Football Talk

Μπόκα Τζούνιορς: Έγινε πρώτα ομάδα και μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα (video)

Μπόκα Τζούνιορς: Έγινε πρώτα ομάδα και μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα (video)

Η Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε το πρωτάθλημα Αργεντινής και το BN Sports γράφει για την ομάδα που δεν την υπολόγιζε κανείς και κάνοντας απλά τα βασικά τους διέψευσε όλους.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Αρχές Ιουλίου του 2022. Η Μπόκα Τζούνιορς γνωρίζει τον αποκλεισμό από την φάση των «16» του Copa Libertadores μέσα στο ίδιο της το σπίτι από την Κορίνθιανς στα πέναλτι. Για άλλη μια σεζόν αποτυγχάνει στον μεγάλο της στόχο.  Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. Ο τεχνικός της ομάδας, Σεμπάστιαν Μπατάλια, βλέπει την πόρτα της εξόδου μετά και τις δηλώσεις του για μηδαμινή ενίσχυση, ενώ τη νύφη πληρώνει και ο αρχηγός Κάρλος Ιζκιέρδος οποίος αποχωρεί από την ομάδα. Την ίδια ώρα το κλίμα μόνο καλό δεν είναι. Ο κόσμος τα έχει βάλει με τους παίκτες οι οποίοι δεν διστάζουν ακόμα και να έρθουν στα χέρια όπως οι Ζαμπράνο και Μπενεντέτο στο ημίχρονο του ντέρμπι με την Ράσινγκ. Όλο αυτό έχει επίπτωση και στο αγωνιστικό κομμάτι όπου οι «χενέιζες» γνωρίζουν ντροπιαστικές ήττες όπως το 3-0 από την Πατρονάτο, από την Μπάνφιλντ και την Αρχεντίνος Τζούνιορς.

Σχεδόν όλοι την είχαν ξεγράψει από την μάχη του πρωταθλήματος, ειδικά από την στιγμή που αντικαταστάτης του Μπατάλια δεν ήταν κάποιος σπουδαίος προπονητής, αλλά ο Ούγκο Ιμπάρα, θρύλος μεν της ομάδας, αλλά προπονητής της ομάδας Νέων που δεν είχε ποτέ ανάλογη εμπειρία από πάγκο πρώτης ομάδας.  Όχι όλοι όμως. Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στον σύλλογο, ο τεράστιος Χουάν Ρικέλμε, είχε άλλη άποψη. Δική του απόφαση ο Ιμπάρα παρά το γεγονός πως υπήρχαν διαθέσιμοι προπονητές όπως ο Ρικάρντο Γκαρέκα με σπουδαίο έργο στο Περού, τον οποίο ζητούσαν σχεδόν όλοι στο «Μπομπονέρα».

ibarra.jpg

Ο Ιμπάρα γνωρίζοντας καλά από μέσα τον οργανισμό Μπόκα κατάφερε να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Να επιβληθεί. Έχοντας πάρει εν λευκώ την ομάδα από τον Ρικέλμε, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να φτιάξει τα αποδυτήρια στοχεύοντας στον εγωισμό των παικτών του. Αφού έλυσε τις διαφορές μεταξύ των παικτών, επικεντρώθηκε στον στόχο που δεν ήταν άλλος από το πρωτάθλημα. Ο ίδιος γνώριζε πως στα μέσα της σεζόν δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα, για μια ομάδα που δεν ήταν καλά δομημένη.

Για τον λόγο αυτό επικεντρώθηκε κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Γνωρίζοντας πως έστω ένα γκολ θα το βρει, αφού ειδικά μπροστά η ποιότητα ξεχείλιζε με ποδοσφαιριστές όπως ο Μπενεντέτο και Βίγια, αποφάσισε να φτιάξει την άμυνα του. Έχοντας ως μεγάλο όπλο τον καλύτερο τερματοφύλακα αυτή την στιγμή στην χώρα, τον Αγκουστίν Ρόσι, δημιούργησε ένα σφιχτό σύνολο που μπορούσε ακόμα και στην χειρότερη του μέρα να πάρει τη νίκη.

