Football Talk

Αλμέιδα: «Υπήρξε κόσμος που πέθανε περιμένοντας το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Πώς μπορεί ένας παίκτης να μην δίνει την ψυχή του;»

Αλμέιδα: «Υπήρξε κόσμος που πέθανε περιμένοντας το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Πώς μπορεί ένας παίκτης να μην δίνει την ψυχή του;»
Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Δικέφαλος»! Διαβάστε τα τρία από τα πέντε μέρη της.
Σχετικά Άρθρα

Η ΑΕΚ, τα ποδοσφαιρικά και μη βιώματά του, το πρότζεκτ που τον... έπεισε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά και η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο προπονητής της «Ένωσης», Ματίας Αλμέιδα, μίλησε για όλους και για όλα στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Δικέφαλος» και δημοσιεύτηκε το Σάββατο (24/09).

Αναλυτικά τα τρία από τα πέντε μέρη της συνέντευξης:

Ματίας, σε λίγες μέρες η ΑΕΚ μπαίνει στο νέο της γήπεδο επιστρέφοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη φυσική της έδρα, μετά από 19 χρόνια και πέντε μήνες. Πως νιώθεις που θα ζήσετε όλο αυτό;
«Υπάρχει τεράστια προσδοκία. Εγώ συνεχίζω να συγκινούμαι με κάποια συγκεκριμένα πράγματα παρά τα όσα έχω ζήσει στο ποδόσφαιρο. Θα ήθελα να με αφήσουν να παίξω τρία λεπτά. Μόνο τρία λεπτά για να αποδείξω το πάθος που πρέπει να έχει κάποιος για να παίζει ποδόσφαιρο. Αυτό προσπαθώ να μεταδώσω ως προπονητής. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που το απορροφούν και κάποιοι που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Είναι παίκτες που θα πιστέψουν γρήγορα και άλλοι που θα έχουν αμφιβολίες, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Εγώ περιμένω αυτό το παιχνίδι και ελπίζω αν θέλει και ο Θεός τα πράγματα να μας πάνε καλά. Πριν γίνω ποδοσφαιριστής ήμουν οπαδός μιας ομάδας. Οπότε δεν μπορεί να μου φύγει ποτέ το οπαδικό συναίσθημα. Δεν μπορώ να ξεχάσω όλα αυτά που ένιωθα όταν έφυγα 15 χρονών από την πόλη μου. Είμαι με φίλους παιδικούς από τότε που ήμουν έξι χρονών, συνεπώς δεν μπορώ να πω ψέματα. Γιατί οι ίδιοι οι φίλοι μου σε περίπτωση που είμαι διπρόσωπος και αλλάξω συμπεριφορά θα μου πουν: “Τι έγινε τώρα, την είδες αλλιώς;”. Οπότε βάζω τον εαυτό μου στη θέση του κόσμου που περιμένει εδώ και 20 χρόνια να μπει στο γήπεδό του, μπαίνω στη θέση του ιδιοκτήτη. Πολλές φορές μπορεί να τα ελαχιστοποιήσουμε αυτά τα πράγματα, αλλά είναι ένα όνειρο που θα κάνει πραγματικότητα ο κ. Μελισσανίδης. Πολλές φορές μπορεί να μην το σκεφτόμαστε, αλλά είναι αυτός που βάζει τα χρήματά του για να μπορέσει να το πραγματοποιήσει. Σκέφτομαι όλους αυτούς τους εργάτες που ήταν εκεί και έχτισαν αυτό το γήπεδο, σκέφτομαι πολύ κόσμο. Έχει υπάρξει πολλή προσπάθεια, πολύς χρόνος αναμονής. Υπήρξε κόσμος που πέθανε αναμένοντας και ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό. Πως είναι δυνατόν μετά να είσαι οπαδός και να μην πας και να μην τραγουδάς για 95 λεπτά; Και εσύ ως ποδοσφαιριστής πως να μην αξιολογήσεις όλη αυτήν την αναμονή όταν ο άλλος φωνάζει και σε υποστηρίζει για 95 λεπτά και πληρώνει για να σε βλέπει; Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις την ψυχή σου. Τώρα πολλές φορές μπορεί ο ποδοσφαιριστής να βγει και να δώσει την ψυχή του και να μην πάει καλά. Πολλές φορές ένας προπονητής έχει κάτι στο μυαλό του, αλλά δεν του βγαίνουν τα πράγματα. Δεν ξέρω προσωπικά κανέναν που να θέλει να μπει μέσα στο γήπεδο για να χάσει. Όλοι στενοχωριόμαστε. Οπότε ναι, πιστεύω στην ενέργεια. Πιστεύω πως το γήπεδο θα έχει αυτή την ενέργεια. Μια θετική ενέργεια που θα σε ωθεί από μόνη της. Αυτό είναι που πιστεύω και ελπίζω να αισθανθώ και να μπορέσουμε να το μεταδώσουμε ως ομάδα και να καταλάβουμε ότι ο κόσμος και εμείς είμαστε ένα».

