Football Talk

Από τον Σάλιακα και τον Μαυροπάνο, στον Σταφυλίδη και τον Τζαβέλλα: Οι Έλληνες που άφησαν τους Γερμανούς με το... στόμα ανοιχτό! (video)

Από τον Σάλιακα και τον Μαυροπάνο, στον Σταφυλίδη και τον Τζαβέλλα: Οι Έλληνες που άφησαν τους Γερμανούς με το... στόμα ανοιχτό! (video)

Ο Μανώλης Σάλιακας πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ζανκτ Πάουλι πιάνοντας ένα «τηλεκατευθυνόμενο» σουτ και το BN Sports θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων, όπως του Τζαβέλλα που νίκησε τον Νόιερ ή του Δόνη που… θάμπωσαν τα γερμανικά γήπεδα.

Είτε λόγω των μεγάλων, κατά διαστήματα, κυμάτων μετανάστευσης στη Γερμανία είτε διότι δίνεται πρόσφορο έδαφος σε αλλοδαπούς να «ανθίσουν» είτε λόγω του πετυχημένου μοντέλου του παρελθόντος που έχει οδηγήσει στην εμπιστοσύνη προς τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, αρκετοί συμπατριώτες μας έχουν βρει «καταφύγιο» στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας.

Μία τέτοια, από τις τελευταίες χρονικά περιπτώσεις είναι και ο Μανώλης Σάλιακας, ο οποίος «άνοιξε τα φτερά του» το περασμένο καλοκαίρι, αφήνοντας την Ελλάδα και τον ΠΑΣ Γιάννινα για να αποδεχτεί την πρόταση της Ζανκτ Πάουλι στη 2. Bundesliga. Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου (8/10) πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ από 25 μέτρα απόσταση και έτσι έδωσε αφορμή στο BN Sports, να κάνει την απαραίτητη αναδρομή του.

Φάνης Γκέκας (Μπόχουμ vs Γκλάντμπαχ)

Μπορεί η λίστα των Ελλήνων που έχουν αγωνιστεί στα γερμανικά γήπεδα να πληθαίνει συνεχώς, παρά ταύτα ένα όνομα παραμένει στη κορυφή αυτής, ακόμα και αν δεν έχει τις περισσότερες συμμετοχές. Ο Φάνης Γκέκας τη σεζόν 2006-07 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Bundesliga με 20 γκολ, ένα εκ των οποίων μάλιστα ήταν άκρως εντυπωσιακό.

Τελευταίο ματς πριν τη χειμερινή διακοπή και η Μπόχουμ αντιμετώπιζε τη Γκλάντμπαχ. Λίγες στιγμές πριν οι δύο ομάδες πάνε στην ανάπαυλα, χωρίς σκορ, ο Λαρισαίος επιθετικός έκλεψε μία παράλληλη πάσα και με την οξυδέρκεια του, «κρέμασε» με λόμπα εκτός περιοχής τον αντίπαλο τερματοφύλακα για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του.

Σωτήρης Κυριάκος (Άιντραχτ vs Ντόρτμουντ)

Τι και αν ήταν σέντερ μπακ; Σε 51 παιχνίδια πρωταθλήματος με τους «αετούς» είχε καταφέρει να στείλει οκτώ φορές τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, με την πρώτη εξ’ αυτών να είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ήταν Νοέμβρης του 2006, στην πρώτη του χρονιά με την Άιντραχτ και ένα ματς κόντρα στη Ντόρτμουντ. Όντας ψηλό και δυνατό κορμί, ανέβαινε σε όλα τα στημένα στην αντίπαλη περιοχή και σε εκείνη την αναμέτρηση με τους Βεστφαλούς δικαιώθηκε. Μετά από εκτέλεση κόρνερ έκανε κοντρόλ, έφερε τη μπάλα μπροστά του και με γυριστό «βορ-πλανέ» έστειλε τη μπάλα στο «Γ» του ανήμπορου να αντιδράσει, Βαιιντενφέλερ.

