Football Talk

Τορίνο - Γιουβέντους: Δέκα πράγματα για την «αιώνια» μάχη του Derby della mole (video)

Τορίνο - Γιουβέντους: Δέκα πράγματα για την «αιώνια» μάχη του Derby della mole (video)
Τορίνο και Γιουβέντους διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο πρώτο Derby della mole της σεζόν στη Serie A (15/10,19:00) επιζητώντας αμφότερες τη νίκη για να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα. Ένα ντέρμπι με την δική του ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά, σε μία κόντρα που ξεκίνησε το 1907 και είναι... «αιώνια»!

Είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από ένα απλό ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Γιουβέντους και Τορίνο, Τορίνο και Γιουβέντους, μοιράζονται κάτι περισσότερο από έναν τυπικό ανταγωνισμό δύο συμπολιτών. Το πρώτο μεγάλο Derby della mole της σεζόν στη Serie A είναι προ των πυλών (15/10,19:00) και το BN Sports παρουσιάζει δέκα πράγματα για την «αιώνια» μάχη των δύο συλλόγων της πρωτεύουσας του Πιεμόντε.

1 - Η αρχή

Το πρώτο ντέρμπι του Τορίνο παίχτηκε στις 13 Ιανουαρίου 1907. Η Τορίνο κέρδισε 2-1 την Γιουβέντους, με τον αγώνα να γίνεται στο Umberto I Velodrome.  Ο ανταγωνισμός και η έχθρα μεταξύ των δύο συλλόγων πηγάζει από το γεγονός ότι η Τορίνο ιδρύθηκε μέσω της συγχώνευσης της Τορινέζε και μιας ομάδας αντιφρονούντων παικτών της Γιουβέντους, με επικεφαλής τον μεγάλο χρηματιστή Αλφρέντο Ντικ. Λέγεται ότι πριν από το πρώτο ντέρμπι, ο Ντικ ήταν κλειδωμένος μέσα στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να χάσει το παιχνίδι!

Foot-Ball_Club_Juventus_1908.jpg

2 - Διαφορά τάξης

Πέρα από το γεγονός της δημιουργίας της Τορίνο που δικαιολογημένα ξεκίνησε την έχθρα μεταξύ των δύο ομάδων, υπήρχε παράλληλα και αντιπαράθεση δύο αντίθετων κοινωνικών τάξεων. Από τη μία πλευρά, η Γιουβέντους, που ιδρύθηκε το 1897 από μαθητές ενός αριστοκρατικού λυκείου στο Τορίνο, συνδέθηκε με τους αστούς της πόλης και την αριστοκρατία, κάτι που κορυφώθηκε με την είσοδο της οικογένειας Ανιέλι στην ομάδα. Αντίθετα, η Τορίνο ταυτίστηκε με τα πιο χαμηλά στρώματα της κοινωνίας και τον τότε βιομηχανικό κόσμο. 

img_8182.jpg

3 - Οι μεγαλύτερες νίκες

Η 17η Νοεμβρίου 1912 αν και πολύ μακρινή έχει σημειωθεί στο ημερολόγιο κάθε οπαδού της Τορίνο. Η «γκρανάτα» πέτυχε 8 γκολ στη Γιουβέντους εκείνη τη μέρα! Αυτή είναι και η νίκη της με τη μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία. Στις 20 Απριλίου 1952, η Γιουβέντους πήρε εκδίκηση για την συντριβή του 1912 και επιβλήθηκε της Τορίνο με 6-0, πετυχαίνοντας και εκείνη με την σειρά της την μεγαλύτερη νίκη της.

4 - Η ξεχωριστή χρονιά

Το 1988 ήταν μία ξεχωριστή χρονιά για το Derby della Mole καθώς παίχτηκαν 6 συνολικά αναμετρήσεις ανάμεσα στην Τορίνο και την Γιουβέντους μέσα σε 12 μήνες! Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν 3 φορές στο πρωτάθλημα, 2 στο Κύπελλο Ιταλίας ενώ έδωσαν και έναν αγώνα πλέι οφ για την είσοδο στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1988-89.  Το τελευταίο μάλιστα παιχνίδι από αυτά κρίθηκε στα πέναλτι, με την Γιουβέντους να παίρνει το εισιτήριο για την Ευρώπη.


