Football Talk

Αλμέιδα: «Θέλω να μείνω στην ΑΕΚ για πολύ καιρό!»

Αλμέιδα: «Θέλω να μείνω στην ΑΕΚ για πολύ καιρό!»
Το τέταρτο από τα πέντε μέρη της μεγάλης συνέντευξης του προπονητή της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, στην εφημερίδα «Δικέφαλος». 
Σχετικά Άρθρα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Δικέφαλος», που κυκλοφόρησε το Σάββατο (24/09). Στο τέταρτο από τα πέντε μέρη αυτής, μιλά για την προπονητική του φιλοσοφία, τις αξίες που έχει στο ποδόσφαιρο και στη ζωή του, αλλά και τις ανοικτές προπονήσεις που τείνει να καθιερώσει.

Αναλυτικά:

- Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου είχες πει ότι οι τέσσερις άξονες τις φιλοσοφίας σου είναι η αυτοθυσία, η αγάπη, η ένωση και το πάθος. Ως τώρα ποιες είναι οι στιγμές που έχεις ζήσει στην ΑΕΚ και ανταποκρίνονται σε αυτά τα στοιχεία και ποια από αυτά θα ήθελες να τα ενισχύσεις στην ομάδα;

«Στα παιχνίδια τα έχω δει. Αυτό που χρειάζομαι είναι να τα βλέπω κάθε μέρα. Τη μέρα που η ομάδα καταλάβει ότι αυτό πρέπει να γίνεται κάθε μέρα τότε μετατρέπεται σε ένα πολύ ενωμένο γκρουπ. Τη μέρα που το ποδόσφαιρο μετατρέπεται σε ενωμένο γκρουπ, τότε όλο αυτό γίνεται μια ομάδα. Οι ομάδες αποτελούνται από πολλά άτομα. Γι' αυτό είναι το ίδιο σημαντικό είτε ένας παίκτης παίζει 15 λεπτά, είτε είναι εκτός αποστολής, είτε είναι βασικός, είτε είναι τραυματίας, να προσπαθώ να συμπεριφέρομαι σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι εγώ επιθυμώ να μείνω για πολύ καιρό εδώ. Θέλω να δω το όνειρό μου να πραγματοποιείται. Ξέρω ότι το ποδόσφαιρο έχει δυναμική. Προχθές έγινε μια αλλαγή προπονητή μετά από 40 μέρες. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο είναι έτσι. Είναι πιο εύκολο να διώξεις επτά τύπους, από το να διώξεις 10 παίκτες που δεν λειτουργούν. Αυτό είναι το κακό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ποδόσφαιρο γιατί δεν υπάρχουν πρότζεκτ και συνέχεια. Τι καταφέρνει κάποιος με αυτό; Να μην πιστεύει ο ποδοσφαιριστής. Αν εγώ προσπαθώ να κάνω ένα ενωμένο γκρουπ με πάθος, τότε αυτό σου δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης στον οποιονδήποτε».

- Πλέον με τις ανοικτές προπονήσεις, κάτι που δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε τους ποδοσφαιριστές να θέλουν να μείνουν κι άλλο στην προπόνηση ακόμα και γι' αυτό το παιχνίδι, το crossbar challenge. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει; Ότι η ΑΕΚ αποκτά και μια άλλη νοοτροπία;

«Οι αλλαγές έρχονται σιγά σιγά. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό εξαρτάται από τη διάθεση των ποδοσφαιριστών. Εμείς ως προπονητικό επιτελείο δεν θέλουμε να είμαστε τουρίστες στην Αθήνα. Δουλεύουμε, αφιερώνουμε πολύ χρόνο και θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλά. Τώρα επειδή υπάρχουν κριτικές, αυτές είναι μέρος του ποδοσφαίρου και είναι καλό που υπάρχουν. Κάποιος θα πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος για να μαθαίνει από κάποιες κριτικές. Ένας προπονητής δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. Ένας προπονητής θα πρέπει από την άλλη να δείχνει ότι δουλεύει. Εγώ δεν πρόκειται να ανακαλύψω τίποτα καινούργιο. Όλα υπάρχουν πριν από μένα στο ποδόσφαιρο. Δεν είμαι εδώ για να κρύψω το οτιδήποτε. Όταν εγώ ήμουν προπονητής σχεδόν κάθε μέρα υπήρχαν δημοσιογράφοι στις προπονήσεις. Υπήρχαν άλλοι κώδικες ή τρόποι τότε. Αυτό που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων είναι ότι μπορεί να υπάρχουν τριβές και καυγαδάκια ανάμεσα στους παίκτες, αλλά αυτό είναι κάτι συνηθισμένο. Τώρα μπορεί ένας ψιλοκαυγάς ή οποιαδήποτε τριβή να γίνει θέμα για όλη την εβδομάδα. Από εκεί ξεκίνησε να κλείνουν σιγά σιγά οι προπονήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου και να μην επιτρέπεται η είσοδος. Εγώ θεωρώ πως το ποδόσφαιρο δίνει χώρο για όλους. Ας είμαστε πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας και ας δουλεύουμε ήρεμα. Είναι σαν να πάω και να πω εγώ να φύγεις από την εφημερίδα. Είναι πολύ λυπηρό. Το να επέμβεις για να διώξεις κάποιον από τη δουλειά του έχει να κάνει με κακό άτομο. Δεν θα το έκανα και δεν θα το κάνω. Αν υπάρχει ένας παίκτης που δεν τραβάει, τότε θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω και όχι να τον διώξω. Ο ίδιος μπορεί να φύγει μόνος του, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Εγώ πιστεύω στις δυνατότητες, στον διάλογο, στην καλή πρόθεση και μετά αν υπάρχει κάποιος που θέλει να λειτουργήσει διαφορετικά, με κακή πρόθεση και να προδώσει, τότε υπάρχει κάποιος άλλος που θα τον κρίνει, όχι εγώ. Εγώ ως προπονητής θα έχω επιτυχίες, θα κάνω λάθη, αλλά θα πρέπει να είμαι προσεκτικός για να αναγνωρίζω όταν κάνω λάθη προκειμένου να βελτιώνομαι. Οι αρχές που έχω πάρει από την οικογένειά μου είναι να μην προδίδω ποτέ, να μην ξεφεύγω ποτέ από τα όρια και μετά τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά ή όχι. Αλλά δεν έχω την πρόθεση να κάνω κάτι κακό. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαι πατέρας. Αν κάνω κάτι που δεν είναι σωστό, πώς θα γυρίσω σπίτι και θα κοιτάξω την κόρη μου που θέλω να της περάσω κάποιες αξίες; Αν εγώ πάω και διώξω κάποιον και μιλάω άσχημα για τον χαρακτήρα και τη δουλειά του, μετά τι μπορώ να πω στην κόρη μου για τον τρόπο που πρέπει να φέρεται; Όταν λέω ότι εγώ προπονώ όπως ζω, αυτό ακριβώς εννοώ. Πραγματικά δεν ξέρω αν είμαι καλός, κακός ή κανονικός. Οπότε όταν υπάρχει γνησιότητα, πάθος και αγάπη, τότε όλα όσα λέω, προσπαθώ να τα κάνω. Όλα αυτά μπορεί να με οδηγήσουν και σε λάθη. Οπότε δουλεύω προσπαθώντας να κάνω τα λιγότερα δυνατά λάθη».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0