Έχεις δει τον κόσμο της ΑΕΚ και στη Ριζούπολη, αλλά και στα εκτός έδρας ματς. Μπορείς να σκεφτείς όλο αυτό μέσα στο καινούργιο γήπεδο;
«Είδα πως είναι, είχα δει βίντεο, φαντάστηκα πως μπορεί να είναι, θέλω να το ζήσω τώρα ζωντανά. Αλλά θα ήθελα να το δω στο τέλος. Θα ήθελα πραγματικά να το ζήσω αυτό. Το ζητάει ο οργανισμός μου, το θέλω και το κάνω μπροστά μου εικόνα και μακάρι να γίνει πραγματικότητα. Δουλεύουμε γι' αυτό το πράγμα. Για το τέλος».

Και με μια κούπα;
«Όλοι δουλεύουμε για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ο πρωταθλητής θα πρέπει να ξέρει τα όριά του. Αυτοί που είναι πρωταθλητές δουλεύουν με ταπεινότητα, με ησυχία, χωρίς εγωισμούς και δουλεύουν ως σύνολο. Και αυτό θέλει χρόνο».

Όταν είχες συμφωνήσει πλέον με την ΑΕΚ, παρακολουθώντας έπειτα την ομάδα, είχες κατασταλάξει ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες που ήθελες να αλλάξεις σε σχέση με ό,τι είχες δει από την προηγούμενη χρονιά;
«Σε μια ομάδα όταν δεν έχει μια καλή αγωνιστική περίοδο και μέσα σε ένα χρόνο έχουν αλλάξει τρεις προπονητές, είναι προφανές ότι χρειάζονται αλλαγές. Αυτό δημιουργεί νέες προσδοκίες. Για πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι ο κόσμος της, για να υπάρχει ένας διαφορετικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, αλλά για μένα υπάρχει και το ρίσκο. Όταν φέρνεις πολλούς παίκτες, τότε χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής. Έχουμε δουλέψει σε συνεργασία με τη διοίκηση σε σχέση με όλα τα παιδιά που έχουν έρθει. Μου πρότειναν μια ποσότητα ποδοσφαιριστών, εγώ είδα πάρα πολλούς, σε κάποιους είπα ναι σε κάποιους είπα όχι».

Μιλώντας για τα μεταγραφικά, η ΑΕΚ επέλεξε να προχωρήσει με τους δύο παίκτες που είχε από πέρυσι στη θέση του αριστερού μπακ, ενώ επίσης δεν απέκτησε αριστερό στόπερ. Ήσουν αρνητικός στην προοπτική να έρθει κάτι άλλο;
«Ήρθαν δύο κεντρικοί αμυντικοί. Ο Βίντα και ο Μουκουντί. Αριστερούς μπακ είχαμε τρεις. Έφυγε ο Μιτάι και έχω τον Χατζισαφί και τον Μοχαμαντί. Έχουμε δύο παίκτες σε αυτή τη θέση. Φυσικά και είμαι ικανοποιημένος».

