Football Talk

Από τον Γκριεζμάν και τον Λιβάι, στον Χατζηπαναγή, τον Φορτούνη και τον Τσιάρτα: Γκολ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ με στυλ… ελληνικό! (video)

Από τον Γκριεζμάν και τον Λιβάι, στον Χατζηπαναγή, τον Φορτούνη και τον Τσιάρτα: Γκολ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ με στυλ… ελληνικό! (video)

Ο Αντουάν Γκριεζμάν χρίστηκε σκόρερ από απευθείας εκτέλεση κόρνερ και το BN Sports θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις με ελληνικό φόντο που έχει επιτευχθεί «ολυμπιακό γκολ» και φυσικά τον σπεσιαλίστα του είδους, Βασίλη Χατζηπαναγή.

Έμπνευση της στιγμής, κακή εκτίμηση της μπάλας από τον τερματοφύλακα ή τον αμυντικό που συνήθως βρίσκεται στο πρώτο δοκάρι, δυνατός άνεμος ή απλά ικανότητα; Όπως και να έχει, όποιες προϋποθέσεις και αν υφίστανται για να μπει γκολ απευθείας από το σημείο του κόρνερ, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι του ποδοσφαιρικού χάρτη και είναι σημείο αναφοράς. Τόσο για την ομορφιά του όσο και για την ιστορικότητά του και την προέλευσή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως του έχει αποδοθεί ο όρος «ολυμπιακό γκολ» ή Olympico, ο οποίος καθιερώθηκε το μακρινό 1924 μετά από κόρνερ που μετέτρεψε σε γκολ ο Σεσάριο Ονσάρι σε φιλικό μεταξύ της Αργεντινής απέναντι στην Ολυμπιονίκη, Ουρουγουάη.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν βρίσκει φέτος σιγά σιγά τον καλό του εαυτό με τη «ροχιμπλάνκο» φανέλα και το απόγευμα της Κυριακής (23/10) άνοιξε το σκορ στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, εκτελώντας απευθείας ένα χτύπημα κόρνερ. Το BN Sports πήρε την αφορμή που χρειαζόταν και ανασύρει μνήμες «ολυμπιακών γκολ» βασισμένες στην ελληνική.

Βασίλης Χατζηπαναγής

Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν χορευτής. Ο «Έλληνας Νουρέγιεφ», η τεχνική κατάρτιση του οποίου έχει προσφέρει αλησμόνητες στιγμές στους νοσταλγούς του ποδοσφαιρικού ροκ ν’ ρολ, εκτός από αρτίστας με τη μπάλα στα πόδια ήταν και δεινός εκτελεστής, και δη από το σημείο του κόρνερ. Όσο και αν ακούγεται παρανοϊκό, ο Βασίλης Χατζηπαναγής έχει πετύχει οκτώ γκολ από απευθείας χτύπημα κόρνερ συνολικά στην καριέρα του, πέντε με τον Ηρακλή και άλλες τρεις στην Τασκένδη με την Παχτακόρ. Φυσικά, ένας τέτοιος αριθμός τον κατατάσσει στους κορυφαίους της συγκεκριμένης κατηγορίας και πιο συγκεκριμένα στην 13η θέση. Για αυτόν τον αθλητή ακόμα και το αδύνατο ήταν δυνατό.

Βασίλης Τσιάρτας

Η ικανότητά του στις στημένες φάσεις ήταν δεδομένη. Άλλωστε το «φαρμακερό» αριστερό του πόδι ήταν ανέκαθεν το σημείο αναφοράς του και εκείνο που τον ξεχώριζε. Στημένη μπάλα έξω από την περιοχή σήμαινε… συναγερμός για την αντίπαλη ομάδα όταν ο Βασίλης Τσιάρτας έστηνε τη μπάλα. Ακόμα και από το σημείο του κόρνερ με τον Εθνικό και τη Χιμπέρνιανς να το γνωρίζουν καλά αυτό.