Έτσι, ξεκινάει ένα τρομερό σερί που κάνει την Μπόκα Τζούνιορς να μπει ξανά γερά στην διεκδίκηση του τίτλου. Δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, αυτή από τη Νιούελς Ολντ Μπόις στο «Μαρσέλο Μπιέλσα». Από αυτές μόνο τρεις φορές, κόντρα σε Τίγκρε, Μπαράκας Σεντράλ και Εστουδιάντες ήταν με δύο γκολ διαφορά, με τις υπόλοιπες νίκες να είναι με το ισχνό προβάδισμα, αυτό του ενός γκολ. Νίκες όχι εμφατικές, ούτε καν παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Άλλωστε, για τον Ιμπάρα ο σκοπός αγίαζε τα μέσα και από την στιγμή που οι βαθμοί έρχονταν δεν υπήρχε λόγος αλλαγής του πλάνου.

Εκτός όμως από την άμυνα όμως υπήρξε και μια αποκάλυψη η οποία θα ήταν αυτή που θα αποτελούσε την ειδοποιό διαφορά για την Μπόκα και τον Ιμπάρα. Και το όνομα αυτού Λούκας Λανγκόνι. Οι τραυματισμοί των Βίγια και Ζεμπάγιος αναγκάζουν την τεχνική ηγεσία να ανεβάσει στην πρώτη ομάδα τον 20χρονο άσο. Αγωνιζόμενος τόσο ω δεξιός εξτρέμ, όσο και ως δεύτερος επιθετικός αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και γίνεται καθοριστικός. Αρχικά ως δημιουργός και στη συνέχεια ως εκτελεστής κερδίζει αμέσως θέση βασικού και αποτελεί το κρυφό όπλο του Ούγκο Ιμπάρα. Ο Λανγκόνι πετυχαίνει έξι γκολ και αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της ομάδας πάνω και από το είδωλό του Μπενεντέτο (η φωτογραφία του ως μπολ μπόι της Μπόκα με τον αγαπημένο του παίκτη έχει γίνει viral), με όλα του τα τέρματα να είναι γκολ νίκης στα ματς με Ατλέτικο Τουκουμάν, Γοδόι Κρουζ, Σαρμιέντο και Χιμνάσια Λα Πλάτα. Δεκαπέντε βαθμοί από τον μικρό ο οποίος αποτελεί το τελευταίο διαμάντι των «χενέιζες» από τις ακαδημίες τους.

langoni-benedetto.jpg

Την ίδια ώρα βγαίνουν μπροστά και οι μεγάλες προσωπικότητες της ομάδας. Ο Μάρκος Ρόχο, ο Φάμπρα και ο Ρομέρο δίνουν το σύνθημα εντός κι εκτός γηπέδου όταν η Μπόκα μπαίνει ξανά γερά στην διεκδίκηση του τίτλου. Όλα αυτά βέβαια, δεν θα είχαν καμία σημασία αν η αιώνιος αντίπαλος Ρίβερ Πλέιτ δεν κέρδιζε μέσα στην έδρα της Ράσινγκ την τελευταία αγωνιστική χαρίζοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα στην άσπονδη εχθρό της. Για την Μπόκα Τζούνιορς όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει.

Ο σύλλογος ζει καταπληκτικές στιγμές. Μια ομάδα που πριν τρεις μήνες ήταν καταδικασμένη να αποτύχει μέσα στην γκρίνια και στην εσωστρέφεια, κατάφερε να προσθέσει άλλο ένα τίτλο στην συλλογή της. Ο τίτλος αυτός ήρθε να προστεθεί σε αυτό της δεύτερης ομάδας που αναδείχτηκε ξανά πρωταθλήτρια, την ώρα που η γυναικεία ομάδα έχει προκριθεί στον τελικό του Copa Libertadores, ενώ μην ξεχνάμε υπάρχει και ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αργεντινής με την Μπόκα να είναι φαβορί για την κατάκτηση.

boca.jpg

Μπορεί ο μεγάλο στόχος που είναι το Copa Libertadores για άλλη μια χρονιά να αποτέλεσε απατηλό όνειρο, αλλά στις εγχώριες διοργανώσεις η Μπόκα Τζούνιορς με τον Χουάν Ρικέλμε απόλυτο κουμανταδόρο έχει σαρώσει τα πάντα. Τέσσερα πρωταθλήματα από τα έξι τελευταία, ένα Κύπελλο Μαραντόνα αλλά και το Λιγκ Καπ. Και μπορεί ο φετινός τίτλος να μην είναι ο πιο φανταχτερός και το πιο πιθανό είναι πως δεν θα μνημονεύεται για τα κατορθώματα της ομάδας, αλλά αυτό ουδόλως θα απασχολεί τον Ούγκο Ιμπάρα και τους παίκτες του, που κατόρθωσαν μέσα σε λίγο καιρό να μεταμορφώσουν μια κακή ομάδα σε πρωταθλήτρια Αργεντινής.





www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0