Γιώργος Τζαβέλλας (Άιντραχτ vs Σάλκε)

Ένας άλλος «αετός», λίγα χρόνια αργότερα συνέχισε την παράδοση. Ο νυν αμυντικός της ΑΕΚ και πρώην της Άντραχτ Φρανκφούρτης, Γιώργος Τζαβέλλας, μπορεί να πέτυχε ένα μονάχα τέρμα στην καριέρα του στη Bundesliga, αλλά τι ένα. Σε ένα ματς απέναντι στη Σάλκε, έκανε μια βαθιά μπαλιά θέλοντας να βρει τον Γκέκα, όμως ο διεθνής επιθετικός δεν έφτασε στην μπάλα. Η πορεία εκείνης μπέρδεψε βέβαια τον Μάνουελ Νόιερ, ο οποίος έκανε τη… γκάφα και δέχτηκε γκολ από τα 73 μέτρα.

Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ vs Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Το κοντέρ σταμάτησε στο 189 (!). Τόσες ήταν οι φορές που ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αγωνίστηκε στη Bundesliga με τις φανέλες των Βέρντερ Βρέμης και Ντόρτμουντ. Στη Βεστφαλία βέβαια πέρασε την καλύτερή του περίοδο, δείχνοντας παράλληλα πως… το έχει και με το σκοράρισμα.

Ήταν Απρίλιος του 2017 όταν οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχθηκαν την ομάδα της Φρανκφούρτης. Λίγο μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού και με το σκορ στο 1-1, ο Sokratis προχώρησε στον ελεύθερο χώρο, «άδειασε» εντυπωσιακά έναν αντίπαλο του με προσποίηση και έστειλε τη μπάλα με φανταστικό δεξί σουτ, «εκεί που δεν πιάνουν οι αράχνες».

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ)

Άλλη μία περίπτωση αθλητή που «ρίζωσε» στη Γερμανία και φυσικά άλλος ένας αμυντικός που έχει «σύνδεση» με τα αντίπαλα δίχτυα. Το αριστερό του πόδι είναι απλά… φονικό και δεν φοβάται να το δοκιμάσει. Και καλά κάνει δηλαδή, διότι αν του «πιάσει», το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Όπως οι «οβίδες» του με την Άουγκσμπουργκ κόντρα σε Ίνγκολσταντ και Λειψία.


Τάσος Δόνης (Στουτγκάρδη vs Μπάγερν)

Η έλλειψη σταθερότητας στο παιχνίδι του και τους αριθμούς του, είναι αυτή που του έχει στερήσει και τη μεγάλη καριέρα πιθανότατα. Διότι το ταλέντο το έχει και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Μπάγερν μάλιστα το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Ο Τάσος Δόνης, δύο παιχνίδια έχει δώσει όλα κι’ όλα στην Allianz Arena και έχει «κλέψει τις εντυπώσεις». Είτε κάνοντας άνω-κάτω την άμυνα των Βαυαρών είτε αφήνοντας «άγαλμα» κοτζάμ Νόιερ. Απλά απολαύστε τον!


Δήμητρης Διαμαντάκος (Καρλσρούη vs Μπόχουμ)

Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που έχει «φάει με το κουτάλι» τα γερμανικά γήπεδα και κυρίως αυτά της Β’ κατηγορίας. Ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού, ο οποίος αγωνίστηκε με επιτυχία σε Καρλσρούη και Σανκτ Πάουλι, είχε κάνει… σεφτέ με άκρως εντυπωσιακό τρόπο και τακουνάκι στην κίνηση, σε ένα ματς κόντρα στη Μπόχουμ.

Ντίνος Μαυροπάνος (Στουτγκάρδη)

Αν έλεγαν σε κάποιον πως υπάρχει ένας σέντερ μπακ, ύψους 1,94 μ., ο οποίος είναι Έλληνας και όχι μόνο δοκιμάζει το πόδι του από μακρινές αποστάσεις, αλλά σκοράρει κιόλας, κατά 99% δεν θα το πίστευε. Όλα αυτά όμως πριν το Ντίνο Μαυροπάνο, διότι στον «αστερισμό» του όλα είναι αλήθεια..

Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός έχει βρει την… Ιθάκη του στη Στουτγκάρδη, τα κάνει όλα και όποτε σκοράρει, το πετυχαίνει με θαυμάσιο τρόπο.


Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0