Επειδή το ρωτάει πολύς κόσμος. Στην προετοιμασία η ομάδα δούλεψε σταθερά με τριάδα στην άμυνα, αλλά μετά τον Βόλο ο σχηματισμός άλλαξε σε τετράδα. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την απόφαση; Ήταν κάτι που είχες δει από πέρυσι, αλλά δεν είχες τις κατάλληλες επιλογές;
«Όταν δουλέψαμε με τρεις ήταν πριν έρθουν οι δύο στόπερ. Είχε να κάνει με την ταχύτητα, επίσης είχε να κάνει με το θέμα του ρίσκου που θέλουμε και ακόμη ήξερα ότι με τρεις θα είχα περισσότερες επιλογές στο κέντρο του γηπέδου με καλή τεχνική. Τι καταφέραμε με αυτό το σύστημα; Ο αντίπαλος να φτάνει λίγες φορές στην περιοχή μας, να καλύψουμε κάποια χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα και να έχουμε μεγαλύτερη ένταση. Αλλά με αυτό το σύστημα ήξερα ότι θα μας λείπανε επιθετικές ενέργειες. Με τέσσερις πίσω το έχω κάνει πολλές φορές. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας δεν παίξαμε με τετράδα, αλλά το κάναμε στις προπονήσεις. Με τέσσερις στην άμυνα μπορώ να φτάσω με διαφορετικό τρόπο στην αντίπαλη περιοχή. Από τότε που ήρθε ο Βίντα, άλλαξε και το σύστημα και από εκεί και πέρα παίζουμε με δύο φυσικά μπακ. Αλλά δεν κλειδώνω το μυαλό μου σε ένα σύστημα. Ένας παίκτης θα πρέπει να είναι ικανός για κάθε αλλαγή γιατί το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι εκπλήξεων και στρατηγικής. Δεν μπορείς να επαναλαμβάνεις συνέχεια το ίδιο γιατί κάποια στιγμή θα σε καταλάβουν και θα είσαι προβλέψιμος. Θα είναι ένα αυτοματοποιημένο ποδόσφαιρο από την αντίθετη άποψη. Θα είναι σαν να παίζεις playstation».

Η ΑΕΚ είναι πρώτη σε τελικές προσπάθειες, αλλά υστερεί στο ένας εναντίον ενός και στην προσωπική ενέργεια σύμφωνα με τα στατιστικά. Αυτό διορθώνεται μέσα από την καθημερινότητα ή είναι κάτι που απαιτεί άλλα χαρακτηριστικά;
«Εμείς, όπως έχετε δει, δουλεύουμε πάρα πολύ στο ένας εναντίον ενός. Μετά έχει να κάνει με τα ατομικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη γνώμη μου. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι μια δουλειά που αφορά την ομάδα. Αλλά για την ώρα έχουμε διαφορά σε σχέση με την κατοχή απέναντι στους αντιπάλους. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά στο τελευταίο ματς η ομάδα άρχισε να δείχνει κάποια πράγματα. Μπορεί να είναι λόγω των χαρακτηριστικών ή των διαφορετικών θέσεων που έπαιξαν κάποιοι παίκτες. Κι εγώ αρχίζω να ανακαλύπτω κάποια πράγματα μέσα στην ομάδα».