Δημήτρης Σαραβάκος

Το ποδόσφαιρο φτιάχνει όμορφες ιστορίες και μία τέτοια είναι αυτή του Δημήτρη Σαραβάκου. Ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έμελλε να πετύχει το 188ο γκολ του στα «σαλόνια» της μεγάλης κατηγορίας και τελευταίο της καριέρας του με απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Ήταν Δεκέμβρη του 1995 και φορούσε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, διαμορφώνοντας το τελικό 4-0 με απέναντι στον ΟΦΗ.

Μοχάμεντ Αφάς

Από τις πιο cult φιγούρες της δεκαετίας των 90ς, ο Μοχάμεντ Αφάς χώρισε την Νίκαια στη μέση αγωνιζόμενος τόσο για χάρη του Ιωνικού όσο και για την Προοδευτική. Και μπορεί να μη φορούσε το νούμερο «10» στην πλάτη όμως οι εκτελέσεις του ήταν… κίνδυνος-θάνατος. Ανάμεσα σε αυτές και δυο γκολ απευθείας από το γωνιακό τόξο του κόρνερ.

Κώστας Φορτούνης

Επισήμως υπάρχει καταγεγραμμένο ένα γκολ και αυτό σε φιλικό το 2017 κόντρα στη Μαλίν. Παρά ταύτα, κάποιες φορές καλό ίσως και να είναι καλό να μη λαμβάνονται όλα τοις… μετρητοίς. Τέλη Σεπτέμβρη του 2015, ο Ολυμπιακός είχε «αλώσει» το Έμιρειτς με εκείνο το αξέχαστο 3-2 και το δεύτερο «ερυθρόλευκο» γκολ είχε τη δική του υπογραφή.


Κώστας Φραντζέσκος

Άλλος ένας σπεσιαλίστας των στημένων φάσεων, ο οποίος μπορεί να καυχιέται πως πέρα από φάουλ μπορούσε να πετύχει και «ολυμπιακά γκολ», όπως εκείνο κόντρα στον Ολυμπιακό.

Πάμπλο Γκαρσία

Από μία τόσο πλούσια και σπουδαία καριέρα δεν ήταν δυνατόν να λείπει κάτι τέτοιο. Ο Πάμπλο Γκαρσία σε μια αναμέτρηση του ΠΑΟΚ κόντρα στην Κέρκυρα έβαλε τέτοια φάλτσα στη μπάλα που ακόμα…στρίβει.

Δημήτρης Γραμμόζης

Από τις μεγάλες ελπίδες της ελληνικής προπονητικής που έχει φτάσει μέχρι και τον πάγκο της Σάλκε. Σαν ποδοσφαιριστής δεν φημιζόταν για την «αρτιστίκ» του φύση παρόλα αυτά πριν από περίπου μια δεκαετία άλλα έδειξε στο Αγρίνιο, φορώντας τη φανέλα της Κέρκυρας.

Λιβάι Γκαρσία

Η πιο πρόσφατη περίπτωση στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λίγους μήνες αφότου ήρθε στην Ελλάδα από το Ισραήλ, ο Λιβάι Γκαρσία είχε πετύχει ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ στη Ριζούπολη κόντρα στον τοπικό Απόλλωνα.


Αν και γκολ από κόρνερ δεν μπαίνουν κάθε μέρα, οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι και οι μοναδικές. Είναι αρκετοί ακόμα που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο με τους Μίμη Παπαϊωάννου, Χρήστο Ανδρεούδη και το συνονόματο Δημόπουλο μάλιστα, δις. Αναφορές υπάρχουν γενικότερα και για έναν άλλον αρτίστα, τον Κώστα τον Νεστορίδη, με τον ίδιο να έχει μιλήσει για 17 φορές. Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, ο αριθμός αυτός απέχει παρασάγγας από τον κορυφαίο όλων παγκοσμίως. Ο λόγος για τον Τούρκο, Σουκρού Γκιουλεσίν, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να πετυχαίνει πιο πολλά γκολ από κόρνερ παρά από το σημείο του πέναλτι, φτάνοντας συνολικά τα 32 (!) γκολ στην καριέρα του. Άξιος αναφοράς είναι και ένας άλλος σπεσιαλίστας του είδους, γνωστός στα μέρη μας. Ο Άλβαρο Ρεκόμπα το είχε κάνει συνολικά έξι φορές πριν κρεμάσει τα πδοσφαιρικά του παππούτσια.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0