Football Talk

Champions League: Ισπανικές ομάδες σε… κρίση, με την «Βασίλισσα» να αποτελεί την εξαίρεση και να κυριαρχεί! (video)

Champions League: Ισπανικές ομάδες σε… κρίση, με την «Βασίλισσα» να αποτελεί την εξαίρεση και να κυριαρχεί! (video)

Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, από τις τέσσερις ισπανικές ομάδες που πήραν μέρος στο φετινό Champions League μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης θα συνεχίσει στην φάση των νοκ-άουτ, καθώς η αγωνιστική εικόνα των Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σεβίλλη ήταν κάτω του μετρίου και δικαία ήρθε ο «σκληρός» αποκλεισμός.

Η δεκαετία του 2010 στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, δηλαδή το Champions League δεν χωράει αμφιβολία, ότι κυριαρχήθηκε από ισπανικούς συλλόγους που εφταναν μακριά σχεδόν κάθε χρόνο και τις περισσότερες φορές το κατακτούσαν με επιβλητικό τρόπο, ανεβάζοντας «κατακόρυφα» την υστεροφημία της La Liga. Συγκεκριμένα, μέσα στην δεκαετία 2010-2020 πραγματοποιήθηκαν έξι κατακτήσεις από ισπανικές ομάδες, τέσσερις από την Ρεάλ Μαδρίτης, δύο από την Μπαρτσελόνα, ενώ και η Ατλέτικο Μαδρίτης βρέθηκε δύο φορές σε τελικό Champions League.

Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιακές πορείες αρκετών ισπανικών συλλόγων στη κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση «ακούγεται» ως μακρινή ανάμνηση, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυγχάνει να περάσει τους ομίλους, με «τρανταχτό» παράδειγμα την φετινή σεζόν. Συγκεκριμένα, από τις Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης που πήραν συμμετοχή, μόνο η «Βασίλισσα» θα βρεθεί στους «16», κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, ένα γεγονός που δεδομένα, δημιουργεί προβληματισμό και προκαλεί ερωτήματα.

Αρχικά, στη χειρότερη κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται η Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» μετά τον περσινό αποκλεισμό όπου βρέθηκαν στην 3η θέση, επένδυσαν τεράστια ποσά σε μεταγραφές σε μια γενικότερα δύσκολη εποχή για τα οικονομικά τους δεδομένα, με απώτερο σκοπό την επιστροφή στις υψηλές «πτήσεις» στο Champions League. Κάτι που δεν συνέβη ούτε την φετινή αγωνιστική περίοδο, αφού σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ και Βικτόρια Πλζεν κατετάγη στην 3η θέση και θα συνεχίσει στο Europa League, πληρώνοντας την απειρία και την κακή λήψη αποφάσεων στα κρίσιμα ματς με τους «νερατζούρι», που ήξεραν τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο και το πήραν με επαγγελματικό τρόπο.

 

Απ’ την άλλη, η Ατλέτικο Μαδρίτης… κατάφερε να μην προκριθεί σε όμιλο με Κλαμπ Μπριζ, Πόρτο και Μπάγερ Λεβερκούζεν μετρώντας πέντε πόντους σε ισάριθμες αγωνιστικές. Οι «ροχιμπλάνκος» θα συνεχίσουν όπως όλα δείχνουν στο Europa League, διοργάνωση που είχαν κατακτήσει όταν βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση (2017-18). Το χαμένο πέναλτι του Καράσκο στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με τις «ασπιρίνες», σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των παικτών, αφού και το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δεν χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό.

 

Τέλος, η Σεβίλλη σε όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Ντόρτμουντ και Κοπεγχάγη κατετάγη στην 3η θέση με πέντε βαθμούς, έχοντας παρουσιάσει καλή αγωνιστική εικόνα σε σύγκριση με την δυναμική των αντιπάλων της. Δεδομένα, ο ένας πόντος στα παιχνίδια με την Ντόρτμουντ «στοίχισε» στους Ανδαλουσιανούς, που βάζουν «πλώρη» για την έβδομη κατάκτηση UEFA CUP/UEFA Europa League με την τελευταία διάκριση να χρονολογείται το 2020 απέναντι στην Ίντερ με σκορ 3-2. Τεράστιο «κεφάλαιο» για το Europa League η ομάδα του Χόρχε Σαμπαόλι.

Έτσι, μοναδική ισπανική εκπρόσωπος στα νοκ-άουτ του Champions League είναι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης που συνεχίζει από εκεί που το… άφησε πέρυσι με εκπληκτικές εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων και έχοντας «καπαρωμένη» την πρώτη θέση του ομίλου από πολύ νωρίς.

Η επιστροφή των «μεγάλων» του ισπανικού ποδοσφαίρου στις βραδιές των νοκ-άουτ της διοργάνωσης πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα των διοικούντων αφού εκτός των χρήματων, η λάμψη και η μαγεία που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια από τις παραπάνω ομάδες, είναι τεράστια…

Χρήστος Λόης

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0