Αυτό που έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση στον κόσμο είναι η ένταση και η ενέργεια που βγάζει η ομάδα, δείγμα της καλής προετοιμασίας που έχει γίνει το καλοκαίρι. Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί αυτή η ένταση σε όλη τη διάρκεια της σεζόν; Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη διακοπή για το Μουντιάλ καθώς μιλάμε για μια περίεργη και διαφορετική σεζόν σε σχέση με τις προηγούμενες.
«Η ιδέα είναι η ένταση να ανεβαίνει ή τουλάχιστον να τη διατηρήσουμε. Θα είναι μια διαφορετική χρονιά γιατί φέτος υπάρχει και το Μουντιάλ σε μια περίοδο που ποτέ δεν παιζόταν. Θα προσπαθήσουμε να επαναπρογραμματίσουμε τα πάντα. Πιστεύω πως δεν θα είναι πολύ νορμάλ η κατάσταση γιατί λόγω του Μουντιάλ θα υπάρχουν ταξίδια, ο κόσμος θα βλέπει το Παγκόσμιο Κύπελλο και νομίζω πως το επίπεδο θα πέσει από πλευράς φυσικής κατάστασης. Θα πρέπει να δούμε πως θα επιστρέψουν οι παίκτες που θα πάνε στο Μουντιάλ. Επίσης παίκτες που θα τους απομένουν έξι μήνες στο συμβόλαιο, θα πρέπει να δούμε πως θα το πάρουν, υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα που θα επηρεάσουν. Συνεπώς εμείς θα πρέπει να δούμε πως θα διατηρήσουμε τη συγκέντρωση για να μπορέσει η ομάδα να έχει την ίδια ένταση όχι μόνο ατομικά, αλλά σαν γκρουπ».

Πάνω σε αυτή τη λογική ήταν και η αλλαγή θέσης του Λιβάι Γκαρσία από τα άκρα στην κορυφή της επίθεσης; Τι χαρακτηριστικά είχες δει συγκεκριμένα στον Λιβάι;
«Είναι ένας ποδοσφαιριστής που πιστεύω ότι πρέπει να... εκραγεί. Έχει τεράστια δυναμική στη φυσική του παρουσία, στο σουτ που έχει, στο άλμα του. Όλο αυτό ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί 100%. Τη μέρα που θα γίνει αυτό θα μιλάμε για έναν διαφορετικό παίκτη από τους υπόλοιπους. Εξαρτάται από την αυτοπεποίθηση, το μυαλό και το κεφάλι του για να πάει παραπάνω ή να συμβιβαστεί με αυτό που έχει τώρα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι από την πρώτη συνέντευξη Τύπου είχα πει ότι θέλω από όλους τους ποδοσφαιριστές μου να κάνουν όλοι άμυνα και όλοι επίθεση. Θέλω παίκτες που να μπορούν να εναλλάσσονται. Αν κάνω ανάλυση για έναν παίκτη όπως ο Γκαρσία, σκέφτομαι πόσοι παίκτες υπάρχουν στη γραμμή σαν τον Γκαρσία. Αν όμως βγω και πω δημόσια ότι ο Γκαρσία δεν κάνει καλή άμυνα αυτό είναι ψέματα γιατί το δουλεύεις στην προπόνηση. Ο Γκαρσία στο ένας εναντίον ενός μπορεί να πιάσει έναν αντίπαλο. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο ή όχι; Για μένα μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο. Ο Γκαρσία θα πρέπει να τρέξει 30 μέτρα πίσω, μπορεί να το κάνει ή όχι; Θα έπρεπε να το κάνει χαλαρά. Ο Γκαρσία είναι έτοιμος για δύο θέσεις. Μια μέρα μπορεί να τον χρησιμοποιήσω από τα δεξιά, την άλλη σαν εννιάρι. Αν εγώ ως προπονητής τοποθετήσω έναν ποδοσφαιριστή σε μια μόνο θέση τότε εγώ είμαι εγωιστής. Γιατί τον περιορίζω από τη στιγμή που θα του δώσω εντολή να παίζει μόνο ως εννιάρι. Ξέρετε τι μπορεί να συμβεί μετά; Να τον αγοράσει για παράδειγμα η Μπάγερν και να δείτε τον Γκαρσία να παίζει στα δεξιά. Στη Λατινική Αμερική παίκτες με περισσότερο τεχνική είναι αυτοί που τρέχουν λιγότερο. Μετά φτάνουν στην Ευρώπη και όταν πρέπει να κάνουν άμυνα πέφτουν. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί να περιμένουν να πάνε σε άλλο μέρος; Ας το κάνουμε τουλάχιστον εμείς σωστά εδώ. Για να το τελειώσω αυτό το θέμα. Όταν ανέλαβα τη Ρίβερ έβαλα να ντεμπουτάρει ένας παίκτης 16 χρονών. Όταν εγώ ήμουν τελευταία ως παίκτης, αυτός είχε έρθει για προπόνηση με την πρώτη ομάδα. Θυμάμαι ότι μου είχε κάνει δύο ποδιές κατευθείαν και επειδή είχα μεγαλώσει δεν τον έψαξα μετά για να τον... χτυπήσω. Πήγα να του δώσω συγχαρητήρια. Και του είπα: “Μακάρι όταν χρειαστεί να παίξεις στην πρώτη ομάδα, να μπορέσεις να κάνεις το ίδιο και μακάρι να είμαι εγώ ο προπονητής”. Στις 30 μέρες ήμουν εγώ ο προπονητής. Δεν θυμόμουν όμως το πρόσωπό του. Οπότε μιλήσαμε με τις Ακαδημίες και τους είπα να φέρουν τους παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά και θα είμαι πίσω από το παράθυρο για να μπορέσω να τον θυμηθώ. Κοίταξα και τον θυμήθηκα και του είπα ότι από αύριο ξεκινάει προετοιμασία με την πρώτη ομάδα. Έκανε την προετοιμασία και ξεκίνησε να παίζει πάνω στη γραμμή. Αυτός ο παίκτης ήταν ο Λούκας Οκάμπος. Επίσης ο Φούνες Μόρι ο στόπερ. Δουλεύω και βλέπω κάποια πράγματα, διαφορετικά αν δεν κάνω αυτό που βλέπω είναι σαν να προδίδω τον εαυτό μου και είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστείς με όλα. Πολλές φορές μαθαίνω από την κριτική, απλά εδώ δεν καταλαβαίνω ελληνικά. Μετά δεν ξέρω αν με βρίζουν. Εγώ τους χαιρετάω, αλλά αυτοί μπορεί να μου βρίζουν τη μάνα! Αυτό όμως μου επιτρέπει να δουλεύω».

