Football Talk

Από τους Λουκανίδη - Αναστόπουλο μέχρι τον Οκκά και τον Γκατσίνοβιτς: Το πρώτο «ΓΚΟΛ» στην πρεμιέρα των ελληνικών γηπέδων (video)

Από τους Λουκανίδη - Αναστόπουλο μέχρι τον Οκκά και τον Γκατσίνοβιτς: Το πρώτο «ΓΚΟΛ» στην πρεμιέρα των ελληνικών γηπέδων (video)
Ιστορία γράφτηκε το βράδυ Δευτέρας (04/10) στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με υπέροχο τελείωμα έκανε τους φίλους της ΑΕΚ να φωνάξουν «γκολ» στις εξέδρες της «OPAP Arena». Με αφορμή το τέρμα του 27χρονου Σέρβου μέσου, το BN Sports ανακαλεί την πρώτη φορά που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα... στις πρεμιέρες των ελληνικών γηπέδων.

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από ένα καινούριο γήπεδο, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει συναισθηματική αξία για τους φίλους του εκάστοτε συλλόγου. Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν για το πότε θα πανηγυρίσουν στην φυσική έδρα της ομάδας τους, αγκαλιά με τους ομοιοπαθείς τους. Ε και όπως είναι λογικό ο παίκτης που χρίζεται σκόρερ, παίρνει μία μυθική υπόσταση... έστω και για λίγο, όπως συνέβη χθες με τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς.

Ακολουθεί η λίστα με το ιστορικά, παρθενικά γκολ, που σημειώθηκαν για πρώτη φορά στα καινούργια ελληνικά γήπεδα.


Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης»  (12/03/1958 - Γιάννης Κανάκης)

Ιστορία έχει γραφτεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκεί όπου για πρώτη φορά (σε ελληνικό γήπεδο) τοποθετήθηκε  χλοοτάπητας το 1958.  Αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί και η χρονολογία όπου η φυσική έδρα του Παναθηναϊκού απέκτησε κανονική μορφή, σε μία περίοδο όπου η χωρητικότητα της ανερχόταν στους 15.000 φιλάθλους. Κατά την διάρκεια του αθηναϊκού ντέρμπι ανάμεσα στο «τριφύλλι» και την ΑΕΚ,  ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πρώτο, ιστορικό γκολ στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Σκόρερ ο επιθετικός  της «Ένωσης», Γιάννης Κανάκης, για να ακολουθήσει η απάντηση και το τελικό 1-1 από τον Πετρόπουλο.

Γήπεδο Τούμπας (06/08/1959 - Κώστας Κιουρτζής)

Στο τέλος της δεκαετίας του 60', οι «μπιανκονέρι» της βορείου Ελλάδας είχαν επιτέλους την ευκαιρία να αγωνιστούν στην δική τους έδρα. Ένα έργο το οποίο προήλθε από αγορά γης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ενισχύθηκε με την οικονομική συνεισφορά των φιλάθλων, ώστε εν τέλει να ολοκληρωθεί έπειτα από μόλις έναν χρόνο! Τα εγκαίνια έγιναν με φιλική αναμέτρηση απέναντι στο έτερο Δικέφαλο, την ΑΕΚ, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με σκορ 1-0, χάρη σε δυνατό σουτ του Κώστα Κιούρτζη έπειτα από 20 λεπτά αγώνα.


Στάδιο «Νίκος Γκούμας» (03/01/1963 - Περέδα Ρουίθ)

Μπορεί το σπίτι της ΑΕΚ να προϋπήρχε στη Νέα Φιλαδέλφεια από το 1930, αλλά ουσιαστική μορφή πήρε 33 χρόνια αργότερα. Τότε που ο Νίκος Γκούμας έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των φίλων της Ένωσης και δημιούργησε ένα σύγχρονο γήπεδο με χωρητικότητα 40.000 θέσεων (σ.σ. το μεγαλύτερο τότε στην Ελλάδα). Τα εγκαίνια ήταν υπέρλαμπρα, λόγω και της καλεσμένης, καθώς η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που έκανε την τιμή να εγκαινιάσει το κιτρινόμαυρο στολίδι. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης έχει λίγη σημασία, οι Καταλανοί επικράτησαν με σκορ 6-0 και ο Περέδα Ρουίθ σημείωσε το πρώτο τέρμα... απέναντι στους γηπεδούχους που είχαν στην σύνθεση τους ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Κώστας Νεστορίδης και ο Στέλιος Σεραφείδης.


Γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης»  (22/10/1969 - Τάκης Λουκανίδης)

H ομαδάρα του Τσίριτς χρειαζόταν και το κατάλληλο γήπεδο για να αποδώσει, με αποτέλεσμα η διοίκηση του Άρη να τοποθετεί χλοοτάπητα στο Χαριλάου. Πρεμιέρα με γρασίδι υποδεχόμενη την Προοδευτική, η οποία είχε στον πάγκο της τον Πορτογάλο προπονητή Κορέιρα, που μόλις είχε χάσει την δουλειά του από τον Άρη. Μπροστά στα 14.000 φιλάθλους ο σπουδαίος Τάκης Λουκανίδης σκόραρε μόλις στο τέταρτο λεπτό, για να ακολουθήσουν ακόμη δύο τέρματα και πανηγυρική νίκη των κιτρινόμαυρων. Για την ιστορία, οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδος εκείνης της σεζόν.
1969-ΑΡΙΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ-ΛΟΥΚΑ-BASE.jpg


ΟΑΚΑ 
«Σπύρος Λούης» (15/09/1982 - Νίκος Αναστόπουλος)

Πέρασαν τέσσερις δεκαετίες από την στιγμή που το Ολυμπιακό Στάδιο άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει την πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Αφορμή αποτέλεσε ο πρώτος γύρος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου οι ερυθρόλευκοι υποδεχόντουσαν την σουηδική Έστερς. Μπροστά σε περίπου 72.000 φιλάθλους, ο Νίκος Αναστόπουλος άνοιξε τον χορό των τερμάτων, έπειτα από εξαιρετική σέντρα του Κουσουλάκη και δική του κεφαλιά. Για την ιστορία οι ποδοσφαιριστές του Αλκέτα Παναγούλια επικράτησαν με 2-0, με το δεύτερο τέρμα να προέρχεται από τον Γιώργο Κοκολάκη.



Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (19/09/2004 - Γιάννης Οκκάς)

Έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι οποίοι ώθησαν την ολοκλήρωση του νέου ερυθρόλευκου κάστρου, οι φίλοι των Πειραιωτών είχαν επιτέλους την ευκαιρία να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Πρεμιέρα με την Καλλιθέα στο πλαίσιο της Α Εθνικής, εκεί όπου περισσότεροι από 32.000 φίλοι των πρωταθλητών Ελλάδος έδωσαν το παρόν για να παρακολουθήσουν την  ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αντίπαλος η Καλλιθέα, επί της οποίας ο Γιαννάκης Οκκάς (που μόλις είχε μεταγραφεί από την ΑΕΚ), σημείωσε το 1-0, σηκώνοντας το γήπεδο στο πόδι. Σέντρα του Ριβάλντο, κεφαλιά του Κύπριου επιθετικού και η μπάλα στα δίχτυα... για να ακολουθήσει πανδαιμόνιο στο Νέο Φάληρο. Για την ιστορία η αναμέτρηση έληξε με σκορ 2-1, καθώς ο Φάνης Γκέκας είχε κατορθώσει να ισοφαρίσει, αλλά ο Ανατολάκης έδωσε εκ νέου προβάδισμα.

*Ιστορικά να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων... οπότε τυπικά το εναρκτήριο γκολ σημειώθηκε από το Μαλί απέναντι στην Ιταλία (σ.σ. 2-0 υπέρ των Αφρικανών).


BONUS: AEL FC Arena (5/12/2010 - Πάμπλο Κοντρέρας)

Αποκορύφωμα της παρουσίας του Κωστή Πηλαδάκη (έπειτα από το Κύπελλο του 2007 και τον είσοδο στους ομίλους του UEFA), αποτέλεσε η ολοκλήρωση του AEL FC Arena. Της φυσικής έδρας της ΑΕΛ, η οποία καθ' όλη την διάρκεια της ιστορίας της αγωνιζόταν στο δημοτικό Στάδιο Αλκαζάρ. Ενθουσιασμένοι 16.000 Λαρισαίου έδωσαν το παρόν, δημιουργώντας μία εξαιρετική ατμόσφαιρα με κορεό και πολύ φωνή. Πρώτος φιλοξενούμενος ο ΠΑΟΚ, για λογαριασμό της 13ης αγωνιστικής της Super League. Για κακή τύχη των Θεσσαλών η πρεμιέρα συνδυάστηκε με ήττα, ενώ ο Πάμπλο Κοντρέρας ήταν αυτός που σε αντεπίθεση σημείωσε με εξαιρετικό τελείωμα το 1-0. Η ισοφάριση ήρθε από τον Ντάνιελ Κουζέν (που είχε μετεγγραφεί από την Χαλ Σίτι), ώστε να έρθει η απάντηση από τον Στέφανο Αθανασιάδη... ο οποίος έγραψε το τελικό 2-1 υπέρ της ομάδας του.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0