, «έγραφε» την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της.

Ένας Δανός, ένας Τζαμαϊκανός, ένας Αλγερινός, ένας Άγγλος και ο Βιχάι, βάλθηκαν να «τρελάνουν» έναν ολόκληρο πλανήτη. Και το κατάφεραν, με τα αποτελέσματά τους απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ», τη Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ στο «Κινγκ Πάουερ», αλλά και την ήττα στο 96’ από την Άρσεναλ, να έχουν μείνει αλησμόνητα.

Η κατάκτηση επέφερε και τη συμμετοχή στο Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πρώτο ταξίδι στο Βέλγιο, πρώτη νίκη επί της Μπριζ, με τον Μαρκ Ολμπράιτον να είναι αυτός που με το γκολ του, αποτέλεσε τον πρώτο παίκτη στην ιστορία της που σκόραρε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Λέστερ έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά του θεσμού, με τον Κλαούντιο Ρανιέρι να έχει αποχωρήσει, έχοντας πετύχει αδιανόητα πράγματα, που πιθανώς τον καθιστούν τον πιο επιτυχημένο Ιταλό προπονητή από τους 13 που έχουν εργαστεί στην Premier League.

Τα χρόνια πέρασαν, η Λέστερ αποκλείστηκε στα προημιτελικά, αλλά το γκολ εκείνο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της. Όπως το πρωτάθλημα του 2016. Όπως το προπέρσινο FA CUP, μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Όλα αυτά βεβαίως εξακολουθούν να αφιερώνονται στον πρώην πρόεδρο της ομάδας που έχασε την ζωή του!

Πιθανώς για αυτό και στις μεγάλες της επιτυχίες έκτοτε, τα βλέμματα των ποδοσφαιριστών και του κόσμου της, στρέφονται προς τον ουρανό… Γιατί το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου του 2018 «έφυγε» ένας υπέροχος άνθρωπος. Το άγαλμα έξω από το Κινγκ Πάουερ, ίσως χρόνο με τον χρόνο, να «σκάει» ένα χαμόγελο. Τόσο-όσο, ώστε να μην γίνει αντιληπτό… Γιατί ο Βιχάι απλώς πέταξε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε με το ελικόπτερο, αλλά τα πεπραγμένα του θα στιγματίζουν με θετικό πρόσημο μια ολόκληρη χώρα!


Πηγή: www.England365.gr 

Δημήτρης Μανάκος
www.bnsports.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0