Football Talk

Nations League: Κροατία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία φλερτάρουν με το τρόπαιο...

Nations League: Κροατία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία φλερτάρουν με το τρόπαιο...

Η φάση των ομίλων του 3ου Nations League ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (27/9) και μαζί της διαμορφώθηκε ο νέος χάρτης της διοργάνωσης. Κροατία, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο Final4 και θα διεκδικήσουν το τρόπαιο τον Ιούνιο του 2023. Κοινή συνισταμένη και των τεσσάρων φιναλίστ είναι ένα πράγμα, η ανανέωση τους.

Ύστερα από την ολοκλήρωση και των 9 τελευταίων αγώνων της 6ης αγωνιστικής του Nations League, η φάση των ομίλων της διοργάνωσης έλαβε τέλος. Μετά τα αποτελέσματα της Τρίτης (27/9), συμπληρώθηκε το «παζλ» με τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Final4 που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2023, κατά πάσα πιθανότητα στην Ολλανδία, με τις Κροατία, Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία να διεκδικούν το τρόπαιο.

Κροατία

Η Κροατία ύστερα από μία μακρά περίοδο κακών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι επέστρεψε στο επίπεδο που ήταν πριν, με την παρουσία της στη φάση των ομίλων του Nations League να κρίνεται εξαιρετική. Τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα για το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς, πρώτη θέση σε έναν σχετικά απαιτητικό όμιλο, με την Γαλλία εντέλει να μένει στην τρίτη θέση.

Η αλήθεια είναι ότι η Κροατία ξεκίνησε με εφιαλτικό τρόπο την πορεία της στον όμιλο, γνωρίζοντας την ήττα από την Αυστρία στην πρεμιέρα με 3-0. Στη συνέχεια ωστόσο η ομάδα ανασυντάχθηκε, με την ισοπαλία κόντρα στη Γαλλία (1-1) να της δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση καθώς έτρεξε ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών. Σταθερή αξία της βαλκανικής χώρας παραμένει ο «αεικίνητος» Λούκα Μόντριτς, ο οποίος πήρε και πάλι από το χέρι την αγαπημένη του εθνική ομάδα και την οδήγησε στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ολλανδία

Οι «οράνιε» έκλεισαν εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις τους στον όμιλο του Nations League, τερματίζοντας πρώτοι και αήττητοι, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Πέντε νίκες, μόλις μια ισοπαλία με την Πολωνία (2-2) και ρεκόρ 14-6 στα τέρματα ο απολογισμός της ομάδας του Λουίς Φαν Χάαλ, η οποία θύμισε την παλιά καλή ομάδα του παρελθόντος που έκανε παρέλαση κάθε φορά στα προκριματικά των μεγάλων διοργανώσεων.

Νέοι πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ξεφύτρωσαν, με τον Κόντι Χάκπο να δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική μονάδα για το μέλλον, ενώ ο ηγέτης αυτής της ομάδας, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ δίνει την απαραίτητη ηρεμία και ασφάλεια στα μετόπισθεν. Ωραίο ποδόσφαιρο, σύγχρονο, επιθετικό και γεμάτο ταχύτητα πρόσφερε η Ολλανδία σε αυτή τη φάση του Nations League. Το ζήτημα είναι πως θα ανταποκριθεί στα πιο δύσκολα παιχνίδια, με ομάδες πιο ισχυρές από εκείνες που αντιμετώπισε στον όμιλο, με εξαίρεση εκείνη του Βελγίου.

Ιταλία

Η «Σκουάντρα Ατζούρα» πέρασε μία δύσκολη περίοδο αμφισβήτησης ύστερα από τον ταπεινωτικό αποκλεισμό της από το επερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ, το οποίο συνόδευσαν κάποιες κακές εμφανίσεις στη συνέχεια. Παρόλα αυτά, ο αποκλεισμός φαίνεται ότι έκανε καλό στο σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με την Ιταλία να μαζεύει τα κομμάτια της και να δημιουργεί σιγά σιγά μία ομάδα αντάξια της ιστορίας της.

Οι «ατζούρι» τερμάτισαν πρώτοι στον «όμιλο του θανάτου», έχοντας αντιπάλους την Αγγλία και την Γερμανία όπως και την μεγάλη έκπληξη, Ουγγαρία. Πέρα από εκείνη την συντριβή από τα γερμανικά «πάντσερ» με 5-2, οι Ιταλοί δεν γνώρισαν άλλη ήττα, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες. Ο Μαντσίνι ανανέωσε την ομάδα του, της έδωσε νέο πλάνο και αυτό είχε άμεσο θετικό αντίχτυπο. Πρωταγωνιστής σε όλη αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων φαίνεται ότι θα είναι ο Τζιακόμο Ρασπαντόρι, ο οποίος σκόραρε και στα δύο τελευταία νικηφόρα αποτελέσματα κόντρα σε Αγγλία (1-0) και Ουγγαρία (2-0), δείχνοντας ότι θα αποτελέσει την επιθετική «κολώνα» της «Σκουάντρα Ατζούρα» τα επόμενα χρόνια.

Ισπανία

Η Ισπανία κατάφερε στο νήμα να κερδίσει οριακά την πρωτιά απέναντι στην Πορτογαλία την τελευταία αγωνιστική σε ένα ματς-θρίλερ. Η «φούριας ρόχας» ολοκλήρωσε την παρουσία της στον όμιλο με τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες, μία ήττα, χωρίς ωστόσο να μαγέψει με τις εμφανίσεις της. Είναι πλέον γνωστό ότι αυτή η φουρνιά ναι μεν έχει καλούς παίκτες, όμως σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την θρυλική ομάδα των επιτυχιών με τις κατακτήσεις EURO και Μουντιάλ.

Το σύνολο του Λουίς Ενρίκε σε αντίθεση με τις άλλες τρεις συμμετέχουσες χώρες στην τελική φάση του Nations League δείχνει ότι έχει πιο χτυπητές αδυναμίες ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να της λείπει η ουσία. Η γνωστή φλυαρία στην επίθεση είναι έντονη, την στιγμή που μοναδικός κλασσικός επιθετικός πέρα από τον Αλβάρο Μοράτα δεν υπάρχει. Παράλληλα δεν λείπουν τα προβλήματα στην άμυνα και αυτό ενδεχομένως να έχει αντίχτυπο στην παρουσία της ομάδας στο Μουντιάλ του Κατάρ που ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες. Ουσιαστικά όπως και οι άλλες τρεις φιναλίστ του Final4 έτσι και η Ισπανία είναι σε φάση ανανέωσης και θα χρειαστεί χρόνο για την μετάβασή της στη νέα εποχή.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0