5 - Παραμονή πρωτοχρονιάς με... ντέρμπι

Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1988 Γιουβέντους και Τορίνο αναγκάζονται να παίξουν το μεταξύ τους ντέρμπι λόγω της καθυστερημένης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ. Οι «ζέβρες» κατάφεραν να επικρατήσουν με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αλεσάντρο Αλτομπέλι, ο οποίος πέτυχε το γκολ της νίκης για την ομάδα του.

6 - Το ντέρμπι του Μασπέρο

Από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων ήταν το ντέρμπι τον Οκτώβρη του 2001. Δεν είναι το εντυπωσιακό 3-3, με τους «μπιανκονέρι» να προηγούνται στο ημίχρονο με 3-0 και την «γκρανάτα» να ισοφαρίζει στο δεύτερο μέρος, όσο το σαμποτάζ του Ρικάρντο Μασπέρο στο πέναλτι του Σάλας λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα! Καθώς το σκορ βρισκόταν στο 3-3, ο διαιτητής Μποριέλο σφύριξε πέναλτι για τους γηπεδούχους, με τους πάικτες της Τορίνο να διαμαρτύρονται έντονα.

Ο Μασπέρο δεν έχασε χρόνο και μέσα στον χαμό που γινόταν και χωρίς κανένας να τον αντιληφθεί πήγε και έσκαψε μία μικρή τρύπα στο σημείο που θα έβαζε την μπάλα ο Μαρσέλο Σάλας για να εκτελέσει! Ο άσος της Γιουβέντους έστειλε την μπάλα άουτ, το 3-3 παρέμεινε και φυσικά το ματς έμεινε στην ιστορία ως το ντέρμπι του Μασπέρο! 


7 - Το ντέρμπι με τα 14 γκολ (!)

Το παιχνίδι με τα περισσότερα γκολ ανάμεσα στη Γιουβέντους και το Τορίνο είναι αυτό που παίχτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1913, το οποίο κέρδισε η «γκρανάτα» με το απίστευτο σκορ 8-6! Μάλιστα το ημίχρονο σε εκείνο το ματς είχε λήξει 6-2 υπέρ της Τορίνο! 

8 - Η Τορίνο με χορηγό την... FIAT

Είναι από τα παράδοξα της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τορίνο αναζητά λύσεις προκειμένου να ξεπεράσει τα όποια οικονομικά προβλήματα υπάρχουν και μία από αυτές ήταν να αλλάξει το όνομά της σε Τορίνο FIAT, με την εταιρία που είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την Γιουβέντους να γίνεται ο μέγας χορηγός της. Στις εμφανίσεις μάλιστα της Τορίνο, το λογότυπο της FIAT ήταν τυπωμένο με και πολύ πιο ευδιάκριτο από εκείνο του σκουντέτο που είχε κερδίσει λίγους μήνες νωρίτερα. 

Torino_Fiat_1944.jpg

9 - Οι πρώτοι σκόρερ

Ο παίκτης που έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Derby della mole είναι ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι, μία από τις πιο θρυλικές μορφές της Γιουβέντους, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και πρόεδρος της ομάδας. Ο Ιταλός σκόραρε συνολικά κόντρα στην Τορίνο 14 γκολ. Για την «γκρανάτα» κορυφαίος της σκόρερ κόντρα στην συμπολίτισσα είναι ο Πάολο Πούλιτσι με 9 συνολικά τέρματα. Ο Πούλιτσι αποτελεί και τον κορυφαίο σκόρερ γενικά στην ιστορία της Τορίνο με 172 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις!

ge3wbcqrwp54r7yw3vf9.jpg

10 - Η Γιουβέντους κυρίαρχη

Από την πρώτη τους αναμέτρηση το 1907 μέχρι και σήμερα, Τορίνο και Γιουβέντους έχουν αναμετρηθεί άλλες 246 φορές, με τις «ζέβρες» να είναι κυρίαρχες με 108 νίκες έναντι 73 της Τορίνο ενώ 66 αγώνες τους έληξαν ισόπαλοι. Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στα ντέρμπι, έχοντας 13, με τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να ακολουθεί με 9.


Αντώνης Κεφαλωνίτης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0