Football Talk

Λεβερκούζεν: Οι «ασπιρίνες» θέλουν το… γιατρό τους! (video)

Λεβερκούζεν: Οι «ασπιρίνες» θέλουν το… γιατρό τους! (video)

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» της Bundesliga για τη σεζόν 2022-23 έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, με τη Λεβερκούζεν να έχει πάρει «λάθος δρόμο». Η τριταθλήτρια Γερμανίας έχει συγκεντρώσει μόλις 5 βαθμούς στις οκτώ πρώτες στροφές, με τους αριθμούς της να «μιλούν» για το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της.

Ασφαλή συμπεράσματα αρχές Οκτωβρίου δεν μπορούν να ειπωθούν. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και ούτως ή άλλως είναι γνωστό πως «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Παρόλα αυτά οι αριθμοί έχουν τη δική τους σημασία. Ειδικά αν αυτοί αποτελούν ρεκόρ. Με τη διαφορά πως οι πέντε βαθμοί σε οκτώ αγωνιστικές αποτελούν ιστορικό χαμηλό.

Πως είναι δυνατόν όμως μία ομάδα που την περασμένη σεζόν ενθουσίασε με το ποδόσφαιρό της και τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας, πέντε βαθμούς πίσω από τη Ντόρτμουντ, να παραπαίει; Αιτίες υπάρχουν και το BN Sports έρχεται να «ρίξει φως στο τούνελ» της κάκιστης εκκίνησης.

Κεφάλαιο τραυματισμοί!

Όσα κι αν κάποιος προπονητής δεν θέλει να στέκεται σε αυτούς, είναι τομέας του αθλήματος και μάλιστα πολύ σημαντικός. Η ατυχία έχει «χτυπήσει» την πόρτα των «ασπιρίνων» με τους Καρίμ Μπελαραμπί, Αμίν Αντλί να παραμένουν στα «πιτς» και τον Ρόμπερτ Άντριχ να χάνει την πρεμιέρα.

Ο μεγάλος «απών» βέβαια ακούει στο όνομα του παιδιού-θαύματος της Λεβερκούζεν, Φλόριαν Βιρτζ. Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός, ο οποίος αποτελεί τον νεότερο αθλητής, στην ιστορία της Bundesliga, που έφτασε τις 50 συμμετοχές και έλαμψε την περσινή περίοδο μέχρι το Μάρτιο, δεν έχει επανέλθει ακόμα από τη ρήξη χιαστού και η Μπάγερ έχει το wonderkid της ανάγκη, πιο πολύ από ποτέ.
crop_20220313_FS_B04v_FCK_30644_418668_XL.jpgΟι μεταγραφές που δεν έγιναν ποτέ!

Υποτίθεται ότι μία καλή πορεία «ανοίγει την όρεξη» για μεγαλύτερα, σπουδαιότερα πράγματα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ένας οργανισμός να ενισχυθεί. Γεγονός που δεν έγινε το καλοκαίρι. H Λεβερκούζεν δεν παραδειγματίστηκε από τους υπόλοιπους ισχυρούς της γερμανικής λίγκας και παρά την έξοδο στο Champions League, δεν έφερε καινούργιους πρωταγωνιστές.

O 20χρονος Τσέχος, για τον οποίο ξοδεύτηκαν 13 εκατομμύρια, δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να κάνει έως τώρα αισθητή την παρουσία ενώ και ο Χάντσον Οντόι, ο οποίος αποκτήθηκε αργά, με τη μορφή δανεισμού, ψάχνει τα πατήματά του.

Το «κανόνια» της που σχεδόν σίγησαν

Ο κύριος και βασικός λόγος της καλής περσινής πορείας οφειλόταν στην επιθετική λειτουργία της ομάδας και το συνολικό αριθμό των γκολ. Οι 80 (!) φορές που πανηγύρισε την επίτευξη τέρματος αποτελούν ρεκόρ 40ετίας στη Bundesliga για τη Λεβερκούζεν και σχεδόν τα μισά από αυτά, προήλθαν από δύο ανθρώπους. Ο Πάτρικ Σικ ήταν εξαιρετικός, πετυχαίνοντας 24 γκολ σε 27 εμφανίσεις, όντας μόνος δεύτερος πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ και ο Μούσα Ντιαμπί δεν διανύει το «καλύτερο φεγγάρι».

Τα φρένα όμως… έπιασαν και οι δυο τους έχουν πέσει απότομα σε αυτά. Η παραμονή του Σικ στο Λεβερκούζεν και η ανανέωση του συμβολαίου του, παρά της «σειρήνες» που ηχούσαν εντόνως, μέχρι το 2027, ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα που όμως, έως τώρα, δεν δικαιώνει τις προβλέψεις. Ο ικανότατος, όπως έχει δείξει, σέντερ φορ έχει βρει μόλις δύο φορές το «δρόμο προς τα δίχτυα», κινούμενος σε «χαμηλές πτήσεις». Ούτε ο Ντιαμπί πάει πίσω βέβαια, αφού δεν έχει κάνει καν «σεφτέ» στη φετινή σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Καλή η νεολαία αλλά ποιος θα ηγηθεί;

Η Bundesliga αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη λίγκα με το μικρό μέσο όρο ηλικίας από οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες. Οι σύλλογοι δίνουν «τόπο στο νιάτα» και πορεύονται με αυτά, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό για το εγγύς μέλλον. Με το παρόν όμως, τι γίνεται;

Από πέρυσι κιόλας, η ομάδα του Τζεράρντο Σεοάνε είχε δεχτεί αρκετά τέρματα για τριταθλήτρια (47 σε 34 αγώνες), με την αποτελεσματικότητα στην επίθεση να «κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι». Ωστόσο τώρα που ήρθαν τα δύσκολα και με το εκτελεστικό σκέλος χωρίς να «ξελασπώνει» την ομάδα, η Μπάγερ χρειάζεται ηγετικές φυσιογνωμίες, που δεν έχει, για να τις δώσουν ώθηση.

H Λεβερκούζεν έχει την ποιότητα και την ικανότητα να γυρίσει την εις βάρος της κατάσταση και να αποκαταστήσει την τάξη. Ωστόσο έως τώρα δεν αποδίδει, με τις επόμενες αγωνιστικές να είναι πολύ σημαντικές και τον Σεοάνε να βρίσκεται υπ’ ατμόν.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0