Μετά από πέντε αγωνιστικές ήδη έχεις δει τους αντιπάλους. Έχεις άποψη πέρα από τον Παναθηναϊκό, για τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη;
«Έχω δει τα παιχνίδια τους. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που παίζουν καλά, έχουν καλά ρόστερ, δυνατούς, καλούς και γρήγορους ποδοσφαιριστές, καλά συστήματα. Προσπαθώ να είμαι δίκαιος. Υπάρχουν ομάδες που παίζουν καλά. Εμείς θα πρέπει να δουλέψουμε για να βρισκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων αντίστοιχο με αυτό του κλαμπ και της ιστορίας που κουβαλάει».

Αυτό που άρεσε στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό είναι ότι μετά το 1-0 και αφού δέχθηκε πίεση, η ΑΕΚ κατάφερε να έχει κυκλοφορία στο μισό του Παναιτωλικού και οι αντίπαλοι να τρέχουν να κυνηγούν την μπάλα...
«Κάποια πράγματα στο τελευταίο παιχνίδι μου άρεσαν και άλλα που δεν μου άρεσαν και καλύφθηκαν από το αποτέλεσμα. Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Υπήρξαν πράγματα που μου άρεσαν και άλλα που πρέπει να βελτιωθούν για μια ομάδα που θέλει να είναι ψηλά. Επίσης θέλω να πω ότι στο άλλο παιχνίδι που κερδίζαμε με 1-0 και χάσαμε με 2-1 από δύο πέναλτι, ήταν πράγματα που δεν ήταν πραγματικά. Σήμερα θα έπρεπε να είχαμε περισσότερους βαθμούς».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0